Wat te doen als de één super snel drama schopt, en de ander op eieren moet lopen in een relatie? Maak gebruik van de triggers. Want triggers in een relatie zijn geweldige portals naar groei. Ze zijn de eerste stap naar het elimineren van drama en het herstellen van de connectie, zonder elkaars vrijheid daarbij op te offeren. Sterker nog: je bevrijdt je relatie er juist mee. Ik leg in 3 stappen uit hoe je dat doet.
Het is inmiddels een maand geleden dat mijn vader en een goede vriend van me zijn overleden. Nog nooit eerder heb ik rouw ervaren, maar het uit zich momenteel bij mij als een soort burn-out. Ik heb nergens zin in en ik ben snel moe.
Maar bovenal ben ik snel geraakt door kleine triggers in mijn relatie. Het zijn de nonchalante ‘ohheytrouwens’-berichten die me totaal op de kast jagen, waar ik normaal mijn schouders over ophaal.
Het zit zo. Mijn lief doet een intensieve jaartraining om aan zijn zelfvertrouwen te werken. En dat werkt hartstikke goed, want vrouwen vallen ineens bij bosjes voor hem. En sommigen proberen ook weleens wat geinigs bij hem. Wat hem niet altijd koud laat, want het is allemaal nog nieuw voor hem.
Het groene monster
Dit ontwaakt een allesverwoestend groen monster in mijn diepste diepten uit een jarenlange sluimer.
Ik sla mijn geliefde van me af, steek hem met giftige opmerkingen en trap hem helemaal de grond in. Mijn melodrama neemt mijn leven compleet over en twee dagen lang lig ik in foetushouding gewikkeld in een dekentje Netflix te bingen.
Wat te doen als de één super snel in een trigger schiet, en de ander op eieren moet lopen om de boot niet te laten kapseizen?
Triggers in een relatie zijn geweldige portals naar groei. Ze zijn de eerste stap naar het elimineren van drama en het herstellen van de connectie, zonder elkaars vrijheid daarbij op te offeren. Sterker nog: je bevrijdt je relatie er juist mee.
Hoe? Ons is het gelukt. Dit is wat wij stap voor stap hebben gedaan:
Stap 1: Neem allebei je verantwoordelijkheid
Dat de één heel gevoelig is voor triggers en de ander het altijd fout lijkt te doen, is niet de schuld van één van beiden. Je bent als er ruzie is vast al een tijdje bezig geweest met het gezellige spel ‘Wie is de schuldige?’ Maar dat mag je zo snel mogelijk loslaten. Er is geen schuld. Wel een verantwoordelijkheid en die geldt voor beide partners. Als één van jullie de verantwoordelijkheid bij de ander neer blijft leggen, gaat er helemaal niks veranderen en blijf je in dezelfde cirkeltjes discussiëren.
Binnenkort vertel ik in mijn online workshop ‘Verbinden in vrijheid’ wat die verantwoordelijkheden precies zijn.
Stap 2: Van aanvallen naar mededogen
Wil je gelijk hebben of wil je vrij zijn? Daarvoor moet je eerst deze stap zetten. Als je verantwoordelijkheid genomen hebt voor je eigen rol in dit verhaal mag je, zodra het veilig genoeg voelt je verdediging laten zakken. Ook al wil je het liefst je gekwetste hart beschermen, geef toe en maak met je woorden duidelijk aan je partner dat je hen nodig hebt. Nu meer dan ooit.
Voor de beschuldigde partner geldt hetzelfde. Laat je verdediging zakken en hou je partner vast. Laat zien dat je er bent en dat je niet wegrent, ook al is de situatie nog zo oncomfortabel.
Je zult merken dat er verzachting optreedt. Het hele drama verhaal waarop alles was geëscaleerd begint langzaam op te lossen. Wie er gelijk heeft en wie niet is gewoon helemaal niet meer relevant.
Dit is het moment dat er vrijheid in je relatie ontstaat. En die is er uitsluitend bij de gratie van veiligheid en connectie. Alleen als beide partners zich veilig voelen, kan er wederzijds vertrouwen zijn: “Ik vertrouw je dat je de beste beslissingen zal maken op jouw eigen manier”.
Stap 3: Maak duidelijke afspraken en hou je eraan
Alleen als er vrijheid en vertrouwen is, kun je nu duidelijke afspraken gaan maken. Als dat vertrouwen er nog niet is, dan worden de afspraken gemaakt vanuit schaarste en worden ze een verplichting in plaats van iets wat jullie allebei graag willen. Bijvoorbeeld: ‘als ik dit niet doe of laat voor mijn partner, dan zal die mij verlaten.’ Werkt niet.
Met duidelijke afspraken maken vanuit vrijheid zorg je dat het vertrouwen bewaakt blijft, en je niet weer terugvalt in dezelfde fouten. Beide partners spreken uit wat ze nodig hebben in de relatie en hoe dat eruit zou moeten zien.
Wil je graag een aantal dagen voor jezelf? Vraag het. Wil je af en toe een lief appje ontvangen? Vraag het. Wil je vaker worden aangeraakt? vraag het. Zorg uiteindelijk dat je partner duidelijk weet wat je nodig hebt en groei samen naar de beste versie van jullie relatie.
Online workshop:
Verbinden in vrijheid
Dinsdagavond 25 april
Hoe maak je een diepe connectie met jouw geliefde, zonder je vrijheid te verliezen? Wat blijkt, deze sluiten elkaar niet uit, maar versterken elkaar juist.
Liefde kan alleen stromen als het vanuit vrijheid komt.
Vrijheid kun je alleen ervaren als er een fijne en veilige verbinding is.
Wil jij dit?
– Jij leert hoe je relatietwijfel uitschakelt en weer 100% voor elkaar gaat.
– Ook leer je hoe je korte metten maakt met drama in je relatie waardoor samenzijn gewoon weer chill wordt.
– Een intieme verbinding realiseren
– Die zowel intiem als in volledige vrijheid is
– Met een emotioneel volwassen partner
– Door wie jij volledig wordt gezien voor wie jij bent en je helemaal jezelf kunt zijn en blijven
Dit ga jij leren:
– Elimineer je relatie drama, zelfs als de emoties hoog oplopen. Een simpel stappenplan
– De 3 beste tips voor als je partner twijfelt
– … en voor als je zelf twijfelt aan je partnerkeuze
– De ultieme roadmap naar jouw beste partner ooit.
– De eerstvolgende super praktische stap om die relatie eindelijk werkelijkheid te maken (maar dan nu echt!)
Als je deze speciale link gebruikt, kun jij gratis meedoen: Gratis deelname Verbinden in Vrijheid
Kun je niet bij de workshop zijn op dinsdagavond 25 april? Schrijf je dan toch in, want voor alle inschrijvers stel ik de replay van deze workshop nog 3 dagen gratis ter beschikking. Die wordt dan de volgende dag automatisch naar je toe gemaild.