Stap uit de dans van aantrekken en afstoten

Wat als jij en je geliefde elkaar steeds maar aantrekken en afstoten? Het is nooit een keer stabiel, of dat duurt in ieder geval nooit lang. Zo’n relatie kan een bron van verdriet zijn, en eenzamer voelen dan je single bestaan. Hoe stap je uit die dynamiek, en hoe voorkom je ‘m bij een nieuwe partner?

Ik heb me suf gedanst in een codependent relatie die ik ooit had tijdens de lockdown. Stapje naar voren, hij zet van schrik een stap terug, cha-cha-cha. Stapje naar achteren, stapt hij over mijn grens, midden op mijn voet, auw! Nooit was het gewoon eens stabiel flowen. De s’ks was dan weer wel ongelooflijk goed, dat wel…

Misschien ken je het wel van een beginnende relatie. Die pijnlijke behoefte aan intimiteit en connectie. Je krijgt er net genoeg van om je hooked te houden. Ze twijfelen, zenden tegenstrijdige signalen uit… Om aandacht vragen verandert in klagen. Zoeken naar connectie wordt smeken. ‘Zie mij dan! Waarom zie je mij niet?’

Aantrekken en afstoten

Nou ja, graag of niet hoor, hoepel dan ook maar op. Net wanneer je je eigenwaarde weer een beetje hebt teruggevonden, begint je (ex-) partner opeens te trekken aan je. Wat wil die nu van je? Was jouw grens niet duidelijk genoeg?

Intieme connectie is zo ontzettend belangrijk in je leven. Daarom kan de trigger van een zich afsluitende partner heel intens ervaren worden. Zeker als je helemaal gek bent op degene.
Deze behoefte is zo essentieel, dat we tot alles in staat zijn om de connectie te herstellen als die in gevaar wordt gebracht, zelfs ver over je eigen grenzen heen.

Als je eenmaal verstrengeld bent met een partner die net niet helemaal beschikbaar voor je is, is de verlangde stabiliteit ver te zoeken. Dat is juist de hele appeal van de relatie: thrill of the chase. Kom ik zo op terug.

‘Blijf bij me’ wordt ‘Blijf uit mijn buurt’

‘Blijf bij me!’ kan soms omslaan in ‘Blijf uit mijn buurt!’, als je eindelijk duidelijk hebt voor jezelf dat je eigenlijk niks meer te maken wil hebben met hun afwijzende houding. Wat voor de ander weer het sein is om aan jou te gaan trekken. Opeens krijg je te maken met hun behoeftigheid. Niet bepaald aantrekkelijk. Ik voel zelf op zo’n moment vooral de neiging om mijn partner te willen veranderen. Was hij maar niet zo clingy en afhankelijk van me, dan zou alles perfect zijn… Anderen kijken op zo’n moment alweer verder naar nieuwe (of ex-) partners die een tegenovergestelde energie uitdragen. Dan zou alles perfect zijn…

Waar komt het vandaan?

Het verlangen naar emotioneel onbeschikbare partners voelt intens vertrouwd en bevredigend. Het is waar je elkaar volledig onbewust op selecteert. In een zaal vol mensen weet je elkaar er feilloos uit te pikken. Jij bent de Ware!

Je zou het niet zeggen, maar het afhoudende gedrag van je partner is diep bevredigend. Want dat betekent dat je hard mag gaan werken voor hun liefde. Yes! Zo heb je het vroeger thuis geleerd: als je maar goed je best doet, dan vinden pappa en mamma jou lief. Het is een voorprogrammering die nu nog feilloos werkt bij de chemie tussen jou en degene op wie jij je intieme verlangens projecteert.

Zodra je partner je een gebaar van bevestiging geeft, groot of klein, dat is dan een extra grote beloning, want je hebt er heel hard je best voor gedaan.

Het is verleidelijk om het wangedrag bij je partner neer te leggen. Als die maar zou veranderen, dan… Wake up call: je zit hier allebei in, jij precies even intens en ‘irrationeel’ als je partner. Want de één kan niet zonder de ander. Beiden zit je gevangen in één dynamiek. Voor deze bizarre dans heb je elkaar hard nodig. Codependency in een notendop.

De les die ALLES veranderde voor mij
De beste les die ik leerde over mijn eigen codependency was:

Als ik steeds emotioneel onbeschikbare partners aantrek in mijn leven, in hoeverre ben ik zelf dan eigenlijk beschikbaar?

Ik moest deze een paar keer horen, maar toen die eenmaal binnenkwam veranderde ALLES!

Hoe verschrikkelijk pijn het me ook deed iedere keer, die partner mij de hele tijd op armslengte afstand hield was stiekem de allergrootste wens in mijn leven.

Waarom? Oh vele redenen, kwam ik later achter, maar vooral omdat hij mij hard liet werken voor de liefde. De romantische droom, ik lééfde ‘m. Geen high zo bedwelmend als de zoete beloning na weken op hem te hebben gewacht en gesmacht. Andere meer beschikbare ex-partners verbleekten bij deze die mij, eerlijk is eerlijk, geen dag verveelde.

En dit is waarom jij en ik dit manifesteren in ons leven. We wensen niks liever dan dat onze geliefde er niet voor ons is. Al het andere is maar saai. Aantrekken en afstoten. Wees eerlijk, jij wilt dit. Misschien had je er zelf nog niet zo tegenaan gekeken. Gelukkig is er meer.

Het is tijd voor een relatie waar jij gelukkig van wordt

Ook als je steeds terecht komt in de dans van aantrekken en afstoten, staat er in de nabije toekomst voor jou een heel ander soort relatie in de kaarten. Stabiel, en toch opwindend. Intiem verbonden en toch helemaal vrij om jezelf te kunnen zijn. Het is echt mogelijk voor jou!

Dat komt je niet aanwaaien, weet ik uit eigen ervaring. Daar moet je wel iets voor doen. Wat dat precies is, leer ik je op donderdagavond 2 februari in mijn online workshop ‘Van afhankelijkheid naar intieme verbinding’.

Online workshop ‘Van afhankelijkheid naar intieme verbinding’.
Donderdagavond 2 februari 2023

Dit ga jij leren:
– Leer jouw unieke verbindingsstijl kennen
– De 5 grote valkuilen van jouw verbindingsstijl en hoe ze te voorkomen.
– Hoe ik zelf de beste partner in mijn leven heb uitgenodigd. Mijn 3 beste geheimtips uit mijn praktijk als dating psycholoog.
– Hoe ik iedere dag het beste in mijn eigen partner uitnodig. Mijn 3 beste relatie hacks die je niet zag aankomen 😉
– In 6 stappen van afhankelijkheid in de liefde naar intieme verbinding in vrijheid.
– De eerstvolgende super praktische stap om die relatie eindelijk werkelijkheid te maken (maar dan nu echt!)

Heb jij zin in zo’n soort relatie in je leven? Schrijf je dan nu in via: online workshop.
Ook leuk: als je dat via bovenstaande link doet, is deze helemaal gratis!

Mocht je nou niet kunnen die donderdag, schrijf je dan toch in, want ik stel de replay nog drie dagen beschikbaar. Die krijg je dan automatisch naar je toe gemaild.

 

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search