Flirten gaat makkelijker met een mindset van overvloed

Waarom voelt flirten vaak zo onnatuurlijk, geforceerd en niet bepaald succesvol? Omdat je een heel belangrijk lichaamsdeel vergeet: je hoofd. Leer eerst een andere manier van denken, een mindset van overvloed voordat je leert wat je moet zeggen.

 

Ik heb ooit drie jaar van mijn leven op de kunstacademie in Utrecht doorgebracht. Ik wilde niets liever dan grafisch ontwerper worden. De HKU stond hoog aangeschreven, dus ik was door het dolle heen toen ik daar was toegelaten.

 

Photoshoppen is wat ik dacht dat ik zou leren…

Ik wilde goed om leren gaan met grafische programma’s zoals Photoshop en Illustrator. Ik hoopte alle fijne kneepjes en shortcuts te leren die deze aanvankelijk onmogelijk ingewikkeld uitziende programma’s allemaal te bieden hadden. Alle tips en trucs verwachtte ik er te leren, die mij in staat zouden stellen om de mooiste beelden te ontwerpen die ik maar wilde.

Ik had er niet verder naast kunnen zitten. Het eerste jaar ging vooral over iets wat ze ‘conceptueel denken’ noemden. We kregen alles te lezen en te zien over de groten uit de kunst- en designwereld. We werden naar exposities gestuurd van Wim Crouwel, Rietveld en Irma Boom.

 

Wat ik werkelijk leerde…

Tegen alle verwachtingen in heeft de kunstacademie mij vooral heel veel geleerd over het waarom van design, niet het hoe. Waarom wil je iets creëren voor de wereld? Waarom kies je voor een bepaalde vorm? Wat wil je eigenlijk vertellen met het beeld dat je gekozen hebt?

Dagelijks moesten ik en mijn klasgenoten deze vragen beantwoorden en verantwoorden. Fatsoenlijk ontwerponderwijs, ho maar. Ik heb het mezelf aangeleerd in mijn vrije tijd. Bleek trouwens helemaal niet zo moeilijk uiteindelijk, dat photoshoppen.

Later, toen mijn werk steeds meer diepgang kreeg, steeds beter werd en steeds authentieker en aantrekkelijker voelde, zowel voor mij als voor degene voor wie het ontwerp was bedoeld, begon het me te dagen. Een goed ontwerp communiceert en verleidt omdat er een rock-solid idee achter zit; niet een lukrake aaneenschakeling van grafische trucjes, hoe virtuoos dan ook.

Dit is waarom flirten leeg voelt

Zo werkt het ook met dating. Het zijn niet de woorden die je zegt tegen een vrouw die haar voor jou doen vallen. Je kunt leren flirten van de succesvolste Don Juans van de wereld. Precies de juiste dingen zeggen, in de juiste volgorde. Het voelt leeg. Net zoals een tot in de details perfect uitgevoerd schilderij van een dromerig boerenlandschap – prima voor boven de bank bij je ouders –  je toch niks doet, ook al is het prettig om naar te kijken.

Ik snap dat je direct wil weten welke magische zinnen je moet uitspreken om als bij toverslag vrouwen geïnteresseerd in jou te maken. Maar zo werkt het niet. Daarom hoor je mij nooit praten over bijvoorbeeld ‘De drie beste openingszinnen die haar hart direct doen smelten’.

Net zoals in de kunsten, zijn er in de liefde geen quick fixes. Je wordt geen Rietveld door te leren hoe je planken zaagt.

 

Leer eerst een mindset van overvloed

Als je een relatie wil, zo eentje waarbij jouw vriendin aan een half woord genoeg heeft om je te begrijpen. Zo’n prachtvrouw die iedere dag het beste in jou naar boven haalt, en jij bij haar… Daarvoor moet je veel dieper gaan dan weten welke woorden te zeggen.

Je gaat pas echt een verbinding van betekenis met haar aan, als je wordt gedreven door een heel andere mindset, een mindset van overvloed. Niet door een lukrake aaneenschakeling van flirt-trucjes, hoe virtuoos dan ook. Wil je echt een relatie, leer dan eerst een totaal andere manier van denken.

Stop eens even met flirten, en begin pas weer nadat je eerst jezelf hebt verleid. Want als je dat eenmaal kunt, man! Dan zul je merken dat het ontwikkelen van je flirtskills uiteindelijk een eitje blijkt, net zoals photoshoppen op de kunstacademie.

 

Gratis online workshop: De beste flirt-mindset

Over welke mindset dan wel het beste werkt om relaxed en succesvol te flirten, geef ik een gratis online workshop: De beste flirt-mindset (hier vind je meer info).
Daarin leer ik je, live:

De 5 meest gemaakte fouten bij flirten;
Welke mindset flirten moeilijk, leeg en geforceerd maakt;
Welke mindset flirten heel natuurlijk en succesvol maakt;
De vier stappen zodat je in de juiste flirt-mindset komt;
Hoe je kan zien wanneer ze met jou flirt;
Hoe je er voor zorgt dat zij initiatief het neemt;
Wat je kunt doen om deze methodes direct en praktisch in je flirten te implementeren.

