Hoe lees ik haar lichaamstaal?

Één van mijn cliënten legde mij het volgende probleem voor. Misschien komt het jou ook wel bekend voor, daarom wil ik hiervoor op mijn blog een paar concrete oplossingen bieden.

“Ik heb wel eens een date gehad via een dating website. We hadden afgesproken om wat te gaan eten. We hadden hele leuke gesprekken en hebben veel gelachen en kreeg ook het gevoel dat het klikte. Aan het einde van de avond zijn we naar het station gelopen en toen gaf zij ook aan dat ze het erg leuk vond en graag nog een keer wilde afspreken. Vervolgens heb ik haar een dag of twee later een e-mail gestuurd voor een volgende afspraak. Het antwoord was dat ze nog eens heeft nagedacht en niet echt een klik voelde.

Bij gesprekken kijk ik wel eens hoe een leuke vrouw zit. In welke richting haar voeten wijzen, of ze aan haar gezicht zit (lippen, haar, etc.). Ik heb ook wel eens een afspraakje gehad waar de vrouw mij regelmatig mijn hand en arm aanraakte.

De vraag is eigenlijk waar gaat het mis in de communicatie?”

Wat te doen?

Er zitten maar liefst drie geweldige lessen verstopt in dit ene akkefietje.

Les 1: Vrouwelijke lichaamstaal wordt vaak overschat.

Focus je op je eigen lichaamstaal en je eigen woorden in plaats van die van haar. Als je die van haar te veel gaat bestuderen en daarop een passende reactie zoekt, dan stop je jezelf in de rol van haar volger. Hint: vrouwen zijn niet zo gecharmeerd van volgers. Ze zijn op zoek naar een man die leiderschap durft te nemen.

Neem dus de leiding en besef dat jij met je eigen (lichaams-)taal meer invloed op het hare hebt dan je denkt.

Hoe dan?

Door te bedenken hoe je háár een goed gevoel kan geven, waardoor als gevolg haar houding vanzelf meer open en uitnodigend wordt. Ga op zoek naar wat jullie allemaal gemeenschappelijk hebben en leidt het gesprek daarheen: “Ik dacht echt dat ik de enige op de wereld was die daar zo over dacht. maar jij dus ook! Dat is zo’n opluchting voor mij. Vertel me meer…”

Les 2: Een etentje als eerste date? Slecht idee

Een etentje is om verschillende redenen een hopeloos idee als eerste date. Het is een te grote investering voor jou, waardoor je veel te veel druk op haar legt. Als je voor een eerste keer meteen uitpakt met een etentje schep je wel erg hoge verwachtingen, terwijl ze nog niet eens weet of ze daar al wel aan wil voldoen.

En je zit een heel etentje lang met elkaar opgescheept, ook als het tegen blijkt te vallen. Jullie zitten daar maar vast in jullie stoelen en kunnen nergens heen voordat de rekening is betaald (door jou ja).
Het biedt weinig ruimte voor spontaniteit en die zul je tijdens een eerste date juist zo hard nodig hebben.
Had ik al vermeld dat het duur is?

Oplossing: Hou het short and snappy. Een simpel drankje is voldoende. Als het echt leuk is, heb je nog uitgebreid de kans om haar uit te nodigen voor een etentje op date nummer 4.

Les 3: Lieve vrouwen liegen om bestwil

Beleefde vrouwen durven vaak niet op de date zelf te zeggen dat een volgende keer er niet in zit of ze hebben echt nog een nachtje slapen nodig waardoor ze beter weten of ze met je verder willen of niet. “Het moet gewoon goed voelen” heb je vast wel een keer langs horen komen…

Oplossing: hecht niet te veel waarde aan haar directe feedback aan het eind van de date. Vraag nóóit: “Hoe vond jij het gaan?” Of “Zullen we dit nog een keer doen?” En al helemáál nooit: “Viel ik een beetje mee?” aan het einde van je date. “Hej, ik moet er weer vandoor, bedankt” is voldoende.

Mocht zij dergelijke vragen aan jou stellen, dan is dat een geweldig teken. Maar! Hou je zelf nog even op de vlakte. Reageer niet over-enthousiast, maar zeg dat jij het ook als prettig hebt ervaren. Met een beetje verwachtingsmanagement zoals dit temper je je eigen enthousiasme wat, zodat een mogelijke afwijzing minder zwaar valt, en belangrijker: je schept geen hoge verwachtingen waaraan ze misschien nog niet eens wil voldoen de volgende keer.

That’s all folks!

Heb je zelf nog gouden tips voor deze toffe peer (want dat is hij), laat je horen in de comments hieronder.

Showing 2 comments
 • Harry Heijligers
  Beantwoorden

  Hoi Klazien,

  Goede tips en heel herkenbare situaties! Ik ben het met je eens dat je vooral jezelf moet zijn. Hoe beter je jezelf voelt, hoe meer positiviteit je ook uitstraalt, waardoor de ander zich prettig bij jou voelt.

  Verder nog een tip: als je wilt dat de ander door praat en zijn verhaal vertelt / verlengt (en de meeste mannen zijn niet van die praters, dus dat willen we graag!), knik dan 3x bedachtzaam met je hoofd. Meestal is dit een onbewuste aanmoediging voor de ander om door te praten.

  Groet, Harry

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search