Mijn top-5 beste boeken over dating

Door deze kluizenaarstoestand heb ik alle tijd om lekker veel te lezen. Ik neem aan jij ook? Als jij deze tijd wilt benutten om veel te leren over liefde en dating zonder dat je daar je huis voor uit hoeft, dan heb ik speciaal voor jou mijn persoonlijke top-5 samengesteld van de beste boeken over dating.

Deze boeken hebben mij zoveel meer doen begrijpen over mijn liefdesleven. Zonder deze boeken had mijn liefdesleven er waarschijnlijk net iets anders, minder gelukkig uitgezien. Daarom raad ik deze vijf altijd aan bij mijn studenten.

 

1. Verslaafd aan Liefde

– Jan Geurtz

Al zo vaak cadeau gedaan aan mijn vrienden. Het boek Verslaafd aan Liefde ben ik op dit moment voor de derde keer aan het herlezen. Waarom? Omdat het boek iets groots en alomvattends als liefde en verliefdheid heel elegant en in leesbare taal samenvat in een eenvoudig te behappen model.

Jan Geurtz gebruikt boeddhistische wijsheden om de liefde en alle emoties – van extatisch tot marteling – die daarbij horen te verklaren, op een manier die telkens bijzonder logisch klikt. Het boek neemt je mee op reis door alle lagen van je zelf-gecreëerde illusies van liefde, verliefdheidsprojecties, zelfafwijzing en verslavingen aan aandacht en erkenning. De eerste helft van het boek kan daarom best wel confronterend zijn. Toen ik het voor de eerste keer las jaren geleden, werd ik er zelfs een beetje neerslachtig van.

Eenmaal met die waardevolle opgedane inzichten op zak, geeft het tweede deel van het boek je een aantal fantastische tools om boven je eigen illusies uit te groeien en de overvloed aan liefde te kunnen gaan ontvangen en uitzenden in de wereld.

 

2. Ik heb je Liefde Nodig, is dat Waar?

– Byron Katie

Dit ontluisterende boek gaat over needyness. Behoeftigheid. Dat is iets waar we allemaal wel eens last van hebben: de behoefte aan de aandacht en bevestiging van anderen. Het is de nummer één sta-in-de-weg tussen jezelf en de liefde. Omdat je er zo hard naar verlangt bij anderen, keert het zich altijd tegen je. Hoe meer je er voor doet om liefde en erkenning van anderen te krijgen, hoe onbereikbaarder het voor je wordt.

Byron Katie heeft een onuitstaanbaar simpele methode bedacht om de neiging om liefde bij anderen te zoeken onderuit te trappen, en te transformeren in: ‘Liefde? Je hebt het al’. Daarbij kun je veel inspiratie opdoen uit de talrijke cases die ze noemt met haar eigen studenten. Vaak denk je: zou het echt zo simpel zijn? En er dan telkens weer achter komen: WTF, het is gewoon écht zo belachelijk simpel. Waarom zat ik het de hele tijd zo moeilijk te maken voor mezelf?

Oefen jezelf in deze methode en liefde stroomt vrij en in overvloed door je leven. Je hebt het namelijk niet meer van anderen nodig en dat maakt je dus mega-aantrekkelijk.

 

3. Modellen

– Mark Manson

Je kent ‘m vast wel. Van dat knal-oranje boekje dat al meer dan een jaar zo prominent op nummer 1 bij de Ako ligt: The Subtle Art of not Giving a F*ck. Diezelfde auteur bracht eerder een gids uit voor mannen, Models, in de tijd dat hij nog de wereld over reisde om seminars over dating te geven. Sinds het wereldwijde succes van The Subtle Art is nu ook Models in het Nederlands vertaald.

Modellen is een rechtdoorzee handleiding voor mannen hoe zij een vrouw kunnen versieren. In principe gingen al mijn alarmbellen af bij dit boek. Een man die een datingboek schrijft voor mannen. Tien tegen één dat het pick-up is. Maar het hele boek was verrassend genoeg net zo vrouwvriendelijk als manvriendelijk en integer.

