Mismatch op een 1e date? Drie tips voor een match made in heaven

Heb je dit wel eens meegemaakt?

“Als ik erg geïnteresseerd ben in een vrouw, ben ik geneigd me flink voor haar uit te sloven en voel ik me alles behalve relaxed bij haar in de buurt. Meestal is zo’n vrouw vervolgens niet zo in mij geïnteresseerd.

Maar als mijn interesse in een vrouw maar matig is, hoef ik voor mijn gevoel ook niet direct van alles voor haar te betekenen. Het voordeel is dat ik me goed bij haar kan ontspannen. Maar als resultaat zit ze vol achter mij aan, terwijl ik daar dus helemaal niet op zit te wachten. Hoe doorbreek ik deze dynamiek op de eerste date?”

Deze vraag kreeg ik van een cliënt. De goede man wordt geplaagd door het ‘nerveuze investering syndroom’. Misschien is het jou ook wel eens overkomen. Hier volgen de drie beste tips hoe je investering en ontspanning kan manipuleren om interesse van je jongste fascinatie op te wekken. En trouwens, dit geldt voor zowel mannen als vrouwen.

Nerveuze investering

Nerveuze investeringsdynamiek. Zo werkt dat.

1. De 1/3 regel
Ben jij iemand die meteen veel tijd, energie, aandacht en geld besteedt aan een eerste date met iemand die je heel leuk vindt? Breng je investering dan flink omlaag, ongeveer op éénderde van wat je nu voor een nieuwe vlam zou doen. Richtlijn: afspreken in haar favoriete café? Ja. Meteen uitpakken met een vijfgangen diner? Nee.

2. Langzaam wennen
Ontspan je zoals je dat zou doen bij iemand die je matig interessant vindt. Makkelijker gezegd dan gedaan? Niet als je het zo doet: breng voordat je op date gaat eerst wat tijd met je vlam door op een niet-date. Vermijd 1-op-1 contact. Zie elkaar eerst bijvoorbeeld op je werk, of als onderdeel van je vriendengroep, totdat je je relaxter voelt. Zo kun je wennen aan diens aanwezigheid in een sociale omgeving en kom je er snel genoeg achter dat die persoon ook maar een gewoon mens is.

Op commando ontspannen is best lastig. Je hoeft ook niet volledig ‘cool’ te zijn. Een beetje spanning is goed en laat aan de ander zien dat die jou niet helemaal koud laat. Maar het neemt niet weg dat niemand een verliefde neuroot erg aantrekkelijk vindt.

Bonus relax tip: laat alle gehechtheid los aan wat voor resultaat dan ook. Geniet van ieder moment met dit heerlijke persoon, zonder iets van haar te willen of te moeten.

3. Pas je tempo aan
De sweet spot vind je, waar jij net iets relaxter dan je date bent en net iets minder aandacht aan haar besteedt of ongeveer evenveel. Time is on your side. Beter ga je te langzaam dan te snel.

Hoe weet je nou of je niet te snel gaat? Ieder tempo sneller dan je partner is te snel en reden voor hem of haar om weg te lopen. Doe het dus rustig aan.

Als je al deze drie vaardigheden onder de knie hebt, doorbreek je de dynamiek van de nerveuze investering en houd je de nieuwsgierige interesse van je vlam brandend.

Heb jij wel eens iemands antipathie aangewakkerd met nerveuze investeringen? Of verloor je ooit spontaan interesse zodra iemand jou begon te overladen met nerveuze investeringen? Geef me al je verhalen!

Showing 2 comments
 • Mike
  Beantwoorden

  Relaxt zijn tijdens dates is voor mij veel minder een probleem geworden. Ik moet juist oppassen dat ik niet té ontspannen de dates aanga. Zoals je al schrijft: een beetje gezonde spanning is goed.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Klopt! Ergens tussen relaxed zijn en spanning zit de sweet spot. Vind die voor jezelf.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search