Zet altijd jezelf op de eerste plaats

Een van de belangrijkste voorwaarden voor het aangaan van een leuke gezonde relatie is met heel je hart houden van de belangrijkste persoon op de wereld: jezelf.

In mijn ervaring is jezelf op de eerste plaats zetten de allerbelangrijkste voorwaarde voor het aangaan van fijne, gezonde en duurzame relaties.

 

Hoe breng je zelfliefde in de praktijk, zodat het je meer liefde oplevert?

Zie jij de volgende clichématige quote wel eens voorbij komen:

“Je moet eerst van jezelf houden voordat anderen van je kunnen houden”

En snap je dan precies wat je moet doen als je ‘s ochtends je bed uit komt?

Grote kans van niet. Clichés zijn niet voor niets clichés. Meestal is het een waarheid als een koe. Maar je weet pas hoe waar het is, als het genoemde cliché je leuke relaties met vrouwen op begint te leveren. Tot die tijd zegt zo’n quote jou waarschijnlijk slechts vaag iets. 

Hoe breng je zelfliefde in de praktijk, zodat je kans op een leuke relatie veel groter wordt?

Er zijn veel manieren om te investeren in jezelf. Ik deel hier drie praktische manieren die mij erg geholpen hebben om beter en dieper in contact te komen met de mensen die ik leuk vind.

 

Random acts of self love

Iedere dag van de week houd ik een paar uur tijd vrij voor mezelf. Niet voor een partner, niet voor mijn vrienden, niet voor mijn klanten en zeker niet voor de rest van de wereld. Deze tijd vul ik met dingen waar ik zelf op dat moment intens gelukkig van word.

Ben ik dat?

Twee jaar geleden heb ik fotografie ontdekt. Niet achter de camera, maar ervoor. Ik merkte dat het heel goed is voor mijn zelfbeeld om me mooi te laten fotograferen door professionele fotografen en talentvolle amateurs. Deze foto’s maak ik alleen voor mijzelf. Toen ik mezelf voor het eerst terugzag op de eerste resultaten, schoten de tranen in mijn ogen. Ben ik dat? Toen pas drong het tot me door hoe ontzettend streng en afkeurend ik altijd naar mijn eigen uiterlijk en lichaam kijk. Maar wat ik zag op die foto’s, was een aantrekkelijke, zelfverzekerde vrouw. Sindsdien koester ik deze beelden en kan ik er altijd naar terugkeren als ik mezelf weer eens de grond in stamp met afkeurende gedachten. De foto’s bewijzen het tegendeel. 

Deze random acts of self-love zoals ik ze noem helpen mij mijzelf meer op waarde te schatten, waardoor het voor anderen makkelijker is om dat ook te doen.

Wat is jouw favoriete random act of self-love? Ik leer graag van jou, dus deel het met me in de reacties onder dit artikel.

 

Geef jezelf toestemming

Geef jezelf toestemming om alles in je leven te doen wat jij wil. Stel, je hebt altijd al willen leren vliegen. Wat houdt je tegen? Waarschijnlijk ben je het zelf. Die stemmetjes in je hoofd die zeuren: geen geld, geen tijd, vliegangst, ik ken geen vliegscholen, ik zou dat nooit kunnen, heb niet eens een rijbewijs, waar moet ik dan heen vliegen dan, etc…  Stop daar nu mee en zeg tegen jezelf: ik geef mezelf toestemming om deze zomer mijn eerste vliegles te nemen. Het mag en het kan gewoon.

Maar ook op het gebied van liefde, relaties en seksualiteit mag je al je dromen waarmaken. En dan wordt het opeens wat lastiger. Zeker bij grote dromen, waar misschien schaamte omheen hangt. Neem bijvoorbeeld de volgende wens:

‘Dit jaar krijg ik een fantastische vriendin vinden die mij juichend in haar leven verwelkomt, precies zoals ik ben. We zijn in ieder opzicht aan elkaar gewaagd en ik neem haar mee op vakantie naar de mooiste plek op de wereld’.

