Sociale angst

Vind jij flirten eng? Misschien heb je sociale angst.

Iedere dag ziet hij haar weer, in bijna elke pauze. Ze is prachtig. Eigenlijk veel te mooi voor hem. Dat ze traint, is te zien aan haar prachtige strakke kont. Hij traint niet. Of in ieder geval niet genoeg. Ze hebben elkaar wel eens gesproken ooit, maar toen zei hij iets ongelooflijk stoms, waar hij liever niet meer aan herinnerd wordt.

Sindsdien blijft hij veilig minstens een paar meter uit haar buurt, het oogcontact mijdend. Hij betwijfelt trouwens of ze hem nog wel kent. Of ze is hem al lang vergeten, of ze associeert hem met die stomme opmerking van twee jaar geleden. Hij weet niet welke van de twee hem meer vervult met schaamte.


Het allerliefst zou hij haar gewoon aanspreken voor een ontspannen praatje, zoals hij wel meer mensen ziet doen in haar omgeving. Maar als hij heel eerlijk is, durft hij het gewoon niet. En dat is misschien nog wel het pijnlijkst van alles.

Dit is een fictief verhaal. Maar ik heb het niet zelf verzonnen. Het is de essentie van honderden echt meegemaakte ervaringen van mannen, die ik dagelijks te horen krijg in mijn praktijk.

Zou dit verhaal ook jouw verhaal kunnen zijn?

Sociale angst

Dan is de kans groot dat jij last hebt van sociale angst. Iedereen heeft het in zekere mate, omdat het er al vroeg in is geprogrammeerd in onze opvoeding. Vrienden die tegen je zeggen: ‘Ga erop af dan!’ hebben makkelijk praten. Er is namelijk meer aan de hand.

Wat is het?

Een mooie omschrijving ontdekte ik gisteren.

Als je het initiatief neemt bij een mooie vrouw, voel je jezelf een idioot.

Als je niks doet en je laat een mooie vrouw aan je neus voorbij lopen, vind je jezelf laf.

Sociale angst. Je kunt het gewoon nooit winnen, het lijkt hopeloos.

Toch niet. Als je weet waar het vandaan komt en de verantwoordelijkheid terugneemt over je acties kun je je hele leven omkeren.

Hoe weet je of jij het hebt?

Sociale angst werkt hetzelfde als andere angsten, zoals coulrofobie (oftewel de angst voor clowns, brrrr!). Het slaat nergens op, dat weet je zelf ook wel. Toch kun je, als je er even bij stilstaat, bepaalde fysieke reacties waarnemen, zoals zweten, verhoogde hartslag en bloeddruk. Je lichaam maakt zich klaar om te vluchten, te vechten of om te bevriezen.

Dat betekent in de praktijk, dat als die prachtige vrouw plotseling voor je staat, je de neiging voelt om heel hard weg te rennen (vluchten) of helemaal te verstijven en niet weten wat te zeggen of te doen (bevriezen). Een vechtreactie kan zich uiten door het maken van verdedigende, botte opmerkingen.

Waar komt deze angst vandaan?

De angst komt voort uit een diepe angst voor afwijzing. Die angst hebben we allemaal meegekregen als klein kind. Kleine baby’s kunnen helemaal niks fout doen bij hun ouders. Elk plasje, elk kotsje en elk scheetje wordt in opperste vertedering beloond. Maar zo schattig blijven we niet, want we moeten worden opgevoed tot functionerend mensen. Niet alles wordt meer gepikt en na de zoveelste huilbui kijkt mamma misprijzend toe. Niet boos, maar teleurgesteld.

En dat is helemaal niet best, want als we mamma teleurstellen, verlaat ze ons misschien wel voor altijd (zonder eten naar je kamer!) en dan gaan we dood. Daarom gaan we onze ouders pleasen: wenselijk gedrag vertonen. Het willen pleasen van onze ouders is dus instinctief en een enorm sterke neiging.

Meestal verdwijnt sociale angst als je ouder wordt. Maar als je later wordt gepest op school, is dit een keiharde bevestiging dat je je maar beter klein kunt houden, geen contact moet zoeken en vooral wenselijk gedrag moet vertonen. Anders kom je diep in de problemen.

Deze diepe angst voor afwijzing en het daaruit voortkomende gedrag van het tevreden willen houden van anderen, zit al vroeg geprogrammeerd in ons operating system. Ben jij nog steeds doodsbang voor wat anderen over jou zouden kunnen denken? Misschien loopt je brein nog steeds op Windows 95. En iedereen die wel eens met verouderde operating systems heeft gewerkt weet: je apps werken niet lekker. Daarom is het ook zo moeilijk om ‘gewoon’ op een vrouw af te stappen, als je er diep van binnen van overtuigd bent dat een afwijzing het einde van je wereld is.

Tijd voor een update

Je kunt dating- en flirtskills leren wat je wilt, als je operating system is verouderd, breng je er niks van terecht.

Hoe doe je dat, zo’n update? Je begint met het bewust worden van al je overtuigingen die je afremmen. Neem bijvoorbeeld deze diepe overtuiging:

Als ik een mooie vrouw aanspreek, gedraag ik me als een idioot. Dat mag niet, want als zij dat doorkrijgt, laat ze mij direct vallen en dat is het einde van mijn zelfvertrouwen.

Raakt dit een gevoelige snaar bij je? Mooi. Dan heb je bij deze het zwaarste werk al gedaan. Meer over het bewust worden van je overtuigingen lees je hier en hier.

Zet nu de volgende stappen naar een leven vol liefde

Bewustwording van de overtuigingen die je klein houden, is de belangrijkste stap hoe je je leven kunt omkeren van een tekort aan liefde, naar een overvloed aan liefde, dates en vriendinnen (met benefits!). Daarna is het makkelijk.

Wil jij precies weten wat de volgende stappen zijn? De stappen die jou een leven vol liefde gaan bezorgen? Schrijf je dan nu in voor mijn gratis online workshop ‘Overwin je sociale angst met vrouwen’.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search