Speed dating. Levert het wat op?

Hij pakt het briefje uit mijn handen. “Zal ik dat maar even invullen voor je?” Zijn praktische instelling kan ik wel waarderen. Er zijn net te weinig pennen voor de enorme opkomst van de speed dating avond, en het is me niet gelukt er op tijd eentje te bemachtigen voor de allerlaatste oefening: vul de namen in van de personen met wie je een match voelde. 
… Ik zal die pret-ogen niet snel meer vergeten.

 
De speed dating avond verzorgd door jongerenplatform Play! in Utrecht, was net wat anders dan anders georganiseerd, maar het komt op hetzelfde neer: spreek met zoveel mogelijk onbekenden van het andere geslacht en kijk of je elkaar interessant vindt.

Het grote verschil was dat de vragen en interacties van te voren waren bedacht door de organisatie vanuit het gedachtengoed van ‘authentic relating’, dus van hogere kwaliteit en originaliteit waren dan waarmee de individuele deelnemers doorgaans op de proppen komen. Dus niet ‘Uhh, wat zijn je hobbies, zoal?’ maar wel ‘Als ik naar jou kijk dan voel ik me …’

Stoelendans

Maar hoe leuk en prikkelend die gespreksoefeningen (en dansoefeningen) ook waren, ze misten voor mij spontaniteit en deden geen vonken overslaan. Waarom zou het ook. Ik ken al die mensen niet.

Maar daar is zo’n stoelendans ook helemaal niet voor bedoeld. Op welk moment ik wel in staat was om connectie te maken? In de pauzes, toen er alle ruimte was om elkaar beter te leren kennen. Toch goed dat je dan sommige mensen verplicht al heel eventjes hebt gesproken van te voren.


Hoe levert het jou wat op, zo’n speed dating event? 

Hoe weet je of het wat voor je is? Hoe verhoog je je match kans? Hoe maak je de avond tot een groot succes?


Vier tips voor de juiste mindset

Begin je avond met de juiste intentie. Je succes van de avond is volledig afhankelijk met wat voor instelling je erheen gaat. Ik geef je vier tips zodat je jouw succes kunt vermenigvuldigen.

Oftewel: flirt. Dat is namelijk hetzelfde als spelen. Je bent hier niet in de eerste plaats om indruk te maken. Je bent hier om lekker te spelen met leuke nieuwe mensen. Man, vrouw, het maakt echt niks uit.


Tip 1: Speel

Als je het moeilijk vindt om speels te flirten, doe dan deze oefening voor jezelf. Wat zou je doen als jouw 8-jarige zelf? Zou je de persoon tegenover je uitdagen? Zou je een gek dansje met haar doen? Zou je haar een beetje teasen? Ik-zie-ik-zie-wat-jij-niet-ziet? Of zou je samen een legotoren bouwen? Denk je dat jouw 8-jarige zelf ene f*ck geeft om wat zij over de status van je positie op jouw werk zou kunnen denken?


Tip 2: Koester geen verwachtingen

Verwacht niks, maar heb waardering voor alles wat er spontaan gebeurt. Dit is veruit de allerbelangrijkste tip in dit rijtje van vier. Verwachtingen gaan hoe dan ook leiden tot teleurstellingen als ze niet uitkomen. En verwachtingen laten weinig ruimte voor spontane dingen die er kunnen gebeuren, maar die je van te voren nooit had kunnen voorspellen. Het gaat toch altijd anders dan je van te voren hoopte, dus laat je verrassen en geniet ervan.


Tip 3: Zet de avond naar je eigen hand

Wat maakt een speed dating avond tot een succes? Hetzelfde als wat een date tot een succes maakt (dat je hier kunt lezen). Na een paar keer speed daten zul je merken: een succesvolle speed date avond gaat helemaal niet om het aantal matches wat je hebt gekregen. Het gaat erom op de avond zelf een zo leuk mogelijke tijd te hebben. En daar kun je zelf voor zorgen.

Hoe? You do you. Ik deed dat zelf door me belachelijk comfortabel te kleden in een ruim zittende, pyjama-achtige outfit compleet met katten-slofjes. Geen make-up. Ik wist van te voren dat Play een gezellig haardvuur zou aansteken in de ruimte. Voor mij was het daarom meer een knusse pyjama party dan een opgedirkte plek om een tip top indruk te maken. Zo kon ik me nog meer overgeven aan 0 verwachtingen, de ontspanning en gewoon onvoorwaardelijk genieten van de fijne sfeer en de leuke mensen.

