Waarom ‘gewoon lekker jezelf blijven’ het aller-belabberdste dating advies ooit is

Een jongen die ik help met zijn dating vroeg mij onlangs: “Ik krijg regelmatig te horen dat ik gewoon lekker mezelf moet blijven. Ehm, waarom heb ik dan nooit dates?”

Als jij die dit leest vaak de leukste dates hebt door dit advies letterlijk op te volgen, gefeliciteerd! Je zal voor leuke dates je hand niet hoeven omdraaien. Dan kun je nu stoppen met lezen. Dit artikel is niet voor jou, ga lekker facebooken. Maar als je bovenstaande vraag herkent, zal onderstaande tekst je wellicht raken. Wees gewaarschuwd.

Laat ik allereerst iets uit de weg ruimen zodat we dat alvast hebben gehad en ik je niet subtiel naar deze conclusie hoef te begeleiden.

Iedereen die zoekende singles het advies heeft geeft om ‘gewoon lekker jezelf te blijven’, STOP DAAR MEE!

Goedbedoelende vrienden, je ouders, aspirerende dating coaches, ze maken de dingen alleen maar erger met deze nonsens. Als je zelf het advies ooit hebt gekregen zal de plotselinge toename in gevoelens van hopeloosheid je vast niet ontgaan zijn. Laat je niks wijs maken!

Single blijven is een hele klus
Het enige antwoord op deze schadelijke opmerking is dat ‘lekker jezelf blijven’ je in de eerste plaats geen relatie heeft opgeleverd en dat ook niet zal doen. Dit advies opvolgen betekent namelijk letterlijk: doe niks. Of specifieker: doe niks op een andere manier dan je gewend bent. Want reken maar dat je een hele hoop moet doen om persé single te blijven. Dag in dag uit ben je actief bezig om leuke dames van je weg te jagen. Denk bijvoorbeeld aan het soort kleding dat je iedere dag om je lichaam drapeert. Wat straal je daarmee actief uit? Of denk aan de dingen die je zegt of juist onderdrukt te zeggen uit angst de ander weg te jagen, waardoor dat juíst gebeurt. Denk aan alle foto’s die je achteloos deelt met de wereld online. Denk aan alle keren dat je angst het van je wint en je natuurlijke neiging onderdrukt om zomaar een praatje aan te gaan met een aantrekkelijke vrouw. Als je het zo bekijkt (en ik raad je aan om het zo te bekijken), is single blijven een hele klus. Geen wonder dat je aan het eind van de zoveelste eenzame dag doodmoe in bed valt.

Misschien herken je deze uitspraak: ‘Als je blijft doen wat je altijd deed, zul je blijven krijgen wat je altijd kreeg.’ Dus als je verandering in je situatie wil, dan zal er wat moeten veranderen. Een heleboel.

“Waarom kunnen ze me niet gewoon accepteren voor wie ik ben?”

Hoe zit het dan met jezelf te accepteren voor wie je bent? Zelfliefde is toch juist aantrekkelijk?  Dat klopt. En dat is ook de reden dat goedbedoelende vrienden je dit advies geven. Ze houden van je en ze willen dat je dit zelf ook inziet. En dat is ook de geweldige functie van jouw vrienden en familie. Ze weerspiegelen je liefde en laten je zien dat je het waard bent om intens van te houden. Maar die lieverds willen helemaal niet dat je verandert, omdat ze gehecht zijn aan de goeie ouwe jij. Ook je vrienden en familie zijn gewoontedieren. Tot zover niks aan de had.

Het wordt pas problematisch als je het als excuus gaat gebruiken om niks te doen. ‘Ze moeten me maar nemen zoals ik ben!’, is een fijn rebelse wensgedachte, maar het gaat je geen relatie opleveren. Iedere dag weer.

“Moet ik dan maar veranderen in iemand die ik niet ben?!”

