Verleiden met consent: gewoon vragen

Consent, wat is dat? Het lange antwoord op die vraag gaat over grenzen stellen, je behoeftes voelen, vragen stellen en onderhandelen. Maar het korte antwoord is veel praktischer: gewoon vragen. We denken nog steeds dat dat de romantiek doodslaat. Niks is minder waar! Leer hoe je consent kunt inzetten als verleidingstechniek.

 

Waarom denken we dat consent averechts werkt? Jongen loopt naast meisje. Jongen vraagt of ze hand in hand zullen lopen. Meisje kijkt verschrikt op en voelt zich duidelijk ongemakkelijk worden. Schaamtevol zwijgend lopen ze verder, een onzekere toekomst tegemoet. Dit is het beeld dat veel van ons hebben van consent.

 

‘Waarom snapt hij me niet gewoon?’

Als opgroeiende tiener heb je geleerd om nooit ‘af te gaan’ voor leuke meisjes. Beter blijf je cool. En cool blijf je, door ‘gewoon te snappen’ wat die ander wel of niet wil, of in ieder geval te doen alsof. Maar omdat niemand echt snapt wat de ander wil, zeker niet degenen die nooit vragen, doet iedereen maar wat.

En dat is, ook vanuit vrouwelijk perspectief, behoorlijk frustrerend. Vrouwen vragen zich af: ‘waarom snapt hij me niet gewoon?’ Het antwoord is simpel: omdat zowel mannen als vrouwen hebben geleerd dat consent, oftewel openlijk vragen stellen, niet cool is.

En ook al was je als puber behoorlijk cool als je vooral geen vragen stelde en met je 16 levensjaren gewoon ‘snapte’, nu zit het je behoorlijk in de weg. Want je weet niet waar je aan toe bent. Je weet niet wat wel en niet ‘werkt’ om een meisje te versieren, of waar ze behoefte aan heeft op welk moment, enzovoort.

 

Zo voorkom je ongewenste aanrakingen

En deze is nog verraderlijker: doordat je dan maar gewoon wat aanklooit (anders gebeurt er nooit wat, toch?), is de kans op dat er iets mis gaat en tegen haar zin gebeurt groter dan je denkt, ook al is dat je intentie absoluut niet. Ook zij heeft als tiener geleerd dat het niet cool is om te vragen, ook als dat iets is wat ze juist niet wil.

Ik heb zelf echt hard moeten werken om de neiging af te leren om niet te vragen. Mijn afkeer van vragen om wat ik wel en niet wil (ik had sowieso nog nooit van de term ‘consent’ gehoord) heeft me in een aantal vervelende situaties doen belanden, waarin ik ben aangeraakt zoals ik dat nooit had gewild. Natuurlijk hadden die mannen dat nooit mogen doen. Maar als ik en/of de ander zijn consent in orde had, was het nooit gebeurd.

 

REGEL: Leg de verantwoordelijkheid voor consent nooit bij de ander, maar zorg er zelf voor dat intieme situaties waarin je zelf betrokken bent veilig, leuk en niet-creepy zijn!

 

Hoe? Door te vragen! Dit is waarom ik gek ben op dates die vragen.

Weinig mannen doen het, dus je maakt het verschil

Ik vind het geweldig als een man mij vraagt wat hij van me verlangt en wat hij met me zou willen doen. Het is even zo spannend, als dat het respectvol is naar mij toe. Hij vormt hiermee ook het goede voorbeeld voor mij. Als hij op deze manier laat merken dat hij mijn grenzen en wensen waardeert, voel ik me ook vrijer om die aan te geven. Dus ook om aan hem te vragen wat ik stiekem met hem zou willen doen 😉

 

Geloof me, je wilt duidelijkheid over iemands grenzen

Je wil niet iets doen tegen iemands zin toch? In geval van twijfel, wacht nooit tot de ander haar grenzen aangeeft, maar vraag het. Dan weet je het meteen zeker. Natuurlijk is er hoog risico op afwijzing, maar vraag je af wat je erger vindt: een tijdelijk gebutst ego of een vervelende intimiteit die van alle kanten niet lekker of raar voelt.

