Jouw support system in zware tijden

Waarom moet je echt om hulp vragen in zware tijden? Omdat dit het ultieme moment is om je zelfliefde en je zelfvertrouwen te versterken. Vooral veel mannen hebben het idee meegekregen dat ze de grote problemen in hun eentje het hoofd moeten bieden en anderen daar niet mee lastig moeten vallen. Alles dus zelf maar op te lossen. Maar daarmee zak je alleen maar dieper weg in de shit. Dus voel je je echt zwaar klote? Vraag om hulp! Hieronder een hele praktische tip hoe je dat doet.

Mijn vader. Hij sterft. Ik weet niet hoe lang die nog heeft. Dagen? Weken? Uren? Niemand die het weet… Ik heb dit zelf nog nooit eerder meegemaakt.

Opeens komt het keihard bij me binnen dat ik nooit zo’n hechte familie heb gehad. Mijn broer en zussen en zelfs mijn moeder, we weten ons niet echt goed raad met de emoties en ieder van ons handelt het liever af op z’n eigen eilandje. Ik moet mijn best doen om contact te zoeken met hen, maar het gaat niet helemaal op de warme verbonden manier waarop ik stiekem toch nog een beetje had gehoopt. En niemand die er wat aan kan doen. We klungelen maar wat aan met de emotionele roeiriemen die we nou eenmaal hebben gekregen.

Zelf gekozen familie

Maar jeetje, ik mis het nu meer dan ooit: familie. Want ik voel me zo verdrietig. Ik wou eigenlijk helemaal niet bloggen vandaag. Ik heb mijn studenten afgezegd. En ik geef me over aan het grote Niet-weten. Maar ik schrijf je toch, want het geeft me houvast om te weten dat er iemand is die dit leest.

Ik zie een kleine kring van mensen voor me, hand in hand. Sterk, verbonden, één… Ha, dit is geen verkiezingsleus, maar wat ik hier bedoel is een soort kernfamilie. Die ik zelf mag kiezen. Het mogen ook andere mensen dan mijn biologische familie zijn met wie ik in de kring sta.

Ik heb een kleine besloten app-groep aangemaakt. Sommigen mensen staan heel dichtbij me, zoals mijn beste vriendin en mijn geliefde. Maar anderen spreek ik zelden. Toch zitten ook zij erbij, omdat er iets, kweenietwat, is aan deze mensen waarbij ik me ondersteund voel. En ik heb het de ‘Klazien support pod’ genoemd. En sommige van de genodigden hebben bedankt voor de eer en zijn uit de kring gestapt vanwege hun eigen redenen.

Het handjevol mensen wat er over is gebleven steunt mij door dik en dun. Er is wederzijds consent. Ik mag in de groep alle soorten updates plaatsen die ik wil, want het is mijn support pod. En zij hoeven daar verder helemaal niks mee, of alles wat ze maar willen. Wat voor mij nu belangrijk is, is om die cirkel van verbonden handen te voelen: ‘wij zijn er’. Dat.

Wat heeft dit allemaal met dating te maken? Niks. En alles. Je eigen support systeem bouwen en durven vragen om hulp wanneer de nood het hoogst is, is onmisbaar voor het opbouwen van je zelfliefde en zelfvertrouwen. En laat dat nou weer onmisbaar zijn voor het aantrekken van een fantastische stabiele en volwassen partner.

Blijf er niet mee zitten

Dus als jij echt ergens mee zit, een (bijna) burn-out, rouw, een gebroken hart, trauma, een chronische ziekte, of gewoon een flinke kutperiode… Blijf er niet mee zitten en maak een app-groep aan: de support pod. Ook als je geen relatie of close vriendschappen hebt, kun je dit prima doen. Denk bijvoorbeeld ook eens aan die aardige leraar van vroeger, of je buurman die zei: ‘Hey, als er wat is dan ben ik er voor je’. Of die ene kennis die jij ooit zelf uit de brand hebt geholpen…

Zo bouw je je eigen support system:

Dit is hoe je hen kan vragen: ‘Ik ga momenteel door een moeilijke tijd. Zou jij deel willen uitmaken van mijn support app-groepje?’ Vervolgens vertel je wat zij kunnen verwachten, zoals feitelijke updates, rants, advies vragen, etcetera. En wat je van hen verwacht, zoals een luisterend oor, advies, niks, of steun. Mij helpt het nu al enorm. Ik voel me minder hopeloos en alleen. Samen sta je sterker.