De auteur geeft om de zoveel bladzijden duidelijk te kennen hoe groot zijn hekel aan pick-up a la The Game is. Zijn datingtips zijn gebaseerd op authenticiteit. Echtheid. Het is misschien wat moeilijker dan de weg van fake it until you make it, maar Manson overtuigt met beide benen stevig op de grond hoe authenticiteit je veel verder brengt bij vrouwen dan fake gedrag, zonder ook maar een moment zweverig te worden. Alsof je datingtips krijgt van je grote, verstandige (en succesvolle) broer.

 

4. Deeper Dating

– Ken Page

Ik heb genoten van deze prettig gender-vrije aanpak van dating. Minder geslaagde datingboeken gaan toch vaak over ‘mannetjes vinden dit leuk en vrouwtjes vinden dat leuk’. Deeper Dating gaat over mensen. Het is vooral gericht op hoe de juiste match te vinden. Ik weet dat om de beste match te vinden, je voornamelijk veel tijd moet besteden aan werken aan jezelf. Ook in dit boek ontkom je daar gelukkig niet aan. Het nodigt je uit om op zoek te gaan naar je eigen kernwaarden. Wat vind jij eigenlijk belangrijk in jouw leven? Vervolgens geeft het boek je goed gereedschap mee om op de datingmarkt een uitgekiende selectie te maken. Je zult antwoorden vinden op de vraag hoe je partners vindt die jou juist aantrekkelijk vinden om jouw kernwaarden, in plaats van over jou en jouw kernwaarden heen te walsen. Het hele boek is een praktische cursus inclusief oefeningen, om te gaan daten met jouw eigenwaarde als allerbelangrijkste uitgangspunt. En daar kan ik het alleen maar mee eens zijn.

 

5. Liefdesbang

– Hannah Cuppen

Heb je wel eens meegemaakt dat je je aangetrokken voelde tot iemand, van wie je wist dat zij niks dan slecht nieuws was? Voel je wel eens dat jij echte liefde eigenlijk niet verdient? Dit soort denkbeelden worden helemaal uitgeplozen in Liefdesbang, een super inzichtelijk boek over bindingsangst en verlatingsangst en de giftige interactie tussen die twee. Als jij moeite hebt om de liefde toe te laten, of die juist los te laten in je leven, is dit een must-read. Liefdesbang zijn is gelukkig geen karaktertrek, maar een aangeleerde angst. Hoe hopeloos het ook voelt, je kunt helemaal genezen van je angst voor de liefde. Dit boek vertelt je hoe.

En jij? Wat zijn jouw favoriete datingboeken? Ik ben erg benieuwd. Deel het in de reacties hieronder.

 

GRATIS ONLINE WORKSHOP OP DINSDAGAVOND 31 MAART 2020:
DATEN IN TIJDEN VAN CORONA

Lezen is leuk natuurlijk, maar valt er nog wat te daten in de praktijk? Is het door de crisis moeilijker om de liefde te vinden als single man? Welnee, de crisis biedt juist unieke kansen op liefde. Je moet ze alleen wel even zien (en pakken!).

Je leert van mij in deze online workshop:

De 10 grootste dating-valkuilen in tijden van Corona;
Hoe jij het verschil kan maken op de liefdesmarkt in crisistijd;
5 kansen op liefde die zich dankzij Corona ineens aandienen;
10 tips om je zelfvertrouwen op te bouwen in quarantaine;
Je angst voor afwijzing overwinnen;
Hoe je in 3 maanden tijd de vrouw van je leven kunt ontmoeten.

Schrijf je nu in hier:

En kun je er niet bij zijn die avond? Helemaal niet erg! Ik stel de replay van de uitzending nog in de drie opvolgende dagen gratis beschikbaar. Schrijf je dan wel even in.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search