Moeilijke vragen op een date (deel 2)

Moeilijke vragen op een date… Woon je bij je ouders? Hoe zit dat? Waarom heb je geen werk? Hoe is het uitgegaan tussen jou en je ex? Alsof je op heterdaad betrapt wordt op het grote geheim van je leven. Hoe navigeer je deze en andere moeilijke vragen op een date? 

Als je de juiste tools hebt om met dit soort vragen om te gaan, dan hoef je hierdoor nooit meer de weg kwijt te raken op je date. In plaats daarvan kun je deze vragen echt verwelkomen en transformeren om juist meer diepgang in jullie connectie aan te brengen. 

Vorige week schreef ik over welke veelvoorkomende valkuilen bij moeilijke vragen je beter kunt vermijden en hoe je dat aanpakt. En dan nu vier tips hoe je er als een winnaar mee om gaat, zodat jij moeilijke vragen voortaan kan gaan ontvangen als mooie cadeaus. 

1. Toon eerlijk je kwetsbaarheid

Dus je krijgt een moeilijke vraag. Je mag best laten zien dat deze vraag je raakt. Het is gewoon een eerlijke vraag van haar kant. Geen aanval. En een oprechte vraag, daarop mag je een oprecht antwoord geven. Hoe voelt het voor je om deze vraag te krijgen? Vertel het haar en hou het dichtbij jezelf. 

Dan, als het goed voor je voelt, kun je kort en to the point een antwoord formuleren. Laat ook ruimte voor verdere vragen van haar kant. 

2. Stel de vraag uit naar een volgende date (optioneel)

Vragen staat sowieso vrij. Maar stel, het is jouw eerste ontmoeting met haar en het voelt nog niet vertrouwd genoeg voor je om zo’n groot pijnlijk verhaal in je leven met haar te delen, parkeer dan de vraag of haar vervolgvragen voorlopig. Zo geef je dit bijvoorbeeld duidelijk aan: “Dat is een ingewikkeld verhaal. Ik merk dat ik je nog niet goed genoeg ken om dit verhaal nu al bij je neer te leggen. Maar ik vertel het graag de volgende keer aan je.” Door het duidelijk aangeven van je grenzen, weet zij beter waar ze aan toe is met jou. En je geeft haar de kans om jou en jouw grenzen te respecteren. 

3. Spiegel de vraag

Dit geeft je de kans om jouw verhaal in connectie te brengen met haar eigen verhaal. Jij bent niet de enige met bagage. Zij heeft ook het een en ander meegemaakt in haar leven. Je kunt dus als je jouw verhaal hebt gedaan, afsluiten met een wedervraag zoals: ‘Heb je zelf ook een keer iets meegemaakt in je leven, dat je het gevoel had dat je opnieuw moest beginnen?’ Dit spiegelen versterkt je connectie met je date. 

4. De Les

Jouw antwoord op een moeilijke vraag hoeft geen afgang te betekenen. Het kan ook een zegetocht worden, als je jezelf de vraag stelt: welke les kan ik uit deze tegenslag halen? Stel, je bent alles in je leven kwijtgeraakt: je vorige relatie, je werk, je huis, in één klap, alles weg. Ik haal dit voorbeeld niet voor niets aan. Dit was mij zelf namelijk overkomen een jaar of vijf geleden. Ik kon er voor kiezen om mijn schouders te laten hangen en mezelf een ontzettende loser te vinden. Maar zo zag ik het helemaal niet. Voor mij voelde het als een tweede kans. Een schone lei, om vanaf dat moment mijn leven precies zo in te richten zoals ik dat zelf wilde en te doen wat ik altijd al heb willen doen. En dat is toen precies wat ik heb gedaan. 

Achter iedere uitdaging die het leven naar je toe gooit schuilt een enorme les. Wat is jouw les? Vertel dit verhaal, iedere keer als je een moeilijke vraag krijgt en je date kan niet meer stuk. Het laat namelijk zien hoe jij met uitdagingen omgaat. Als een phoenix. 

Laat je raken

Moeilijke vragen raken je niet voor niets. Zie het als een gevoelige snaar die iets losmaakt uit je verleden, waar je liever niet meer mee bezig zou zijn. Je kunt deze vragen ook zien als waardevolle kansen om dichter en dieper in connectie te komen met je date. Een kans die je niet mag laten liggen. 

Vind jij daten lastig?

Heb je een probleem in de liefde en dating waar je echt niet uitkomt in je eentje? Ik ben er voor je. Ik sta momenteel open voor 1-op-1 consults via Zoom. Ik help je met een paar praktische stappen en aanwijzingen om door je eigen impasse met vrouwen heen te kunnen breken. Wat moet je daarvoor doen? Stuur me een mailtje naar klazien@lovehacks.nl en laat mij weten:

– Wat is jouw grootste frustratie op dit moment in dating en de liefde?

– Als alles mogelijk was, wat is dan jouw grootste droomwens in je liefdesleven?

Ik ben benieuwd naar je!

 

Showing 2 comments
 • Wouter
  Beantwoorden

  Deze vraag kwam vorige keer al in me op; ik heb netjes gewacht tot deel II. Wat ik wilde weten: is het oké om zelf zo’n moeilijke vraag te stellen? Er is mij weleens geleerd – niet door jou – dat zo’n moeilijke vraag over bijvoorbeeld iemands dateverleden de hele sfeer om zeep helpt, dat je dat dus niet moet doen. Ben jij het daarmee eens?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Geweldige vraag Wouter. Ik zou de vraag niet zomaar uit de lucht laten vallen, want het is inderdaad een beladen vraag. Maar als het past binnen de date, dan zou het soms raar zijn om ‘m juist niet te stellen. Bijvoorbeeld als haar ex nog een actieve rol speelt in haar leven (zoals de vader van haar kinderen), dan lijkt het me fijn voor jou om te weten hoe dat contact precies werkt tussen hen en fijn voor haar dat jij in ieder geval oog hebt voor haar gezinssituatie. Het verschilt dus per situatie. Maar als je het niet zeker weet, vraag dan voor de zekerheid van te voren of je vraag welkom is. ‘Vind je het okee als ik vraag hoe het is uitgegaan tussen jou en je vorige vriend?’

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search