Wie is er bang voor flirten?

Weet je wat ik het allerleukst vind aan dating coach zijn? Als mijn studenten opeens leuke relaties krijgen. Vooral als zij ooit heel bang voor flirten waren…

Gisteren sprak ik een oud-student van mij die binnenkort gaat samenwonen met de vrouw die hij vlak na mijn cursus ‘Een vriendin in je leven’ had ontmoet, een cursus die ik over drie weken opnieuw aanbied. Ze hadden in de voorpret alvast samen een gruwelijk schattige kitten geadopteerd. Ook stond hij op het punt om aan een nieuwe betere baan te beginnen. Een heel nieuw leven waar hij erg veel zin in had.

Ik herkende hem niet meer terug. Van verlegen, beetje nerveuze man, zonder veel succes in zijn liefdes- en professionele leven, was hij veranderd in een glimlachende relaxte man, vol zin en vertrouwen in de toekomst. Geen spoortje angst meer te bekennen. Een verschil van dag en nacht.

 

Van rock-bottom naar de hemel

Ik vroeg hem in ons gesprek:

Welk inzicht uit de cursus heeft jou van rock bottom naar de hemel gebracht?

GJ: “Twee inzichten hebben mij enorm geholpen. Mijn eerste grote inzicht was: vind je iets eng? Draai het om. Vlak na het eindfeest van de cursus had ik de allereerste date met mijn vriendin. Ik was natuurlijk weer doodnerveus. Maar in de loop van de date kwam ik erachter dat zij nog veel nerveuzer was dan ik…”

Klazien: “Ah, dus dat kon je eigenlijk al omdenken: ‘Ik ben nerveus? Welnee, zíj is pas nerveus’. En zo ontzenuw je de angst en kan je het beter relativeren.”

GJ: “Precies. Maar de meest succesvolle omdenker was voor mij toch wel rondom mijn verlammende angst voor afwijzing. Ik dacht altijd, als iemand mij afwijst, is dat een grote afgang voor mij. Ik was echt een beetje bang voor flirten.
Maar toen ik die gedachte omdraaide, ontdekte ik een nieuwe bron van zelfvertrouwen in mijzelf: als iemand mij afwijst, is dat een verlies voor hèn. Ik weet niet waarom, maar deze omkering werkte voor me. Dat gevoel van afgang heb ik sindsdien nooit meer gehad, omdat ik nu van overtuigd ben dat dat onzin is.”

Klazien: “Ha, dat klinkt bijna te makkelijk. Was het echt zo simpel?”

GJ: “Nouja, het hielp wel. Maar vooral in combinatie met een ander inzicht, namelijk: als iets een beetje eng voelt, gewoon doen! Lef tonen. Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Ik overdacht vroeger altijd iedere mogelijk scenario hoe het mis kon gaan en dan deed ik het maar helemaal niet meer. Maar weet je, eigenlijk zijn al die uitkomsten helemaal niet zo’n ramp. So what als iemand mij afwijst. Hun verlies.”

Klazien: “En wat was voor jou het belangrijkst: de praktische flirtskills, of het werk aan je zelfbeeld?”

GJ: “Uiteindelijk het werken aan mijn zelfontwikkeling. Als het goed zit met je eigen overtuigingen en gedachten over jezelf, de liefde en wereld om je heen, dan maakt het weinig uit wat je wel of niet zegt tegen leuke vrouwen. Je hoeft er dan ook niet over na te denken. Het gebeurt gewoon. Mijn succes in de liefde was echt te danken aan de verandering van mijn eigen manier van in het leven staan.
En ik merk het niet alleen aan de liefde, maar ook op de andere gebieden in mijn leven, zoals mijn werk en mijn vrije tijd. Mijn hele kwaliteit van leven is er op vooruit gegaan.”

Dit zijn dus de momenten waar ik het allemaal voor doe. Wat een waanzinnig werk heb ik toch.

 

Gratis online flirtworkshop

Vind jij flirten niet bepaald een fluitje van een cent? Ik kan je helpen. Volgende week dinsdagavond 19 november geef ik weer een online flirtworkshop: ‘Flirten met zelfvertrouwen’. Daarin leer je omgaan met je angst voor toenadering en je angst voor afwijzing. Je boost je zelfvertrouwen. En je leert hoe je voorbij small-talk komt, naar een diepere connectie. En uiteindelijk een date!

Ontzettend leuk als je erbij bent.

En kun je er niet bij zijn? Schrijf je dan toch in. Ik stel de replay van de training nog tot 3 dagen daarna beschikbaar.

 

Bang voor flirten?

Ben jij wel eens bang voor flirten? Ik zelf soms wel. De truc is: ik mag gewoon bang zijn van mezelf. En zodra ik mezelf die toestemming geef, verdwijnt mijn angst vaak als sneeuw voor de zon. Als jij angst voelt opkomen, wat doe jij dan om jezelf gerust te stellen? Deel het in de comments hieronder. Met jouw tips, kunnen we elkaar helpen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search