Schrijf je hier in:

 

Reageer alles wat je maar wilt zeggen in het reactieveld. Dat vind ik leuk 🙂

Showing 3 comments
 • Dennis
  Beantwoorden

  Onlangs had ik een wonderlijke conversatie met een collega.
  “Ik benijd jou dat je zoveel contacten hebt met verschillende vrouwen, zonder meer.” zei hij.
  “Hoezo? Heb je dan moeite om aan vriendinnen te raken?” vroeg ik verwonderd.
  “Nee, zeker niet! Maar vanaf ik een vriendschappelijk contact met hen opbouw, willen ze altijd van de vriendschap een relatie maken.”
  Hij vertelde hoe ze dan plots uit beeld verdwenen wanneer hij niets verder wilde. Hij is ondertussen getrouwd en wanneer de dame weet krijgt van zijn vrouw laat ze plots niets meer horen – of begint ze zelfs hints te droppen dat zij een betere keuze zou zijn!
  “Dat is intrigerend,” zei ik “Ik heb net het omgekeerde!”
  “Hoezo dan?”
  “Ik kan doen wat ik wil met dames: iets gaan drinken, gekke avonden beleven tot zelfs super intiem dansen. Ik heb nog nooit gehad dat dit ertoe leidde dat ze plots op een relatie aandrong.”
  We vroegen ons af of er iets bestaat als een “relatie-vibe” en “flirt-vibe” die je als man afgeeft. Net als ik ervoer hij al zijn hele leven hetzelfde verschijnsel, of hij nu in een relatie zat of niet. Ik dacht vroeger dat het door mijn “nice guy” gedrag was. Maar nu ik het flirten beter onder de knie heb zijn mijn ervaringen met dames inderdaad opwindender geworden, maar dat heeft niet tot een toevloed aan liefdesbrieven geleid. 🙂
  Voor de duidelijkheid: ik heb momenteel vrede met mijn leven als single, dus het is goed zo. We vonden het alleen beide heel intrigerend. Dus ik vind het interessant eens te horen wat jou idee hierover is.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Dennis, jullie zijn op een interessant fenomeen gestuit. Ik geloof zeker dat je onder sommige omstandigheden eerder zal worden beschouwd als serieus relatiemateriaal. En onder andere omstandigheden zal worden gezien als gewoon een leuke flirt, meer niet. En hoewel flirten ontzettend leuk is, hoe gaaf zou het zijn dat de vrouwen die jij ziet als de perfecte vriendin, jou ook kunnen zien als een hele goede partner. Deze eigenschappen kun je bij jezelf trainen. Maar je kunt ze niet faken. Het zijn geen trucjes die je even kunt toepassen om vrouwen op jou verliefd te maken. Nope. Dit is diep werk dat je zelf moet doen. Het gaat verder dan bepaald gedrag vertonen. Nee, je moet het echt zíjn.
   Ik vond het begin van je verhaal erg mooi. Veel mannen en vrouwen zouden een moord doen om zo te zijn als jouw collega. Tegelijkertijd benijdt hij jou omdat je leuke contacten met vrouwen kunt blijven houden, zonder dat zij meer willen. Zo zie je maar dat het gras aan de andere kant altijd groener is. Gelukkig besef je dat je het helemaal zo slecht niet hebt. Single zijn is ook heerlijk 🙂

   • Dennis
    Beantwoorden

    Hoi Klazien, heel erg bedankt voor je advies! Het heeft me geholpen een aantal puzzelstukjes op zijn plaats te leggen.
    Een goeie maand geleden heeft een vriendin waarop ik verliefd was na meer dan tien jaar terug contact met me opgenomen. We waren erg close, maar uiteindelijk zag ze toen toch geen relatie zitten. Meer zelfs, ze heeft me laten staan voor een andere man waarmee ze uiteindelijk getrouwd is. Het bleek geen goede relatie te zijn en na jaren heeft ze besloten bij haar man weg te gaan. Ze schreef dat ik toen gelijk had gehad haar te waarschuwen om voor zulke types te vallen en wilde met me praten.
    We hebben al een aantal keer afgesproken en in één van onze gesprekken had ze het erover waarom ze toen voor die man was gevallen.
    “Ik was iemand die niet goed wist welke richting ik met mijn leven wilde. En als je dan iemand tegenkomt die het allemaal wél blijkt te weten …”
    En toen: na me tien jaar lang afgevraagd te hebben wat ik verkeerd had GEDAAN, begreep ik het plots waarom ik toen voor relatie was afgekeurd: ik BEN dat type helemaal niet. Als ik aan vrouwen vraag waarom ze zo graag bij mij zijn, dan spreken ze over de vrijheid die ik hen geef, over hoe ze kunnen zijn wie ze zijn, hoe ze méér durven in mijn gezelschap dan met anderen.
    Dus ik snap nu dat er niks verkeerds was aan mij, of aan mijn aanpak. Het was gewoon een mismatch op dat moment. Vermoedelijk geldt het ook algemeen dat vrouwen op zoek naar een stabiele relatie eerder vallen voor een “directieve” man die richting geeft dan een vrijheidstype als ik.
    Maar nu is mijn vriendin terug en heeft ze de mond vol van vrijheid en leven zoals ze wil. En klikt het plotseling héél wonderwel met haar oude kameraad … 🙂

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search