Waarom nemen vrouwen zelden het initiatief?

Waarom nemen vrouwen zo zelden het initiatief als het om lichamelijke intimiteit gaat? Twee redenen die ik afgelopen weekend zelf heb ervaren: angst voor afwijzing en sociaal stigma. Mannen, heb geduld met ons en win ons vertrouwen, we staan er zeker voor open.

Ik ben net terug van een heerlijk lang weekend bij mijn minnaar in Copenhagen. Deze prachtige, sexy man betekent zo veel voor mij, dat ik graag voor hem het vliegtuig pak.

Omdat ik een open relatie heb, is het voor mij mogelijk om te daten met anderen, naast mijn primaire partner.

Ik keek er lang naar uit en het was een geweldig weerzien. Toch eindigde de eerste dag samen in boze woorden en tranen (de mijne). Waarom dat? Omdat ik me schuldig maakte aan precies hetzelfde gedrag wat ik bij andere vrouwen zo hard veroordeel als emotioneel onvolwassen. Namelijk: verwachten dat een man je gedachten kan lezen.

Wat ik vanaf het begin af aan het allerliefste wilde van mijn minnaar is dat hij deed waar hij het beste in is: met mij als een wild beest de zoete, zoete liefde bedrijven.

We genoten volop van de stad, maar niet van elkaar. Hij hoefde maar een kleine stap te maken, maar die zette hij niet. Waarom zou hij mij zo in de steek laten? Waarom ziet hij mij niet meer staan? Heb ik misschien iets verkeerds gezegd? Vindt hij mij niet meer aantrekkelijk? Zo maakte ik mezelf helemaal gek met zelftwijfel.

Naar hem toe deed ik steeds nukkiger en afstandelijker. Halloo! Ik sta recht voor je!

‘Hey, wat is er nou?’
Na veel stamelen en tranen, knapte er bij mij iets en beet ik hem boos toe dat naar hem toe reizen misschien een vergissing was geweest.

Hij was stomverbaasd. ‘Ik had echt het idee dat je liever eerst de stad wilde zien enzo’.

We ontdekten hoe clichés over mannen en vrouwen ons verwachtingspatroon op een dwaalspoor had gezet. Rationeel weet ik dat het idee ‘mannen hebben altijd zin’ grote onzin is. Toch zeurde er een klein stemmetje aan mijn hoofd: ‘mannen hebben altijd zin, dus dat betekent dat hij je wel heel onaantrekkelijk vindt, niet?’ Voor hem bleek precies het omgekeerde het geval: ‘Vrouwen hebben nooit meteen zin, dus kun je ze niet direct overvallen met je eigen lusten.’ We zijn er beide ingestonken.

Het kwartje viel: ‘Waar wachten we nog op?’ Het werd nog een lang en steamy weekend.

Als ik niet mijn mond had opengetrokken en had benoemd waar ik naar verlangde, was het hele weekend seksloos voorbij gegaan en had ik hem waarschijnlijk niet meer willen zien.

Hebben vrouwen minder vaak zin dan mannen?

Okee mevrouw de consent coach, verklaar jezelf! Hoe kan het dat zoveel vrouwen, inclusief ik zelf, zo onduidelijk zijn over wat voor intimiteit ze verlangen van mannen? Wij (vrouwen) zijn zulke kampioenen in vaag zijn als het op onze verlangens aan komt, dat de mythe ‘vrouwen hebben veel minder zin dan mannen’ breed wordt gedragen. Dat laatste is een verhaal dat de wetenschap al lang en breed onderuit heeft gehaald. Vrouwen zijn van nature net zo seksueel ingesteld als mannen. Het uit zich alleen vaak anders.

Maar als vrouwen net zo graag willen als mannen, waarom vragen we het dan niet gewoon, of nemen we op z’n minst het initiatief? Dat zou geweldig zijn toch?

Ordinaire angst voor afwijzing

Ik wilde zo graag dat mijn minnaar mijn gedachten las. Gewoon op de man af vragen voelde voor mij als een al te zware hint. Alsof ik the obvious letter voor letter voor hem uit moest spellen. Genant! In mijn ideale wereld zou hij geen moment twijfelen en niet van mij af kunnen blijven vanaf het eerste moment. Hem gewoon vertellen wat ik van hem verlangde, zou voelen als een dikke nederlaag.

Ook was ik doodsbang voor afwijzing. Als ik het concreet vraag, geef ik hem een kans om concreet ‘nee’ tegen me te zeggen. En als ik seksueel word afgewezen, dan is dat een ramp, want dat betekent het EINDE VAN MIJN ZELFVERTROUWEN! Gewoon ordinaire angst voor afwijzing dus. Je kent het wel 😉

Taboe op verlangens

Maar er is nog een andere, minder persoonlijk reden, waarom ik verwachtte dat ‘hij maar moest snappen’. Vrouwen zijn zo diep gesocialiseerd om hun eigen seksualiteit te verbergen, dat het extra hard werken is, om concreet te zijn over de eigen verlangens. Daar rust voor vrouwen nog altijd een groot taboe op. We worstelen met onhandige en schadelijke culturele stigma’s zoals: Het is on-sexy, niet verleidelijk en niet lady-like om concreet te zijn over je eigen verlangens, en het initiatief te nemen;

Praten over s-BEEEEEP-x is niet sexy;

Het is de man zijn taak om de vrouw te veroveren, mannen zijn jagers;

Als hij echt van mij houdt, dan heeft hij geen woorden nodig om mij te begrijpen;

Als hij mij niet op een seksuele manier najaagt, ben ik niet aantrekkelijk genoeg;

Mijn verlangens mogen er eigenlijk niet zijn.