 

Je kan veel meer bereiken dan je denkt

Met consent kun je je stoutste dromen waarmaken. Als jij denkt dat het stom is om te vragen of je een spannende fantasie met haar in de praktijk mag brengen, think again! Er komt wat timing en psychologie bij kijken, maar hou er rekening mee dat iemand dan ook zomaar kan antwoorden: ‘Ik dacht dat je het nooit zou vragen’.

 

Als je weet hoe je het moet doen, is het echt onweerstaanbaar

Het kan zo opwindend zijn als iemand in mijn oor fluistert wat hij met me zou willen doen en of ik dat fijn zou vinden. Zelfs als mijn antwoord nee is, en mijn nee wordt gerespecteerd, kan daarmee een behoorlijk sexy toon gezet zijn en dat schept ruimte voor een scala aan spannende ideetjes.

 

Hoe verleid je met consent?

Het is makkelijker dan je denkt om te verleiden met consent, zonder gezichtsverlies. Hier de vier meest effectieve consent flirts waarmee ik ooit in mijn eigen leven van onder de indruk heb mogen zijn en die jij gratis mag copy-pasten in jouw flirty toolkit:

 

 1. “Wil je je consent met mij oefenen?”
  Deze vraag kreeg ik van een jongen een jaar geleden, die had deelgenomen aan een van mijn knuffelworkshops. In deze workshop had ik het concept consent bij de groep geïntroduceerd. Er was tot dat moment toe nog niks intiems gebeurd, behalve wat oppervlakkig over en weer geflirt. Hij mocht beginnen en biechtte me op wat hij graag met mij zou willen doen. Vervolgens biechtte ik hem op wat ik graag met hem zou willen doen. Dat was nog best eng! En dat zijn we toen maar gaan doen en de zes maanden die daarop volgden hebben we dat spel nog heel vaak en uitgebreid met elkaar gespeeld.
 2. “Mag ik een beetje met je flirten?”
  Een van mijn grote goeroes op het gebied van liefde en intimiteit Reid Mihalko, vraagt zelfs of hij mag flirten met iemand. Het is tot op heden een van mijn favoriete openers om een leuke vreemdeling aan te spreken, of mee aangesproken te worden.
 3. “Ik zou nu zo graag … Zou jij dat fijn vinden?”
  De beste, meest verleidelijke manier om erachter te komen of jouw verlangens welkom zijn bij je date is om het op deze manier te vragen. Bedenk dat je dit bij iedere intimiteit kunt doen. Ik ben zelf een enorme knuffelaar. Maar ik weet dat knuffels niet bij iedereen in de smaak vallen, om welke reden dan ook. Daarom vraag  ik het altijd van te voren. Alleen al omdat ik het zo geweldig vind dat sommige mensen echt beginnen te stralen als respons. Het kan een groot geschenk zijn. Maar voor anderen is het ‘meh’, of zelfs vreselijk. Ga alleen voor enthousiaste reacties, niet voor minder.
 4. Als ze ‘nee’ of ‘misschien’ zegt….
  Sommige mensen willen niet teleurstellen, uit beleefdheid of omdat ze denken dat ‘nee’ zeggen niet goed is. Daarom zie je vaak een twijfelende reactie als je consentvragen stelt. Daarom kun je er veilig vanuit gaan dat een twijfelende reactie een ‘nee’ is. Als ik merk dat mensen bij mij twijfelen, druk ik ze op het hart dat ze nee mogen zeggen en dat ik dat helemaal niet erg vind. Als jij een nee krijgt, is dat geweldig! Niet veel mensen durven zo duidelijk te zijn. Bedank haar voor het duidelijk aangeven van haar grenzen. Op deze manier ontstaat er ook ruimte voor alternatieven. Misschien vindt ze het namelijk wel leuk om iets anders met je te ondernemen, maar dat weet je niet als je het niet vraagt.

