Loslaten wat je liefhebt

Dit is een van de moeilijkste, meest persoonlijke blogs die ik ooit geschreven heb… Vorige week heb ik de relatie met mijn geliefde beëindigd. We hebben besloten om verder te gaan als vrienden. 

Ik voel me niet bijzonder verdrietig. Ik heb nog geen moment deze week een potje goed zitten janken in mijn eentje. Neerslachtig, ja dat wel. Het voelt allemaal heel raar. Net zoals bij de corona crisis ziet de wereld er van de buitenkant precies hetzelfde uit, maar op een onzichtbaar niveau is alles anders geworden. Je kan het alleen niet zien. 

 

Wat ik geleerd heb…

Deze hele periode is één grote leerschool voor mij. Nouja, school… Noem het maar gerust een emotionele bootcamp. 

De corona crisis heeft alles in mijn sociale leven op scherp gezet. Ik heb ineens een veel betere focus op welke mensen er niet (meer) in mijn leven thuishoren, en welke anderen ik juist meer wil toelaten in mijn leven. 

Al bijna een jaar stonden mijn lief en ik behoorlijk verschillend in onze open relatie. Meerdere partners verwelkomen, ja of nee? Daten met anderen ja of nee? En hoe ver wil je daar dan in gaan? Hoe overbruggen we onze verschillen? En hoe communiceer je daar dan goed over met elkaar?

Vooral dat laatste ging nog wel eens mis bij ons. Mijn grenzen zijn zo vaak (onbedoeld) overschreden, telkens een klein beetje. Maar veel kleine beetjes bij elkaar is een heleboel samen. Tot ik de laatste tijd alleen nog maar in wantrouwen leefde, met de hele tijd het knagende gevoel: wanneer is volgende keer dat mijn vertrouwen zal worden beschaamd? Tijd om de rekening op te maken en er een definitieve streep onder te trekken. En die streep kwam geen moment te laat en geen moment te vroeg, maar precies op tijd. 

Ik heb zo ongelooflijk veel geleerd het afgelopen jaar. Ik weet nu veel beter hoe ik duidelijk mijn grenzen moet aangeven. Waar jaloezie voor dient, en hoe ik het kan gebruiken om te groeien. En het belangrijkste: prioriteer de liefdesrelatie met anderen nooit over de relatie die ik met mezelf heb. 

 

Relaties zijn fluïde 

Aan de andere kant is er weinig veranderd. Ik zie hem nog net zo vaak als altijd. Aan onze omgang in de praktijk zal voorlopig niks veranderen. Nog net zo vaak knuffelen. Lol trappen. Avonturen beleven. Er zit alleen een ander labeltje op nu. Dat brengt troost. Je kunt van geliefden naar beste vrienden gaan. En in ons geval waren we dat altijd al. 

Andersom kan soms ook: vrienden die ontdekken dat ze ook nog iets anders voor elkaar blijken te voelen naast vriendschap. Het is mogelijk om uit de friend zone te komen, mensen. Het is de uitdaging om eens in de zoveel tijd met elkaar in te checken: ‘Zeg eens eerlijk: hoe sta jij hier nu in?’ 

Een leraar van me heeft me hier iets essentieels over geleerd dat ik nooit ben vergeten.

Eén van de belangrijkste factoren die het succes van je relatie bepaalt, is of jij het gesprek met je partner durft aan te gaan waarvan je bang bent dat het de relatie zal beëindigen. 

 

Leg je neer bij verandering

Ik was als de dood voor het beëindigen van mijn relatie. Ik was doodsbang voor verandering. Ik had het toch goed met hem? Waarom zouden we dat willen veranderen? Feit is, niks in de wereld blijft hetzelfde. Alles verandert, altijd. Dit is wat ik bedoel met: relaties zijn fluïde. 

Hoe harder ik mij verzette tegen verandering, hoe verdrietiger ik werd. Zo creëerde ik mijn eigen kleine hel. Maar het was overduidelijk: we begonnen steeds meer verschillende interesses te krijgen en veel van wat we nog wel deelden, daar verloor ik langzaam maar zeker mijn interesse voor. Pas toen ik mij kon neerleggen bij dat verandering nou eenmaal niet te stoppen is, werd ik een stuk rustiger. Het is goed zo. 

