Wanneer een compliment creepy is

 

“Hey schatje, wat ben je mooi!”

waarom is dat creepy?

Door alle negatieve reacties van vrouwen op de toenaderingspogingen van sommige mannen, in de trant van ‘Hey schatje, wat ben je mooi!’, zou je denken dat er iets heel erg mis is met toenaderen. Of met welgemeende complimenten geven. Met spontaniteit. Of erger nog, met mannelijk verlangen.

Een zonde

Van de weeromstuit kun je een enorme angst opbouwen voor toenadering zoeken tot vrouwen en complimenten geven. Zelfs het hebben van aantrekkingskracht kan aanvoelen als een zonde. Iets fouts…

Iedere keer als er een verlangen naar iemand de kop opsteekt, voel je dat het er niet mag zijn. Alle rode alarmlampjes springen direct aan in je hoofd. Deze vertellen je: “Je bent een mogelijk gevaar en als zij erachter komt wat je werkelijk voelt, zijn de rapen gaar. Als je een vrouw ongevraagd benadert is dat creepy en al je complimenten, hoe goedbedoeld ook, zullen sowieso verkeerd worden opgevat.”

Niet creepy, maar okee

Laat me je eerst geruststellen. Jij bent okee, precies zoals je bent.

1.Iemand aanspreken = niet creepy, maar heel okee
Je kunt iedere dag nieuwe mensen ontmoeten. Overal en altijd staan er wel mensen, waaronder ook vrouwen, open voor een leuke ontmoeting met jou.

2.Iemand complimenteren = niet creepy, maar heel okee
Een mooi gepast, of verrassend compliment kan iemands dag echt helemaal goed maken. Denk eens terug aan het laatste compliment dat je zelf kreeg, wat jou deed stralen. Dat was toch best een fijn gevoel en totaal niet creepy.

3.Verlangen ervaren = niet creepy, maar – je raadt het al – heel okee
Je voelt wat je voelt. Dat maakt ons mens. Niemand kan voor jou bepalen wat je voelt of niet. Jouw gevoelens zijn van jou en ze komen en gaan wanneer ze zelf willen. Eer je gevoelens en laat de drang om er actie op te ondernemen los. Kom ik zo op terug.

Wanneer is een compliment creepy?

Waarom geeft een welgemeend en spontaan “Hey schatje, wat ben je mooi” dan toch zoveel vrouwen een vervelend gevoel?


1.Hoe zou jij het vinden?
Ten eerste, bedenk wat het jou zelf voor gevoel zou geven als iemand die je niet kent en tot wie je je niet direct voelt aangetrokken, bijvoorbeeld een andere man, dit tegen jou zou zeggen.

Het kan raar overkomen als een onbekende dit vanuit het niets tegen je zegt. Want je kent degene helemaal niet. De vreemde man in kwestie die dit tegen jou zegt, weet nog niks over jouw seksuele geaardheid en mocht je toch homo- of bi-seksueel zijn, kan hij ook niks weten over jouw persoonlijke smaak in mannen.

Een dergelijk ‘compliment’ is een beetje als een drive-by shooting. Voor je het weet is het al gebeurd en je kan er helemaal niks mee, behalve vriendelijk lachen (of een vuile blik toewerpen) en hopen dat hij snel weer weggaat.

2. Het voelt onveilig
Veel vrouwen (maar niet allemaal) hebben nare ervaringen gehad met vreemde mannen die out of the blue met spontane complimenten komen aanzetten. Dit is hoe het voor mij persoonlijk wel eens gaat:

Vreemde man op straat: hey sexy, wat zie je er goed uit!

Ik reageer niet en loop stug door zonder ‘m aandacht te schenken, hopend dat hij snel doorloopt.

Hij: Schatje, je mag wel naar me lachen hoor!

Ik versnel mijn pas.

Hij verheft zijn stem en roept een lelijk scheldwoord naar me.

Ongeveer in die volgorde.

Ik weet, dat mocht hij agressief worden, ik er weinig tegen kan beginnen.

Komt helaas vaak voor, ook bij andere vrouwen.

Je weet 100% zeker dat jij zoiets zelf nooit zou doen. Gelukkig maar! Maar het is goed om je er bewust van te zijn dat een spontane opmerking van een onbekende man, zoals ‘Wat ben je mooi’ voor veel vrouwen nare associaties heeft. Compassie tonen voor dit vervelende verschijnsel helpt dan enorm.

3. Too soon
Het vervelende van een spontaan compliment van een vreemde is, dat het nergens op gebaseerd is. Niks wijst erop dat zo’n compliment het logische resultaat is van het twee-richtingsverkeer van een al opgebouwde goede verstandhouding.

Dit is niet het soort compliment dat belangeloos gegeven wordt. Het is een compliment dat alleen maar komt halen, namelijk aandacht. Vandaar dat een dergelijk compliment vooral het gevoel oproept: wat wil hij van me…

4. Sommige vrouwen vinden het geweldig
Dit wil niet zeggen dat andere vrouwen het juist geweldig vinden om zomaar een mooi compliment te krijgen, gratis en vanuit het niks. Maar ga er niet vanuit dat alle vrouwen daarop zitten te wachten. Het is niet okee om eerst 9 vrouwen te creepen, voordat je er eentje een heel speciaal gevoel hebt gegeven. Wees niet die gast (bijvoorbeeld uit dit praktijkvoorbeeld).

 

Vrouwen benaderen, hoe dan wel?

