Vrouwen leren begrijpen

Vrouwen… Waarom zijn het toch van die ongenaakbare aliens af en toe? Wat willen ze nou eigenlijk? Hoe kan je er voor zorgen dat ze graag naar je toekomen? Dat ze je niet afwijzen? Dat zij jou zien? Wat moet je doen zodat zij jou aardig vinden? Hoe los je hun raadselen op? 

Gisteren was ik bij een vrouwencirkel. Dat is een bijeenkomst van een groep vrouwen om uiting te geven aan alles wat er speelt in je leven in een veilige setting, waar je niet wordt beoordeeld of bevraagd. Daardoor ontstaat er eindelijk ruimte voor de meest diepe en pijnlijke onderwerpen. Geheimen die je al je leven met je mee torst, maar die je nooit eerder aan iemand hebt durven vertellen. 

 

En dat is ook wel eens lekker…

In deze vrouwencirkels gaat het dan al snel over de pijn die we meetorsen van alle keren dat er over onze lichamelijke grenzen is gegaan en hoe ontzettend veel impact dat op ons leven heeft. Trauma. Je kent het misschien wel. Het lijkt eigenlijk een beetje op therapie, maar dan zonder therapeut. Ik vind dat een erg fijne setting, juist omdat zo’n therapeut ontbreekt. Je bevindt je in goed gezelschap van mensen van je eigen gender, voor wie je je niet hoeft in te houden of te verantwoorden. Begrijpende blikken gegarandeerd. En dat is ook wel eens lekker. 

Als dit je ook wel wat lijkt, er zijn ook mannencirkels voor mannen zoals jij. Aanrader! 

 

Het gevoel van er niet alleen voor staan

Ik bezoek vaker dit soort bijeenkomsten, maar met deze cirkel was iets bijzonders aan de hand. In onze cirkel zat één man. Niet om met ons mee te praten. Maar gewoon. Om er te zijn en te luisteren. Te weten dat we gehoord en gezien worden, niet alleen door vrouwen onderling. Ook fijn dat hij er was als we even een bemoedigende knuffel nodig hadden van een fijne, veilige man. Het klinkt misschien klein en onbelangrijk als ik dit zeg, maar voor mij was het zo veelbetekenend. 

Het gaf me een bijna existentieel gevoel van er niet alleen voor staan, als vrouw. Het is voor mij een soort levensmissie om het onbegrip tussen mannen en vrouwen op te heffen. ‘Wij’ en ‘Zij’, we zijn niet zo heel verschillend. Wij mannen en vrouwen, we verlangen beiden zo naar oprechte intimiteit. Om door de ander gezien te worden, echt, zelfs tot waar onze ziel woont. Het allerlaatste wat we willen is de ander pijn doen. Vaak doet dat nog meer pijn dan pijn ontvangen. En in onze onhandige poging de ander geen pijn te doen, blijkt dan weer dat we iedereen juist pijn doen, in de eerste plaats onszelf. En dat is gewoon zo verwarrend allemaal. En nergens voor nodig. 

 

‘Wat waren ze prachtig…’ 

Daarom nodig ik nu sinds kort ook vrouwen uit in mijn werk met mannen. Niet om zelf hun verhaal te doen. Maar om er alleen maar te zijn, speciaal voor de mannen om mee te connecten en daarmee dienend aan hen. Echt en vanuit hun hart. En te leren: hey, zo’n vrouw is ook gewoon kwetsbaar, onzeker, awkward, grappig en verlangend naar echte connectie en intimiteit. En bovenal: menselijk. Net als ik. ‘Wat waren ze prachtig…’ hoor ik na afloop van mijn studenten. ‘Wat waren ze prachtig…’ hoor ik later van de vrouwen. 

Dus je wilt graag gezien worden. Zij ook door jou. Dus je maakt je druk of zij jou wel aardig vindt. Zij ook. Dus je bent onzeker over haar oordeel over jou. Zij ook. Zie je nu hoe je al je onzekerheden kunt omkeren? Jij en zij, niet zo verschillend. En soms is het heel goed om dat in een veilige setting, dus zonder oordeel, te mogen ervaren. En, al is het maar voor even, verliefd te worden op elkaar. 

 

Ook leren hoe?

Wil jij ook ervaren hoe het is om echte connectie te maken met vrouwen? En dit zelf echt te gaan leren op diep niveau, zodat vrouwen geen raadsels meer voor je zijn, maar graag met jou in contact komen in liefde? Dan zie ik je graag terug in mijn jaaropleiding ‘Een vriendin in je leven’ Er zijn nog een paar mooie plekken vrij. Deze plekken zijn niet bedoeld voor single mannen die het wel leuk lijkt om wat meer te gaan ‘scoren’. Nee. Reageer echt alleen als je serieus gemotiveerd bent om je leven te veranderen. 

Deze opleiding zal beginnen in januari van het nieuwe jaar. Lees er alles over, inclusief de ervaringen van mijn studenten en reserveer vrijblijvend alvast jouw plek op ‘Een vriendin in je leven’. 

 

Showing 4 comments
 • Danny
  Beantwoorden

  Dag Klazien.

  Jij haalt hier heel essentieels aan: praten met vrouwen. Wij mannen doen dat veel te weinig, tenzij we uit zijn op seks. Ik vind dat we zoveel kunnen leren van hen. Ik vind ook dat we vrouwen (en ik zeg dit met alle respect) meer moeten kunnen relativeren. Niet meer die bloedmooie “wezens” waar we verliefd op worden, die we op een voetstuk zetten en aanbidden. Maar meer als personen die heel wat onzekerheden hebben. (Vrouwen hebben een heel trukendoos om mooi te zijn en haar minder mooie kantjes te verbergen 😉😉) . Ikzelf heb al paar mooie vriendinnen gehad. En wat me telkens opviel: dat er achter die schoonheid heel wat onzekerheid, weinig zelfvertrouwen en andere menselijke dingen schuil gaan. Het is een beetje een ballon die je als man moet kunnen doorprikken, en dat is voor zoveel mannen toch zoooo moeilijk. En jah daar zitten ook afknappers bij. (En ik spreek uit ervaring 😁). Wij mannen moeten vrouwen meer als gelijke beschouwen. Daarom mijn advies naar mannen toe: praat meer met vrouwen, geef ze vrijheid en respecteer haar limieten. Het maakt je als man zoveel aantrekkelijker. Trust me!!!

  • Klazien
   Beantwoorden

   100% mee eens, Danny. Mooi advies. Laatst zag ik een mooie uitspraak van Tich Nath Tan die mij raakte: ‘You must love in such a way that the person you love feels free’. Die vond ik erg mooi en erg waar.

 • Rik
  Beantwoorden

  Ik praat vaak en graag met vrouwen. Alleen met echt mooie vrouwen heb ik toch de neiging om ze op een voetstuk te zetten en mij dus heel onzeker te voelen. Ik vermoedde wel al dat ook zo’n vrouwen best wel onzeker kunnen zijn en doe daarom nu een affirmatie ‘mooie vrouwen zijn ook maar mensen’. Ik vind het echter erg dat PUA’s die onzekerheid van vrouwen bewust uitbuiten om hen te disempoweren. Als je vrouwen niet oprecht apprecieert dan moet je hen met rust laten!

  • Klazien
   Beantwoorden

   Wat een pracht van een affirmatie, Rik! Het is inderdaad waar. Hoe mooi zij ook zijn, het zijn gewoon mensen. En die mensen hebben vaak dezelfde behoeftes als jij: liefde, waardering, warmte en gezien worden.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search