Omdenken of waarom mijn relaties altijd stuk gingen

Waarom mijn relaties altijd uit gingen, maar mijn huidige overeind blijft? Het is een kwestie van omdenken. Omdenken is een game changer, ook als je single bent.

Mijn allereerste relatie duurde vier en een half jaar. Smoorverliefde tieners, dat waren we. Hij was mijn eerste grote liefde en ik dacht dat ik heel oud met hem zou worden. Totdat ik op mijn 19e deze woorden uitsprak: “Je voelt voor mij meer als een broertje dan als een geliefde”. Niet lang daarna verbrak ik onze relatie.

Mijn tweede vriendje in mijn studententijd, zelfde verhaal. We genoten van de intense verliefdheid, maar dik twee jaar later was ik zijn gebrek aan avontuur meer dan zat. Ik heb meer nodig van een relatie dan het hele weekend naast hem op de bank zitten, seizoenen lang Dragon Ball Z kijken met de gordijnen dicht. Dus ook deze relatie beëindigde ik. Opgeruimd staat netjes.

Vriendje nummer drie: geweldig interessante man, vol verhalen. Maar we overleefden ons eerste jaar niet eens, vanwege moordende saaiheid op den duur.

Vriendje nummer vier hield het weer een stuk langer vol. We hebben samen heel wat prachtige momenten mee mogen maken. Maar vier jaar later besloten we er samen een punt achter te zetten, omdat we als ‘gewoon vrienden’ een betere klik hadden dan als ‘gewoon een stelletje’.

Vriendje nummer vijf vond ik waanzinnig sexy, maar het was nummer twee all over again, niet met Dragon Ball Z, maar nu met uren aan videogames er gratis bij. Ik heb van deze man meer van zijn rug gezien dan van zijn voorkant. Hij beleefde zijn avonturen liever virtueel. Ik had het nakijken, dus koos ik mijn eigen avonturen, maar dan voorgoed zonder hem.

Dat brengt mij bij vriendje nummer zes, mijn huidige relatie. Negen maanden onderweg, de eerste verliefdheid voorbij, bekroop me dat zelfde knagende gevoel weer: ik verveel me. Mijn god, nu al weer?! Ik deelde mijn twijfels met hem. Dat de relatie mij geen enkele uitdaging meer schonk. Om in een relatie te zijn met iemand, is dat kennelijk iets wat ik hard nodig heb. Als ik niet word uitgedaagd, is het voor mij einde verhaal en ik stond op het punt om het uit te maken.

 

Zou ik het zijn?

Maar deze keer hield iets me tegen. Al langer had ik door dat dit het standaard patroon is achter de eb en vloed van mijn liefdesleven. Maar als het gebrek aan avontuur bij iedere relatie telkens de oorzaak is van de break-up, ligt het dan aan hen of aan mij?

Oh. Aha.

Maar goed, het probleem is daarmee nog steeds niet weg. Ik heb dus avontuur nodig, maar zat opgescheept met een saai vriendje. Wat nu?

Ik maakte toen voor het eerst een gedachte-switch die mijn hele kijk op relaties heeft veranderd en de relatie tussen mij en mijn geliefde niet alleen heeft gered, maar ook veel beter heeft gemaakt.

 

Geef het aan jezelf

Ik stelde mijzelf een vraag die ik me al veel eerder had kunnen stellen en dat was: Klazien, als je zoveel avontuur en uitdaging nodig hebt, waarom geef je dat dan niet aan jezelf?

Want ik gedroeg me behoorlijk afhankelijk. Ik onthield mijzelf van avontuur en vond dat mijn vriendjes die behoefte dan maar even moesten vervullen. Ik besefte me dat zij mij helemaal geen avontuur en uitdaging verschuldigd zijn en dat te denken is needy, entitled gedrag van me. Waarom entitlement zo’n afstotelijke eigenschap is kun je hier lezen. 

Dus waarom afhankelijk zijn van mijn behoefte naar spanning en sensatie, als ik het mezelf gewoon kan geven? Waarom deed ik dat? Ik keek mezelf eens goed in de ogen en ik wist het antwoord diep van binnen: omdat ik te bang was om zelf op avontuur te gaan. Bang voor falen. Bang voor afwijzing.

Toen ik die sleutel in mezelf had gevonden, wist ik direct hoe ik die in de praktijk moest gebruiken. Ik ben alle dingen gaan doen die ik in mijn leven al een tijdje uit angst voor me uitschuif, zoals ondernemen, webinars geven, spreken voor een groot publiek, in mijn eentje op reis gaan en festivals organiseren. Ik ben het gewoon gaan doen. En toen…

In een klap vond ik mijn lief dus helemaal niet meer saai! Ik zag ineens duidelijk hoe hij juist heel avontuurlijk is. Hij nodigt me uit voor de gekste feestjes. Hij durft me gevaarlijk uit te dagen in de slaapkamer. We proberen regelmatig nieuwe dingen en we gaan samen op waanzinnige reizen.

