Zo maak je daten leuk: stop met verwachten, begin te waarderen

Raak jij wel eens ontmoedigd van flirten en daten? Niks lijkt te lukken, wat je ook doet. Probeer dan eens deze mind hack: stop met verwachten. Klinkt onmogelijk? Welnee! Niet als je dit gedrag herprogrammeert door te waarderen. Zo wordt iedere date weer zoals het ooit bedoeld was: een toffe, spannende ervaring. En jij wordt er een stuk aantrekkelijker van, iedereen blij!

 

Wat is eigenlijk een geslaagde date?

 

Als er uitzicht is op meer dates?

Als je hebt gekregen waarop je hoopte?

Of als er een relatie uit voortkomt?

 

Een van de leukste, meest succesvolle dates die ik ooit had

Winter 2017. Ik kende Roel van het uitgaan. Hij was werkelijk prachtig en samen met zijn leuke vriendin straalde hij zo veel pure sexyness en hartelijkheid uit, dat toen ik hem voor het eerst ontmoette, ik niet bij die twee was weg te slaan.

We bleven via social media contact houden. Al snel verraste hij me af en toe met telefoontjes om plotselinge psychologische inzichten met me te delen die hij ervoer in zijn leven. Ik voelde me gevleid dat hij me hierover in vertrouwen nam en we hadden er vaak mooie verdiepende gesprekken over.

Ik weet niet meer hoe het tot een date gekomen was, maar opeens bevonden we ons aan een tafeltje in een gezellig tapastentje in Utrecht centrum en zijn vriendin was daar volledig in orde mee. Roel bleek de hele avond degelijk te hebben voorbereid met als doel mij zoveel mogelijk in de watten te leggen. We flaneerden die avond door de stad en zetten alle bloemetjes buiten, van cocktails, naar arcade games en van tequila shots naar royaal chillen in de shisha lounge. Een ouderwets fantastische date met een echte gentleman. Ze bestaan nog. Netjes zette hij me weer bij het station af toen hij besloot dat de avond geslaagd was. Grote glimlach op mijn gezicht in de trein naar huis.

 

Faal of win?

Voldeed deze date aan bovengestelde parameters? Geen van alle. 

Na deze date was er geen uitzicht op meer. Ik wist dat Roel monogaam was met zijn vriendin en dat respecteerde ik.

Heb ik gekregen wat ik hoopte? Nee. Ik had geen verwachtingen van de date. Alles wat er gebeurde had ik niet van te voren kunnen bedenken, maar het was zo’n geweldige ervaring!

Is er een relatie uit voortgekomen? Nee, natuurlijk niet! (Tenminste… daar kom ik volgende week op terug).

 

Was de date geslaagd? Ohmijngod, JA!

 

Trouwens, als je wilt leren hoe je betere parameters voor succesvolle dates instelt, lees dan dit artikel.

 

Nachtmerriescenario’s

Ik ga je uitleggen waarom en hoe je zelf altijd supersuccesvolle dates kunt hebben, maar eerst: hand in de lucht als je een of meer van deze nachtmerriescenario’s herkent:

 

 • Ze belt je nooit meer terug na een super geslaagde date
 • Je dacht dat het er nu toch echt wel van ging komen: sexy times… Maar nee.
 • Ze bleek al die tijd een vriendje te hebben
 • Ze flirt en zoent verliefd met je op het feestje. Toch heeft ze het opeens ‘te druk’ als je haar op een date vraagt.
 • Op de app leek ze zo veelbelovend en spontaan. Maar op de date zelf, blijkt het een totale mismatch te zijn.

 

Als je dit wel eens overkomt, heb je groot gelijk om de vrouw in kwestie geen tweede kans te geven. Maar makkelijk is dat niet, want nog voordat je ‘Next!’ kan zeggen, blijf je achter met een enorm afgewezen rotgevoel. Wat een stomme doos! Of erger nog: ‘Alle vrouwen zijn bitches!’ En nog erger wordt het als je jezelf gaat slaan: ‘Zie je wel, ik ben het gewoon niet waard’. Verbittering ligt op de loer en kan lang bij je blijven hangen, en je van een volgende leuke date weerhouden uit angst voor die helse spiraal van nog meer afwijzing en zelfafwijzing.

 

Daten voelt als een hel als je gaat verwachten

Een van de belangrijkste redenen waarom daten echt als een marteling kan aanvoelen, zit in jezelf. Maar het is niet omdat je het niet waard zou zijn. Want je bent het sowieso dubbel en dwars waard en dat weet je.

Dit is waarom je denkt dat daten zo zuigt: het is omdat je verwachtingen koestert. Je bent zo bezig met verwachten dat je vergeet te waarderen.

Doelen hebben in je leven is goed en motiverend. Verwachtingen echter, zijn iets heel anders. Verwachtingen kunnen twee kanten uitgaan en ze zijn beide funest voor je liefdesleven.