 

Eerlijk toegeven: consent is niet makkelijk. Het is een communicatietechniek die je dagelijks moet oefenen zodat je er vloeiend in wordt. Maar het effect is waanzinnig! Niet alleen voor het gevoel van veiligheid van veel vrouwen, maar ook voor jouw social skills. Wat vind jij het moeilijkst aan consent? Deel het in de reacties hieronder.

 

AANBIEDING: Training Zo krijg je een vriendin

Wil jij deze theorie ook echt in de praktijk gaan brengen in jouw eigen liefdesleven, zodat je snel een leuke vriendin hebt? Dan nodig ik je van harte uit voor mijn training: ‘Zo krijg je een vriendin’.

Deze training is speciaal bedoeld voor single mannen die bereid zijn echte stappen te ondernemen naar hun ideale relatie en bereid zijn daarin te investeren.

Het wordt een fantastische avond vol aha-momenten, een stap-voor-stap actieplan naar jouw volgende relatie en een boek vol waardevolle aantekeningen. Omdat ik werk met kleine groepen (want meer aandacht), laat ik maar een beperkt aantal deelnemers toe. Schrijf je dus snel in door een mail te sturen naar klazien@lovehacks.nl. Dan mail ik je direct persoonlijk terug. Meer informatie over de training vind je hier.

Ik verheug me op je reactie op dit blog en om je te mogen zien maandag de 18e!

 

Showing 4 comments
 • Danny
  Beantwoorden

  Hoi Klazien

  Dingen gaan vragen??? Het lijkt me een beetje vreemd. Ik vind het nogal direct op man ( sorry vrouw) af. Is versieren niet een beetje het herkennen van signalen, beetje aftasten ook.

  “Mag ik met je flirten?”. Nee ik kan mij hier als man niet in vinden in deze consent materie.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Wat een herkenbare reactie Danny. Ik krijg deze weerstand vaak van mensen die nog niet gewend zijn te vragen om wat ze verlangen in het spel van flirten. En dat is helemaal okee. Je hebt helemaal gelijk dat het zeer aantrekkelijk is als je zonder te vragen signalen herkent bij een vrouw en haar direct kan geven wat ze het liefst verlangt, zonder dat je daar naar hoeft te vragen. Slechts drie mannen die ik ken zijn hier echt meesters in: het ‘lezen’ van vrouwen. Wat is het geheim van die vrouwenfluisteraars dat ze dat zo goed weten? Bingo, ze vragen. Heel veel. Dat aftasten, dat kan heel subtiel. Een aanraking begeleiden met een uitnodigend ‘is dit okee voor je?’ kan, met de juiste intentie, onweerstaanbaar zijn. Veel mensen die vragen zich terecht af of al dat gevraag het spel van het flirten niet doodslaat? Ik en al mijn leuke, sexy vriendinnen kunnen je garanderen: lieverd, al dat vragen is het spel. Mag ik je uitnodigen? Geef het eens een testritje en zie hoe het je bevalt. You’re in for a real treat 😉

 • Danny
  Beantwoorden

  Hallo Klazien

  Beetje late reactie maar toch… Daarstraks met een vriendin gepraat. Ik wilde haar mening horen over “consent vragen”. bv “Mag ik je kussen?”. Ik heb dit altijd gek gevonden omdat het subtiele flirtgedrag ondermijnt. Dus ik d8, ik wil de mening horen van een vrouw.
  Maar haar reactie was echt verrassend. Ze vertelde me dat op voorwaarde de intimiteit er is, consent vragen (bv het kussen), een vrouw doet smelten. Het straalt het zelfvertrouwen uit van de man en tegelijk stelt hij zich kwetsbaar op. Het is iets ontwapenend.
  Ik ga het eens proberen.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Mooi he. Non-verbaal flirten en flirten met consent vult elkaar juist prachtig aan. Het is en top-combinatie. Succes plezier met oefenen!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

Klazien danst op feestje