Dit betekent niet dat jij dat ook moet doen. Wel wil ik je eens heel anders laten kijken naar het speed dating event waar je heen gaat. Wat zou zo’n event ook kunnen zijn? Een gemaskerd bal? Een verjaardagsfeestje met vrienden? Een cocktail party? Bepaal het zelf en zoek een bijpassende outfit uit. Maak er je eigen feestje van. Sowieso.

Tip 4: Train je sociale spier

Verwacht op een speed dating avond niet om de vrouw van je dromen te ontmoeten. Het enige wat je met die vrouwen gemeen hebt is, dat je allemaal single bent. Daar houdt het vaak op. Waar zo’n avond wel bijzonder geschikt voor is, is oefening op te doen, om gemakkelijker te flirten met totaal onbekenden. Als je een uur lang steeds weer een nieuwe vrouw voor je neus hebt om de zoveel minuten, leer je het vanzelf: weten wat je spontaan tegen een vrouw moet  zeggen, ook al weet je niks te zeggen. Je kunt werken aan je flirty elevator pitch en je leert welke vragen en openers wel goed werken en welke minder.

Zo zul je merken dat je ineens een stuk minder bang bent om leuke nieuwe vrouwen out of the blue te benaderen. Je weet nu: je hebt niks te verliezen, dus waarom niet.

Weet je waarmee je ook goed je flirt skills kunt trainen? Met de Comfort zone challenge. Om beter te worden in het benaderen van leuke vrouwen, daag ik je uit met 28 kleine oefeningen die je iedere dag in het openbaar kunt uitvoeren. Deze training ‘De Comfort zone challenge’, helpt je kleine risico’s te nemen, zodat je groeit in je sociale vaardigheden. Het brengt je in de juiste stemming om ontspannen te gaan flirten met leuke vrouwen.

De Comfort zone challenge wordt je overzichtelijk aangeboden in een handig e-book, dat je hier gratis kunt downloaden.

Wat nou als je helemaal geen matches hebt?

Als je bovenstaande tips nog niet zo goed beheerst is de kans groot dat je geen matches krijgt in de dagen na het event dat de organisatie jou terug mailt.

Laat het je niet van de wijs brengen. Misschien heb je zelf 10 namen opgeschreven en helemaal niemand van hen heeft jouw naam opgeschreven. Wat zegt dit over jou? He-le-maal niks. Bepaal zelf hoe jij over jou denkt en laat dit nooit van anderen afhangen.

Neem jezelf gewoon weer lekker mee naar het volgende speed dating event. Vond je het sowieso helemaal niks? Dan weet je dat speed dating niks voor jou is en ga je naar plekken waar je je wel helemaal happy voelt. Je hebt niks te verliezen.

Vind je het lastig om om te gaan met afwijzingen? Vind je het, ondanks dat je weet dat het niks over jou zegt, erg pijnlijk om 0 matches te ontvangen? Blokkeert deze angst je ervan om moves te kunnen maken bij leuke vrouwen? Kom dan sowieso donderdagavond 20 december naar mijn gratis online workshop ‘Omgaan met afwijzing. Ik weet zeker dat je daar veel van kan leren. Inschrijven doe je hier: 

 

Zo krijg je wel matches

Nu wil je vast weten hoe je wel matches krijgt he, opportunist die je bent. Gebruik de volgende vijf gesprekstechnieken en vermenigvuldig je matchkans dramatisch.

Techniek 1: Voorkom de veelvoorkomende vragen

Zij krijgt soms wel 40 mannen voor haar neus in zeer korte tijd. Voorkom dat je niet op de grote ‘nee’ stapel belandt, door de obvious onderwerpen te vermijden. Dat zijn:

Alles rondom haar of je eigen werk

Alles rondom ‘hobbies’ en ‘passies’. Echt, vermijd deze jeukwoorden.

Vermijd te algemene vragen zoals: naar wat voor muziek luister je graag?

Vermijd gesloten vragen, waarop je alleen maar ja of nee kunt antwoorden

Techniek 2: Stel originele, positieve en gemakkelijk te beantwoorden vragen 

Wat je dus wil is opvallen met je gesprek, dus verzin iets origineels. Zoals bijvoorbeeld dit:

Speel een klein spelletje, zoals duimpje worstelen

Roep positieve emoties bij haar op: ‘Waar ben je trots op in je vriendschappen?

Hou het klein, dichtbij, en gemakkelijk te beantwoorden: ‘Wat is het leukste wat je vandaag hebt gedaan?’