 

1. Teleurstelling verwachten

Negatieve verwachtingen zijn echt killing. Ten eerste weerhouden ze je van flirten en daten met vrouwen die jij wel ziet staan. En ten tweede, als je het toch durft, maar ze dan uiteindelijk de gevreesde woorden uitspreekt (iets in de trant van ‘laten we vrienden blijven’), word je alleen maar bevestigd in je negatieve zelfbeeld, zo van ‘zie je nou wel’, waardoor dit soort gedachtes je in de toekomst nog dieper naar beneden zullen trekken, de negatieve spiraal in.

In mijn geval zouden dit soort verwachtingen mijn date met Roel flink hebben verstierd. Wat zou er zijn gebeurd als ik zou hebben gedacht: mannen in relaties, daar moet je ver vandaan blijven, ze stellen je alleen maar teleur? Helemaal niks.

 

2. Succes verwachten

Als je te veel waarde hecht aan bepaalde positieve uitkomsten van de date, snij je jezelf lelijk in de vingers. Je laat je succes, dus je gevoel over die date volledig afhangen van de uitkomst. Als je date niet aan de door jou vastgestelde eisen voor succes voldoet, draait het sowieso uit op een teleurstelling.

Stel, ik was mijn date met Roel ingegaan, met de stille verwachting om een soort band op te bouwen met hem, in de hoop dat hij me nog veel vaker opbelt met vertrouwenskwesties, om zo wellicht in de toekomst naar elkaar toe te groeien of zoiets.

Het klinkt misschien gek, maar veel mensen die ik ken maken zichzelf helemaal gek met dit soort toekomstvisioenen over hun date. Je ontkomt er bijna niet aan. Als ik mijn verwachtingen op deze manier had ingesteld, was ik flink teleurgesteld geweest. Roel heeft na onze date maandenlang nauwelijks van zich laten horen. Fucks given? 0. Dat verandert namelijk nog steeds niks aan mijn gekoesterde herinnering van een zeer geslaagde avond.

Waarderen

Deze upgrade van je mindset gaat niet over het naar beneden stellen van je verwachtingen. Dit gaat over het vrij zijn van verwachtingen. Hoe zorg je ervoor dat al die hardnekkige verwachtingen geen kans meer krijgen in je hoofd om je leuke date om zeep te helpen? Door te waarderen. Dit is de hack om iedere date om te toveren van vervelende toestand tot een feest. Hoe doe je dat, effectief waarderen? Dat leer ik je volgende week in mijn nieuwste blog over de kunst van het waarderen.

 

Nieuwe training ‘Zo krijg je een vriendin’ komt er weer aan!

Je verwachtingen overschrijven naar waarderen is een ongelooflijk effectieve succesvaardigheid, en niet alleen voor je liefdesleven. Dit en meer leer je tijdens mijn training ‘Zo krijg je een vriendin’. Ik vind het zo ontzettend tof om je te mogen inwijden in mijn meest succesvolle vriendin-vind technieken. En ik ben niet de enige. Deelnemers die je voorgingen onderschrijven het:

 

Klazien laat zien hoe je een echte diepgaande connectie aangaat, zonder ‘needy’ over te komen. De praktijkvoorbeelden ga ik zeker gebruiken. – W.

 

Kun jij alle tools gebruiken om die leuke vriendin in je leven werkelijkheid te maken?

Schrijf je dan nu in. Dat kan hier. 

 

Jij wel eens teleurgesteld?

Iedereen kent wel het vervelende, ongemakkelijke gevoel van het niet kunnen voldoen aan iemand anders haar verwachtingen. Maar herken je deze verwachtingspatronen ook bij jezelf? Ben je wel eens echt teleurgesteld geweest? Hoe voelde dat? Vertel het me in een reactie. Dan geef ik je een virtuele taco.

Showing 2 comments
 • Dirk
  Beantwoorden

  Hallo

  Haha zeer herkenbaar. Vaak meegemaakt. Dates waarvan je dacht: “dit is het, zij is het, het gaat nu eindelijk een keer lukken.”. En dan een paar dagen later de koude douche!!! Dat was vroeger. Nu ga ik er allemaal anders mee om. Ik gebruik het woordje “daten” zelfs niet meer. Het woordje daten associeer ik nu met zenuwachtigheid, verwachtingen, dingen forceren, bloemen geven op een eerste afspraak, tot in de puntjes verzorgd zijn (niet dat je er onfris uitzien), uitgebreid gaan eten op een eerste date enzomeer. Dit is meer voor de typische hollywood films. Ik spreek nu altijd over: “samen iets gaan drinken”. Thats it. Lekker chill en gewoon genieten. Ik heb ook de indruk als je de ander vraagt om gezellig iets te gaan drinken, voelt deze persoon zich ook niet onder druk worden gezet. Met deze mentaliteit “scoor” ik veel beter. En de ander ervaart het ook leuker.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Geweldige hack, Dirk! Je ontkoppelt als het ware het hele verwachtingspatroon dat je associeert met het woord ‘date’. Daarvoor in de plaats zet je een nieuwe term die je associeert met simpelweg genieten van het moment: ‘samen iets gaan drinken’. Geen wonder dat je succes rate omhoog schiet 😉 Zo zie je dat succes al kan zitten in simpelweg iets op een andere manier labelen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search