Jouw enthousiaste JA

Niet helemaal gelukkig met de staat van je liefdes- en sociale leven? Je dates twijfelen eindeloos over jou en je vrienden gaan herhaaldelijk over je grenzen. Hoe krijg je meer vrienden en een geliefde bij wie jij die enthousiaste JA voelt, en zij bij jou? Kortom, mensen van wie jij blij wordt… Dat leg ik je hier uit. 

De afgelopen twee weken was een tijd van ongelooflijke overvloed in mijn sociale leven. Ik heb denk ik wel tien nieuwe vrienden gemaakt, van wie er drie al gelijk BFF materiaal waren. Plus een paar leuke nieuwe buurtgenoten. En ik ben op een eerste date gevraagd door een man bij wie ik veel enthousiaste JA voel. 

 

Leven vanuit je enthousiaste JA

Tja, soms lijkt het alsof alle vriendschap en liefde om je heen op is. Maar als ze komen, komen ze dan ook gelijk met z’n tienen tegelijk. Hoe kàn dit? Dit is geen toeval. Ik heb het actief uitgenodigd. Laat me je het uitleggen, want ik denk dat jij er ook wat aan hebt, als je je ontevreden over je sociale leven voelt. 

Ik heb met mezelf afgesproken dat ik meer wil leven vanuit mijn enthousiaste JA. Dat was een hele simpele keuze om te maken, bijvoorbeeld op een druilerige woensdagochtend. Voor mij was de druppel dat ik helemaal klaar ben met mensen die op heel subtiele manieren over mijn grenzen gaan. Zo subtiel, dat ik het niet eens echt door heb, totdat het te laat is. Ik wil mensen om me heen en alleen nog mijn tijd besteden aan situaties bij wie ik een uitgesproken ja voel.  

 

Nee zeggen. Ik moest het leren

Alleen je enthousiasme volgen is niet genoeg. Leven vanuit je enthousiaste ja betekent ook nog iets pijnlijks. Namelijk dat je mensen en events waarvan je maar matig enthousiast wordt moet laten gaan uit je leven. En dat kan pijnlijk zijn, zeker als je schaarste ervaart in je leven.  

De laatste weken heb ik tegen heel wat gedag gezegd in mijn leven. Dat was niet altijd makkelijk, want ik vind nee zeggen moeilijk. Wat als ik mensen er pijn mee doe? Ik heb mijn hele leven meegekregen dat nee zeggen onbeleefd en onsportief is. Nee is voor preutse mensen. Voor angstige mensen. Dat waren de boodschappen waar ik als jonge vrouw mee ben opgegroeid. Het kost me iedere dag bewuste oefening om mijn nee duidelijk te mogen voelen en nog enger: te verwoorden op een duidelijke manier. 

 

Je grenzen zijn er om JOU te dienen

Dus ik ben steeds meer gaan experimenteren met grenzen aangeven. En grenzen, die zijn er niet voor niets. In eerste instantie zijn ze er voor jezelf om te respecteren. Pas in de tweede instantie voor de ander. 

Hoe eng ook, vaak zul je merken dat mensen het best wel op prijs stellen als je eerlijk je grenzen aangeeft met duidelijke taal. 

Een voorstel voor een date heb ik afgewezen met de simpele reden: ‘omdat ik er maar matig zin in heb’. De man waardeerde mijn helderheid. 

 

Not amused? Goed zo

Maar niet iedereen kan omgaan met duidelijke grenzen. Ik heb onlangs een toch al niet heel diepgaande vriendschap definitief verbroken omdat deze persoon mij vooral energie kostte in plaats van dat ik er blij van werd. She was not amused. 

Of bepaalde klanten die mijn hulp zoeken, maar die ik niet verder kan helpen, omdat ik gewoon helemaal niet wil werken met mensen van wie ik denk dat zij heel ander soort hulp nodig hebben. Ik neem zeker niet iedereen als klant aan. Sommigen kijken dan ook even flink op hun neus als ik weiger hen alsnog proberen te overtuigen met een verkooppraatje. 

Vroeger dacht ik dat ik de bevestiging van matig bij mij passende mensen nodig had. Ik was bang voor hun oordeel en bang om hun gevoelens te kwetsen. Maar nu doet het me steeds minder. Ik kan hun verontwaardiging steeds beter gewoon laten bij wie het hoort: bij hen. 

En ik weet dat ik hen bespaar van een onplezierige verbinding. Ik bewijs hen er namelijk een grote gunst mee. Dat ze niet achteraf horen dat ik het eigenlijk helemaal niet zo fijn met hen vond, maar ik was te laf om nee te zeggen. 