 

Als je van hen houdt, laat hen gaan

Aantrekken en loslaten zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik zeg altijd dat mijn grootste talent het vinden van geweldige partners is. Dat klopt nog steeds. Die vaardigheid grijpt naadloos in mijn net zo grote talent om los te laten wat me niet meer dient. Om plaats te kunnen maken in je leven voor een fantastische match, is het nodig om plek vrij te maken aan je zijde. Als daar nog iemand (of iets) anders in de weg staat die al lang niet meer 100% bij je past, maak je het jezelf en een toekomstige ander ontzettend moeilijk om elkaar vrij en in liefde te kunnen ontmoeten. 

“Ik heb mijn droom van voordat ik jou leerde kennen eigenlijk nooit opgegeven”. Dit vertelde hij me omdat hij goed aanvoelde dat mijn hart er niet meer in zat de laatste tijd. Zijn grote kinderwens en samenwonen in hechte harmonie met een groepje van andere (nog nader te bepalen) polyamoreuze mensen… dat is mijn grootste nachtmerrie. Maar dat spreek ik niet uit. Ik voel tot diep in mijn hart dat ik het liefste wil dat hij zijn dromen achterna gaat. Dus ik zeg alleen maar: “Wat houdt je tegen?” 

En ik weet dat dit het moment is waarop ik had gewacht: ik laat hem gaan. 

Wat ik zelf wil in de toekomst? De tijd zal het vertellen. 

 

De belangrijkste persoon in je leven

Vlak na zo’n break-up merk ik weer hoe ontzettend belangrijk het is om zelfliefde, balans en het vertrouwen in mijzelf goed te versterken. 

Ik hou me aan dagelijkse routines die mij hierbij fantastisch ondersteunen. Dit is echt van levensbelang, want de ene dag loop ik fluitend door een bos van de lente te genieten, en de andere dag ben ik een emotioneel wrak. 

Het is zó belangrijk.

En dat wil ik met je delen. Ik ken niks waardevollers dan dit. Authentiek zelfvertrouwen is met geen prijs in de wereld te betalen. Maar als je het hebt, is er niemand die jou dat nog kan afnemen. 

 

Versterk je zelfvertrouwen 

Daarom geef ik weer een gratis online training: Versterk je Zelfvertrouwen

Hoe krijg je een onverwoestbare relatie met de belangrijkste persoon in je leven? JIJ! 

Nu je meer dan ooit op jezelf bent aangewezen, is het extra belangrijk dat je op jezelf kunt vertrouwen. 

Als jij een onverwoestbaar zelfvertrouwen wil hebben bij vrouwen, waar begin je dan? Bij jouzelf natuurlijk.

 

In deze gratis online workshop leer je:

De 10 grootste saboteurs van jouw zelfvertrouwen met vrouwen;

De 20 beste, gegarandeerd niet-zweverige tips voor instant zelfvertrouwen, die je meteen kunt toepassen in je leven;

Hoe de romantische gevoelens van vrouwen vanzelfsprekend volgen, zodra jij onvoorwaardelijk op jezelf leert vertrouwen; 

Je angst voor afwijzing overwinnen;

Hoe je in 3 maanden tijd de vrouw van je leven kunt ontmoeten. 

 

Schrijf je nu hier in.

 

Kun je er niet bij zijn die woensdagavond 22 april? Geen probleem. Schrijf je dan toch in, want speciaal voor alle inschrijvers stel ik de opname van de uitzending nog drie dagen daarna ter beschikking.

 

PS: Consent vind ik belangrijk. Degene die in dit artikel voorkomt heeft eerst zijn toestemming gegeven, voordat ik het publiceerde.

Showing 9 comments
 • Sebastiaan
  Beantwoorden

  Respect Klazien! <3

 • Wouter Steenbeek
  Beantwoorden

  Pfoe, ik vind het nogal wat dat je dit op de wereld durft los te laten. Ik was er gisteren wel even stil van. Juist nu, in deze tijd waarin 90% van de dingen al kutter is dan normaal, krijg je er nieuwe ellende bij…

  Je hebt het hier natuurlijk wel vaker over gehad, dus echt verbaasd ben ik eerlijk gezegd niet. Het is ook goed om te weten dat zelfs een expert zijn/haar relaties niet kan houden. Dan rijst natuurlijk wel de vraag: als jij, zelfs na heel veel leren in theorie en praktijk, nog geen relaties kunt [i]houden[/i], kunnen wij ze dan wel leren te [i]krijgen[/i]? Toont dit voorbeeld niet gewoon aan dat het hele fenomeen zich niet laat sturen? Je stuk roept nog wel meer vragen op. Is het wel goed om als “vrienden” af te spreken na een relatiebreuk? Mijn ervaring, en de verhalen die ik uit mijn omgeving ken, leren dat dat op de lange duur meestal huilen wordt. De een mist de relatie toch iets meer dan de ander.

