Ik werd aangesproken door een pick up artist. Werkt het?

Ik herkende hem meteen. Zijn oogopslag, zijn lichaamstaal en vooral wat hij zei. Ik was gisteren in de Albert Heijn de target van een pua, oftewel een pick up artist. Uit beroepsinteresse lees ik veel over de kunst van het vrouwen versieren in doodgewone settings, ook wel day gaming genoemd. Ik waarschuw alvast voor de vele pick up lingo die je gaat lezen, want pick up artists hebben een hechte community met hun eigen goeroes, sociale forums en een eigen taal. Fascinerend.

Twijfelend sta ik voor het wijnschap. Totdat:

“Hey, sorry, are you Dutch? Oh, gelukkig, dacht ik al. Ik wilde alleen tegen je zeggen, jij ziet eruit alsof je zo uit een sprookje bent weggelopen. Je loopt zo relaxed en dromerig door de supermarkt, en dan je prachtige kleding… echt!”

Hoe leuk is het om zo’n compliment te krijgen van een vreemde. Laten we onze vreemde Joshua noemen, pua Joshua. Maar het zou best kunnen dat zijn pick up nickname PussyJuggalo is, je weet het niet… Alhoewel, ik denk niet dat hij zich identificeert als pua. Eerder als Joshua die aan day gaming doet. En dat is OK.

Wat gebeurde er verder?

Ik glimlach gevleid. Het is een prachtig compliment. Ik heb met zorg mijn kleding uitgekozen en het is erg belonend als iemand dat herkent. Er volgen nog meer complimenten en gesprekstechnieken volgens het boekje om het ijs wat te breken.

“Jij lijkt me een heel creatief type, klopt dat?” Dit is de techniek ‘wilde aannames maken die bijna altijd wel kloppen’. Of het licht ongemakkelijke:

“… Ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik nu tegen je moet zeggen” dat kwetsbaarheid simuleert. En even later:

“Ik krijg echt zo’n stelletjesgevoel van hoe wij hier samen door de supermarkt lopen”, een techniek waarbij iemand door toekomstprojecties te maken een heel scala aan fantasieën in het koppie van zijn target hoopt aan te boren. Het amuseert me, omdat Joshua beproefde flirt technieken op me uitprobeert en ik wil op dat moment niets liever dan zelf ervaren of ze werken of niet.

En werken ze? Daar kom ik zo op terug. Laat me je eerst vertellen wat er toen gebeurde, dat geloof je nóóit! (nee grapje). Ik reageerde goed en zelfs een beetje aanmoedigend op zijn geflirt en toen kwam het hoge woord eruit:

“Het lijkt me erg leuk om eens wat met je te drinken. Lijkt je dat ook leuk?” Dat leek me ook leuk, maar ik was bang dat ik er later geen zin meer in zou hebben. Dus dat heb ik maar eerlijk verteld. “Waarom gaan we niet gelijk nu wat met elkaar drinken? Dat is voor mij spontaner en in het moment”, was ik hem voor. Ook dit is een day game techniek (voor gevorderden) die het ijzer smeedt als het heet is: knoop je date aan de eerste ontmoeting vast en elimineer zo de kans dat ze er tussenuit knijpt door nooit meer wat van zich te laten horen. Ik verheugde me al op het moment van ontmaskering: ik ken al jouw versiertrucjes, vriend! Zijn favoriete bar was wat ver lopen van mijn huis vandaan, maar gelukkig was de mijne dichtbij. Ik nam dus nogal duidelijk de leiding van hem over en om hem niet helemaal te ontmoedigen, liet ik hem de drankjes regelen. Tijdens het eerste biertje vertel ik heel terloops over een vriend van me die aan day gaming doet en hoe ik daardoor gefascineerd ben. Ik zie Joshua voor mijn ogen langzaam minder plastic en meer mens worden. Hij doet al drie jaar aan day gaming. “Dat doe je niet slecht, Josh. Ik kan het weten, want ik run een onderneming als dating coach”. Zijn mond valt open. Voor het eerst hebben we een echt gesprek over onze favoriete goeroes en de rotte appels die het verpesten voor de rest, over technieken die wel en niet werken en wie ik echt móét kennen. Ondertussen probeert Joshua wat seksuele escalatie door mijn hand veel te lang vast te houden, als het gesprek spiked (een hoge noot raakt). Dat kan hij vergeten, de magie was al lang verbroken tijdens de eerste toenadering. We nemen een tweede drankje, we hebben elkaar veel te vertellen. Ik bewonder zijn versiervaardigheden en geef hem tips over wat hij in het vervolg beter kan doen. Als ik moet gaan, nemen we afscheid met een dikke knuffel. Als ik hem weer wil loslaten, blijft hij me stevig vasthouden. Ik krijg het er benauwd van en ja hoor, hij probeert me te zoenen. “WAT DOE JE!” Roep ik uit, niet zozeer omdat hij over mijn fysieke grenzen probeert te gaan, wat al echt vervelend is (maar helaas nog steeds regelmatig terugkerende ellende voor veel vrouwen), maar vooral omdat ik teleurgesteld in hem ben als vaardig verleider. Dit is NIET hoe je ‘zoenen met een meisje’ aanpakt! Jammer van het einde dus, maar gelukkig overheerst een gevoel van ‘heb ik even mazzel dat ik het ook eens van de andere kant heb mogen meemaken’. Ik hoef hem toch nooit meer te zien. Met een schat aan waardevolle informatie op zak, wil ik je graag vertellen welke lessen te leren van Joshua. Joshua de pua.

