Wanneer is je aanraking welkom? - Love Hacks

Wanneer is je aanraking welkom?

Fysiek flirten of gewoon op die manier je affectie tonen is spannend, fijn en zorgt ervoor dat ze je kan gaan zien als meer dan gewoon een vriend. Maar sinds #metoo is de verwarring compleet. Mag je dan helemaal niks meer als man? Voor je het weet word je aan de publieke schandpaal genageld en ben jij de boosdoener. Terwijl je bedoelingen alleen maar goed waren… Wanneer is je aanraking welkom?

 

Heb jij het gevoel dat je sinds alle horrorverhalen van #metoo extra op je hoede moet zijn voordat je een vrouw ook maar subtiel aanraakt? Ik snap het. Niemand die je ooit heeft uitgelegd hoe dan wel (op dit artikel na). Dus ook al heb je de beste bedoelingen, een vrouw zou het zomaar eens kunnen opvatten als creepy, of zelfs misbruik. 

 

Een nieuw tegengeluid

Het nieuws stond vorige week vol van een nieuw tegengeluid. Bekende Franse celebs vinden dat een beetje fysiek flirten moet kunnen en dat je als man echt niet altijd je handen netjes op je rug hoeft te houden. Jammergenoeg heeft de media, zoals media nou eenmaal graag doen, het verhaal enorm opgeblazen en een belangrijk onderscheid vergeten te nuanceren: wanneer aanrakingen gewenst zijn en wanneer niet. Want ik ben het best wel met de Fransen eens: veel aanrakingen zijn zeer gewenst, maar er zijn mannen die vaak de kans op intimiteit voorbij laten gaan, uit angst. En dat is niet nodig.

Vrouwen zitten te wachten op prettige aanrakingen van mannen. We smachten er naar! 

Maar hoe zit het dan met dat enorme grijze gebied? Bij mij is een spontane schoudermassage zeer welkom, terwijl iemand anders er misschien niets van moet hebben. En dat is het op het ene moment erg gewild, terwijl ik er een dag later echt niet aan moet denken en iemand zal afsnauwen die het waagt me daar aan te raken. En dan is het natuurlijk ook nog eens helemaal afhankelijk welk heerschap het aanbiedt. Bij de ene man? No way! Bij de ander? Yes please!

Volg jij het nog?

 

Maar weet je, eigenlijk… Is het ontzettend simpel!

Het verbaast me altijd dat niemand de volgende simpele principes even uitlegt, terwijl het zo makkelijk is. Ik leg je hier stapje voor stapje uit hoe je erachter komt of jouw aanrakingen welkom zijn of niet, hoe je dat aanpakt en hoe het je helpt om haar fascinatie voor jou aan te wakkeren. Bijkomend voordeel: je omzeilt op deze manier handig het hele gedoe rondom ‘laten we gewoon vrienden blijven’.

 

Meer dan een vriend

Hoe voorbij de friend zone te komen? Heel simpel: door fysiek met haar te flirten. Flirten kan op veel verschillende manieren, zoals met humor, teasen, diepgravende intellectuele gesprekken, oogcontact… Maar dat zijn vaak manieren die ook kunnen worden opgevat als vriendschappelijk. De meest ondubbelzinnige manier van flirten is fysiek. Daarom ben ik er zelf grote fan van. Als iemand mij op een speciale manier aanraakt en ik vind het fijn, dan voel ik me opeens aangetrokken tot die persoon, op een manier die heel anders is dan vriendschappelijk. Opeens voel ik me sexy, vrouwelijk en begeerd. Dat is erg verleidelijk en het zorgt ervoor dat ik meer mijn best wil doen om dichtbij deze persoon te zijn.

 

We lopen samen met een vriendengroep over straat. Ik heb hem pas leren kennen, een vriend van een vriend. Aardige vent wel, we hadden mooie gesprekken op het huisetentje waar we net vandaan komen. Alsof we elkaar al veel langer kenden dan vandaag. Ik hoop dat we elkaar vaker gaan treffen. Als vrienden. De tram die ons naar het feestje zal brengen stopt voor onze neus. Opeens voel ik zijn warme hand op mijn rug die me zacht, maar zelfverzekerd de tram in begeleidt. Okee… skip dat ‘als vrienden’. De rest van mijn avond wijdt ik toe aan mijn verleidingskunsten.

