Je hebt haar niet nodig om van haar te houden

Afgewezen door iemand die je heel heel heel erg leuk vindt? Haar dwingen om je liefde te beantwoorden zal je nooit lukken. Maar je kunt deze persoon wel in je leven houden en er zelfs waardevolle relaties mee opbouwen. 

 

“Ik… ik …. Ehm…”

“Zeg het maar”

“Ik … denk… dat ik je leuk vind…”

Slechte move van me, iemand na twee dagen een liefdesverklaring opbiechten, ik wéét het. Op zijn gezicht verschijnt een brede vertederde lach. Maar die verandert al snel in een zorgelijke blik. “Ik ben al iemand anders aan het daten, het spijt me zo!” Ik voel het meteen. Het gevreesde ‘he’s just not that into you’. Een onbeantwoorde verliefdheid, aaaah!!!

Dit zou het eind van mijn wereld moeten zijn, maar het voelt verrassend licht. “Dat is okee” zeg ik rustig en ik meen het. Dit verrast ook hem. Liefdesverklaringen, prima, maar zoiets heeft hij nog nooit gehoord. Ik stel hem gerust. “Ik ben gek op je en dat is fantastisch mooi, en ook wel pijnlijk. Maar dit gevoel, dit gekke gevoel is van mij, niet van jou. Het is dan ook mijn verantwoordelijkheid om te bepalen wat ik er mee doe, niet de jouwe.”

Afgewezen voel ik me niet, hoe kan dat?! Omdat ik de volledige verantwoordelijkheid draag over mijn verliefdheid, blijf ik er controle over houden. Ik zit achter het stuur. Het bestuurt mij niet. Het kan me oprecht weinig schelen of ik hem ooit nog zie of niet. Mijn leven hangt er niet vanaf.

 

De grote afschuwelijke friend zone

Iedere dating goeroe zou me hard uitlachen over wat er toen gebeurde: we zijn tot op de dag van vandaag ‘gewoon vrienden’ en ik heb er geen nacht minder om geslapen. ‘Hahaha, welke vrouw laat zich nou friendzonen!’ Volgens sommigen is dit hetzelfde als de hel. Ik snap goed waarom ze dat geloven en daardoor ook voelen, want deze mensen hebben nog niet geleerd dat je voor liefde niet afhankelijk bent van anderen. En dat is helemaal okee. Die angst was mij niet vreemd, vroeger. Maar wat voelt het goed om over dat ooit zo beangstigende friend zone concept eindelijk je schouders op te kunnen halen, en gewoon op een non-needy manier te kunnen genieten van elkaars gezelschap, als dat zo uitkomt. Of niet.

Even afgezien van of het opbiechten van je liefde een goed of verschrikkelijk slecht idee is, hoe zorg je ervoor dat een afwijzing door je felbegeerde crush niet aanvoelt als het einde van jouw wereld?

 

Neem verantwoordelijkheid over je eigen gevoel

Ik schreef hier al eerder dat een smerig geheimpje kleeft aan verliefdheid, maar het is essentieel om te begrijpen om het niet je wereld (en je nachtrust) te laten overnemen. Verliefdheid is je eigen projectie op een ander. En ook al voelde niks in je leven tot nu toe zo écht en acuut als dit, dat is het niet. Verliefdheid is een echt gevoel, maar op zichzelf heeft het nul betekenis.

En zodra je beseft dat je verliefdheid je eigen projectie is, kun je zelf de eigen verantwoordelijkheid leren dragen over dat gevoel. Het mooie daarvan is: daarmee krijg je de controle over de situatie weer helemaal terug en ben je geen speelbal meer van haar gedrag. Laat ze nog iets van zich horen of niet? Wanneer beantwoordt ze je berichtjes? Hoe weet je of ze een vriendje heeft? Hoe krijg je de kans om jezelf te bewijzen aan haar? Dat zijn allemaal geen relevante vragen meer in je leven zodra je voor de volle 100% de verantwoordelijkheid neemt over je eigen projecties. Jij bepaalt wat er met je leven gebeurt, niet een ander. Ze komt vanzelf wel naar je toe, mocht ze van gedachten veranderen. Of niet.

