Vriendschap? Relatie? Of friend zone?

Is het mogelijk om van een vriendschap een relatie te maken? Deze 4 tips helpen je met wat je moet doen als je in de friend zone bent beland en wat je moet doen om het te voorkomen.

Ik kreeg een e-mail van iemand:

“Heb al een jaar erg goed vriendschappelijk contact met een leuke meid, maar ik merk sinds kort dat ik wil dat het meer wordt dan gewoon vriendschap. Als ik eerlijk ben, wou ik dat misschien stiekem al vanaf het begin.”

Herkenbaar? Je bent niet alleen. E-mails met problemen van deze strekking krijg ik namelijk iedere week.  

Je vriendschap verheffen tot een relatie is nogal complex. Het is afhankelijk van vele factoren, waar je vaak zelf geen invloed op hebt. Misschien twijfel je: eerlijk zijn, of liever leugentjes om bestwil? Zij twijfelt misschien ook…

Wat zijn je opties? Vrienden blijven? In hoeverre moet je open zijn over de gevoelens die je voor haar hebt? Kun je haar overtuigen om een relatie met jou aan te gaan? Hoe dan? Kortom, hoe kom je uit deze friend zone?

Je wil haar sowieso niet kwijt uit je leven. Daarvoor is ze veel te leuk.

Wees eerlijk naar jezelf.

Je kunt alleen jezelf veranderen. Niet haar. De enige invloed die je op haar hebt is te leiden door het geven van een sterk goed voorbeeld. Lead by example. Wil je dat ze eerlijk tegen jou is? Wees dan eerst eerlijk tegen haar.

‘Friend zoning’ (als werkwoord) bestaat niet

Sommigen gebruiken friend zoning als werkwoord, meestal in de passieve vorm: “Hij is ge-friend-zoned”. Zeg het maar eens een paar keer achter elkaar. Best wel een raar, lelijk werkwoord. Gelukkig hoeven we het nooit meer te gebruiken want het bestaat niet. ‘Friend-gezoned-worden’, Dat doe je helemaal zelf. Geen vrouw is ooit in staat jou te friend-zonen. Alleen jij kunt je zelf bezeren aan relaties die zich in de werkelijkheid niet zo manifesteren zoals jij graag zou willen.

En dat is goed nieuws, want alleen door zelf de verantwoordelijkheid te nemen voor de frustratie die dergelijke ongebalanceerde relaties je opleveren, kun je er echt wat aan doen.

 

Het friend zone noodplan

Overkomt het jou regelmatig dat je jezelf terug vindt in ‘gewone’ vriendschappen met vrouwen, die je eigenlijk meer dan leuk vindt? Wat te doen? De volgende stappen kunnen je helpen de situatie goed te navigeren zodat jullie beide er beter uitkomen dan hoe jullie begonnen zijn, en dit soort situaties je nooit meer hoeft te overkomen.

 

1. Erken je eigen gevoelens.

Om een goede beslissing te nemen over wat je nou eigenlijk wil met de vrouw in kwestie is het belangrijk dat je eerst heel eerlijk bent tegenover jezelf. Wat voel je voor haar? Erken het. Wuif het niet weg.

Als jij het niet erkent en je op de vlakte houdt, ook prima, maar dan zal die beruchte friend zone voor je verdere leven een terugkerend probleem blijven.


2. Wil jij iemand die jou afwijst als partner?

Wees eerlijk. Wil je echt een relatie met iemand die jou niet ziet als relatiepartner? Misschien heb je het er al wel eens over gehad met haar, en wees ze de optie ‘daten’ impliciet of, als je meer geluk hebt, expliciet af. Een relatie beginnen met iemand die jou afwijst kan. De wonderen zijn de wereld nog niet uit, maar de prijs is hoog, want dit heeft alleen (een heel kleine) kans van slagen als je jezelf afwijst. Want je zult voortdurend op je tenen moeten lopen.

3. Wil je ‘settelen’ voor vriendschap?

Wil je settelen voor vriendschap met iemand met wie je eigenlijk een relatie wil? Dit is niet onmogelijk, maar dan moet je eerst grondig afleren dat er een hiërarchie zit in vriendschappen en relaties. Je kunt houden van iemand zoals je wil, maar laat dan volkomen los dat degene in jouw ogen jouw liefde op exact dezelfde manier moet beantwoorden. Leer dat eerst en leef nog lang en gelukkig met haar in je leven. Het is niet onmogelijk. Hoe je dat doet leer je hier.

 

4. Wees eerlijk naar haar

Voer geen dubbele agenda. Vraag haar op de vrouw af hoe zij in jullie contact staat. Deel eerlijk je verlangens en gevoelens met haar, vanaf het begin. Anders is er geen sprake van een gelijkwaardige relatie. Een vriendschap waarin je je gevoelens voor haar verbergt, is een vriendschap gebaseerd op een leugen. Jij vind haar meer dan leuk, zoveel is duidelijk. Maar als je daarover liegt tegen haar is dat best begrijpelijk, omdat je haar graag bij jou in de buurt houdt. Dat is dus een dubbele agenda en getuigt niet van veel vriendschappelijkheid. Als vrienden ben je eerlijk tegenover elkaar over je intenties. Daar zijn vrienden voor.

Hoe kom je uit de friend zone?

Hoe kom je uit de friend zone als je er eenmaal in zit? Hiervoor is een belangrijke vuistregel:

Voorkomen in plaats van genezen.

Hoe voorkom je dit soort situaties dan? Daarover en meer leer ik je alles tijdens mijn gratis online workshop ‘Nooit meer in de friend zone op dinsdagavond 25 augustus. Je leert daar:

De oude manier van denken die een liefdesrelatie in de weg zit;
​Hoe je signaleert wanneer zij jou meer ziet als een gewone vriend;
De 3 beslissende factoren waardoor je sneller in de friend zone belandt;
Hoe je van ‘gewoon vrienden’ naar relatie-interessant gaat;
Hoe je vrouwen niet onbewust verleidt om buddies met je te worden;
Hoe persoonlijk leiderschap bijdraagt aan hoe je wordt waargenomen: romantisch of vriendschappelijk;
5 manieren om je romantische matchkans verhogen, zodat zij jou net zo leuk vindt als jij haar;
Hoe je sexy flirt, in plaats van vriendschappelijk flirt.
Hoe je in 3 maanden tijd je droompartner kunt vinden, ook al heb je nog nooit eerder een relatie gehad.

Schrijf je nu hier in. 

En kun je er niet bij zijn die avond? Schrijf je dan toch nog in. Ik stel de replay van de live-opname nog in de drie opeenvolgende dagen ter beschikking.

 

 

 

 

 

Showing 4 comments
 • Thomas
  Beantwoorden

  Beste Klazien,

  Morgen kan ik helaas niet, maar ik loop er inderdaad tegenaan. Ik wel zelf namelijk eigenlijk altijd eerst gewoon vrienden zijn en dan pas kijken of ik meer wil. Voorkomen in de friendzone te komen is dus eigenlijk al geen optie, want dat wil ik juist wel en dan daarna zie ik wel of ik meer of minder wil.
  Thomas

  • Klazien
   Beantwoorden

   En daarmee maak je het grote verschil. Jij zelf bepaalt wat je met je connectie wil, en laat het niet van haar afhangen. Daarmee blijf je zelf in control. Dat lijkt me een hele goede benadering. Of loop je toch nog ergens tegenaan?

 • Sebastiaan
  Beantwoorden

  Mooi beschreven weer Klazien. Heel herkenbaar ook.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search