Van obsessie naar ontsessie

Een obsessie hebben met iemand, ken je dat? Meestal die ene die je nooit kon krijgen. Het is net als OCD, maar dan met mensen. In plaats van 20 keer checken of je het gas wel hebt uitgezet, heb je de hele tijd obsessieve gedachtes over háár. 

Obsessie. Het is ontzettend frustrerend en je weet dat het nergens op slaat. Waar komt het vandaan en hoe kom je er weer vanaf? In vier stappen van obsessie naar ontsessie.

 

Op dit moment speelt er in mijn leven een tamelijk irritante obsessie rondom mijn recente break-up. Ten eerste, helemaal niet zo vreemd. Aan het rijtje ontkenning; boosheid; verdriet en acceptatie van ieder rouwproces kun je absoluut het element ‘obsessie’ toevoegen. 

Hier mijn gedachtenproces dat zich meerdere keren per dag herhaalt als een plaat met een kras erin: Waarom moest hij mij zo bedriegen? Waarom zag ik het niet aankomen? Waarom heb ik alle rode vlaggen ontkend? Wat drijft iemand ertoe om iemand van wie die houdt zo hard te laten vallen? Hij kon er waarschijnlijk ook niks aan doen, hij had mentale problemen. Was ik er niet genoeg voor hem? God, wat mis ik hem. Waarom is dit gebeurd? Waarom moest hij mij zo bedriegen dan? En zo blijven mijn gedachten eindeloos in rondjes gaan als een hysterische draaimolen op de kermis.

Ja mensen, deze break-up verdient helaas geen schoonheidsprijs. En hoe woedend ik ook ben over het vals spel, ik mis hem ook. En die tegenstelling is werkelijk gekmakend. Want ik weet dat het niet rationeel is. Get over it already! 

 

Wat gebeurt er in je hoofd tijdens een obsessie

Een obsessie is een neuraal paadje dat zo is ingesleten in je hoofd, dat je hersenen er heel moeilijk vanaf kunnen wijken. Er is een enorme kracht voor nodig om je weg te leiden van de obsessieve gedachte. En tijd. Veel tijd. 

Een obsessie komt voort uit een pijnlijke gedachte. Bijvoorbeeld: ‘Waarom heeft zij mij zo makkelijk aan de kant gezet?’ Alsof het een ingewikkelde puzzel is, blijft je hoofd steeds op zoek naar het ene missende stukje dat de pijn van de oorspronkelijke gedachte zal wegnemen. Maar omdat dit zich allemaal afspeelt in de wereld van je gedachten, kom je nooit uit jezelf bij verlossing. Dus blijft je hoofd het maar via dezelfde route proberen. Opnieuw en opnieuw. 

 

Waarom obsessie de vijand is van echte connectie

Een obsessie brengt je geen stap dichterbij echte connectie met de persoon van jouw fixatie, omdat het je steeds maar weg leidt van jouw connectie met de persoon om wie het werkelijk gaat: jouzelf. Tijdens een obsessie laat je de hele tijd jezelf in de steek, om maar bezig te blijven met precies degene die al lang heel duidelijk heeft gemaakt dat die jou niet wil, of niet respecteert. Echt niet. 

En zo wordt je dus eigenlijk dubbel in de steek gelaten. Niet alleen door haar, maar vooral door jezelf. En dit is de paradox: het is heel moeilijk om connectie met wie dan ook aan te gaan als jij niet bij jezelf aanwezig bent.

 

Hey, ‘t is OK. 

Hoe om te gaan met zo’n obsessie? Ten eerste wil ik je op het hart drukken: geef jezelf de volledige toestemming om te obsessen met iemand waar en wanneer je maar wilt. Misschien gaat het recht tegen je intuïtie in om dit helemaal toe te laten, maar als het nu obsessie is die aan de deur klopt van jouw herberg, laat hem dan binnen en geef hem een stoel aan je tafel.

Want obsessie komt voort uit een pijnlijke gebeurtenis, een verlies. Er vindt een rouwproces in je plaats en net zoals ieder rouwproces, het duurt zolang het duurt. Het is een diepe wond in je ziel die moet genezen. 

Van obsessie naar ontsessie, 4 tips:

1. Benoem

Iedere keer als je jezelf betrapt op obsessieve gedachten, benoem het. Letterlijk en met een vriendelijk gewaarzijn: ‘ah, ik ben weer eens aan het obsederen’. Om het uit de maalstroom van je hoofd te halen en ergens te parkeren kan het hierbij helpen om voor jezelf het woord ‘obsederen’ op te schrijven op papier. 

2. Ga in gesprek met je inner kleine

De wond die jou is toegebracht, is allereerst opgevangen door jouw innerlijk kind. Het raakt je precies daar in dat hele oude, kwetsbare stukje binnenin je. En dit is jouw ingang om weer terug te keren bij jezelf. 

Hier wat vragen die je zou kunnen stellen aan je inner kleine om de connectie met jezelf weer te herstellen: 

Waar heb je pijn? 

Wie heeft jou vroeger pijn gedaan op een manier die jou doet denken aan je huidige pijn?

Wat heb jij nu van mij nodig? 

