Uit de friend zone door grenzen aangeven

Door de Corona crisis kan ik lekker oefenen met grenzen aangeven. Ook een onmisbare vaardigheid om uit de friend zone te raken. Hier lees je hoe.

“Niet om kattig te doen, maar ik wil graag dat je op anderhalve meter bij me vandaan blijft”. Dit vraag ik aan een vreemde bezoeker die mijn huisgenoot in onze keuken heeft uitgenodigd. Ik zie gelijk aan de blik van mijn huisgenoot dat zij er heel andere interpretaties van de huidige overheidsadviezen op na houdt. Ik merk dat mijn assertiviteit tegenover haar gast haar ongemakkelijk maakt en ze trekt direct mijn grens in twijfel door met me in discussie te gaan. “Ja maar ergens las ik dat dat dus niet uitmaakt, we gebruiken hetzelfde bestek bovendien, en we worden toch wel ziek met z’n allen uiteindelijk, dus wat maakt het uit?” 

Even kom ik in de verleiding om de discussie aan te gaan. 

Ik doe het niet. “Mijn nee zou genoeg moeten zijn. Ik heb mijn grens helder aangegeven. Kun je die respecteren?” Dat kunnen ze. Ze blijven op de afstand die ik prettig vind en verder hebben we het er niet meer over. Even goede huisgenoten.

Ik moet ineens denken aan waarom zoveel mannen in de friend zone belanden. Eén van de belangrijkste redenen is het moeite hebben met het aangeven van grenzen. Zien leuke vrouwen jou toch meer als een lieve platonische makker dan als hun minnaar? Blijf lezen! Ik ga je een paar goede tips geven hoe je korte metten maakt met de beruchte friend zone. 

 

Voetstuk

Bij een erg leuke vrouw kan het lastig zijn om je grenzen aan te geven. Je hebt haar als het ware op een voetstuk gezet. Zij kan niks mis bij jou doen. Daar is ze gewoon veel te leuk voor. Pas op! Je loopt nu al gevaar om jezelf weg te cijferen ten behoeve van haar. Als je merkt dat je het moeilijk vindt om je grenzen aan te geven, vind je het waarschijnlijk ook moeilijk om die in eerste instantie te voelen. Voor haar maak je graag telkens weer een uitzondering. Toch wringt er iets voor je gevoel. Zij behandelt jou als een maatje. Maar jij wil meer. Diep in je hart voel je dat er iets pijnlijk scheef zit. 

 

Grenzen aangeven

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Zij kan er ook niks aan doen. Dit doe je helemaal je zelf aan. Deze situatie heeft veel te maken met het niet op tijd kunnen aangeven van jouw grenzen. Misschien denk je dat je die helemaal niet hebt, en er is zelfs een kleine kans dat je denkt dat dat iets goeds is. 

Je grenzen zijn er om een belangrijke reden: in de eerste plaats om jezelf te beschermen tegen gedrag dat voor jou niet door de beugel kan. Voor haar heeft het ook twee fijne bijkomstigheden. Ten eerste zorgen jouw duidelijk aangegeven grenzen ervoor dat ze zich veilig bij jou kan voelen. Geloof het of niet, maar zij heeft nooit van meet af aan de intentie gehad om over jouw grenzen heen te walsen. Integendeel. Maar als jij ze niet aangeeft, kan zij nooit weten waar die liggen, en daarmee geef je haar weinig stabiliteit en veiligheid in jouw omgeving. Ze weet niet wat je wel en wat je niet okee vindt, en daardoor wordt de situatie met jou erg onduidelijk.

Ten tweede: met grenzen aangeven vraag je een gezond respect. En dan bedoel ik dus niet het soort respect afgedwongen door manipulatie en autoritair gedrag. Wat ik wel bedoel is het soort respect dat jullie gelijken maakt. “Dit zijn mijn grenzen, kun jij die respecteren?” Dit is één van de beste manieren om dat voetstuk onder haar voeten te doen verdwijnen en jullie beiden naar een hoger niveau op te tillen. 

Maar hoe voel je je eigen grenzen dan beter aan? En verder terug nog: hoe merk je wanneer je iemand op een voetstuk hebt gezet? Er is een simpele vraag die ik mezelf stel zodra ik merk dat er iets scheef begint te groeien in mijn relatie met iemand die ik bewonder. En dat is:

Accepteer ik shit van deze persoon die ik nóóit van anderen zou accepteren? 