 

Hoe kom je er snel achter of jouw aanraking welkom is?

Het is natuurlijk fantastisch als alle sterren goed staan en de dame die je leuk vindt bijzonder blij wordt van je aanrakingen. Maar wat nou als dat niet zo is? Hoe kom je daar dan achter? Wat zijn de signalen waar je op moet letten?

 

Er is een hele goede, simpele manier om daarachter te komen. Vraag het. Dit klinkt voor veel mensen als ontzettend duf om te doen. Maar ik beloof je: vragen of je iemand mag aanraken is super geil! De meest succesvolle mannen die ik ken doen het de hele tijd en laten op deze manier de mooiste vrouwen voor hen vallen als regen. Als je dit ook graag van een man bevestigd wilt horen, verwijs ik je naar dit artikel.

 

Dit is waarom het zo super hot is:

 • Je spreekt je intenties eerlijk uit. Je geeft haar luid en duidelijk te kennen: Ik ben ook seksueel in je geïnteresseerd. Ik raak je graag aan. Waarom? Omdat ik dat wil.
 • Je toont respect voor haar als mens. Niet veel mannen durven van te voren te vragen of ze iemand mogen aanraken, als ze het doen. Daarom gaat er ook zoveel mis helaas. Door duidelijk te communiceren neem je niet alleen de onveiligheid van de situatie weg, maar maak je ook echt het verschil. Je bent niet zoals alle andere mannen.
 • Je bent niet bang voor haar afwijzing. Als je vraagt, is er natuurlijk een grote kans om nee te horen. Dit is precies de reden waarom veel mannen het nalaten. Ze zijn bang voor haar oordeel. Door te vragen toon je dat je niet snel bang bent voor hoe ze over jou denkt. En dat is ongelooflijk aantrekkelijk.  

 

Een voorbeeld: “Volgens mij zit die schouder van jou goed vast, druktemaker. Ik kan shiatsu massage. Laat me die pijn bij je wegnemen, mag ik?”

Knappe dame die dat kan weerstaan.

 

Maar wat als ze toch nee, zegt. Dan ga je toch af als een stekker?

Leidt een ‘nee’ tot gezichtsverlies? Zeker weten van niet. Het is een geweldige kans voor jou om haar te tonen dat ze je ego niet kan knakken. Als je graag in control wil blijven na een ‘nee’, doe deze dingen dan NIET:

 • Ga niet sip lopen pruilen alsof je een kind bent dat een koekje wordt geweigerd, zoals: “Jammer hoor…”
 • Ga haar niet proberen te overtuigen, zoals: “Hey, normaal vraag ik voor dit soort massages honderden euro’s, he. Je hebt geen idee hoe geweldig mijn massages zijn, weet je het zeker?”
 • Reageer sowieso nooit pissig, ook al voel je het wel, zoals: “Tsssk, wat zijn we weer preuts. Wel, your loss!”

 

Doe deze dingen wel:

 • Bedank haar voor het duidelijk aangeven van haar grenzen en vertel haar dat je daar nooit overheen zou willen gaan. Haar duidelijkheid helpt je daar enorm bij. Beloon duidelijkheid altijd. Ook als het in jouw nadeel uitvalt.
 • Verander soepel van onderwerp en hou het leuke gesprek gaande.
 • Probeer het later nog een keer, maar dan met een minder bedreigend lichaamsdeel, zoals haar hand: “Geef me je hand eens? Ik wil graag een shiatsu trucje met je delen dat je meer laat ontspannen”.

 

Waarom werkt vragen om wat je wilt zo goed? (beloofd!)

Heel simpel: Nee heb je, ja kun je krijgen. Helaas denken nog te veel mannen dat ze nee hebben en een ja op slinkse wijze moeten zien af te troggelen. Terwijl je zoveel meer voor elkaar kunt krijgen als je het gewoon vraagt. Ga maar na: wat voelt prettiger, spontaan in haar borsten knijpen terwijl je haar niet kent en dan maar zien hoe ze reageert, of in haar borsten knijpen omdat ze jou daar expliciet om heeft gevraagd als antwoord op je vraag, zelfs onder haar kleren (en jij wil het ook)? Het voorbeeld is misschien wat plat, maar zo simpel ligt het wel. Voor het eerste zou ze je terecht kunnen aangeven. Bij het tweede kunnen jullie beide een hoop lol hebben. De keuze is aan jou. Wordt het een strafblad en een trauma, of een super leuke nacht? Daarom: vraag het.

