Waar komt zelfvertrouwen vandaan?

Hoe krijg je het lef om te flirten met wie je maar wil? Hoe krijg je het lef om precies de goede dingen te zeggen op precies het goede moment? Hoe zorg je ervoor dat je niet meer wordt geremd door dat irritante stemmetje in je hoofd, dat jou er altijd weer van overtuigd dat je het niet kan, dat je het niet waard bent en dat je gewoon nooit goed genoeg bent? 

Kortom, waar komt zelfvertrouwen vandaan? 

 

Hint: bij de volgende drie dingen komt het NIET vandaan…

 

 

Misverstand 1: Bevestiging krijgen

 

Als je nou eens wat meer bevestigd zou worden en wat minder afwijzingen zou krijgen. Dat zou wonderen doen voor je zelfvertrouwen. Toch? Dus je doet je best om zo min mogelijk te worden afgewezen. Je gaat spannende ontmoetingen uit de weg, waarvan je vermoedt dat ze voor jou te hoog gegrepen zijn. 

Tegelijkertijd doe je je best om indruk te maken. Om in de smaak te vallen. Te pleasen. Je investeert tijd om vrouwen goed te bestuderen. Vervolgens ga je alleen datgene doen waarvan je denkt dat je daarmee goed bij hen zal scoren.  

Je voelt ‘m al aankomen. En je weet dit vast al wel: pleasen werkt averechts om bevestiging te krijgen. En zelfs al oogst je bewondering om de mooie trucjes die je tentoonspreidt, het goede gevoel wat daaruit voortkomt blijkt vluchtig en zet zich niet om in een blijvend zelfvertrouwen. 

Ooit kende ik een artiest. Hij schuimde alle festivals af en verleidde de mensen met de mooiste kunsten. Altijd had hij wel een handvol vrouwen om zich heen hangen. En toch… hij verbaasde zich erover dat hun bevestiging geen blijvend effect had. De vrouwen verdwenen na 20 minuutjes van bewondering weer uit beeld en echte connecties werden nooit gelegd. 

Inmiddels was de artiest verslaafd geworden aan de bevestiging. Want zonder zijn trucs, wat blijft er dan nog van hem over? Waar moet hij dan zijn shot bevestiging vandaan halen? 

En zo kan het gebeuren dat de meest gevierde mensen uiteindelijk ook gewoon geen idee hebben. Best een geruststellende gedachte eigenlijk. 

 

 

Misverstand 2: Zelfvertrouwen uit een flesje

 

Hoe makkelijk zou het zijn als je net als Austin Powers je mojo gewoon uit een flesje kon halen. Nouja, er is wel een flesje dat ook wel bekend staat als ‘Dutch courage’: alcohol. De tijdelijke zelfvertrouwen-boost is mooi meegenomen. Je durft ineens wat je anders nooit zou durven. Helaas komt je chemisch aangemaakte bravoure op anderen vaak iets anders over dan je denkt, omdat ook je gezonde beoordelingsvermogen wegvalt. Dat gevoel van spijt achteraf doordat je iets gedaan of gezegd hebt… We kennen het allemaal. Daarom is flirten en alcohol zo’n slechte combinatie. 

En ook met alcohol geldt weer: het levert je geen blijvend zelfvertrouwen op. En afhankelijkheid ligt altijd op de loer zodra je merkt: zonder een biertje of twee ga ik echt niet zomaar een vrouw aanspreken.

 

 

Misverstand 3: Fake it til you make it

 

Als je nou maar een goede indruk kon maken op vrouwen op de één of andere manier. Maar waarmee moet je indruk maken als jij er eigenlijk niet in gelooft dat je hen iets interessants te bieden hebt? Weet je wat, je doet gewoon alsof! Fake it until you make it. Gewoon goed acteren, hebben ze niks door. 

Deze kunst kun je overal leren. Hele industrieën zijn gebouwd die rijkelijk parasiteren op de onzekerheid van singles in het spel van de liefde. Neem bijvoorbeeld alleen al de gigantische cosmetische industrie, met hun beloftes van een jonger uiterlijk. 

Mensen zijn gemakkelijk te foppen. Met een paar trucjes laat je mensen op wie je indruk wilt maken geloven in de fantasie. Dat is nou verleiding. En het is heerlijk! Geniet van dat spel.

Maar reken er niet op dat het beloofde ‘make it’ gedeelte ook uitkomt. Echt zelfvertrouwen win je niet door nepgedrag. Uiteindelijk ben jij de enige die je voor de gek houdt. Denk alvast maar na over hoe veel moeite het kost om de illusie hoog te houden, als je iemand op basis daarvan hebt veroverd. 

 

Hier komt zelfvertrouwen vandaan

Je wilt iemand die gek op jou is vanwege jou. En niet omdat je iemand speelt die je niet bent. 

Waar te beginnen? Bij jezelf. Door onophoudelijk, oneindig diep te houden van jezelf, helemaal vanuit de puntjes van je tenen. Heb je dat al wel eens geprobeerd? 

Maar hoe zorgt dat dan voor een onverwoestbaar zelfvertrouwen? Dat leg ik je allemaal uit in mijn online workshop op donderdagavond 18 juni: ‘Hou van jou’

Dit is wat je in deze workshop van mij gaat leren:

De 10 obstakels die jou in de weg staan om jezelf weer gewoon leuk te vinden;

Hoe meer zelfliefde direct leidt tot meer zelfvertrouwen;

Hoe alle relaties in jouw leven verbeteren, zodra jij onvoorwaardelijk van jezelf leert te houden;

De stap voor stap roadmap naar meer liefde voor jouzelf;

5 snelle oefeningen voor het opbouwen van meer zelfliefde;

En een geweldige eenmalige aanbieding voor de kick-off van mijn nieuwe cursus ‘Echt Zelfvertrouwen’.

 

Ik denk dat zelfliefde de allerbelangrijkste voorwaarde is om liefdevolle relaties met anderen aan te kunnen gaan. En gelukkig kun je dat gewoon trainen. Schrijf je hier in voor de gratis online workshop.

 

En kun je er die avond niet bij zijn? Ik stel de uitzending nog 3 dagen daarna beschikbaar voor iedereen die zich heeft ingeschreven. Doe dat dus nu even. Leuk je daar te zien!

 

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search