Hoe geef je het allermooiste compliment ooit?

Complimenteren is geweldig, omdat het een kleine moeite is om te geven en geweldig om te krijgen. Maar ook al zijn je bedoelingen nog zo goed, echt een geweldig compliment is net zo moeilijk om te geven als het perfecte cadeau. Zo één die je diep van binnen raakt, één die je wilt delen met de hele wereld.

Wat is het mooiste compliment dat ik ooit kreeg?

Ik heb twee keer een compliment mogen ontvangen dat mijn leven meer glans gaf. Niet toevallig werden beide complimenten uitgedeeld door ex-love interests. Ooit scharrelde ik met een huidige vriend van me, die beschikt over het scherpste gevoel voor humor dat ik ken. Uitgerekend hij vond mij grappig. Ik had het als een belediging kunnen opvatten, als in ‘raar’. Maar ik was verguld.
De andere man was een briljant filmmaker met wie ik een korte romance had. Op een mooie dag vertelde hij me dat hij baalde dat het niks kon worden tussen ons (hij was getrouwd), ondanks dat hij me mooi en slim vond. Mooi, prima, maar slim?! Waarom vindt een geniaal brein als hij míj slim? Wat zien deze aantrekkelijke mannen in mij dat ik zelf niet zie? Zichzelf?

Wie houdt wie een spiegel voor? Misschien zag ik in de humor en de intelligentie van deze mannen wel een mooi stukje van mezelf, waar ik me niet direct bewust van was.

I’ll be your mirror

Als ik jou diep bewonder om een bepaalde karaktertrek, en jij speldt deze karaktertrek op mij vast alsof ik het zelf bedacht heb, dan geef je een compliment wat ik nooit zal vergeten. Als je zo’n briljant compliment wil geven aan een bijzonder iemand, probeer dan aan te voelen of degene jou ergens om bewondert. Wat zou het kunnen zijn? Het heeft vast iets te maken met een trek waarvoor je vaak geprezen wordt. Je mooie ogen, aanstekelijke lach of je serene kalmte. Zeg in het laatste geval iets van: ‘Als ik bij jou ben, wordt ik heel rustig en tevreden’. Hoe perfect zou zo’n compliment zijn! Punten voor jullie allebei, omdat je je eigen mooie karaktertrek omarmt en je maakt iemand gelukkig met een geweldig compliment.

Ik zíe je

Een andere manier om een onderbelicht stukje mens in het zonnetje te zetten is iets minder persoonlijk, maar niet minder onvergetelijk. Stel, je bent diep onder de indruk van iemand zijn model looks. Dit persoontje is niet alleen knap in jouw eigen wereldbeeld, maar strálend over het algemeen. Iedereen ziet hem van verre aankomen en mensen kijken op als hij langs loopt. Voor de hand ligt een compliment over zijn prachtige snoet, maar hij zal zo iets minzaam in ontvangst nemen en snel weer vergeten. Het ligt te veel voor de hand en hij heeft het waarschijnlijk al vaker gehoord. In plaats daarvan zoek je naar een mooie verborgen karaktertrek. Eentje die totaal niet opvalt en liefst iets wat ver bij het uiterlijk vandaan ligt. “Ik ken weinig mensen met zo’n warm hart als jij en dat maakt me blij”. Reken maar dat deze jongen zich echt gezien voelt door je en jij als een van de weinigen verder kijkt dan de buitenkant. Wederom: punten voor jullie allebei!

Het dubbelzijdige compliment

De laatste tip komt uit de wereld van de pickup artists van Kezia Noble. Haar soort complimenten is uitdagender en iets minder vleiend dan de bovenstaande twee soorten. Maar het is handig om het gesprek gaande te houden, in plaats van door de ontvanger te worden afgescheept met een verlegen ‘Eh, bedankt!’ Ze noemt het een dubbelzijdig compliment en het werkt volgens de regel: je bent goed, maar er is ruimte voor verbetering. Je complimenteert iemand met een uiterlijkheid, bijvoorbeeld over het heerlijke geurtje wat hij draagt. Maar meteen daarna geef je aan dat hij op de goede weg is, maar dat je pas in katzwijm zou vallen als hij een ander, nog lekkerder geurtje zou dragen. Je geeft daarmee aan dat het je niet te doen is om met complimentjes in de smaak te vallen, maar dat je de ander serieus neemt. Je voorkomt dat de ander in verlegenheid wordt gebracht, hyper zelfbewust wordt of het gesprek doodslaat met een dankjewel. Het daagt uit tot conversatie en – in de ideale wereld volgens de pick-up artists – tot zelf-kwalificatie. Dat betekent dat de gecomplimenteerde zichzelf gaat proberen te bewijzen of verontschuldigen dat hij niet aan de hoge standaard van de compliment gever voldeed. Ditmaal geen punten voor jullie allebei, maar alleen voor jou. Het compliment is er namelijk niet op gericht om de ander een goed gevoel te geven. Het dient enkel om zelf in het gevlei te komen. En dat is een beetje zonde. Ik denk dat niemand blij wordt van kritiek verpakt als een compliment, ook al is die kritiek opbouwend en goed vermomd.

Van wat voor compliment word jij zielsgelukkig? 

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

vrouw die twijfelt over aangeboden drankjeeternal sunshine twijfel over hem