  Als een van mijn vrienden dit zou overkomen, zou ik onmiddellijk een knuffel aanbieden, en een avond samen iets leuks doen. Maar ja, dat kan nou niet… Je moet nu echt jezelf helpen als je je kut voelt.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Wouter, bedankt voor je medeleven. Ik snap je vragen. Graag geef ik je een wat langer antwoord. Ik denk niet dat mensen die andere mensen iets leren over de liefde (zoals ik) boven de wetten van de natuur staan. Ik maakte mij dus een beetje vrolijk over je vraag of ik nog wel in staat was om anderen te leren hoe je een goede relatie krijgt. Dat is een beetje zoals aan een dokter haar expertise twijfelen omdat ze zelf ook wel eens ziek wordt. Waar je juist voor moet oppassen zijn de ‘experts’ die beweren dat ze succesvol in de liefde zijn omdat hun relatie voor eeuwig blijft. Dat is een Disney sprookje waar veel van ons mee zijn groot gebracht. Het oude paradigma. Een huwelijk was vroeger voor eeuwig. De Ware moest worden gevonden en daar is er maar 1 van. Gelukkig vond ik die Disney films vroeger ook al flut. Kijk, voor sommige mensen werkt het heel goed. Mijn ouders zijn tot op de dag van vandaag nog steeds heel gelukkig getrouwd. Maar de meeste mensen rollen op hele andere manieren door hun liefdesleven, afhankelijk wat het beste bij hun past. Vroeger werd het succes van een relatie vooral bepaald door of je relatie tot de dood duurde of niet. Dus door de duur er van. Het succes van mijn relaties wordt bepaald door de diepgang ervan. Ik kan terugkijken op een ongelooflijk geslaagde relatie. Ik voel een diepe dankbaarheid voor de enorme emotionele rijkdom die ik met hem heb ervaren. Die ervaring neemt niemand mij af. Die draag ik altijd bij me. De liefde is niet minder geworden. Wel anders.
   Vrienden blijven is in sommige gevallen niet handig. Ik had er bijvoorbeeld bij mijn vorige ex geen behoefte aan. Bij deze ex wel, want goede vrienden waren we al. Je moet weten: er zijn geen verkeerde beslissingen. Elke stap is precies de stap die je moest nemen. Ga je op je bek? Mooi zo, dan leer je er heel veel van en groei je er sneller en beter door.
   Je hebt gelijk. Liefde laat zich inderdaad niet sturen, in hokjes stoppen en controleren. Pas als je dat leert inzien en die krampachtige controle durft los te laten, verschijnt het in je leven in overvloed.

   • Wouter Steenbeek
    Beantwoorden

    Je hebt helemaal gelijk, relaties hoeven niet voor eeuwig te zijn en “de ware” is een mystificatie. Ik vind Disneyfilms trouwens wel goed, maar dat terzijde. (Daar heb ik het graag nog eens live over, al wordt dat in het huidige tempo niet eerder dan 2025.)

    Ik begrijp dat ik ongewild afbreuk heb gedaan aan je autoriteit. Eigenlijk wilde ik alleen advocaat van de Duivel spelen. Bovendien kwam je verhaal toch wel een beetje verdrietig op me over, zeker met de openingszin “Dit is een van de moeilijkste, meest persoonlijke blogs die ik ooit geschreven heb…” Dat klinkt toch wel als een pijnlijke breuk. En de redenen die je noemt voor die breuk, die fundamentele verschillen – nou ja, een mens zou kunnen denken dat jullie je vergist hadden in je relatie. Dat jij dat niet zo ziet – des te beter natuurlijk.

 • Dennis
  Beantwoorden

  Qoute

  Eén van de belangrijkste factoren die het succes van je relatie bepaalt, is of jij het gesprek met je partner durft aan te gaan waarvan je bang bent dat het de relatie zal beëindigen.

  BAM, die komt wel even binnen deze. Heb dit ook op de allerhardste manier moeten leren.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Dennis, ik hoop dat die les even waardevol als hard voor je was. Mooi dat dit je raakt.

   • dennis
    Beantwoorden

    Heb inderdaad weer wat geleerd wat ik in het vervolg anders ga doen. Maar ik hoop dat ik inmiddels wel uitgeleerd ben Klazien 🙁 Ik weet het allemaal wel zo ondertussen. Ik voel de tijd wegtikken en wil niet nog meer verspillen

   • Dennis
    Beantwoorden

    Heb jij het gevoel dat jij dit niet goed gedaan met deze liefde? Had je maar… betere vragen gesteld…. ?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search