 

Ja hallo, hoe dan?!

Dat is nog eens makkelijker gezegd dan gedaan… Zelf verantwoordelijkheid nemen over je eigen verliefdheid. Dit inzicht kan je daarbij helpen: weet dat je de liefde altijd zelf bij je draagt. Jij hebt niemand nodig om liefde te krijgen. Je hebt het al. Je kunt er alleen niet altijd even gemakkelijk bij, maar het zit er echt. Altijd. Vroeger was ik vaak op heilige queeste naar liefde van anderen. Totdat ik iets inzag. Het was echt veel simpeler en kleiner dan ik dacht. Lees hier hoe ik deze les zelf leerde.

Laat je behoeftigheid los. Niemand is jou liefde verschuldigd. Alleen zo ben je op ieder moment bereid om werkelijk onafhankelijk en emotioneel zelfstandig te zijn. En dat is een fantastische en supersexy vaardigheid om snel je droomvrouw te vinden en te veroveren.

 

Je houdt van haar, maar je hebt haar niet nodig

En als je dat weet, dan kun je verliefd zijn op wie dan ook, ongeacht of je liefde wordt beantwoord. De friend zone vormt geen bedreiging voor je ego meer, sinds je je schouders erover kunt ophalen. Je wenst je onbeantwoorde liefde simpelweg het beste toe, maar je hebt haar niet nódig om van haar te kunnen houden.

Dit is heel waardevol voor het aantrekken van een leuke vriendin omdat als mensen aan je merken dat je niet emotioneel afhankelijk van hun goedkeuring bent, zich eerder tot je voelen aangetrokken.

 

Hoe belangrijk is het hebben van een leuke relatie voor jou?

Even heel praktisch, hoe leidt dit in godsnaam tot het krijgen van die leuke partner? Die lieve, geweldige vriendin, voor het leven? Als je dat wilt weten, leren en gelijk in de praktijk brengen, nodig ik je van harte uit voor mijn cursus ‘Een vriendin aan je zijde’. Daarin leer je precies dat: het vinden en veroveren van de perfecte vrouw voor jou. Meer informatie over de training vind je hier.

 

Showing 6 comments
 • Tamara
  Beantwoorden

  Hey Klazien,
  Ik vind je posts altijd fijn om te lezen want als nerdy vrouw kan ik me er een beetje in verplaatsen en je geeft adviezen waarvan ik denk: Ja best prettig als je zo met me omgaat. Maar ik wilde wel een kanttekening plaatsen. Zelfs in Nederland is het als vrouw nog vaak het makkelijkste excuus om van een jongen/man af te komen door te zeggen dat je een vriendje hebt. Soms zelfs het enige om echt door iemand met rust gelaten te worden. En hier wordt ik echt boos van als ik het mijn vriendinnen dit weer eens hoor doen. Alsof het feit dat iemand zelf geen interesse heeft ondergeschikt is aan het feit dat een man een andere man niet in de weg wil zitten of aan een andere man zijn dame wil zitten. Dat de enige reden ze niet met je wil praten /meegaan/uitgaan ze al met iemand anders is. Ik weet dat dit niet is wat je bedoelt te zeggen in je post, maar van waaruit jij vandaan komt met je adviezen meen ik dat je hier eens over na kan denken. Liefs!