Wat als mijn andere vrienden of familie dit bij me zouden flikken? Waarom maak ik voor deze persoon eigenlijk een uitzondering? Diep in je hart weet je het antwoord echt wel. You are knee deep in the friend zone, my friend. En je hebt het helemaal aan jezelf te danken. 

Geen paniek. De volgende stap is: geef alsnog duidelijk je grenzen aan. 

“Nee ik ga niet meer met je mee uit winkelen”

“Niet komen opdagen op een date zonder bericht is einde verhaal, dus nee. Ik wil niet nog een keer met je afspreken.”

“Ik ga niet met je praten over de andere mannen die je aan het daten bent. Ik ben monogaam.”

“Je kan niet bij me blijven slapen vannacht, ik moet morgen vroeg weer werken.”

 

Je kunt een ander nooit veranderen. Alleen jezelf

Kortom, zeg eens wat vaker nee. De truc is nu: laat je niet ompraten door in discussie te gaan. Ze is een grote meid die prima voor zichzelf kan zorgen. Jouw nee is genoeg. Jij bent genoeg.

Haar welzijn is niet jouw verantwoordelijkheid. Dat is de hare. En zij maakt alle aanspraak op haar eigen mening. Dat mag ze prima vinden. Doe geen moeite om haar te overtuigen van jouw kant van het verhaal. Dat gaat je toch niet lukken. Je kunt een ander niet veranderen. Alleen jezelf.

Rustig en vriendelijk bij je eigen nee blijven is de meest sexy move die je kunt maken hier. Wees niet bang dat je haar nu voor altijd kwijtraakt. Je zult verrast zijn hoe juist het tegenovergestelde gebeurt. Iemand die met een rustig zelfvertrouwen zeker is van zijn eigen grenzen is onweerstaanbaar. Zij weet meteen waar ze aan toe is en het levert je net zoveel respect op, als wat je zojuist dapper naar jezelf toe hebt getoond. 

En mocht ze toch echt niet met jouw grenzen kunnen leven? Dan is dat een heel duidelijk signaal om deze vrouw uit je leven te laten gaan, hoe ‘leuk’ ze ook mag lijken.

 

Dinsdagavond 24 maart
Gratis online workshop: Hou eerst van jezelf, man! 

Je eigen grenzen aangeven is zelfrespect in actie. Oefen hiermee. Nu is de ideale tijd om meer respect te leren tonen naar jezelf. Zeker als je de komende tijd vooral op jezelf bent aangewezen. Ik wil je graag uitnodigen om je zelfrespect te versterken, want dit vormt de onmisbare basis om de friend zone te voorkomen en een geweldige en sterke relatie op te bouwen. Ik geef daar dinsdagavond 24 maart een gratis online workshop over: Hou eerst van jezelf, man! 

 

Je leert van mij:

De 10 grootste saboteurs van jouw zelfvertrouwen met vrouwen;

De 20 beste, gegarandeerd niet-zweverige tips voor instant zelfliefde, die je meteen kunt toepassen in je leven;

Hoe de romantische gevoelens van vrouwen vanzelfsprekend volgen, zodra jij onvoorwaardelijk van jezelf leert te houden; 

Je angst voor afwijzing overwinnen;

En vooruit: hoe je in 3 maanden tijd de vrouw van je leven kunt ontmoeten. 

Dit is een online workshop. Je hoeft er dus niet je huis voor uit.

 

Schrijf je hier in voor de live uitzending:

En kun je er deze avond niet bij zijn? Geen probleem. Ik stel de uitzending nog 3 dagen daarna beschikbaar, zodat je de herhaling in je eigen tijd nog een keer kunt zien. Schrijf je dan wel even in, dan ontvang je de herhaling vanzelf in je inbox. 

 

Showing 2 comments
  • Marije
    Beantwoorden

    Kwam op de site, omdat ik dacht dat de adviezen voor mannen en vrouwen bedoeld waren. Mag ik nog een aanvulling geven? Ga niet te assertief doen en teveel grenzen aangeven, als je van jezelf niet zo bent. Dan komt het niet meer natuurlijk over en valt het ook weer niet goed.

    Ze moet je voor het grootste deel leuk vinden zoals je bent en je hoeft geen stoere bikkel te zijn, extra mannelijk en sterk, om een leuke vrouw te vinden. Kijk naar Steven van Boer zoekt vrouw: Annemiek paste niet bij hem, maar hij wordt waarschijnlijk overladen met brieven van vrouwen die hem wel leuk, lief, hartstikke aardig enz. vinden en juist naar zo’n man op zoek zijn.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search