1.Kies een logische omgeving om iemand te benaderen
Op een verjaardagsfeestje, een themaborrel of een datingsite staan mensen vaak veel meer open om benaderd te worden door mensen die ze niet kennen dan bijvoorbeeld in het OV. Je kunt in het OV wel iemand aanspreken, maar de creepfactor is veel hoger, omdat bijvoorbeeld zo’n 4-zitsconstructie in de trein nogal lastig is om uit weg te lopen als je geen zin hebt in een praatje met een volslagen vreemde. Niemand wil captive audience zijn van iemand waarin ze geen zin hebben. Het is zeker niet onmogelijk, maar beter surf je de golf van op het juiste moment op de juiste plek zijn.

2. Bouw een verstandhouding op
Een compliment is minder creepy, wanneer je elkaar al een beetje hebt leren kennen. Dat kan al na een kort gesprek. Een compliment krijgen voelt dan logischer en minder als een (mogelijk onaangename) verrassing. Complimenten gedijen het beste in twee-richtingsverkeer. Niet in een drive-by shooting.

3. Geef belangeloos een compliment dat klopt voor dat moment, die plaats en die persoon
Voor alles is een tijd, een plek en het soort mens dat je tegenover je hebt. Zelfs het brutaalste compliment kan helemaal gepast zijn, mits de timing, de intentie, de verstandhouding die jullie hebben, en de plek kloppen. Hoe weet je wanneer al die factoren op een lijn liggen? Door heel veel te oefenen.

4. Jouw verlangen is okee en mag gevoeld worden
Maar je hoeft met je verlangen niet perse iets te doen. Dat is zo geweldig aan mens zijn. Onze diersoort bezit de superkracht om niet toe te hoeven geven aan onze gevoelens, als dat niet past in de situatie. Dat wil niet zeggen dat het niet gevoeld mag worden. Integendeel. Je voelt wat je voelt. Daar kun je helemaal niks aan doen.

Een verlangen wegdrukken als ‘fout’, is schadelijk, omdat je dan je gevoelens gaat opkroppen. Waardoor het er later op allerlei verkrampte, verwrongen manieren weer uit komt, bijvoorbeeld zoals een verslaving.

Wat jij voelt en verlangt is okee. Het maakt je menselijk en date-baar bovendien.

 

Gratis online workshop ‘De eerste stap naar een fantastische relatie’

Wat doe je aanstaande zondag? Ik heb nog nooit een workshop op de zondagmiddag gegeven. Maar yolo!

In de online workshop ‘De eerste stap naar een fantastische relatie‘ ga ik je stapje voor stapje uitleggen hoe je deze eerste basis legt voor je zoektocht naar De Liefde, zodat je van daaruit veel beter de verdere praktische stappen kunt zetten om succesvol te gaan daten.

Wat je gaat leren in deze training:

De meestgemaakte fouten in de zoektocht naar liefde;

Leren wat jij concreet wilt in je liefdesleven;

Intenties zetten;

Leren hoe te leven in overvloed in plaats van schaarste;

De allereerste, ONMISBARE stap, om te gaan daten met succes;

Willen wat je hebt en krijgen wat je wilt.

Schrijf je hier in en tot zondag!

Wat is creepy?

Heb jij vragen over wat creepy is, en wat niet? Laat het me weten in de reacties. Ik zie uit naar je vragen 🙂

Showing 6 comments
 • Frank
  Beantwoorden

  Voor mij komt het gedeelte hey schatje over als hetgeen het eng maakt. Ik denk dat het al een stuk beter zal gaan als je iets zegt in de trant van: “Hoi, wou even zeggen dat ik je jas echt mooi vind. Ziet er leuk uit.” met een open houding en blik natuurlijk.

  Of met gebarentaal. Ooit in een trein gestaan waar tegenover mij iemand stond met een mooie glittertekening op haar gezicht. Beide hadden we oordoppen in, dus ik gebaarde dat ik het mooi vond. Helaas toen nog niet zeker genoeg om meteen door te pakken want ze keek blij en deed een oortje uit.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Mooi, Frank. Zo’n compliment is al een stuk logischer, want het gaat over iets bijzonders, waar ze extra aandacht aan heeft besteed.

 • Wouter
  Beantwoorden

  Ik kijk wel uit om meteen een compliment als dit te maken. Inderdaad, ik zou het ook eng vinden. Maar ik kan me niet aan de aandacht onttrekken dat sommige mannen wél succes hebben met dit soort zinnen. Mannen met een mooi uiterlijk en een goede uitstraling, de narcistische gladjakkers van deze wereld, die hebben wél succes met zulke openingszinnen. En natuurlijk moet ik lachen als ik googel op “foute openingszinnen”, maar na een paar seconden zie ik zo’n beroepsversierder voor me, hoor ik hem vragen “Hoe wil je je eitje morgenochtend? Bevrucht?” en zie ik hem ermee wegkomen. Omdat hij het nu eenmaal heeft en ik niet. Ik ben geen creep, maar toch wel een loser.

  • Wouter
   Beantwoorden

   Misschien komt dit heel beledigend over naar vrouwen in het algemeen, of naar jou in het bijzonder. Zo bedoel ik het niet. Ik schrijf alleen mijn eigen frustratie uit.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Wouter, zeg niet tegen jezelf dat je een loser bent, want het is niet waar. Maar als je dat zegt ga je er wel in geloven. Dat anderen er mee weg komen, zegt alleen iets over hoe vaak zij dat gedrag vertonen. Je ziet altijd alleen de succesverhalen van zo’n opmerking. Nooit de hordes vrouwen die ze daarmee een nare smaak mee hebben gegeven. Maar er is er altijd wel eentje die erg van dit soort aandacht geniet. En dat is okee voor hen. Wees blij voor die gast, hoop het beste voor die vrouw, en move on.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search