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Tamara, ik herken persoonlijk wat je zegt. Mannen die geen ‘nee’ van een vrouw willen of kunnen accepteren zijn een vreselijk onaangenaam en veelvoorkomend verschijnsel. Dat komt doordat veel mannen een ‘nee’ van een vrouw nog steeds zien als een uitdaging om haar te overtuigen van het tegendeel. Bijna alle populaire media en nog steeds ongelooflijk veel populair datingadvies scheppen het beeld dat wanneer een vrouw nee zegt, ze dat doet als een test, om te kijken uit wat voor soort hout de man gesneden is, die de avances maakt. Een nee, hoe duidelijk ook, wordt daarom vaak verstaan als een ‘dat hangt er helemaal vanaf of jij wel bink genoeg bent om tegen me in te durven gaan’. Zucht… Maarja. Het is wel waarmee de meeste mannen zijn opgegroeid, met dat idee. Dat krijg je er niet zo makkelijk meer uit. Zeggen ‘Ik heb al een vriendje hoor’, of het nu waar is of niet, brengt vaak beter de boodschap ‘scheer je weg!’ over, omdat mannen zich meer geïntimideerd voelen door eventuele jaloerse mannelijke vriendjes, dan door het simpele ‘nee’ van een vrouw. Het is helaas (nog) niet anders.

   Aan alle mannen die dit lezen, hier kun je ontzettend je voordeel mee doen. Dit is hoe vrouwen werkelijk denken over mannen op wiens avances ze niet zitten te wachten. Wees niet zo’n gast! Laat de vrouw die jou afwijst merken dat je haar nee respecteert (‘fijn, eindelijk een vrouw die eerlijk haar grenzen durft aan te geven’) en dat je je ego er geen moment door laat beschadigen. Dit zijn twee dingen die vrouwen zelden mogen meemaken als ze iemand ‘nee’ verkopen. Het is eindeloos veel aantrekkelijker en overtuigender dan alle butt hurt mannen die je alsnog proberen te overtuigen hoe leuk ze wel niet zijn.

   Wat betreft ‘hier eens over nadenken’, ik blogde hier al eerder over in het artikel ‘Eerste hulp bij heel veel afwijzingen’, hier: http://lovehacks.nl/eerste-hulp-heel-afwijzingen/ Als je dit soort dingen interessant vindt, zou ik dat zeker even lezen.

 • Marielle
  Beantwoorden

  Hi Klazien, mooi blog heb je geschreven. Helemaal waar zoals ik dat zelf ook heb ervaren. Ik was verliefd, ben het nog steeds. En hij is ook verliefd op mij, dat dan weer wel.. :-). Gelukkig wordt de verliefdheid steeds minder en ontstaat er verdieping in de relatie. Waardoor we samen verder groeien en ontwikkelen.

 • Anna
  Beantwoorden

  Hoi Klazien,

  Ik herken de situatie, dat je iemand niet durft aan te spreken, alleen van het idee dat afgewezen kan zijn. Persoonlijk vind ik het te zwaar getrokken. Waarom moet het meteen zo serieus? Of je wil met mij zijn of ik hoef je niet? Ik ben de grote voorstander van de flirten zonder enkele verplichting. Het kleurt het leven. Jij leert met andere mensen communiceren. Je leert laagdrempelig achter te komen of iemand interesse in jou heeft. Je hoeft de directe vraag niet eens te stellen.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Anna, ik voel je! Het is zo gaaf dat er zoiets als flirten bestaat. Ik doe het graag, vaak en met iedereen. Luchtig is fijn en goed te doen, als je niet verliefd bent op iemand. Maar als je iemand echt heel leuk vindt, probeer dan maar eens een speelse, niks aan de hand indruk te maken. Dat hoeft gelukkig ook helemaal niet 🙂 De één kan dat wel, de ander zakt door de grond. Ik vind het heel mooi wat je zegt: flirten is een laagdrempelige manier om er achter te komen of iemand interesse in jou heeft. Maar wat nou als je flirten heel moeilijk vindt vanwege, nouja, dat je gek op die persoon bent? Dan kan het helpen om te beseffen dat je helemaal niet emotioneel afhankelijk van die persoon bent. En dan is flirten ineens een stuk makkelijker. Maar heh, het blijft awkward. Voor velen. En dat is helemaal niet erg. Ik vind dat ongemakkelijke erg leuk, zelfs 😉 Net zoals veel andere vrouwen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search