Initiatief nemen

“Waarom moet ik altijd het initiatief nemen?”, verzuchtte een student van mij. Hij had moeite met iedere keer de eerste stap zetten en ergerde zich aan de vrouwen op wie hij een oogje had. Waarom zetten zij nou nooit een keer een stap naar hem toe? 

Het voelt alsof hij de hele tijd al het werk moest doen. En als hij het niet deed, dan gebeurde er sowieso niets in zijn liefdesleven. “Op die vrouwen kun je echt niet rekenen als het om initiatieven gaat.” Het voelde voor hem als een vermoeiend klusje. Alsof het over het schoonhouden van een gezamenlijk huishouden gaat, en de andere huisgenoot loopt de kantjes er vanaf. 

 

Wat houdt je tegen?

Waarom voelt steeds het initiatief moeten nemen als vervelend? Omdat het eng is. Er zit een risico aan, namelijk afwijzing. En als je bang bent voor afwijzing, begint het nemen van het initiatief al snel te voelen als een vermoeiend klusje onderaan je to-do lijst. 

Rationeel weet je dat je niks te verliezen hebt als je een leuke vrouw aanspreekt. Wat maakt een afwijzing dan toch zo eng? Het is je eigen afhankelijkheid van haar bevestiging. 

Een afwijzing kan voelen als een diskwalificatie van jou als persoon en dat moet koste wat kost worden voorkomen. Het raakt je keihard in je levenslange diepe gevoel van tekortschieten als mens. Uiteindelijk is dit de reden waarom we nou eenmaal niet graag het initiatief nemen. Omdat het risico op dat kwetsbare minderwaardige rotgevoel volledig op jouw schouders neer lijkt te komen en niet op de hare. 

Het enige dat je dus tegenhoudt om de moves te maken die je wilt, is je angst voor afwijzing. Hier kun je leren hoe je daar vanaf komt.

 

Initiatief nemen is je privilege

Om te worden verlost van je afkeer van initiatief nemen, laat het me voor je omkeren. Ik geloof dat initiatief nemen geen last is, maar een privilege. 

Het toont leiderschap. Iemand die de initiatieven neemt, bepaalt. Dus jij bepaalt wie wel en wie niet. Jij bent degene die de selectie maakt en wie er doorheen komt. Die keuze heb je niet wanneer iemand het initiatief bij jou neemt. 

Jij hebt alle voorwaarden zelf in handen. Je kunt helemaal zelf bepalen wanneer, op welke manier en wat je het liefst wilt doen met de persoon die jij op het oog hebt. You call the shots. En dat is vrijheid. 

Je gaat voor wat je wil. Je weet: nee heb je, en ja kun je krijgen. Het is veruit de beste manier om je verlangens werkelijkheid te maken. Een veel betere strategie dan, zeg, passief in een hoekje blijven zitten en hopen dat je wordt opgemerkt door die ene leuke meid. 

 

Hoe neem je het initiatief?

Pak eerst je angst voor afwijzing aan. Zodra je niet meer afhankelijk bent van haar validatie, gaat het nemen van ieder initiatief vrij moeiteloos. Maar ik weet dat je gek bent op praktische handvatten, dus ik geef je alvast drie soorten initiatieven, om mee te oefenen. En onthoud: gewoon doen doen doen! 

 

1. Gewoon er op af en wel zien wat er gebeurt

Deze tip is voor de openbare ruimte. Zie je een leuke vrouw? Zet dan nu de ene voet voor de andere. Loop in een rechte lijn op haar af en zeg iets, maakt niet uit wat. Zolang het maar in jouw eigen stijl is en je niet een act opvoert.

Toon oprechte interesse in haar als persoon. Of stel jezelf voor en vraag wie zij is. Geef een compliment. Stel een vraag. Of maak een grapje. Maak haar voor even deelgenoot van jouw wereld. Kies maar. En bij twijfel: ‘Hey wat brengt jou hier?’ werkt altijd.

Het kan niet mis gaan. Zelfs als ze geen idee heeft wat ze met je aan moet, is dat helemaal niet erg. Het gaat erom dat je de stap hebt gezet. Op deze manier leer je dat je niet afhankelijk bent van haar reactie. Ga erop af omdat het jou plezier geeft. Niet om indruk op haar te maken. 

 

2. Leer initiatief nemen op straat

Heb je de eerste move maken altijd al moeilijk gevonden? Je kunt jezelf trainen. Ga werken voor een goed doel op straat. Op deze manier moet je wel vreemde mensen aanspreken, anders werf je geen nieuwe leden. Na een dagje op deze manier flink je comfort zone te hebben uitgedaagd, zul je merken dat het je een stuk makkelijker afgaat. Je leert waar mensen goed op reageren en waarop niet. Je leert pas echt te verleiden door het heel veel te doen.

 

3. Verdiep je in haar en stel een vraag

Deze tip is voor online initiatief tonen. Veruit de meeste mannen online schieten met hagel. Ze benaderen heel veel vrouwen met zo min mogelijk moeite.

Vermijd initiatieven die niet verder gaan dan ‘Hi’ of ‘Hey…’. Dit is heel onaantrekkelijk en lui. Als je iemand leuk lijkt, laat dan in je eerste bericht merken dat je haar profiel goed hebt gelezen door er iets leuks over te vragen. Zorg er daarnaast voor dat je eigen profielen tip top in orde zijn en aantrekkelijk om naar te kijken. Grote kans dat je dan wel een leuk gesprek op gang brengt. 

GRATIS ONLINE WORKSHOP

VAN AFWIJZING NAAR ENTHOUSIASTE JA

Wil jij meer weten over waarom vrouwen afwijzen? Ik geef op donderdagavond 21 oktober een gratis online workshop over dit toch wel lastige onderwerp. Hierin ga je leren:

Waarom lijkt het jou altijd te overkomen en andere mannen veel minder? Ik deel daarover de 10 belangrijkste valkuilen;

De friend zone. Ook een soort afwijzing. Ik ga je leren hoe je het voorkomt.

Ghosting. Een hele nare pijnlijke vorm van afwijzing. Ik leer je hoe je daar het beste mee om kan gaan.

Vrouwen die eindeloos twijfelen. Waarom doen ze het en hoe hen te overtuigen.

Mijn 5 beste oefeningen om af te rekenen met je angst voor afwijzing;

Hoe je consent gebruikt om van nee naar enthousiaste JA te gaan.

Ga ik je allemaal leren in mijn gratis webinar op donderdagavond 21 oktober om 19:00 uur.

Schrijf je hier in: Gratis online workshop.

Oh trouwens, als je de workshop volgt, ben je volledig anoniem. Niemand (ik ook niet) kan jou zien, maar jij kan mij wel zien. Wel zo prettig voor je privacy 🙂

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search