Het ultieme doel van daten

Is het ultieme doel van daten een relatie? Welnee. Door zo te denken saboteer je jezelf. Maar wat is dan wel het doel, ook als je gewoon erg graag een relatie wilt?

Daten is mijn vak. Omdat ik er altijd al erg goed in was, maar overal om me heen merkte dat mensen er soms echt een grondige hekel aan hebben, was mijn missie geboren: wat als daten altijd leuk en succesvol is, ongeacht de uitkomst?

Het ultieme doel van daten

Hoezo ongeacht de uitkomst? Het is toch het hele doel van daten dat het moet leiden tot een relatie? Nope. Als je tijdens de date de hele tijd met die uitkomst bezig bent, ben je niet meer met je hoofd en vooral met je hart bij het moment van de date zelf. Je bedenkt voortdurend wat jouw kansen zou vergroten op een relatie in de toekomst. Je bent niet meer in het moment en je date voelt dat, waardoor ze afdruipt.

Ze voelt dat je iets van haar wilt, waarvan ze nog helemaal niet zeker is of ze het je wel kan en wil geven. Ze begint te twijfelen. Ze zal je vertellen dat het allemaal te snel gaat of te dichtbij komt. Dat ze nog niet toe is aan een relatie.

Nee, het ultieme doel van daten is om het zo leuk mogelijk te maken voor elkaar. En daarna? Dat zie je dan wel weer. Zo maak je het voor jullie allebei gemakkelijk om simpelweg een fijne tijd te hebben zonder dat zware thema’s roet in het eten kunnen gooien. Als de date ontzettend leuk en ongedwongen was, zal ze je snel weer willen zien, omdat het met jou gewoon erg leuk is, zonder dat ze druk voelt. Als er naar gevraagd wordt, ontken dan niet dat je niet naar een relatie op zoek bent. Maar vertel haar dat je het nu gewoon leuk met haar hebt en dat dat voor jou het allerbelangrijkst is.

En weet je wat het mooiste (en het ironische) is? Als jij je focus verlegt van het nastreven van een relatie naar het beleven van toffe dates, is die leuke relatie ineens stukken bereikbaarder. Die relatie bouw je namelijk al organisch op tijdens je dates, zonder dat je het door had. En dat is toch wel een fijn bijeffect hoor, zo’n relatie. Geniet er van!

Een cadeautje voor jouw reactie

Ik ben benieuwd, wat is voor jou het ultieme doel van daten? Is er eigenlijk wel een ultiem doel volgens jou? Ik ben gek op deze discussies dus vermeld het vooral in de comments hieronder. Ik wil je graag belonen voor je meedenken. De eerste tien mensen die een reactie plaatsen ontvangen van mij een heel mooi cadeau:

Één GRATIS TICKET voor het Valentijnsfeest van Relatieplanet in Club Panama in Amsterdam (normaal € 20) op vrijdag 10 februari 2017

Dus plaats je reactie en ik mail je het kaartje toe. Veel plezier, ik ben er ook bij!

Showing 8 comments
 • Luuk van Huët
  Beantwoorden

  Om even de Al Pacino van jouw Keanu Reeves uit te hangen, ik zie toch nog wel eventuele problemen die kunnen ontstaan: ik ben het met je eens dat het gewoon supertof is om het gezellig te maken met elkander en dat dit al een doel op zich moet zijn. Dat probeer ik ook als ik met een maat een filmpje ga pakken, net zozeer als wanneer ik op een date ben. Het wordt problematisch als je gedrag dan juist wordt aangezien voor iets raars (“Wat wil die dude van me?), omdat de doorsnee Nederlander blijkbaar een dusdanige hork is dat een beetje je best doen al wordt gezien als een soort aanstellerij (door sommige dames dan). Maar goed, stel dat dit niet het geval is, je hebt een leuke date en het gaat gesmeerd, jullie hebben het allebei naar de zin en zij vraagt naar jouw verdere plannen. Als je dan niet ontkent dat je niet op zoek bent naar een relatie (dubbele ontkenning, altijd tricky), maar het gewoon nu leuk wil hebben, loop je het gevaar als een player over te komen met aan elke vinger een tinderdate, of iemand die niet daadwerkelijk geïnteresseerd is in het huidige gezelschap. Ik zou eerder zeggen dat het verstandig is om niet meteen op je knie te vallen en een ring tevoorschijn te halen, maar om eventuele interesse in elkaar beter leren kennen wel uit te spreken.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Goed punt Luuk! Als je niet voor player versleten wil worden, zul je eerlijk moeten zijn over je intenties. En echte players zullen nooit eerlijk zijn over hun intenties. Als je van meet af aan eerlijk bent over je intenties en graag wil genieten van elkaars gezelschap omdat dat je doel is, zul je merken dat het vertrouwen groeit.
   Ik stuur het ticket naar je toe 🙂

 • Mike
  Beantwoorden

  Mijn laatste dates waren bijna allemaal internetdates en dan zijn mijn verwachtingen nooit hooggespannen. ☺ Uiteindelijk blijft het dan ook wel bij een gezellig gesprek en komt er ook niet meer uit voort (wat prima is).

