Op wat ben ik verliefd

Ik ben verliefd. Heb het goed te pakken. Dat is bij mij vaak het resultaat na een episode flink veel daten. Er blijft er altijd eentje hangen. Maar op wat ben ik eigenlijk verliefd? Angst voor liefde steekt de kop op. Vaker heb ik me bezeerd in eerdere relaties. Hoe ga ik daarmee om? 

Langzaam voel ik de verslaving in kicken. Al mijn projecties worden een voor een aangezet, klik, klik, klik. De één nog mooier dan de ander. Ik had niet echt verwacht om zo snel al iemand te ontmoeten van wie ik echt onder de indruk zou zijn. Jeetje…

De mindfuck van verliefd zijn is dat het helemaal niet om dat andere persoontje gaat. Al die geweldige dingen? Je bent het zelf. Wat er gebeurt is dat er een luik voor je eigen hart vandaan wordt weggeschopt en je kijkt opeens recht in de ogen van je eigen liefde, geprojecteerd in de ander. Je bent het zelf. Whoa!

De liefde die je zoekt had je altijd al

Dit besef is altijd zo’n goede remedie tegen de neiging om te denken dat ik allemaal speciale extra dingen moet doen om iemands aandacht te verdienen. Als ik merk dat hij erg aangetrokken wordt door iets dat ik terloops tegen hem zeg, zou ik mijn volgende gedachte kunnen kiezen: hoe kan ik ervoor zorgen dat ik vaker dit soort dingen zeg of doe… Op het moment dat ik geloof dat ik dat moet proberen ben ik het alweer kwijt, de liefde. Wat een misvatting dat ik iets moet verkrijgen wat ik de hele tijd al had. 

Nouja, dit wist ik dus al. Deze hele toestand is gewoon een intense klap-in-je-gezicht herinnering dat de liefde er altijd al was. Maar nu dus extra zichtbaar, alsof je op de top van een berg staat. En het uitzicht is hier geweldig! 

 

Voel de angst en doe het toch

Deze man (had ik trouwens al gezegd hoe geweldig hij is?) is hoe dan ook briljant onuitstaanbaar imperfect. En hoe heerlijk en lekker en leuk mijn andere dates ook zijn, mijn pad leidt me toevallig dwars door het leven van deze. Dus. Ken je dat? Helemaal kansloos voor iemand vallen? Het is ècht alsof je valt. Dieper en dieper. 

Ik heb een hele lijst van principes waar iemand die naast mij mag lopen aan moet voldoen. Als ik dit zo opschrijf zie ik hoe ongelooflijk entitled dit klinkt, terwijl het me tegelijkertijd ook kracht geeft. Meteen werd duidelijk dat ik mijn allereerste principe al meteen overboord moet gooien als ik met hem wil zijn. Of nouja, het principe in ieder geval aan kritisch onderzoek zal moeten onderwerpen. Zo kun je het ook noemen. Maar ergens geloof ik ook dat ik mezelf flink compromitteer. Voor een dude! Nee! Gewoon. Nee. 

Dit is echt hondsmoeilijk. Maar ik blijf rechtop staan. Dat waar ik het meest bang voor ben, kijk ik recht in de ogen aan. Het is niet gevaarlijk, maar nog nooit was ik zo op mijn hoede. Dit pad bewandel ik niet voor ons. Deze reis is voor mij om te maken.

Ik voel angst voor de liefde. En ik doe het toch. Ik vraag hem om me te zien in het lef waarmee ik deze reis aanga, totaal niet wetende waar, wanneer, hoe en waar heen. Wat dat betreft is het net zo eng als het beëindigen van een relatie. 

 

Nooit meer ga ik de score bijhouden

En nu voel ik dat er een valkuil op de loer ligt. In de schaduw hou ik een score bij. Dit ‘onderzoek’ voelt namelijk ook als een groot offer. Om in de toekomst te kunnen inzetten als ik hoop dat hij een groot offer voor mij maakt. ‘Weet je nog toen ik dit voor jou deed? Doe jij nu maar eens iets groots voor mij.’ Ik herken deze neiging van me uit mijn eerdere relaties. 

Ho stop! Rewind. Ik zie wat ik aan het doen ben. Dit wil ik nooit meer doen. Nooit meer zomaar aannemen. Het is niet waar dat ik een offer maak. Dit is mijn eigen keuze. Ik doe het niet voor hem. Ik maak deze keuze voor mij. Ik wil dit. Voor mezelf. En ik ben ieder moment in de reis vrij om te kiezen. En dan nog: hij is mij niks verschuldigd. Nooit. Andersom ook niet. 

Een van de dingen die me enorm in hem aantrekt is dat hij me totaal niet hoeft te pleasen. Dit is een man die bijzonder content is met zichzelf. Net zoals ik bijzonder content ben met mijzelf. En dat laatste mag ik nooit vergeten. Er is maar 1 persoon die in staat is om mij in de steek te laten en dat ben ik zelf. 

 

Nog 2 plekjes vrij voor ‘Een vriendin in je leven’

Makkelijk is het niet altijd, maar ik kan wel zeggen dat de liefde in overvloed door mijn leven stroomt. Wil je zelf ook weer de liefde door jouw leven laten stromen? Dan nodig ik je van harte uit voor mijn winterprogramma ‘Een vriendin in je leven’. Er zijn nog twee plekken vrij. We beginnen dinsdagavond de 22e al. En dan nog iets: dit is de allerlaatste keer dat ik het goedkope tarief reken voor deze cursus. In 2021 gaan mijn tarieven omhoog. Dus wil jij graag serieus werk gaan maken van die relatie in je leven? Laat dan je gegevens achter op deze informatiepagina, waar je alles kunt leren over dit intensieve programma.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search