Wil jij mij een hart onder de riem steken? Dat is zeer welkom, dankjewel! Of ga jij zelf ook door een moeilijke tijd? En je zou stiekem wel wat meer support willen? Post het in de comments hieronder en je krijgt zo snel mogelijk een hart onder de riem van mij persoonlijk. Ik reageer op iedereen.

Heel erg veel sterkte de komende tijd.

 

Showing 10 comments
 • Emil
  Beantwoorden

  Hey Klazien, sterkte komende tijd!
  Moeilijk als er zulke dubbele gevoelens bij komen kijken, maar het blijft toch je familie en je oorsprong.
  Vergeet vooral niet goed voor jezelf te zorgen. (Dat weet je wel, maar soms vergeten we dat soort dingen vooral als we ze echt nodig hebben)

  • Klazien
   Beantwoorden

   Thanks Emil, voor je lieve woorden. Ja, mijn familie is mij lief, ook al begrijp ik ze niet altijd. Gisteren was ik bij mijn ouders op bezoek. Waarschijnlijk de laatste keer dat ik mijn vader levend zie, maar ons samenzijn was heel prettig en ik heb alles kunnen vragen wat ik wilde. Het was helemaal niet zwaarmoedig.

 • Peter
  Beantwoorden

  Hi Klazien, super mooi en sterke post hoor. In alle kwetsbaarheid deze openheid. Nogmaals sterkte vanuit mijn kant en ik hoor wel waar je voor kiest van de week.

  Op je uitnodiging: goed idee zo’n support groep, zal er ook eens over denken. Want hier loopt ook niet alles op rolletjes. Ik ben vorige week gestopt, na een afbouw, met fluoxetine en dat merk ik steeds sterker. Heel veel onrust en mijn OCD speelt weer behoorlijk op. Niet fijn. Ik ga daar weer overheen komen, vast, maar nu is het nog even spannend.

  Waarbij dit voor mij wel vreemd voelt, jij zit in een hele lastige fase en dat van mij voelt dan toch aanzienlijk minder ernstig.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Bedankt Peter, voor je support! Afbouwen van medicijnen is zeker geen makkelijke taak. Daar mag je echt met heel veel liefde en geduld mee omgaan. En joh, regel die support pod. Het is een prachtige act of self-love en een mooie oefening in hulp vragen. Ik heb er zo veel aan. Dat gun ik jou ook.

 • Wouter
  Beantwoorden

  Dikke knuffel, Klazien. En heel erg bedankt dat je zoiets persoonlijks met ons wilt delen. Dat het niet allemaal reclame hoeft te zijn op je site.

  Bij mij is het een beetje omgekeerd. Ik heb nauwelijks vrienden, laat staan die ik elk moment kan ‘storen’ met mijn problemen. Maar wel een heel hechte familie. Die zegening tel ik zeker.

  Ik gun je dat jullie elkaar ook terugvinden. Dan is die klotedood toch nog ergens goed voor…

  • Klazien
   Beantwoorden

   Dankjewel lieve Wouter. Ja, zo’n familie moet je echt koesteren. Zo waardevol!

   • Wouter
    Beantwoorden

    Hé Klazien, ik weet niet of en wanneer je dit leest, maar ik denk dat velen van ons intussen wel benieuwd zijn naar het vervolg. Hoe is het nu met je?

    • Klazien
     Beantwoorden

     Dankjewel Wouter voor je lieve informeren, met mij gaat het goed. Mijn rouwproces is alweer in rustiger vaarwater gekomen. Ik sta weer te popelen om super mooie nieuwe info met jullie te delen. Stay tuned!

 • Dennis
  Beantwoorden

  Een mooie getuigenis én een heel mooi idee van die support pod. Je hebt me geïnspireerd!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search