  Wellicht is het een ander verhaal wanneer ik een date heb met een vroiw die ik van tevoren al oprecht leuk vind. Dan heb ik juist de neiging om te gaan overromantiseren.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Klinkt alsof je de focus moet gaan verleggen naar vrouwen die je echt oprecht leuk vindt. Maar wat te doen als je gaat overromanticeren? Dat is een goed onderwerp voor een volgend blog. Ik hou je in gedachten! Stay tuned.

 • Fede
  Beantwoorden

  Goede post Klazien, het lijkt vaak belangrijk te zijn wat de verwachtingen/doelen van de ander zijn bij het daten. Vragen als ‘waar ben jij eigenlijk naar op zoek’ komen bij dan vaak aan bod en dan lijkt het altijd belangrijk dat je het daar over ‘eens’ wordt. Als je het niet ‘eens’ wordt, dan is dat vaak weer een punt van spanning.
  Het kan namelijk best zo zijn dat de één echt niet op zoek naar een relatie is en de ander wel. Dan kan je nog zo’n fijne tijd hebben, maar dan gaat er toch iets scheef groeien. Het lijkt me toch belangrijk dat het ‘doel’ dan toch ter sprake komt.
  Inmiddels probeer ik ook totale eerlijkheid te omarmen op dit gebied, maar dat werkt weer alleen als je bereid bent de ander te verliezen wanneer de doelen niet blijken overeen komen.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Heel goed punt, Fede! Als je gaat ‘onderhandelen’ tijdens een date om te kijken of jullie neuzen dezelfde kant uitstaan, kom je in de ‘sollicitatiegesprek’ modus. Een date wordt dan net alsof je een goede deal moet zien te sluiten en je vergeet helemaal om puur lol te hebben met elkaar. Exit aantrekkingskracht! Het is heel goed om eerlijk te zijn over je intenties. Als zij jou vraagt wat je doel is kun je bijvoorbeeld zeggen (als dat ook echt zo is): “Ik ben op zoek naar de Ware. Maar ik heb haar nog niet gevonden.” Vervolgens ga je direct uit de onderhandelingsmodus. Kaats die vraag dan ook niet terug, maar ga iets leuks doen: “Hey ik weet een geweldig parkje hier in de buurt waar gekke struisvogels rondlopen die uit je hand eten, kom je mee?” Have fun!
   Ik mail je ticket naar je toe. Tot vanavond!

 • peter
  Beantwoorden

  Het ultieme doel van daten, is eigenlijk niet in een paar zinnen te verwoorden. Bovendien hangt dit uiteraard ook sterk af waar naar je (en je date) naar op zoek zijn (hoeft niet perse langdurige relatie te zijn). Waar ik het wel mee eens ben is dat je nooit te gefocused moet zijn op doel van een relatie en de ware liefde, want dat gaat niet werken. Ik zie soms wel eens mannen en ook vrouwen die met dit doel uitgaan of daten en soms bijna moeten huilen (gezichtsuitdrukking) en steeds somberder en gefrustreerder voor zich uit staren vaak gecombineerd met enorme hoeveelheden drank. Voor mij moet er chemie zijn met (soms voor mij ook twee vrouwen samen) in combinatie van opbouwende spanning met eerst oogcontact, flirten, dan na aanspreken, chemie en samensmelting en dan de speelse aanrakingen, en dan zoenen en dan de rest. Dit hoeft overigens niet altijd in een kroeg of andere uitgaansgelegenheden te zijn maar kan ook op straat of in park (picknick (soms beter door minder ruis) plaats hebben. Ultieme doel van daten is te komen tot samensmelting met haar en samen langdurig sidderen van extase (de leukste van deze ontmoetingen dates voelden voor mij als een droom die werkelijkheid was geworden, en voelde of ik in het paradijs was beland (gek genoeg ontstonden deze situaties meestal als ik van te voren dit niet had verwacht dus onverwacht )Daarom is voor mij persoonlijk een ultiem doel stellen ultiemiedabel.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Klint alsof je het aardig snapt, Peter. Gewoon plezier hebben zonder verwachtingen werkt het beste voor aantrekkingskracht en dat merk je direct. Dan kunnen de mooiste dingen gebeuren.
   Ik stuur een ticket voor het feestje vanavond jouw kant uit.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search