Hoe vraag je haar op date?

“Ik ben er nog niet helemaal uit of ik je nou op date moet vragen of dat ik datingadvies van je wil…”, concludeert een goede kennis van me, onder een spontaan mailtje wat ik van hem kreeg. Charmant… Ik mail terug: ‘Laat me maar weten als je er uit bent ;)’

Twee weken later is hij er uit en stelt voor om gewoon wat te gaan drinken als vrienden. Maar het D-woord is dan al gevallen. Ook al is hij een van de leukste mannen op het feestje waar ik hem vaak tegenkom, ik heb helemaal geen zin in een ‘date’ met alle verwachtingen van dien. Dus ik bedank voor zijn vleiende interesse en stel voor om elkaar gewoon weer gezellig tegen te komen op random feestjes. Dan vatten we daar het gesprek wel weer op.

Waarom wilde ik in godsnaam niet op date met een prima man? Daten is toch mijn grootste hobby? Ik heb toch een open relatie, waar er meer dan genoeg ruimte is voor leuke dates met anderen? Toch voelde ik een duidelijke nee. Een nee, waarvan hij een enthousiaste ja had kunnen maken, had hij het net iets anders gespeeld.

 

Wat is een date?

Het probleem zit ‘m in de definitie van het woord ‘date’. Wat de meeste mensen denken dat het is: een afspraakje tussen twee mensen om elkaar nader te ontmoeten en samen te onderzoeken of zij romantisch danwel seksueel interessant voor elkaar zouden kunnen zijn. Wikipedia beaamt het: De essentie van daten is dat twee personen die elkaar nog niet of nauwelijks kennen, tijdens de date nader tot elkaar komen.

Dit kan natuurlijk prima je intentie zijn voor de persoon met wie je op date wil. Grote kans zelfs. Maar aan dit beeld kleeft ook een heel groot nadeel: de drempel is veel te hoog. Hoe hoger de drempel, hoe groter de kans dat de ander nee zegt.

Toen ik werd benaderd voor bovengenoemde date, was ik niet actief op zoek naar meer dates in mijn leven, ook al sta ik er wel voor open. Mits het aanbod aantrekkelijk genoeg is voor me. Dus ik zat er niet in het bijzonder op te wachten.

 

Waarom ze nee zegt

Rondom het woord date zit een belachelijk ingewikkeld web van vragen, projecties, verwachtingen en vooroordelen bij beide partijen. Hier wat voorbeelden van wat er door haar hoofd gaat, zodra het woord ‘date’ valt: ‘Zou hij me leuk vinden, of meer-dan-leuk? Wat wil hij van me? Als ik ja zeg, waar zeg ik dan eigenlijk ja tegen? Welke verwachtingen moet ik inlossen? Ik weet nog helemaal niet of ik romantisch ‘nader tot deze persoon’ wil komen. Beter gebeurt dat gewoon organisch. Ik ken hem nauwelijks… Wat hij hier praktisch vraagt is een flinke hap uit mijn tijd en aandacht. Kan ik er nog onderuit?’

Zie hier de torenhoge drempel die de term ‘date’ opwerpt. Natuurlijk zegt ze voluit JA tegen een date als ze al verliefd op je is, maar die kans is heel klein als zij je nog nauwelijks kent. En laat dat nou precies je bedoeling zijn van de date: elkaar beter leren kennen.

 

Hoe vraag je haar op date? Zo zegt ze YES!

Daarom is het belangrijk om de drempel te verlagen en niet verstrikt te raken in dat web. De simpelste veelgemaakte fout om hier te voorkomen is het woord ‘date’ niet meer te noemen. Je gaat dus niet met haar op date, maar gewoon gezellig wat met haar drinken. Voel je het verschil?

Maar daarmee ben je er nog niet. Want ook gewoon gezellig samen wat drinken wordt nog steeds vaak gezien als een ‘date’ met alle poespas en verwachtingen van dien. Ga daarom liever wat leuks met haar doen, wat ook interessant is voor haar. Als die activiteit of dat drankje niet interessant genoeg zijn voor haar, zul je nog steeds niks anders zijn dan iemand die haar tijd in beslag komt nemen. Bedenk: what’s in it for her?

 

Verlaag de drempel

Maak de drempel echt zo laag mogelijk, zodat ja zeggen een fluitje van een cent wordt voor haar. Bedenk dus niet alleen hoe een date ook interessant voor haar zou kunnen zijn, maar hou het zo simpel mogelijk. Als je weet dat jouw aantrekkelijke collega van fancy eten en drinken houdt, neem haar NIET mee uit eten naar een chique restaurant, maar trakteer haar na werk op een glas latte bij die nieuwe hippe food truck om de hoek van kantoor.

 

“Is dit een date ofzo?”

Mocht ze toch nog nattigheid voelen en vragen ‘Is dit een date ofzo?’, je wantrouwig aankijkend, vertel haar dan eerlijk je intenties: ‘Noem het wat je wil. We hadden laatst een leuk gesprek en dat zou ik graag met je voort willen zetten, maar dan met een lekkerder drankje erbij. Wat jij?’

 

Hey… wat doe je vanavond?

Om een date te regelen waar zij onmogelijk omheen kan en vol enthousiasme haar hele schema voor omgooit, plug dan vanavond in bij mijn online workshop ‘Zo regel je een date’. Ik leer je daar:

5 simpele stappen voor het regelen van een date;

Hoe je in een gesprek op organische wijze doorpakt naar een uitnodiging voor een date;

Hoe je ervoor zorgt dat leuke vrouwen dates met jou gaan regelen;

En zelfs hoe je in drie maanden tijd je droompartner kunt vinden, ook al heb je nog nooit eerder een relatie gehad.