Hoe komt dit allemaal op een vrouw over?

Je kunt je afvragen of vrouwen niet gelijk doorhebben hoe gladjes dit eigenlijk is. Dat klopt vaak wel. Maar dat is geen probleem, tenminste niet in Nederland, omdat vrouwen hier niet gewend zijn om zomaar gecomplimenteerd te worden door een wildvreemde man. Nederlandse mannen zijn te nuchter, te gereserveerd of in het ergste geval te doodsbang om vrouwen aan te spreken. Terwijl je in Mediterraanse landen kunt spreken van een plaag. Dus glad of niet, in Nederland is oprechte, positieve aandacht altijd wel leuk en een teken van lef. Maar als je gaat kijken in meer macho culturen, kan het erg vervelend zijn om tien keer per dag ongevraagd ‘leuke’ opmerkingen naar je hoofd geslingerd te krijgen terwijl je eigenlijk met iets anders bezig was. Vooral jonge knappe meisjes hebben hier vaker mee te maken. Je bent dus vooral bij hen vaak minder origineel dan je denkt. Maar hey, ik ben geen topmodel en ook geen jong meisje meer, dus win-win voor ons allebei! Wat kunnen we hier van leren? Zorg er altijd voor dat je compliment echt oprecht is en past bij de situatie en gebruik nooit ingeblikte openers om vrouwen aan te spreken.

Maar werkt het ook?

Ja en nee.

Ja. Het compliment was fantastisch. Ieder mens verdient het om gezien te worden. Ik voelde me gezien. Ook de ‘ik weet niet wat ik nu moet zeggen’ move was tof omdat hij daarmee eerlijk was over zijn overduidelijke intentie: ‘ik vind je leuk en ik wil graag met je praten, maar help wat moet ik nou doen?’ Het maakte hem voor eventjes meer mens, ook al was het een trucje. Vrouwen hebben meestal toch wel meteen door wanneer je ze probeert te versieren, dus waarom zou je dat verbergen onder een laagje cool? Dat werkt vaak juist averechts. Beter ben je er open over en omarm je de ontzettende ongemakkelijkheid die samen kan gaan met het flirty aanspreken van aantrekkelijke vreemden.

Nee. Ik heb de dertien in dozijn trucjes van day gamers zoals Joshua ervaren als tergend nep en dat zeg ik niet omdat ik ze al kende. Er is iets ontzettend wanhopigs (needy, in pua taal) aan die ingeblikte maniertjes, wat de day gamers met straatverkopers gemeen lijken te hebben. Het overheersende gevoel is toch: wat wil deze persoon van me? Helaas zijn day gamers niet zo makkelijk te herkennen aan hun bedrijfsparka’s en clipbordjes, waardoor ze moeilijk met een grote boog zijn te ontlopen.