 

Wanneer is je aanraking creepy?

Er zijn ook aanrakingen die niet gelijk worden opgemerkt als grensoverschrijdend, maar die ook niet bepaald met open armen worden ontvangen. Deze vallen meestal in de ‘creepy’ categorie. Creepy, dat is iets wat je echt niet wilt zijn, als je wil dat een vrouw zich tot je aangetrokken voelt.

 

Hoe merk je of je aanrakingen creepy zijn?

Heel simpel: als je een vrouw voor langere tijd aanraakt, maar ze verroert geen vin. Bijvoorbeeld: je laat haar hand op haar hand rusten. Maar minuten later ligt haar hand nog steeds roerloos op dezelfde plek als een dode vis.

Waarom haalt ze ‘m dan niet gewoon weg, vraag je je misschien terecht af. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. Veel vrouwen hebben geen zin om onbeleefd te zijn. Ze denken dat het bot of zielig voor je is om jou intimiteit te ontzeggen. Zelf heb ik om die reden ook jaren lang ja gezegd tegen de avances van mannen, terwijl ik nee voelde. Ik weet nu dat mijn gedrag voor niemand leuk was uiteindelijk. Maar ik vond het zielig voor hen en ik dacht: anders hebben ze helemaal niemand. Vond ik die mannen aantrekkelijk? Nee. Ik vond ze sneu. Maar eigenlijk was ik zelf net zo sneu, door mijn grenzen niet goed aan te geven.

 

Wanneer is je aanraking wel super welkom?

Het verschil tussen creepy intimiteit en gewenste intimiteit voel je in hoe ze je aanrakingen beantwoordt. Een gewenste intimiteit wordt vaak beantwoord met een soort terug leunen. Dit kun je bijvoorbeeld goed voelen in een knuffel. Als je haar knuffelt en haar lichaam voelt roerloos of zelfs stijf aan: creepy, laat dit alsjeblieft snel voorbij zijn. Maar als je haar knuffelt en ze vleit zich knus tegen je aan: gewenst. Of om het handenvoorbeeld nog een keer aan te halen: als je haar hand beet pakt en ze knijpt of kneedt jouw hand zachtjes terug, of ze begint je hand te strelen, dan zit je wel goed. Please proceed. 

 

Niet iedere aanraking hoeft van te voren onderhandeld te worden

Je hoeft niet voor iedere aanraking toestemming te vragen. Als de vriend van een vriend mij eerst zou vragen: “Mag ik je de tram in begeleiden?” zou dat veel te geforceerd hoffelijk overkomen (hoewel er niks mis is met hoffelijkheid natuurlijk, de meeste vrouwen zijn er gek op), op het onderdanige af. Vrouwen zitten niet te wachten op kruiperige mannen, een paar uitzonderingen daargelaten.

 

Voor wat voor soort aanrakingen heb je geen toestemming nodig?

 • Klassieke hoffelijkheid, zoals haar helpen in haar jas, is een soort etiquette waarvoor je geen toestemming nodig hebt. Dit is een stilzwijgende afspraak die getuigt van goede manieren en respect. Het werkt alleen als je het met vanzelfsprekendheid doet. Nog een voorbeeld: als je haar ziet wankelen op hoge hakken op een trappetje, bijvoorbeeld aan boord van een schip: bied je hand aan. Verder niet over nadenken of woorden aan vuil maken. De meeste vrouwen vinden dit super tof.
 • De meeste korte aanrakingen van de handen, de armen, tot en met de schouders zijn prima, zonder overleg van te voren. Een kleine aanraking in dit gebied kan al veel verschil maken in hoe warm haar gevoelens voor je zijn. Wil je dit gebied langer aanraken, zoals bij een massage, vraag het dan liever wel.
 • Sommige intimiteit hoef je niet te overleggen met woorden, maar kun je net zo goed of zelfs beter met lichaamstaal vragen. Twee gespreide armen en een uitnodigende blik is vaak genoeg om iemand uit te nodigen voor een knuffel.

