Wat is een creep?

Wat is een creep? Een creep is iemand die ongewenst jouw persoonlijke ruimte binnentreedt. Dit hoeft niet alleen iemand te zijn die fysiek te dicht bij je komt staan. Het kunnen ook mensen zijn die van een afstandje naar je blijven staren, of een opdringerige verkoper waar je maar niet vanaf komt. Mijn ervaringen als Lindy hop danser kunnen je leren hoe je buiten de creep zone blijft en wat wel effectieve manieren zijn om te flirten.

 

Ik heb een aantal jaren aan Lindy hop dansen gedaan. Dat is een vrolijke partnerdans op swing-jazzmuziek uit de jaren ‘20 tot aan de jaren ‘40. Lindy hop is weer helemaal terug en leeft als nooit tevoren in goed georganiseerde, internationale scenes.

Ik heb jarenlang gedanst bij mijn dansclub in Utrecht. Dat was destijds mijn hele sociale wereld, een grote hechte vriendenkring. Meerdere avonden per week kwamen we met z’n allen bij elkaar om te dansen, niet alleen in de lesstudio’s, maar ook in café’s en clubs.

 

Er werd naast het dansen ook veel geflirt, gedate en andere dingen met elkaar gedaan, zoals dat in iedere grote gemengde vereniging gaat. Dat was ook niet zo gek, als je van die strakke 40’s pencilskirts mag dragen. De heren zagen er in hun vintage jasjes en dasjes ook niet bepaald onaantrekkelijk uit.

Maar zoals iedere scene, had ook deze bepaalde types rondlopen. Een bepaald archetype man, waar vrouwen het liefst met een grote boog omheen lopen: de creep.

 

Wat is een creep en waarom zijn ze creepy?

De creeps in onze dans-scene waren op het eerste gezicht niet makkelijk te herkennen. Ze zagen eruit als doodgewone mannen. Een beetje saai zelfs. Je zou ze makkelijk vergeten. Ware het niet dat…

Ze waren altijd extra kien op de nieuwe meisjes die voor het eerst kwamen dansen. Het was altijd zo pijnlijk om te zien dat die meiden aanvankelijk geen idee hadden waarom deze meneren zo aardig tegen hen deden.

Waarom waren zij zo creepy? Waarom kregen ik en mijn dansvriendinnen altijd een extra viezig gevoel bij deze heren?

 

Seksuele toespelingen

Een gesprek met zo’n man begon aanvankelijk onschuldig. Vaak over dansen. Daarna werden ze soms pedant, oftewel belerend over wat je wel en niet hoort te doen tijdens het dansen. Vermoeiend, maar nog steeds niks aan de hand. Meer mannen doen dit. Minzaam denk ik er in stilte het mijne van. En dan plotseling zo’n opmerking. ‘Met zulke borsten wil vast iedere man hier met je dansen’. Hahah ja, wacht, wat?! Ew!

Hoewel er niks mis mee is om te denken aan sexy dingen; het gesprek in een seksuele richting sturen terwijl het daar noch de tijd, de plaats, de situatie of de persoon voor is, zorgt ervoor dat je heel creepy overkomt.

 

Geen ruimte voor ‘nee dank je’

Omdat ik na mijn dansdagen pas leerde dat ‘nee’ een perfect legitiem antwoord is, vond ik het in de danslokalen voornamelijk onbeleefd om een vriendelijk aangeboden hand af te slaan. Iedereen verdient leuke dansjes, ook de creeps. Vond ik. Toch zei ik nog wel eens ‘nee’ op een aangeboden dans, als ik bijvoorbeeld moe was, of naar huis wilde. De creeps onderscheidden zich van de niet-creeps door na een beleefd ‘nee dank je’ nog eens extra aan te dringen. Pas na vijf, zes of zeven keer duidelijk nee zeggen dropen ze af. Niet fijn.

Wat je ook vraagt, als je niet voor een creep wil worden versleten, dring je niet aan na de eerste afwijzing, maar bedank je vriendelijk voor de geboden duidelijkheid. In tegenstelling tot populair creepy datingadvies: als een dame nee tegen je zegt, is dat geen test om te kijken of je haar kunt overtuigen. Hier kun je meer leren over hoe je consent kunt gebruiken als je kracht bij het flirten.

 

Ongepast contact buiten de dansavonden om

Creeps geven je altijd het idee dat ze iets van je moeten. Een beetje zoals een opdringerige straatverkoper. Sommige van de creepy heren namen de moeite om mailtjes en persoonlijke berichtjes naar mij en mijn vriendinnen te sturen. Wat stond daar dan in? Alles behalve relevante informatie, en misplaatste vragen.