Wat zouden we van Joshua kunnen leren?

1. Kies alleen technieken die helemaal bij jou passen
Het gesprek werd pas aangenaam en vloeiend toen Joshua afstapte van zijn routines en we het konden hebben over iets unieks wat ons verbond (dating). Welke trucjes je dus ook leert, zorg ervoor dat ze zó naturel voor jouw persoonlijkheid zijn, dat een vrouw het gevoel kan krijgen dat ze een goed gesprek van mens tot mens heeft in plaats van een ongemakkelijk gesprek met een straatverkoper.

2. Verander je intentie: wat kom je brengen?
Het was duidelijk te voelen dat Joshua op me afstapte omdat hij iets van me wilde. Hij kwam iets halen. Die halende intentie is voelbaar, altijd en voor iedereen, en waanzinnig onaantrekkelijk. Het sijpelt door in al je communicatie. Wat je het beste kunt doen om aantrekkingskracht te genereren is je intentie te veranderen. Vraag jezelf niet af wat je wil dat een leuke vrouw aan jou geeft, maar bedenk altijd als eerste wat je komt brengen, onbaatzuchtig. Wat heb je te bieden waar mensen zich graag mee willen verbinden? Dat hoeft zeker niet groots te zijn, maar het kan al in de kleine dingen zitten, zoals een passend compliment of wat hulp met het uitzoeken van een flesje wijn. Het geheim is onbaatzuchtigheid. Een gevende intentie komt vaak bij je terug, maar zie dat als prettig, maar niet noodzakelijk bijeffect. 

3. Vergeet alles wat je geleerd hebt
Wees bereid om alles wat je geleerd hebt overboord te gooien als de situatie daar om vraagt en improviseer. Ook alles wat ik je hier allemaal op de mouw speld, kan je gewoon over boord gooien als de situatie daar om vraagt. Als jij een leuke flow hebt met een leuke vrouw, maar het voldoet volstrekt niet aan bepaalde dating regeltjes, who cares! Als het klikt vind je samen soms zomaar ineens de chemie die voor jullie goed werkt. Maak daar ruimte voor vrij.

Ik ben erg benieuwd naar je reactie. Heb jij wel eens een pua versiertechniek geprobeerd? Hoe werkte dat voor jou? Wat heb je ervan geleerd? Deel het in de reacties hieronder.

Showing 20 comments
 • Jim
  Beantwoorden

  Leuk geschreven Klazien!

 • Marius
  Beantwoorden

  He Klazien,

  Goed verhaal 🙂 Je hebt extra dimensie toegevoegd met je ervaring, kennis en je vrouwelijk perspectief.

 • F
  Beantwoorden

  Als ik hoor over pick up artists en date coaching moet ik altijd denken aan mijn oud-klasgenoot, die een vrij succesvolle toko runt om mannen die maniertjes aan te leren…

  Ik krijg er koude rillingen van, en vind werkelijk elk woord uit zijn mond klinken alsof hij van binnen een onzeker mannetje is dat zichzelf een persona aangemeten heeft… maar goed, dat vond ik op de middelbare school ook al 😉

  Eindconclusie; ik vind het nep klinken en heb er helemaal niks mee…

  • Klazien
   Beantwoorden

   Punt is: als iets een trucje of een aangeleerde houding is, prikken mensen er vrij snel doorheen. Logisch dat jouw klasgenoot zo fake overkwam. Beter werk je met je eigenschappen die je van nature al hebt. Authentiek durven zijn is zoveel aantrekkelijker.