 

Inschrijven kan hier:

Hoe zou jij iemand op date vragen?

Het is echt niet moeilijk. Mijn manier is slechts een van de vele succesvolle manieren om een leuke dame op date te vragen. Hier vind je een andere goede manier. Welke manier zou voor jou het beste werken? Deel het met me in de reacties.

 

Showing 7 comments
 • Mike
  Beantwoorden

  Maar hoe doe je dat dan als je haar niet goed (genoeg) kent en je wilt haar mee uit vragen? Dan weet je wellicht nog niet wat ze tof vindt.

  Mijn manier is overigens gewoon voorstellen om een koffie te drinken (of een ander drankje 🙂 ).

  • Klazien
   Beantwoorden

   Als je haar nog niet echt kent, is het advies hetzelfde: gewoon vragen stellen over iets dat je opvalt aan haar: ‘Leuke schoenen, waar heb je die vandaan?’ Zoiets. Als je een beetje slim doorvraagt, zoals in het artikel uitgelegd, stuit je vanzelf op goud.

   En haar een kopje koffie aanbieden is natuurlijk een super goede manier om iemand op date te vragen. Moeilijk hoeft het niet te zijn.

 • Dennis
  Beantwoorden

  Bij mij is vragen naar een date of iets gaan drinken nooit de eerste stap. Ik ga altijd eerst proberen een emotionele impact te maken. Haar aan het lachen maken, plagerijtjes, wat flirten of complimentjes. Of leuk met haar dansen als ik haar op de dansvloer ontmoet. Als er een goede connectie is vraag ik dan: “Hey, het was leuk! Mag ik jou aan mijn Facebook toevoegen?”. Of iets anders van contactgegevens.
  Ik stuur dan achteraf nog wel een berichtje, maar laat het dan eventjes rusten. Kwestie van haar tot de conclusie te laten komen dat ik geen stalker of wanhopige aanbidder ben. Ondertussen kan ze ook ongestoord fantaseren en over mij met haar vriendinnen kletsen! 😉
  Als er contact is hou ik het inhoudelijk: te weten komen wat haar interesseert en daar ook iets in aanbieden. Ook wat plagerijtjes hier en daar om het vuur aan te houden, natuurlijk, maar alles heel vrijblijvend.
  Onlangs ben ik een heel leuk meisje tegengekomen bij het dansen. Contactgegevens gevraagd en toen zag ik dat ze net iets gepost had over een wetenschappelijk artikel dat ze geschreven had. Ik heb dat toen gelezen en inhoudelijk geschreven wat ik ervan vond (in plaats van enkel “wauw, mooi artikel!”). Een tijdje later postte ze dat ze een lezing zou geven over dat artikel. Toen ben ik gaan luisteren en heb haar achteraf ook laten weten wat ik ervan vond.
  Toen ik dan vroeg of ze zin had om eens samen te gaan drinken was ze meteen bereid! Het was geen “date”, we hebben niét gesproken over wat we zoeken in een partner, geen verwachtingen … enkel heel interessante onderwerpen en een speciaal soort chemie.
  Doordat alles zo relax is verlopen kan ik vanaf nu haar voor vanalles uitnodigen zonder opdringerig over te komen. Ik zit als het ware in haar sociale kring, terwijl het na een echte date toch vaak is van: nu moeten we beslissen of we nog met elkaar verder gaan of niet.
  Volgend weekend gaan we nog eens samen dansen. 🙂

 • Jorgen
  Beantwoorden

  Eigenlijk werkt het voor mij meestal zo. Ik wacht op een positief hoogtepunt tijdens het appen of bellen. Als we net een zeer leuk onderwerp bespraken wat ons beiden interesseert bijvoorbeeld, of net hard aan het lachen zijn om wat leuke grapjes en plagerijen. Enige wat ik dan zeg/schrijf is “… Maar nu we het toch zo leuk/gezellig hebben… Jij. Ik. Wat leuks doen. Wanneer?” Dit is simpel, en direct. Wie wederzijds geïnteresseerd is, accepteert en wie niet, filter je eruit.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Ha Jorgen, wat een supermooie tip! Je doet haar een mooi voorstel op het moment dat de energie tussen jullie hoog is. Dit is een ontzettend goede timing. Kwestie van het surfen van de juiste golf.

 • 20jarige
  Beantwoorden

  Ho

  pas iemand gevraagd voor een drankje te doen, beetje te vroeg int gesprek, ze zei dat ze me aardig vond maar geen pijn wou doen.
  daarna heel gesprek gehad over vakantie hoe is het met je? etc.
  zeg op het laatst, denk je er nog steeds zo over? ze ging er over nadenken.
  wat is dit voor antwoord?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi 20jarige. Het eerste antwoord dat ze gaf mag je opvatten als een ‘nee’. Ze verpakt het in wat zachtere bewoordingen, omdat we geleerd hebben dat een simpele ‘nee’ te hard kan klinken, en we de ander niet mogen kwetsen en we ‘aardig’ moeten zijn. Toen je later aandrong en het nog een keer vroeg, heb je de boodschap (nee) toch nog niet goed genoeg begrepen. Omdat ze je wederom niet wilde kwetsen, geeft ze een vaag, dubbelzinnig antwoord terug. Maar betekent in principe nog steeds ‘nee’. Sterker nog, door aan te dringen en haar eerste ‘nee’ niet serieus te nemen, heb je voor jezelf de kans alleen maar kleiner gemaakt dat ze ooit nog iets met je wil drinken. Dus bedank haar voor haar eerlijkheid en ga lekker daten met een leuke meid die wel enthousiast ‘ja’ tegen jou zegt.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search