Wil je uiting geven door te huilen, of te schreeuwen, of ergens op te slaan? 

Wil je een knuffel? 

Wil je gewoon even door mij gehoord worden? 

Wil je spelen? 

Even naar buiten? 

Bewegen? 

Wil je even rusten? 

Wil je dat ik wat leuke vrienden voor je bel?

Of wil je gewoon heel graag een ijsje? 

 

3. Verander je wereld

Ga andere mensen ontmoeten. Veel andere mensen, en investeer in het doorbrengen van tijd met hen, bij voorkeur op plekken waar je nog nooit eerder bent geweest. Als jij verandering aanbrengt in je sociale kringen, krijgen je hersenen de kans om nieuwe verhalen te beleven met nieuwe mensen, waardoor het ingesleten pad van de obsessie minder vaak hoeft te worden gekozen. Net zolang totdat dat die neurale Rio Grande niet meer is dan een klein opgedroogd geultje. 

 

4. Reset je hersenen

Paardemiddel, maar mega-effectief: psylocibine. Dat is de werkzame stof in psychedelische paddestoelen en -truffels en die doen in een paar uur tijd precies wat ik hierboven heb beschreven: ze banen nieuwe neurale paadjes in je hoofd, als aantrekkelijker alternatieven voor het pad van de obsessie. 

Ik kan je uit eigen ervaring erg aanraden je obsessies via deze weg aan te vliegen. Begeleide therapeutische sessies worden hier en daar gegeven door goede deskundigen. Zelf begeleid ik ook zulke sessies. Stuur me een mailtje naar klazien@lovehacks.nl en ik vertel je er graag meer over. 

Online workshop
Direct diepe connectie maken met vrouwen
Vrijdag 13 oktober

En als je met bovenstaande tips de connectie met jezelf weer hebt hersteld, kun je beginnen met het maken van diepe connectie met anderen. Dit onderwerp ligt dicht bij mijn hart, want het werkt zoooo veel beter dan gewoon maar wat flirten. Ze laten jou niet zo gemakkelijk gaan, als je eenmaal die hartsconnectie hebt gelegd. En dat is veel makkelijker dan je denkt.

 

Dit is wat jij gaat leren:

– De 10 redenen waarom flirten vaak niet werkt, maar toch iedereen het blijft doen

– Hoe je oppervlakkige small talk skipt en direct haar hart raakt

– 3 hacks zodat een vrouw zich vrijwel meteen naar jou opent

– De 3 geheimen van de vrouwelijke psychologie

– Zo spreek je in de taal van haar hart en wordt romantisch interessant voor haar vanaf het allereerste begin

– De 7 best practices van mijn meest succesvolle studenten hoe zij direct een diepe connectie maakten

– Hoe je in 3 maanden tijd de vrouw van je leven kunt ontmoeten (+ giga aanbieding!)

Wil jij dit ook leren? Leuk, ik gun jou ook meer dates. Als je je inschrijft via deze link, is deze workshop als mijn trouwe bloglezer helemaal gratis: Gratis deelname workshop Direct Diepe Connectie maken

En kun je er niet bij zijn vrijdagavond? Geen nood, ik stel de workshop nog het hele weekend gratis ter beschikking voor je. Wel eerst even inschrijven.

 

Showing 2 comments
 • Danny
  Beantwoorden

  Ik heb het ook al paar keer meegemaakt: obsessies. Ik treed nu er daadkrachtig tegen op en voor mij werkt het. Als ik de drang voel en er is van de andere kant geen/weinig interesse in mij als persoon, dan verwijder ik die persoon zijn telefoonnummer. Door dat ik haar niet meer kan contacteren “ontgif” ik mij van de obsessie, kan mijn obsessief gedrag niet ontaarden in onvolwassen reacties/gedrag en bovenal (het allerbelangrijkste) geef ik mijzelf tijd om tot rust te komen. We beseffen het niet als we verliefd zijn maar in weze is iedereen vervangbaar. Hoevaak hebben we niet de obsessie laten varen om dan uiteindelijk iemand anders tegen te komen die het obsessief object perfect vervangt. En dat zijn net de momenten waar je bij jezelf denkt: “ what the hell dacht ik toen wel niet allemaal??” om dan uiteindelijk met jezelf te lachen. Heel belangrijk is nu om jezelf te laten omringen met dingen die jou ook gelukkig maken: vrienden, een leuke hobby, werk, een tas koffie, een wandeling in de natuur.
  Een obsessie, hoe de hersenen ons voor de gek houden. Dat was mijn les.
  Sterkte.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Mooi gezegd Danny! Wat ik heel goed vind is dat je je zelf ontgift en al het contact met het object van je obsessie stop zet en zelfs actief blokkeert. Dat zou ik ook iedereen willen aanraden. Omdat elk teken van leven van de persoon over wie de obsessie gaat, je kan triggeren. En vaak betekent dat dat je weer van vooraf aan kan beginnen met de pijnlijke verhalen die je je zelf keer op keer vertelt. Zolang de trigger aanwezig is, kan die wond in je hart niet helen. Of het wordt een lelijk litteken. Thanks voor de goede tip!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search