Veranderen wordt vaak gedemoniseerd. Dat snap ik wel. Je wilt graag authentiek blijven en dat het leven je toekomt. Het leven zou geen moeite moeten kosten. Maar hoe authentiek ben je naar jezelf, als je actief je beste eigenschappen blijft onderdrukken, uit angst dat mensen daar ‘iets’ van gaan vinden? Weet je, je hebt zoveel meer in je en momenteel onthoud je de wereld actief van je beste kant. Waarom doe je dat? Wees eerlijk. Ben je bang dat je voor schut loopt? Ben je bang dat je zal worden afgewezen en teleurgesteld? Erger nog: ben je bang om bang te zijn? Wat ik niet van je vraag is om te veranderen in iemand anders. Wat ik en alle leuke vrouwen op de wereld van je verlangen, is om te veranderen in je beste zelf. Dat is wat we willen! Hij bestaat. Hij zit daar ergens diep van binnen, ik weet het zeker! Ga eens kennis maken met hem en onthoud ons niet van die super man die je bent. Pas als jij echt iets verandert en daarmee je beste zelf durft te laten zien, word je iemand bij wie leuke vrouwen graag in de buurt willen zijn, anders niet, snappie? Moet jij eens opletten wat dat met je zelfliefde doet 😉

“Maar wat moet ik dan wel doen om leuke dames te versieren?”

Veel dating adviseurs zullen je trucs en zinnetjes leren die je moet zeggen. Vergeet dat. Dat wordt allemaal pas interessant ver nadat je jezelf hebt afgevraagd: hoe word ìk de persoon bij wie leuke vrouwen in de buurt willen zijn? De beste trucjes en zinnetjes brengen je nergens als je vrouwen niks wezenlijks te bieden hebt. Geef ze eens ongelijk. ‘Lekker jezelf blijven’ is dus geen optie, maar wat zou je dan moeten veranderen? Je kan niet zomaar even van pak verwisselen in een telefooncel, zodat je opeens superman bent. Gelukkig zijn er mini stapjes, iets waar ik groot fan van ben. Vele mini stapjes brengen namelijk enorme veranderingen teweeg, zonder dat je er erg in hebt.

Wat is de beste eerste stap die je kunt zetten naar blijvende verandering?

Upgrade jezelf: leer iets nieuws en word er goed in. Ga eens na. Wat heb je altijd al goed willen leren, maar nooit de tijd voor genomen? Is het dansen? Boogschieten? Paardrijden? Zweefvliegen? Wand klimmen? Seks (geen grapje)? Ik nodig/daag je uit om als je klaar bent met lezen, je agenda te pakken en jezelf  direct in te schrijven voor een cursus. Het kan me niet schelen als je het druk hebt of andere domme excuses. Doe het! Het geeft niet als je er in het begin niks van bakt. Wees lief voor jezelf (hee, zelfliefde!) en probeer het opnieuw en opnieuw en opnieuw.

Waarom werkt dit?

Vrouwen willen het liefst in de buurt zijn bij mensen die hun fascineren. Iemand met een verhaal, diepgang, skills, passie en meesterschap. Als jij dat niet kan bieden, gaan ze direct voor de volgende die het wèl kan laten zien. Ik wil niet zeggen dat dit hèt geheim is om vrouwen aan te trekken. Daarvoor is het een mini stapje. Eén klein ding wat je kunt veranderen aan jezelf in de reeks van de vele veranderingen die er hopelijk gaan volgen. Maar als je slechts één ding kon veranderen aan jezelf, laat het dan dit zijn: leer iets nieuws en word er goed in. Bijkomend voordeel: denk eens aan al die leuke meiden die ook op die clubjes komen om hetzelfde te leren samen met jou…

Nu de hamvraag: wat ga jij NU met heel je hart en ziel leren? Deel het hier onder en laten we elkaar stimuleren om er echt goed in te worden. GO!

