What’s up met de friend zone?

Een glijdende schaal, een trechtervorm, een fuik… Terugkeren is niet mogelijk. Zo wordt het gebied van vriendschap tussen een man en een vrouw vaak omschreven, waarbij één van de twee meer wil dan een vriendschap. Maar hoe kom je er vanaf? Niet door het te benaderen als fuik, maar als kans om te groeien.

Het is een duivelsdilemma voor degene die op meer hoopt: speel je het spel volgens de regels van de vriend en blijf je ‘gewoon’ vrienden? Of dwing je je partner om meer aan jou te geven dan vriendschap en drijf je je eigen zin door? Of verlaat je deze pijnlijke toestand en zeg je vaarwel tegen je vriend?

Waarom gaat het in het echte leven nooit zoals in de meeste romcoms: boy meets girl, ze vinden vriendschap bij elkaar omdat ze allebei maar wat aanklooien in het leven en beseffen tegen het eind van de film dat het Echte Liefde is. Einde. Een meisje kan er alleen maar van dromen… Maar de mannen kunnen er ook wat van: dure cursussen beloven je uit de friend zone te geraken: ze zal je smeken om met je naar bed te mogen! En veel succes met je vriendschap.

Er zit iets beschuldigends in friend zone. Alsof iemand je iets aandoet. Je wilt een punt maken. My way or the high way! Maar omgekeerd heeft degene met vriendschappelijke intenties ook een goed punt: ik duw jou in de friend zone? Volgens mij duw jij mij in de relationship zone!

Uiteindelijk duwt niemand actief de ander in welke ‘zone’ dan ook, natuurlijk. Het is erg pijnlijk om te horen dat de liefde van je leven alleen maar vrienden met je wil blijven. Aan de andere kant is het net zo pijnlijk om te horen dat jouw vertrouwen en vriendschap niet goed genoeg zijn. Er zijn geen ‘schuldigen’.

Maar shit man, de friend zone dus. Wat moet je ermee, als het je overkomt? Deal with it! Deze zes hacks vertellen je precies hoe.

1. Friend zone een probleem? Hell no! Een kans
Door het probleem te zien als een point of no return, schiet je niks op. Dit soort gedachten dienen je namelijk niet, dus ga opzoek naar een frame dat jou wel dient. Hoe ik het bijvoorbeeld zelf graag zie, is dat een friend zone situatie je een enorme kans biedt om te groeien. Het is een uitnodiging om te bouwen aan je relatie (welke vorm die ook mag hebben) met haar èn aan de relatie die je hebt met jezelf.

2. Wat voel je nou echt?
Het is heel belangrijk om eerst goed na te gaan wat je werkelijk voelt voor deze persoon. En wees eerlijk tegen jezelf. Vraag je af waar deze gevoelens vandaan komen. Vind je haar echt leuk als individu, of denk je dat je haar leuk zou moeten vinden omdat je zo graag een relatie of seks zou willen of zelfs moeten van jezelf? In het geval van het laatste is het goed om vooral eerst te werken aan de relatie met jezelf.

3. Gooi het eruit
Dit is misschien de engste stap, maar ook de simpelste: vertel je partner over je gevoelens voor haar.

4. Breng het vanuit je kracht, niet vanuit een plek van behoeftigheid
Vertel de vriendin over jouw gevoelens vanuit een plek van overvloed in plaats vanuit schaarste. De schaarstebenadering is behoeftig: je klampt je aan haar vast en laat haar merken dat je haar nodig hebt en niet zonder haar kan. Nooit doen! Daarmee leg je de verantwoordelijkheid namelijk op haar. Met de overvloedbenadering neem je zelf de verantwoordelijkheid voor je eigen gevoelens. Je vertelt haar bijvoorbeeld dat je erg gelukkig bent met jullie vriendschap, maar dat je romantische gevoelens voor haar koestert. Nodig haar uit om deze gevoelens samen met jou te onderzoeken.

5. Zo ga je om met afwijzing
Spannend! Je kunt nu ontelbaar soorten antwoorden krijgen, van ‘yes please’ tot ‘nope’ en alles er tussenin. Stel je er voor open. Maar wat als het antwoord minder rooskleurig is dan je hoopte? Bedenk dan dat deze persoon je een enorme gunst bewijst. Stel dat ze aan je uitnodiging had toegegeven terwijl ze dat diep van binnen helemaal niet wilde? Dan zitten jullie beide in de toekomst met alle desillusies, gekwetste gevoelens, en uiteindelijk knallende ruzie. Maar door je verzoek af te wijzen bespaart ze je dus al die ellende en weet je meteen precies waar je aan toe bent. Bedank haar dat ze gewoon eerlijk tegen je is.

6. Deal met de feels
Dat neemt niet weg dat een afwijzing echt pijn kan doen. Maar dat is gelukkig minder erg dan je aanvankelijk dacht. Je zult merken dat je je 1000 kilo lichter voelt, omdat je ècht bent geweest, tegenover haar, maar vooral tegenover jezelf: dit ben ik, dit is wat ik voel, deal with it! Dan kun je later altijd nog beslissen wat je met de relatie wil.

Maar voor hetzelfde geld wil ze wel met je daten en moet je dealen met weer allemaal andere gevoelens, wat dan? Deal with it!

Ben jij wel eens in de friend zone beland? En wat deed je toen? Deel het in de comments! Ik reageer sowieso.

Cadeau
Weet je even echt niet meer wat je moet doen en zoek je dringend antwoorden? Dan help ik je graag in de vorm van een mailtje. Stuur me je vraag hier en ik geef je één goed en persoonlijk advies cadeau, gratis en voor niets!

Nog een cadeau?!
Wil je relaxter leren worden met vrouwen? Niks mis mee. Ik heb een training voor je gemaakt, de ‘Comfort zone challenge’, waarmee je gedurende een maand jezelf kan trainen met dagelijkse oefeningen om volkomen op je gemak te raken met leuke nieuwe mensen. Durf jij de uitdaging aan? Je kunt ‘m hier gratis downloaden!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search