 

Wanneer komt intimiteit alsnog als vriendschappelijk over?

Het kan zijn dat aanrakingen toch als vriendschappelijk worden weggezet. Een knuffel bijvoorbeeld. Er zijn subtiele, veilige manieren om je intimiteit boven het vriendschappelijke uit te tillen. Een heel concreet voorbeeld: Ik vind het geweldig opwindend als mijn gesprekspartner vanuit het niks opeens een lokje haar uit mijn gezicht weg streelt. Voor mij werkt dat zo goed, dat ik het zelf ook graag doe als ik aan het flirten ben met mannen met lang haar. Works like a charm, want de hele energie verandert. ‘Oh… deze persoon vindt mij leuk…’ (en dat is precies de bedoeling!).

 

Geen verwachtingen

Soms komt het voor dat je leuk intiem aan het kroelen bent met iemand, om later alsnog teleurgesteld achter te blijven, zodra blijkt dat het bij kroelen blijft. Het was toch leuk? Waarom wilde ze niet verder?

Om ervoor te zorgen dat gewenste intimiteit niet alsnog uitdraait op een kater, zorg er dan voor dat je geen verwachtingen hebt over hoe de rest van het moment met haar er volgens jou uit zou moeten zien. Als iemand gezellig intiem met jou is, wil dat niks zeggen over wat er op een later moment gebeurt. Het is niet zo dat zij die verwachtingen schept, het zijn jóuw verwachtingen die een mooi moment tot iets teleurstellends kunnen maken. Zorg er dus voor dat je er onbevangen in staat en geniet van ieder moment, iedere streling, iedere zoen, alsof het de laatste keer is.

 

Hier leer je het in de praktijk!

Wist je dat lichamelijke intimiteit een hele grote rol speelt bij het krijgen van een relatie? Als intimiteit tonen een struikelpunt voor je is, is je kans daarop namelijk nogal klein. Mijn nieuwe workshop ‘Zo krijg je een vriendin’ staat weer geplanned, waarin ik je ga helpen om van flirten naar een vaste relatie te gaan. Alle informatie kun je hier vinden.

Schrijf  je hier in

 

Knuffelworkshop voor singles

Ik geloof dat lichamelijke affectie een eerste levensbehoefte is. Dat kan je enorm opbreken als je single bent. Je hebt niet voortdurend een geliefde om je heen om eens flink te knuffelen wanneer je maar wil.

Regelmatig knuffelen is best wel essentieel.

Daarom creëer ik een vrije, veilige ruimte speciaal voor single mannen en vrouwen om non-seksuele affectie met elkaar te kunnen delen. En dat niet alleen. Alle vaardigheden die je in de workshop leert, kun je praktisch toepassen in je eigen leven, zodat je ook buiten de workshop meer intimiteit kunt gaan ervaren in je leven.

Hier vind je meer informatie.

 

Hoe weet jij of jouw aanraking welkom is?

En ik ben ook benieuwd: ben jij wel eens op een onprettige manier aangeraakt? Wat dacht of deed je toen? Deel het met me in de reacties.

Showing 6 comments
 • Marc - Weereenrelatie
  Beantwoorden

  Ik snap heel goed dat het twee kanten op kan gaan. Als je iets voor iemand voelt, dan vind je veel dingen niet of minder erg van een persoon. Wanneer iemand je dan aanraakt, zal je het ook minder erg ervaren.

 • Watje
  Beantwoorden

  Goed geschreven en erg duidelijk 🙂

 • Danny
  Beantwoorden

  Vragen om te mogen aanraken?? Ik vind het iets raars hebben. Ik zou eens van vrouwen hun mening willen horen! Moeten wij mannen voortaan vragen:”hey mag ik je eens aanraken?”. Of hebben jullie liever dat we jullie spontaan aanraken? En wat vinden jullie van mannen die jullie aanraken?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Geweldige vragen (die in het artikel ook al deels worden beantwoord 😉 ). Heb je het al eens geprobeerd, Danny? Geef het eens een testritje. Zie hoe het jou en je partners bevalt.

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search