Hoe ik mijn verlegenheid overwon? Stare contests

De belangrijkste stap die ik zelf heb gezet om van mijn verlegenheid af te komen was door een simpele oogcontactoefening met vreemden op straat.

Vijf jaar geleden was ik bang om nieuwe mensen recht in de ogen te kijken. Van iemand recht aankijken gaat een zekere dominantie uit. Ik voel me helemaal niet dominant en dat is zeker niet de manier waarop ik vreemden tegemoet wilde treden. Straks denken ze nog dat ik iets van ze wil. Daarom richtte ik mijn ogen altijd weg als iemand mij aankeek. Maar ik merkte ook dat dit een enorme drempel opwierp om nieuwe mensen te leren kennen. Ik begreep dat als ik mijn verlegenheid wilde overwinnen, ik moest beginnen met oogcontact maken. Met iedereen. Eng!

Ik stelde mezelf tot doel om een week lang iedereen op straat net zo lang aan te kijken, totdat zij wegkijken, niet ik. Dit is wat er gebeurde tijdens mijn kleine stare contests. Ik merkte tot mijn verbazing dat veel mensen helemaal niet wegkeken, zoals ik dat zou doen. Een paar ongemakkelijke seconden lang keek ik tientallen mensen aan net zolang totdat ze voorbij waren gewandeld of gefietst. En af en toe… werd ik beloond met een glimlach! Soms als een soort aap-achtige reflex, maar andere keren zag ik echt de zon doorbreken in iemands gezicht. Een klein genoegen en zeker niet wat ik had verwacht van mijn ‘dominante’ gebaar.

Ik ervoer dat mijn verlegenheid en schaamte veranderden in nieuwsgierigheid. Mijn houding werd opener en ik vond het opeens veel makkelijker om mensen die ik niet kende gewoon aan te spreken met een vraag of een praatje.

Ik daag je uit

Als jij, af en toe of chronisch, last hebt van verlegenheid kan ik je deze oefening aanraden. In het begin kan het doodeng zijn, maar al na een dag oogcontact zoeken met vreemden merk je het van binnen: je treedt vreemden gemakkelijker tegemoet. 

Als jij dat ook wilt, dan is dit je volgende uitdaging: kijk een week lang iedere dag alle voorbijgangers op straat nieuwsgierig in de ogen aan. Kijk niet weg, voordat zij wegkijken. Bouw het rustig op. Begin met mensen die jou niet intimideren. Aan het eind van de week kijk je natuurlijk de mooiste mensen aan. Maak je geen zorgen over ‘staren’. Als iemand er niet van is gediend kijkt die persoon vanzelf weg (en heb jij de stare contest gewonnen).

Meer oefeningen om je verlegenheid te overwinnen vind je in mijn gratis training ‘Comfort zone challenge’, die je hier kunt downloaden.

Hoe ervaar jij oogcontact met vreemden? Vind je het lastig? Of juist niet? Laat me hieronder weten in de comments. Ik antwoord sowieso en vind het leuk om met mensen zoals jij hierover van gedachten te kunnen wisselen.

Showing 2 comments
 • Andre'
  Beantwoorden

  Op het werk merkte ik ook dat ik oogkontact vermeed.
  Ik las ergens dat : in de spiegel in je eigen ogen kijken helpt om beter oogkontakt te maken.
  Ik keek elke dag een minuut in de spiegel in mijn eigen ogen.
  En het werkte. Ik kon mensen op het werk aankijken zonder mijn blik af te wenden.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Dit is een geweldige toevoeging, Andre. Ik vind het zelf ook altijd even een drempel en jouw oefening kan die drempel een stukje lager maken. Thanks!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search