 • Lotte
  Beantwoorden

  OMG! Ik moet ineens denken aan die keer dat ik in de supermarkt stond en een jongen mij probeerde te helpen met het uitzoeken van bier. Ik stond al vrij lang voor het schap en was opzoek naar een aantal goede biertjes om als verjaardagscadeau mee te nemen voor een vriend. Nadenken over de smaak van deze vriend schoot de jongen mij aan en vroeg wat ik zocht. Met alle goede intenties begon hij mij uitleg te geven over de verschillende biertjes. Ik kwam er toen al snel achter dat ik meer kennis over bier had dan hem. Dat merkte hij blijkbaar ook want hij drop langzaam af…

  • Klazien
   Beantwoorden

   Ja, dat heb ik ook wel eens, toevallig ook vaak bij bier. Mansplainers. Ze bedoelen het zo goed…

 • Marijn
  Beantwoorden

  Leuk geschreven! Interessante ontmoeting, beetje gek dat ie dan toch voor die zoen gaat. Desperate? Of better tried and failed than not tried at all?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Ik denk dat laatste, Marijn. Gewoon proberen, see what happens…. Ik kan het afraden.

 • Boudewijn
  Beantwoorden

  Hoi klazien,

  Ik vind het leuk om eens uit het perspectief van een vrouw die weet van pua en het enigzins kent, te horen hoe ze een pua ervaart die haar probeert te verleiden.

  Nog benieuwder ben ik naar hoe het zou zijn als je niet door zou hebben dat het een pua was.

  Hij was niet echt een goeie. Niet te complimenteus zijn en niet op het laatste moment, uit wanhoop maar gaan zoenen zijn echt basisregels.

  leuk Artikel, ik ben benieuwd naar je kennis en de site

  • Klazien
   Beantwoorden

   Bedankt Boudewijn. De pua moet echt van zeer goede huize komen, wil ik het niet doorhebben. Alleen werken met zijn ‘eigen materiaal’. Maar ik zou het wel heel tof vinden 🙂 Als ik je verder kan helpen met iets, stuur me een mailtje naar klazien@lovehacks.nl. Doe ik graag!

 • Daniel
  Beantwoorden

  Wat ik vooral van types zoals Joshua geleerd heb is om precies het tegenovergestelde te doen van wat zij doen… Om het in speltheorie termen te zeggen: wijzig de win conditie.

  Afgelopen weekend heb ik hier eens mee geoefend, en het is me goed bevallen. Op een feest raakte ik aan de praat met de mooiste vrouw die er rond liep, en in plaats van te proberen om haar “te veroveren” heb ik bewust geoefend in haar “los laten”. Het werkt enorm bevrijdend om eens te ervaren hoe het tegenovergestelde van needy voelt.

  Extra pro tip: Oefen ook eens een paar keer met het vastmaken van een BH (losmaken oefenen is vrij standaard, maar het tegenovergestelde komt soms ook van pas… 😀 )

 • Sean
  Beantwoorden

  Stel dat het een onwijs goede pua was, die de technieken zich eigen had gemaakt. Was het dat misschien anders verlopen?

  Ik heb geen ervaring met pua, maar wel met krantverkopen. Bij elke verkoop die mislukte was ik alleen maar mezig met ‘verkopen’, terwijl met elke geslaagde verkoop een oprechte connectie ontstond tussen mij en de koper. De techniek was mijn tweede natuur geworden en ik kon daardoor mijn authentieke zelf laten zien. Ook werd ik overspoeld door een golf van respect en oprechte waardering voor de koper in dat moment. Het voelde speciaal.

  Misschien is dat ook juist wat je bedoelt met ‘intentie’.

  Leuk artikel 🙂

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hai Sean! Leuke reactie, dit. Ik vergelijk versieren op de pick-up manier soms ook wel eens met straatverkopers. Loop jij daar liever met een grote boog omheen? Je weet dat ze wat van je willen… Het is alweer een tijdje geleden, dit bewuste akkefietje. Ik word wel vaker aangesproken door heren die overduidelijk dat soort cursussen hebben gedaan. Ik vind het voornamelijk erg schattig en goed bedoeld van ze. Ik waardeer het als mensen aan hun zelfvertrouwen willen werken en om hun aan te moedigen, speel ik hun spelletje voor een paar minuten even mee. Ik kan erg genieten van die onhandig lieve dansjes. Sommige zijn echt goed en doen ieder riedeltje precies zoals volgens het boekje (boekjes die ik overigens ook gelezen heb), op een vrij natuurlijke, volleerde manier. Dat was het geval met de man uit dit verhaal. Truc na truc na truc na truc. Hij had zijn huiswerk goed gedaan. Het leek wel een goochelaar. Ik begrijp best waarom sommige vrouwen daar voor vallen. Goochelaars zijn vermakelijk en complimenteuze aandacht is altijd wel leuk.
   Mooi dat het je als krantenverkoper is gelukt om een authentieke verbinding aan te gaan. Dat lijkt me echt lastig in zo’n positie. Je klanten weten dat je wat van ze wil. Interessant werk, wat je deed.