Showing 5 comments
 • Danny
  Beantwoorden

  Ik persoonlijk geloof ook niet om je hele “ik” te gaan veranderen, tenzij het om kleine aspecten gaat. Maar we moeten dit nu even zien in de context van het daten en het met vrouwen omgaan. Wat ik heb geleerd is dat alles draait om zelfvertrouwen. Mijn advies is heel simpel: heb je geen zelfvertrouwen, vergeet het daten en de vrouwen want dat is onherroepelijk met elkaar verbonden. Vroeger was ik gewoon een ramp met vrouwen(lees verlegen en nul komma nul zelfvertrouwen). Tot ik op een gegeven mogelijkheid iets in mijn leven ben gaan doen wat ik graag deed, iets waar ik goed in ben, waar ik zelf trots op ben, iets dat een deel van mijn ik, mijn persoonlijkheid uitmaakt. Hierdoor heeft mijn zelfvertrouwen een boost gekegen en vrouwen merken dit gewoon. Het zorgt er zelfs voor dat je relaxed in het leven staat. Vraag me niet hoe maar vrouwen ruiken het gewoon zonder dat ik erover moet spreken. Ik heb zelfs dates gehad met knappe vrouwen die dikwijls meer zenuwachtig zijn dan ik ooit voor mogelijk had gehouden. Had ik het alleen maar geweten toen ik nog 18 was!

 • Danny
  Beantwoorden

  ….en om ff verder te gaan:

  Mijn advies is om eerst te werken aan je zelfvertrouwen. Hoe? Door iets te gaan doen dat je graag doet, waar je goed in bent, iets waar je jezelf in kan leggen (passie noemen ze dat). Iets waardoor je tegen de wereld kan uitschreeuwen: ” wereld, zie eens wat ik heb gedaan/gepresteerd!!!!!”. Vergeet ff die vrouwen, dat komt vanzelf eenmaal je het vertrouwen hebt gevonden. Belangrijk is om zelfvertrouwen te hebben zonder arrogant te zijn.

  Succes gegarandeerd!!!

 • Marc
  Beantwoorden

  Interessante blog.
  Ik heb best veel inzichten, ben goed in het doorzien van “valse logica” en heb veel kennis van bepaalde zaken en dergelijke. Wat ik uit je verhaal begrijp en iets wat ik ook voor mezelf zo intuïtief aanvoel is dat je hier vooral (of uitsluitend?) de upgrade bedoelt op het fysieke en/of kunstzinnige vlak en dus niet op het intellectuele vlak, right? Ik heb me dat wel eens gerealiseerd. Met name om meer zelfvertrouwen te krijgen en bovendien meer in balans te geraken ben ik eens een cursus free-diving (duiken zonder zuurstofflessen) gaan doen. Helaas heb ik die toen niet af kunnen maken. Ik ben wel goed in massage. Dat heb ik van nature in mijn bloed, maar ik durf het i.h.a. niet aan om spontaan te vragen of een vrouw (bij een toevallige eerste ontmoeting b.v.) een massage van mij wil ontvangen. Een sportschool dan maar? Houden vrouwen van getrainde spiertjes of is dat ook maar een dom cliché? Raar toch dat vrouwen vaak 1,80m+ als eis stellen? Ik wil me niet als slachtoffer opstellen, maar zou beter in de huid van een vrouw willen kruipen om te ontdekken wat daar nou echt in om gaat; wat ik kan doen en moet laten. Mijn autisme helpt me er niet bij om dat aan te voelen. Ik denk er ook wel eens over om te leren zweepjes te hanteren (SM) en/of bondage te leren. Ik heb me tot nu toe vooral bezig gehouden met mijn (eventuele) rol als sub, maar dat zou me dan tevens in een rol als dominant plaatsen. Ik vind het lastig om te achterhalen of dat voor me past. Nog een vraag: je noemt ook “seks (geen grapje)” als upgrade-mogelijkheid. Waar denk je dan concreet aan als je geen vriendin hebt? Ik ga een tantraweek doen (en hoop daar ook nieuwe vaardigheden te leren), maar ik denk dat je wat anders bedoelt?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Marc, leuk om hier van je te horen. Ten eerste, ik vind het moeilijk om te zeggen, hoe het is om te daten met autisme. Ik heb zelf wel eens een jongen met asperger gedate, maar dat was weer een heel ander verhaal. En intellectuele updates zijn sowieso ook een heel goede investering. Over updates en zelfontwikkeling gesproken, zo’n tantraweek klinkt super goed en lijkt me zeker geen weggegooid geld. Ik hoop dat daar veel van je vragen beantwoord zullen worden. Ik denk het wel. Succes!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search