Techniek 3: Leid

Neem zelf de leiding in het gesprek. Stel zelf de vragen en luister naar haar antwoorden. Vraag door als je wil dat het gesprek een andere kant uitgaat.


Techniek 4: Beloon en parkeer haar vragen in de pauze

Het kan voorkomen dat ze zelf de leiding neemt in het gesprek door zelf vragen aan jou te stellen. Soms heb je geluk en is ze origineel, maar grote kans dat dat net zo min originele vragen zijn als de doorsnee vragen die ze zelf krijgt gesteld van de mannen.

Bijvoorbeeld: ‘Zeg, wat doe je voor werk?’

Ten eerste, beloon de vraag altijd. Reageer niet afstraffend of teleurgesteld. Maar zeg: ‘Uitstekende vraag, maar het antwoord omvat nogal wat meer dan ik je in drie minuten kan vertellen.’

Vertel vervolgens dat ze het antwoord in de pauze van je tegoed houdt, als ze het echt wil weten.

Neem uiteindelijk zelf de leiding weer terug door haar zelf een originele vraag te stellen, zoals: ‘Wat was je mooiste vakantie ooit?’


Techniek 5: Het draait om de pauzes

De pauzes en de na-borrel van het event zijn de momenten om echt connectie te maken. Gebruik de vragen-rondes om te beslissen wie je in die pauzes nader zou willen ontmoeten en geef alvast een open uitnodiging bij het afscheid van de korte ontmoeting: ‘Het lijkt me leuk om verder met je te praten straks in de pauze, dan trakteer ik je op een lekker drankje. Spreek me dan even aan, goed?’

Nice move

Pret-oogjes die mijn briefje zo brutaal van mij afpakte en voor me invulde, kwam daar goed mee weg, omdat we al aan het flirten waren geweest voor die tijd. Niet alleen kwam hij er goed mee weg, het is precies dat soort lef wat bijzonder aantrekkelijk is. Dat maakte voor mij al het verschil tussen ‘Wie ook alweer?’ en ‘Wat een leuke man…’

Heb jij wel eens meegedaan aan speed dating? Wat waren jouw ervaringen? Laat me meegenieten en deel ze hieronder in de reacties.

Showing 6 comments
 • Mike
  Beantwoorden

  Ik voel me juist niet comfortabel bij de borrelmomenten tussendoor en achteraf. Dan ontstaan er vaak groepjes (met mannen en vrouwen) en ik gedij niet zo heel goed in groepen. Ik word dan al snel wat stiller.

  Hoe los je het overigens op als je antwoord op die standaard werk-vraag eigenlijk helemaal niet zo spannend is? Want dan moet je natuurlijk wel een goed verhaal hebben, als je die vraag parkeert. 🙂

 • Mike
  Beantwoorden

  Wat betreft het omgaan met afwijzingen ben ik overigens het andere uiterste: ik schud ze net iets te makkelijk van mij af. Maar dat komt ook omdat ik gewoon al veel afwijzingen heb mogen ontvangen. 😉

 • Bas
  Beantwoorden

  Volgens mij bedoelt Klazien dat je de leiding zou moeten nemen over het gesprek en dat je daarom die ‘werk-vraag’ beter kunt parkeren. De leiding nemen over het gesprek is belangrijker dan direct haar doorsnee vraag (over werk, hobby’s, enz.) beantwoorden.

  Als je succesvol de leiding over het gesprek neemt weet ik vrijwel zeker dat jullie het tijdens de borrel of in de pauze over alles behalve het werk hebben.

  Nogmaals bedankt voor al je tips Klazien. Ze hebben mij al veel geholpen. Krijg, na het lezen van dit artikel, gelijk zin om weer eens te gaan speeddaten.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Exact, Bas. En goed om te horen dat de tips werken voor jou. Da’s het mooiste 🙂

 • Walter
  Beantwoorden

  Hoi Klazien,
  Ik ben inmiddels een best wel ervaren ‘speed-dater’.
  De laatste keren probeer ik er vooral een spel van te maken, dat doe ik door dilemma kaartjes mee te nemen en haar er een blind een kaart te laten trekken. Dit zijn grappige dilemma’s waar ze dan 1 van de 2 opties moet kiezen.
  De meeste vrouwen vinden het wel grappig en origineel. Hoe denk jij hier over, is dit een leuke manier?
  Groeten,
  Walter

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Walter, wat je doet vind ik leuk en creatief. Zorg er wel voor dat het niet een tool wordt om je achter te verschuilen. Heb jij zonder die kaartjes ook wat te vertellen?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search