Hun gekwetste reacties heb ik er graag voor over. Boos zijn mag gelukkig gewoon. Een afwijzing kan best een beetje schuren. En dat is helemaal okee en menselijk. Ik laat hen los in liefde. 

 

Ja voor mwah = nee tegen jezelf

Nee zeggen tegen mwah-mensen is makkelijker als je zelf al overvloed ervaart aan leuke contacten. Maar dat hoeft dus niet. Ook als je nog geen rijk sociaal leven hebt, kun je alsnog nee zeggen tegen mensen die jij maar matig interessant vindt. 

Maak niet de fout zoals ik wel eens heb gedaan: ‘beter matige vrienden dan geen vrienden’. Als je de lat steeds lager legt voor je vriendenkring, hou je steeds minder ruimte over voor leuke mensen van wie jij wel echt blij wordt. Je trekt de kwaliteit van je leven zelf naar beneden. Want je verliest uit het oog de belangrijkste relatie die je hebt: de relatie met jezelf. Elke ja voor mwah is een nee tegen jezelf. 

Dus ik heb de laatste tijd veel deuren toe gedaan voor mensen en situaties die mij niet meer dienen. Gelijk daarna zwiepten er tien nieuwe deuren voor me open. En ja, daartussen is een verband, dat weet ik zeker. 

Ik heb de volgende uitspraak altijd erg inspirerend gevonden: Kies voor een partner die jou kiest. En: Doe je zelf en elkaar een lol en beschouw hun ‘misschien’ als een nee. Words to live by! Maar wat heb je aan een vriendschap of een liefde die voor jou kiest, als jij niet vol enthousiast voor hen kunt kiezen? Daarom zou ik daar nog een heel belangrijke regel aan toe willen voegen:

Wie heeft jouw enthousiaste JA? Waar zit jouw overvloed? 

 

Eer je nee en volg je enthousiasme. Het is het beste, meest betrouwbare kompas dat je hebt. 

Donderdagavond 8 juli 19:00 uur:
Gratis online workshop ‘Zo vind je haar wèl’

Enthousiasme plus duidelijke grenzen zijn een geweldige leidraad om jouw ideale match te kunnen vinden in de wereld. Maar daarmee ben je er nog niet. Een van de meest gestelde vragen van zowel single mannen als vrouwen is: wáár vind ik nou die ideale partner. Die droomvrouw die mij helemaal neemt zoals ik ben. Die vol enthousiasme voor mij kiest. Een geliefde, beste maatje, mijn partner… 

Ik heb een systeem ontwikkeld wat feilloos werkt om jouw ideale partner te vinden. Je hebt er geen datingsites bij nodig. Mag wel, hoeft niet. Deze methode is namelijk gebaseerd op communities. Huh wat? Ga ik je allemaal uitleggen op donderdagavond 8 juli in mijn nieuwste gratis online training: ‘Zo vind je haar wèl’. 

Dit is wat je gaat leren:

– De 3 geheimen die niemand jou vertelt over het vinden van jouw ideale match;
– Het beste systeem om een vriendin te vinden, dat dating sites by-passt, zodat je die niet nodig hebt;
– Wáár je de ideale vrouwen voor jou vindt, die jou ook zien staan;
– 5 Kansen op liefde die zich aandienen vlak na de lockdown;
– De beste tip hoe je belemmerende gedachten uitschakelt die tussen jou en je toekomstige vriendin in staan;
– Het geheim hoe je er voor zorgt dat leuke vrouwen jou gaan najagen, in plaats van andersom.

Kun je er niet bij zijn? Schrijf je dan toch in, want voor alle inschrijvers stel ik gratis een replay ter beschikking in de 3 dagen erna.

Schrijf je hier in: Gratis online workshop.

Oh trouwens, als je de workshop volgt, ben je volledig anoniem. Niemand (ik ook niet) kan jou zien, maar jij kan mij wel zien. Wel zo prettig voor je privacy 🙂

Showing 2 comments
 • Dennis
  Beantwoorden

  Super artikel! Kon voor mij niet op een beter moment geschreven zijn. Ik heb de laatste tijd ook een hele hoop “misschien” contacten in mijn hoofd geschrapt. En plotseling is er iemand in mijn leven verschenen met een super enthousiaste ja. Wederzijds zelfs. Wonderlijk!
  Dus bedankt voor de herinnering om dat pad te blijven gaan.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Echt mooi he, hoe ontzettend effectief deze hack kan werken. Ik ben heel blij voor je.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

tantric dancing