Denk daar nu eens een moment over na.

Hoeveel stemmetjes kwamen er zojuist in je hoofd op dat dat allemaal niet kan of mag? Ik zeg niet dat dit een droom is die jij nastreeft of na zou moeten nastreven, maar als je eens serieus naar je eigen dromen kijkt op liefdesgebied, welke stemmetjes houden het tegen? Wie zijn jouw Kan-niet en Mag-niet? Schrijf het voor de gein eens op voor een overzicht van al je zelf-beperkende gedachten. Doe het schaamteloos.

Zelfliefde in actie is jezelf beloven: het kan, en het mag ook. Het is zelfs heel waarschijnlijk. En vervolgens jezelf niet in de steek laten bij de uitvoering ervan.

Sinds ik mezelf toestemming heb gegeven om het liefdesleven van mijn dromen te leven, komt veel van wat ik graag wil vaak op onnavolgbare manieren ineens op mijn pad. Probeer het eens uit, je zult er geen spijt van krijgen. 

 

Vergeef jezelf bij fuck-ups

Soms lukt het je niet meteen de eerste keer om je doelen te bereiken. Maar niemand zei dat het makkelijk was. Zeker bij het werken aan grote dromen gaat het vaak de eerste paar keren steeds mis. Dat kan best ontmoedigend zijn. Je kunt jezelf wel voor je kop slaan bij bijvoorbeeld de zoveelste afwijzing van een leuke vrouw. Dat kan heel ontmoedigend zijn. En die ontmoediging kan leiden tot steeds minder zelfvertrouwen en tot apathie.

Tenzij je jezelf vergeeft voor je fouten. Bedank jezelf dat je het geprobeerd hebt en dat je op je bek durfde te gaan. 

Door mezelf te vergeven bij grote en kleine fouten zorg ik ervoor dat fuck-ups me niet meer ontmoedigen, maar juist aanmoedigen om het de volgende keer beter te doen, waardoor mijn zelfvertrouwen groeit in plaats van afneemt. Daarom is zelfvergeving zo ontzettend belangrijk. En iedereen weet dat zelfvertrouwen onweerstaanbaar is.

Dus als zelfliefde en zelfvertrouwen zo’n onmisbare basis is voor goede relaties en geluk, waarom leren we daar in de praktijk dan zo verdomd weinig over? Gelukkig heb ik goed nieuws voor je:

 

Groot nieuws: Mijn cursus ‘Een vriendin in je leven’ nu volledig online

Als jij dit jaar werk wilt maken van jouw wens om nu echt die fantastische vriendin in leven te verwelkomen, kun je meedoen aan mijn cursus ‘Een vriendin in je leven’. Ik geef deze cursus al twee jaar met groot succes aan single mannen die graag hun leven willen delen met een vrouw die goed bij hun past.

Dit was altijd een cursus met live bijeenkomsten in Amsterdam. Om succes in de liefde tijdens het verplicht thuis zitten vanwege corona te kunnen blijven aanbieden, bied ik de hele cursus nu in online vorm aan. Ook erg prettig voor als je normaal gesproken ver bij Amsterdam vandaan woont en er nooit live bij kon zijn. Nu kan het wel.

Kleine waarschuwing: deze cursus is alleen geschikt voor mannen die serieus bereid zijn om te gaan voor hun droom van een vriendin in hun leven. Mannen die 100% gemotiveerd zijn om hun leven te veranderen.

 

Laatste kans Aanbieding

Ik werk met kleine groepen van maximaal 8 mannen. Er zijn nog een aantal plekjes vrij. Als jij dit blog leest, mag je gebruik maken van de aanbieding die ik normaal gesproken alleen aan mijn vaste studenten doe. Kijk snel op de cursuspagina ‘Een vriendin in je leven’ en laat (veilig en vrijblijvend) je gegevens achter.

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search