“Ik probeer alleen maar te helpen”

Ben jij de belangeloze ‘helper’ in jouw relaties? Of ben jij juist degene die het nooit goed genoeg lijkt te doen in de ogen van je geliefde? Laatst werd ik weer eens fijntjes herinnerd aan deze dynamiek. En met schaamte moet ik iets pijnlijks bekennen: ik probeerde mijn partner te veranderen. Ja echt… Tijd voor het ownen van mijn misstappen en excuses te maken. En mocht jij zelf aan de kant staan van degene die volgens de ander nooit goed genoeg is, dan is deze brief ook voor jou. Plus: je krijgt van mij ook nog vijf tips om je (toekomstige) relatie te redden van hardnekkig reddersgedrag.

 

Lieve Geliefde,

Sorry lieverd, dat ik soms hoop dat je verandert… Het spijt me dat ik af en toe echt geloof dat jij diep van binnen zoveel meer bent dan dit, maar dat nu nog niet laat zien. Zo overtuigd ben ik daarvan dat ik het niet eens door heb. Ik heb geen flauw benul hoe ik op hele subtiele en hele directe manieren laat merken dat ik vind dat je eigenlijk beter kan. 

Ik schaam me als ik je per ongeluk soms toch als ‘work in progress’ zie. Mijn project… Ja. Dat denk ik dan echt. Of nou ja denken, het is meer een soort emotie. Een macht der gewoonte…

En als jij me daar ooit op had gewezen, hoe liefdevol ook, dan had ik dat in alle toonaarden ontkend: ‘Maar ik hou toch van je precies zoals je bent! Hoe…’

Ja, ik zie de potentie diep binnen in jou. En soms is het alles wat ik kan zien, volledig voorbijgaand aan wie jij hier en nu echt bent. En wat een enorm wonder dat is. 

Maar ik zag altijd wel ruimte voor verbetering, en ik wist ook precies hoe. Omdat ik dat pad al een keer heb afgelegd voor mezelf, dus dan is dat vast ook het beste voor jou… 

Dit is zo moeilijk om toe te geven: ik heb je proberen te veranderen. En het enige wat ik kon zien was mijn eigen liefdevolle intentie: ik wil je helpen omdat ik zo van je hou. Hoe kan dat nou verkeerd zijn?  

Wat moet dat rottig zijn geweest om te ontvangen van je geliefde. Nooit goed genoeg te zijn… “Als een wandeling over hete kolen waarbij de finishlijn telkens een stukje buiten bereik wordt verlegd.” Ik schrok me een hoedje toen je het me zo uitlegde… 

“Maar je hèbt me al, lieverd. Er is helemaal geen finishlijn…”  

Totdat ik je hopeloze gevoel van nooit goed genoeg te zijn beter snapte. En ik maar denken dat het aan jou lag. Nee. Deze incasseer ik zelf. 

Ik help. Ik kan het niet laten. Als ik zie hoe mijn geliefde – net zoals iedereen – de uitdagingen van het leven bij de horens pakt, dan denk ik dus toch nog dat het mijn verantwoordelijkheid is om te helpen. Ik help. Ik coach. Ik moeder. Ik red! 

Lekker voor m’n ego ook. 

Dat stopt hier. Jij bent perfect in staat om jezelf te helpen. Dat is niet mijn taak. En dat doe je zo goed. Natuurlijk. 

Het allermooiste vind ik dat moment dat je mijn zin onderbreekt en mijn handen zacht in de jouwe pakt: “Lief, je bent weer aan het coachen”. 

Swoon!

 

Red je relatie van reddersgedrag – 5 tips

Als jij, die dit leest, net als ik ook een beetje een help-junkie bent, hier vijf liefdevolle reminders om je relatie niet naar de Filistijnen te helpen.

1. Je partner is niet jouw project
Het is mooi als je gelooft in hun potentie, maar jij bent niet verantwoordelijk voor het welzijn of het slagen van je geliefde. Dat zijn ze zelf.

2. Lead by example
Je partner coachen werkt averechts. Geloof me, ik heb het vaak genoeg geprobeerd. Het mooiste wat je kunt doen is zelf te leven wat je hoopt van je partner. Hou op hen te transformeren. Begin met inspireren.

3. Ga helpen, maar niet je partner
Jouw grote hart plus je talent om mensen te helpen is niet fout. Het is prachtig. Het is het meest belonende werk dat er bestaat, anders zou ik dit zelf nu niet hier opschrijven. Wees de redder in nood die de wereld zo hard nodig heeft. Maar laat je partner erbuiten. Die zal je er dankbaar voor zijn.

4. Wijs elkaar op helpersgedrag
Ik heb met mijn partner afgesproken dat hij me liefdevol mag onderbreken als ik weer eens in de helpersrol schiet. Trouwens, ik vind het zó sexy als hij dat doet.

5. Wees aanwezig en luister
Als je partner met een probleem zit, luister. Wees er voor hen. Ga pas helpen als die daar expliciet om vraagt.

 

Woensdag 18 januari – Workshop 

Love Junkie Rehab

In Utrecht

Wil jij meer toffe hacks leren om fijne relaties aan te gaan? Relaties die bloeien in plaats van alweer uitdoven voordat het echt iets kon worden. Dan heet ik je van harte welkom bij mijn nieuwe workshop “Love Junkie Rehab”. In deze workshop leer je om niet meer angstig, maar zelfverzekerd te zijn in happy relaties waar de liefde weer mag stromen.

Wat ga je leren?

Je krijgt helder zicht op de verschillende lagen waarop co-dependency je liefdesleven saboteert, en je leert hoe je jouw patronen opbouwend kan inzetten voor verandering.

Je hebt alle reden om je weer optimistisch te voelen over jouw liefdesleven. Want zelfs met onveilige of vermijdende hechtingsstijlen zijn gezonde, fijne relaties absoluut een haalbare werkelijkheid.

Wat gaan we doen?

We oefenen met verschillende thema’s waar de echte love junkie vaak mee te maken heeft, zoals grenzen aangeven, (on-)afhankelijkheid en verbinding. Dit doen we vooral met elkaar omdat we elkaars beste spiegels zijn.

Dit is een workshop zowel voor singles als voor stellen, en alle genders zijn welkom.
Er zijn nog maar een paar kaartjes over voor deze workshop en het gaat dik uitverkopen, dus haal je ticket nu online via deze link: Workshop – Love Junkie Rehab

Heb je achter het net gevist en wil je toch graag komen? Laat het me weten in de comments hieronder. Dan ga ik ervoor zorgen dat deze workshop er weer komt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search