Sinds dat besef heb ik nooit meer last gehad van de gedachte dat mijn relatie ooit saai zou zijn. Het is niet dat ik die gedachte actief heb losgelaten, genegeerd, of van me afgeduwd. Dat zou averechts hebben gewerkt. Toen ik me besefte dat ik er zelf iets aan kon doen en daardoor zelf de macht had om te bepalen of ik een saai of avontuurlijk leven heb, heeft de gedachte mij losgelaten.

 

Mijn schaarstedenken is jouw schaarstedenken

Waarom vertel ik – als persoon met een duidelijke overvloed aan liefde en relaties – dit aan jou, lieve single?

Heb jij wel eens het gevoel dat je zeer weinig liefde in je leven ervaart? Weinig intimiteit, terwijl je daar zo naar snakt? Voel je je vaak eenzaam omdat iedereen om jou heen leuke relaties en dates heeft, behalve jij? Negeren vrouwen jou?

Doe dan zelf de volgende oefening in omdenken. Lees het stuk nog eens door vanaf het kopje ‘Geef het aan jezelf’, maar verander de woorden ‘avontuur’ en ‘uitdaging’ door de woorden ‘liefde’ en ‘aandacht’. En verander het woord ‘saai’ door ‘liefdeloos’.

En deel met me in het reactieveld hieronder, wat er door je heen gaat. Ik ben benieuwd!

 

Gratis online workshop Omdenken 

Op dinsdagavond 20 november geef ik een online workshop over hoe je eigen overtuigingen je klein houden in je liefdesleven en hoe je die kunt omvormen, zodat ze je gaan dienen in je zoektocht naar die leuke vrouw.

 

Schrijf je hier in.

 

______________

Neem zelf het heft in handen MET DE COMFORT ZONE CHALLENGE

Om leider te worden in jouw sociale leven, daag ik je uit met 28 kleine oefeningen die je iedere dag in het openbaar kunt uitvoeren. Deze training ‘De Comfort zone challenge’, helpt je kleine risico’s te nemen, zodat je groeit in je sociale vaardigheden. Het brengt je in de juiste stemming om ontspannen te gaan flirten met leuke vrouwen.

De Comfort zone challenge wordt je overzichtelijk aangeboden in een handig e-book, dat je hier gratis kunt downloaden.

 

Showing 4 comments
 • Sebastiaan
  Beantwoorden

  Toen ik de woorden verving door liefde en aandacht dacht ik hoe fijn dat zou zijn!

  De vraag is alleen hoe doe je dat precies precies voor jezelf als introvertre man

  • Klazien
   Beantwoorden

   Oh wat gaaf dat je dat gevoel kreeg. Ik hoop dat dat motiverend voor je werkt, om het ook in actie om te zetten. Hoe je liefde en aandacht aan jezelf geeft? Dat heeft weinig te maken met introvert of extravert zijn. Dat kun je altijd doen. Of begrijp ik je vraag verkeerd?

   • Sebastiaan
    Beantwoorden

    Nouja bij avontuur zoals in jou blog is het makkelijk te bedenken watje moet doen namelijk wat je eng vindt.

    Ik ben dan een introvert persoon, veel me- tijd nodig. Maar als ik denk ok, hoe kan ik mezelf los van die entitlement in een relatie mezelf liefde en aandacht geven, dan denk ik eerder aan meer vriendschappen.

    Want ik heb geen tot weinig andere ideen hoe ik mezelf liefde & aandacht zou kunnen geven.

    Hopelijk is het zo wat duidelijker!

    • Klazien
     Beantwoorden

     Ja, nu is het duidelijker. Zelfliefde is een enorm thema in mijn werk. Want het is de bron waaruit zo’n beetje al je levensgeluk voortkomt. En al je relaties, waaronder ook je liefdesrelaties, zijn een weerspiegeling van de relatie die je met jezelf hebt. Ik kan je vraag ‘hoe geef ik mezelf de liefde en aandacht die ik zo verlang’ op heel veel manieren beantwoorden. Ik ben een enorme liefhebber van simpele, praktische oplossingen. Ook de oplossing van dit probleem is niet veel moeilijker (of makkelijker!) dan het probleem: hoe geef ik mezelf meer avontuur. Dus ik zal je van alle oplossingen 1 simpele, praktische vraag stellen. Het antwoord kun je vinden in jezelf en het een sleutel naar direct meer liefde in je leven. Sebastiaan, welk mooi groot doel in jouw leven schuif je al een tijdje voor je uit? Wees eens heel eerlijk en kijk welk mooi cadeau je jezelf al een hele tijd lang steeds niet gunt. Is het misschien vrij zijn van een bepaalde verslaving (jij weet welke!). Misschien wil je een mooier, gezonder lichaam? Of nog steeds een keer op die verre reis? Eindelijk die carrière switch maken? Meer verdienen? Wat het ook is, JIJ weet het antwoord, ik niet. En voel nu eens bij jezelf: kicken nu opeens alle ja-maars in? Komen kanniet, magniet en wilniet om de hoek kijken? Mooi. Laat ze maar praten. Dit keer laat je jezelf een keertje niet in de steek en luister je naar jezelf. En ga het doen. Investeer in jezelf. Dat, Sebastiaan, is zelfliefde in z’n puurste vorm. Succes!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search