Grote achterhaalde onzin. Maar het zit er zo diep in gestampt, dat het dus kan gebeuren dat een aantrekkelijke man en een aantrekkelijke vrouw allebei heftig naar elkaar verlangen, maar er helemaal niks gebeurt.

We kunnen er niks aan doen. Dit is hoe meisjes worden gesocialiseerd. Dus wees vergevingsgezind met onze vaagheid, hoe frustrerend het ook is.

Vraag het gewoon

De volgende keer als jij en een leuke meid nogal om elkaar heen aan het draaien zijn en je weet niet zeker wat ze nou wil en of ze jou wel leuk vindt en of dat ook op die manier is? Doe eens iets heel geks. Ga tegen alle sociaal-culturele normen in en vraag het gewoon. Je hebt er soms maar 1 woordje voor nodig.

Zoenen?

Ja, het is risicovol en eng. En nee, ze zegt niet altijd ja. So what. Geef haar alle ruimte voor haar nee en respecteer het, zonder het persoonlijk op te vatten.

Weet je, ze kan je zelfs afwijzen, alleen maar omdat je de ongeschreven wet hebt doorbroken dat je vrouwen nooit naar hun verlangens mag vragen.

Sorry dat wij vrouwen soms zulke onvolwassen stakkers zijn. We weten vaak niet beter. Dit is hoe we het geleerd hebben: onze verlangens zijn schaamtevol. Dit is een seksistisch idee, dat ons meer schade toebrengt dan jou.

Open het gesprek

Gelukkig kun je ons een handje helpen hier overheen te groeien. Ga het gesprek met ons aan. Creëer een veilige sfeer van vertrouwen (oordeel niet en geef niet ongevraagd je mening of advies) en luister naar onze verlangens, onze twijfels, onze gevoelens en onze behoeftes. Hoe onnavolgbaar ze ook op je overkomen. Het is echt belangrijk dat we je hierin kunnen vertrouwen, omdat eerlijk zijn over onze verlangens een kwetsbare positie voor ons is. Besef dat het moed vergt om er eerlijk voor uit te komen. Hier leer je meer over hoe je een gesprek opent over verlangens.

Respecteer het als we vermelden dat we er liever niet over willen praten, maar neem niet te snel genoegen met ontwijkende antwoorden. Daar zijn we namelijk heel goed in, als we ergens niet over willen praten.

Heeft ze dan nog steeds zo iets van: ‘Hoe durf je hier naar te vragen, I’m a lady!’ Dan kun je jezelf afvragen of je verder kunt met iemand die emotioneel niet volwassen wil of kan worden. Ze heeft zo haar eigen goede redenen om zo te reageren, maar jij bent niet haar therapeut.

Gratis online training: Sexy flirten met zelfvertrouwen

Als zij geen seksuele aantrekkingskracht bij jou voelt, zal ze jou ook niet gaan zien als liefdespartner. Dus je kunt nog zo’n goede match voor haar zijn, als je haar niet opwindt, eindig je hooguit als haar ‘goede maatje’ in haar leven. Als ‘een broertje’. Wil jij haar broertje zijn? Of…

Wil jij alles leren over hoe je seksueel wordt met een vrouw? Hoe stuur je je geflirt een seksuele kant op? Hoe kom je erachter wat haar verlangens zijn? En hoe weet je nou, of zij jou op die manier ziet staan? Hoe weet je of ze jou ook wil?

Vrijdag 1 februari geef ik een gratis online workshop over sexy flirten met zelfvertrouwen. In dit webinar leer je:

Hoe je op een natuurlijke en respectvolle manier flirten een sexy lading geeft;

Hoe je de seksuele spanning met een paar woorden enorm kan laten escaleren;

Hoe consent je helpt om flirten sexy te maken;

Hoe je er voor zorgt dat zij initiatief neemt voor intimiteit;

Wat je kunt doen om deze methodes direct in je flirten te implementeren.

Comments
 • Dennis
  Beantwoorden

  Hoi Klazien, bewonderenswaardig hoe kwetsbaar je jezelf hebt opgesteld in dit stukje. Je hebt hierdoor een mooie “inside view” gegeven. Eén die voor mij heel herkenbaar is vanuit mijn standpunt als man. Hoe vrouwen nog liever hun tong afbijten dan expliciet hun interesse voor een man te laten blijken; desnoods laten ze hem maar gewoon gaan. En de paradox in hun reactie wanneer je als man hun signalen gaat benoemen en naar hun interesse gaat peilen. In de plaats van opluchting omdat jij het initiatief neemt, krijg je nog meer ontkenning en ontwijkend gedrag. Zoals je schrijft, zelfs tot directe afwijzing en verwijten toe.
  Ik ben heel gevoelig voor signalen van anderen, dus ik vang ook van vrouwen heel wat op. Om nog maar te zwijgen over hoeveel je over een dame leert als je met haar danst. Wat ik uit ervaring had geleerd, is dat het heel risicovol is dit expliciet te gaan benoemen.
  Je blogartikels hebben me gaandeweg overtuigd om toch dit risico te nemen. 🙂 Zeker dit artikel neemt mijn angst nog meer weg. Ik begrijp dat die reacties niet voortkomen uit een negativiteit naar mannen toe, maar uit angst om normen te breken.
  Ik vind het enorm boeiend om die diepe verlangens en fantasieën van vrouwen te leren kennen. Dat is voor mij de essentie van verleiding. Ik ga hiermee zeker verder experimenteren.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search