 • Dani
  Beantwoorden

  Hi Klazien,
  Jouw blog lezen is een verademing; dicht bij jezelf blijven en gesprekken aangaan over onderwerpen die vanbinnen komen. Ook je tip over onvoorwaardelijk geven vind ik krachtig; wat de aangesproken persoon erbij geeft is bonus. Ik denk echter dat als een persoon aan zijn/haar ziel werkt; ofwel spirituele groei, dat de corresponderende energie aantrekkelijker kan worden; voor mannen is een van manieren geen handenwerk icm erotisch beelden. En, onder andere, gezonde voeding, voldoende slaap, passies. Tenslotte nog een persoonlijke vraag aan jou. Hoe zou jij een man aanspreken die de aandacht heeft van vele meiden in zijn omgeving?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Allereerst, bedankt voor het compliment, Dani. Je vraag is ook echt een hele goeie. Ik neem aan dat de hypothetische man in jouw vraag het soort man is wat ik wel zie staan. Ik zou hem niet anders aanspreken dan een man die minder aandacht van vrouwen geniet. Ik zie nu een aantrekkelijke, charismatische man staan met allemaal lachende vrouwen om hem heen. Ik zou kennis met hem maken, maar ook met de vrouwen die bij hem staan. Ze moeten wel tof zijn, want ze hebben een goede smaak.

 • Dani
  Beantwoorden

  Hi Klazien,
  Jouw blog lezen is een verademing; dicht bij jezelf blijven en gesprekken aangaan over onderwerpen die vanbinnen komen. Ook je tip over onvoorwaardelijk geven vind ik krachtig; wat de aangesproken persoon erbij geeft is bonus. Ik denk echter dat als een persoon ook aan zijn/haar ziel werkt; ofwel spirituele groei, dat de corresponderende energie aantrekkelijker kan worden; voor mannen is één van de manieren geen handenwerk icm erotisch beelden; in mijn ervaring. En, onder andere, gezonde voeding, voldoende slaap, passies, meditatie, gebed naar God; heb je nog aanvullende tips?
  Tenslotte nog een persoonlijke vraag aan jou. Hoe zou jij een man aanspreken die de aandacht heeft van vele meiden in zijn omgeving?

  PS Wat dacht je ervan een bondig boek te schrijven over dit onderwerp?

 • Tom
  Beantwoorden

  Hoi iedereen
  Leuk artikel, het is enorm boeiend om te weten hoe het verhaal aan de andere kant van het gesprek over komt.
  Wat F zei hierboven klopt ergens wel, het is goed mogelijk dat Joshua onzeker is en zich daarom voordoet als een zelfzekere vlotte jongen. Buiten de poging tot kus op het einde kijk ik echter wel op naar Joshua. Ik heb al meermaals een leuke vrouw zien staan, maar haar niet benaderd omdat ik niet wist wat te zeggen. Waarom dan niet met ingestudeerde zinnen het eerste contact maken, en dan zien hoe het verder loopt? Het is hem alvast gelukt om iets te gaan drinken met Klazien, zou mij nooit lukken als ik de eerste stap niet durf zetten…
  Alles hangt mijns inziens van de intentie af. Is het de bedoeling om de vrouw zo snel mogelijk in je bed te krijgen, of om een PUA zin te gebruiken om het eerste contact te leggen, om dan samen iets te kunnen gaan drinken en elkaar beter te leren kennen? Wat is er mis met een onzekere man die het tweede probeert?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Tom, bedankt voor je goede vragen. Wat zou jij zeggen tegen een leuke vrouw als je wist dat het onmogelijk was om afgewezen te worden?

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search