Ongevraagd berichtjes krijgen met irrelevante of ongepaste inhoud is geen leuke verrassing. Het is creepy.

 

Hardhandig beetpakken of op ongepaste plekken

Met dansen heb je hoe dan ook lichamelijk contact. Dat is ook het leuke van dansen met een partner. De creeps echter misbruikten het als een buitenkansje om een vrouw aan te mogen raken, zodat je je toch weer vies voelde na een dansje. Ze leidden je niet, ze grepen en graaiden. Ze hadden weinig oog voor de natuurlijke flow van de dans, anatomie en muziek, en rukten je ledematen vaak hardhandig alle kanten uit. Dit laatste is een typische beginnersfout van onervaren dansers. Alleen, deze mannen draaiden al jaren mee in de scene. En dan deze klassieker: is dat een hand op mijn bil?

Met welke mannen je vooral wel even moest dansen en welke mannen je moest vermijden als de pest, we vertelden het direct aan elkaar door. Met creepyness kwam je niet makkelijk weg bij ons. Behalve bij de nieuwe meisjes, die er vaak de dupe van waren.

 

Hoe dan wel succesvol flirten?

Kijk, jij bent natuurlijk niet zo, anders zou je dit niet lezen. En ondanks dat het handig is om te weten hoe het vooral niet moet, is het ook fijn om te weten hoe het wel kan. Hoe leg je nou wel een leuk contact met vrouwen? Soms wil je gewoon heel graag intiem worden met een leuk iemand. Hoe doe je dat dan, zonder voor creep te worden versleten? Hoe zorg je ervoor dat jouw avances wel succesvol zijn?

Dat en meer kun je leren in mijn online training ‘Sexy flirten’ die live gaat op woensdag 25 juli.

Schrijf je hier in voor mijn webinar ‘Sexy flirten’.

 

Hoe was het voor jou?

Voel jij je wel eens ongemakkelijk door creepy gedrag van anderen? Hoe voelde dat voor je? Deel het met me in de reacties.

 

Showing 5 comments
 • Dennis
  Beantwoorden

  Haha, ik heb je artikel met veel amusement gelezen! Ik doe zelf ook Lindy Hop en kan me de types die je beschrijft zo voor de geest halen. Dit is gelukkig maar een minderheid. Zoals je beschrijft gaat dergelijk gedrag als een lopend vuurtje rond en dan blijkt plots geen enkele dame (of heer!) nog geïnteresseerd te zijn in een dansje. 🙂

  Ikzelf ben het tegenovergestelde: de dames komen gewoon naar me toe om te dansen! Ik krijg ook regelmatig de opmerking dat ze meer “durven” bij mij dan bij andere mannen. Ik geniet van die aandacht; alleen heb ik nu het luxeprobleem dat ik wat vast zit in die rol van “baken van veiligheid”. Als ik iemand écht leuk vind is het moeilijk hier uit te breken.

  Je hebt me in die zin wel geïnspireerd met je artikel over flirten via consent. Ik had zelf al iets gelijkaardigs gedaan door bv. expliciet aan meisjes die ik leuk vind te gaan vragen of ik hen mag toevoegen op Facebook. Het is vrij normaal om na een feestje de aanwezigen af te lopen en vriendschapsverzoeken te sturen naar wie je leuk vindt. Door expliciet “toestemming” te vragen (en dus face-to-face te zeggen dat je iemand leuk vindt) kan ik wel duidelijk maken dat ik extra interesse heb. Een klein begin, maar ik ga zeker nog verder experimenteren met je tips!

  Wat ik wel merk bij mezelf is dat het idee sterk in mijn hoofd zit dat vrouwen niet lastig gevallen willen worden. Niet met creepy pogingen, niet met handige flirttechnieken, zelfs niet met respectvolle consent-vragen. Als ze op straat lopen dan willen ze rustig kunnen wandelen, als ze in de winkel staan rustig kunnen shoppen en als ze gaan dansen rustig kunnen dansen. Dat is het devies dat ik in mijn opvoeding heb meegekregen en dat het laatste jaar ook in de media heel sterk aan bod komt.

