Mag jij fouten maken?

Mag jij fouten maken van jezelf? Of krimp je al ineen bij de gedachte alleen… Dat is niet zo gek. De angst om fouten te maken kan voor sommige mensen aanvoelen als levensbedreigend. Heb jij last van faalfobie? Check of je jezelf herkent in de volgende uitspraken en je weet het gelijk. 

 

Onbewuste overtuigingen van de faalfoob:

Wat nou als anderen het zien? Dan ziet iedereen dat jij incapabel bent. Je zult een modderfiguur slaan. 

Het schuldgevoel is bijna niet dragen. Ken je die filmpjes van honden die net iets stouts hebben gedaan? Bijvoorbeeld Denver. Precies dàt afgrijselijk tergende schuldgevoel… Niet te doen.  

Anderen zullen mij er op afrekenen. Mensen zullen direct hun oordeel klaar hebben. En dan vooral de mensen bij wie jij het graag goed wilt doen, zoals die hele leuke meid. Ze zal je onmiddellijk beoordelen. En dan…

Ik zal het voor altijd verpesten. Met een eerste indruk kun je alles maken of breken. Als jij ook maar een kleine fout maakt, dan kun je het eigenlijk al nooit meer goed doen. Het is net als bij de toeslagenaffaire: ze zullen onbewust toch een kruisje bij je naam zetten. En daar kom je de rest van je leven niet meer vanaf. 

Ze zullen iemand kiezen die geen fouten maakt. 3 Keer raden wie ze verkiezen boven jou? Klopt: de man die geen fouten maakt. 

 

Herken je jezelf in één of meer van bovenstaande overtuigingen? Laat het me sowieso weten in de comments, want ik ben benieuwd. En hoera, je bent een faalfoob. Is dat erg? Nee hoor, gewoon nooit fouten maken. Op uitdagende situaties is dat immers de reflex waar je je hele leven al goed vertrouwd mee bent. 

‘Ik mag geen fouten maken’ is een definiërende Nice Guy overtuiging

Helaas brengt deze houding je juist regelrecht op de plek waar jij zo bang voor bent: niemand voelt zich tot jou aangetrokken. Faalfobie is het perfecte vrouwen-verjagingsmiddel. 

Waarom is dat?

Je bent een conflictvermijder. Zo hoef je natuurlijk ook geen fouten te maken. Maar conflicten uit de weg gaan betekent ook dat je beheerst wordt door je angsten. Je leert er niks van. 

Door je passieve, afwachtende houding maak je jezelf klein en onzichtbaar. Is het je wel eens opgevallen hoe vrouwen jou altijd negeren? Alsof je niet echt bestaat. Nu weet je dus waardoor het komt: faalfobie. 

Bangig, dat is wat je ervan wordt. Voorzichtig leven. Vooral geen risico’s nemen. Niet op je bek durven gaan. Er is geen vrouw die enthousiast warm loopt voor het bangige type. 

Je groeit niet. Dus jij maakt nooit fouten? Gefeliciteerd hoor. Want dat betekent ook dat je niet groeit. Je leert niet. Je staat stil. Oftewel: niet sexy.

 

Vrouwen zijn veel fijner afgestemd in het aanvoelen van anderen dan jij. Vrouwen voelen jouw angstige levenshouding, kunnen het bijna ruiken, en knappen er direct op af. 

Dus lieve faalfoob, ga die spannende situatie eens niet uit de weg en durf die uitglijder te maken. Maar doe het dan ook glorieus. Eng? Ja… Maar ik zal je helpen met deze twee tips.

 

Fouten maken is OK. 

Vergeef jezelf. Ben jij zoals Denver de labrador die bijna bezwijkt onder schuldgevoel? Daar is een simpele stap voor, die het honden-ego niet kan maken maar jij wel: vergeef jezelf. Zeg tegen jezelf: ik mag gewoon fouten maken. That’s it. Niet zo moeilijk he. Geef het eens een kansje en herhaal het als een mantra, net zolang totdat je het zelf ook echt gelooft. 

Neem bezit over je eigen fouten. ‘Ownership’, noemen ze dat. Fouten maken is menselijk. Het hoort erbij. Erken je fouten, bied je oprechte excuses aan degene die je hebt benadeeld en zorg er daarna voor dat je het met hun ook weer recht zet. Ja, dat is best moeilijk af en toe, maar weet dat deze tool je altijd ter beschikking staat, mocht je per ongeluk ergens een steek laten vallen. Met de nadruk op ‘per ongeluk’. Als je expres over anderen hun grenzen heenwalst, omdat je altijd achteraf je excuses nog kunt aanbieden. Tja… dan ben je gewoon een slappe dildo. Maar iets zegt me dat jij dat niet gaat doen. 

 

Zo. Ga nu gewoon eindelijk eens wat fouten maken. Het zal je blij verrassen. 

Showing 4 comments
 • Stefan
  Beantwoorden

  Zeer herkenbaar

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Stefan. Thanks voor het delen. Ik hoop dat je echt wat kan met dit artikel.

 • Wouter
  Beantwoorden

  O, dit herken ik zo erg… zeker als het gaat om sociale interacties en dan in het bijzonder de liefde. Ik zie om me heen namelijk iedereen schijnbaar moeiteloos met elkaar gaan, en ik heb geen idee hoe het werkt. Tja, dan denk ik al gauw dat ik iets verkeerd doe al weet ik niet wat. Behalve van een schuldgevoel heb ik vooral last van schaamte: ik ben echt als de dood iets doms te doen zonder het te weten! Liever hou ik dan afstand en hang ik een beetje de clown uit, zodat ik tenminste gecontroleerd voor lul sta.

  In de loop der jaren heb ik wel meer leren durven en vooral minder leren aannemen (niet meteen denken dat ik “toch wel” voor gek loop). Maar mijn toenadering tot vrouwen is er nog niet echt op vooruitgegaan – misschien toch omdat ik gênante situaties wil voorkomen.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Wouter. Dankjewel voor je open bericht. Ik hoop dat je wat aan dit artikel hebt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search