  Op die manier ontstaat de indruk dat open, sociale dames zoals jij die een (respectvolle) toenaderingspoging van een man wel charmant vinden eerder een minderheid zijn en het gros van de vrouwen dit enkel irritant vinden. Heb je hier een idee over hoe die verdeling onder dames in realiteit is? Dat zou ik wel interessant vinden.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Dennis, wat leuk om een andere lindy hopper hier te ontmoeten. Wie weet doen we samen ooit nog wel een dansje!
   Een hele goede vraag: willen vrouwen liever met rust gelaten worden of niet, en hoe is die verdeling? Daarover kan ik het volgende vertellen.
   Als jij met het idee rondloopt dat vrouwen het eigenlijk niet zo leuk vinden als jij ze benadert, dan mislukken je toenaderingspogingen geheid. Vervang dat idee dus door een overtuiging over jezelf die jou wel dient. Zoals deze:
   – alle vrouwen vinden het ontzettend leuk als ik ze aanspreek.
   – Ik zou zelf ook graag door iemand zoals ik benaderd willen worden met een vriendelijk praatje (of een dansje 😉
   – Als een vrouw afwijzend reageert op mijn toenaderingspoging zegt dat niks over mij, maar alles over haar. Ze zal haar eigen goede redenen hebben om (nu) niet met me te willen praten, wat die ook mogen zijn.

   • Dennis
    Beantwoorden

    Haha, prima! Als ik jou ooit eens zie op een feestje kom ik je ten dans vragen, op een niet-creepy manier natuurlijk! 😉

    Heel erg bedankt voor je reactie en om de vinger op de wonde te leggen! Vaak blokkeren we onszelf door al vooraf ideeën over de andere te veronderstellen. Wat dan vaak leidt tot een soort self fulfilling prophecy.

    Vooral het derde puntje is voor mij soms nog een werkpunt: altijd denken dat het iets met jou te maken heeft. Terwijl ik doorheen de tijd gemerkt heb dat er wel duizend-en-één redenen kunnen zijn waarom een verleidingspoging niet slaagt, die allemaal niéts met mij te maken hebben. Dus bedankt voor nog eens de wake up call! 😉

 • Wouter
  Beantwoorden

  Sorry dat ik ga necroposten; ik lees dit bericht nu pas. Nou ja, eigenlijk las ik het twee weken geleden en moest ik even nadenken of ik dit wel moest uitschrijven, met mijn naam erboven.

  Ik ben zelf een creep geweest. Tenminste: ik hoop dat ik het achter me gelaten heb. Dingen als handen op billen leggen heb ik nooit gedaan en vunzige opmerkingen heb ik zelden gemaakt. Maar ik ben wel veel te dicht in de persoonlijke levenssfeer van mensen gedrongen. Ik heb een meisje op wie ik ontzettend gek was gestalkt. Niet omdat ik dacht dat ze na twintig pogingen alsnog zou toehappen, maar omdat ik dacht niet anders te kunnen: ik was verliefd, dan doe je toch zo…
  Later snapte ik nog steeds niets van versieren. Ik zag om me heen maar mensen spontaan contact maken. Ik zag zelfs meisjes die seksueel getinte opmerkingen waardeerden, terwijl ik ze walgelijk vond. Zo ging ik mensen bestoken met sms’jes of probeerde ik leuk te doen met vieze mannen-onder-elkaargrappen.
  Anno 2019 kan ik prima inzien hoe stom dat was, maar destijds begreep ik de context niet. Als je dat spel tussen anderen ziet en je snapt er niets van, ga je dingen als “een vrouw die ‘nee’ zegt, kan best eens ‘ja’ bedoelen” ook wel geloven. Ik krijg er nu wat meer inzicht in, door afstand in de tijd, door schade en schande maar ook dankzij jouw webinars (dankjewel).

  Zou het kunnen dat er twee soorten creeps zijn? Een deel zal wel doelbewust vrouwen aanranden en onheus bejegenen, maar een ander deel is misschien gewoon geen handige versierder. Hoe denk jij daarover?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Wouter. Wat ontzettend dapper van je om dit hier te delen. Daar is veel lef voor nodig en dat is AWESOME! Niet veel mensen durven dit zo. Dus dankjewel 🙂
   Ik denk persoonlijk dat creepyness een glijdende schaal is. Doe je iets kleins, zoals een onbedoeld onhandige opmerking maken naar een vrouw die je leuk vindt, dan is de stap naar bijvoorbeeld stalken alweer een beetje kleiner. En van daaruit is de stap naar je zin doordrijven terwijl zij duidelijk ‘nee’ zegt ook weer een beetje kleiner. Enzovoort. En ik geloof ook dat er creeps zijn die in sommige privé relaties verschrikkelijk hard grenzen overgaan, maar in het openbare leven iedere vrouw met alle respect behandelen. Creepyness komt in soorten en maten.

   Je kunt er pas wat aan doen, als je eerlijk naar jezelf durft te kijken. En van daaruit uiteindelijk succesvoller te worden met vrouwen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search