Het diep verborgen geheim achter haar bindingsangst

Heb jij ooit zo veel liefde voor iemand gehad, alleen maar om te leren dat ze dat uiteindelijk na heel veel getwijfel niet van je kon ontvangen? De blinde paniek voor de onvoorwaardelijkheid van de liefde zou een reden kunnen zijn dat zij ten onder gaat aan bindingsangst en zich uiteindelijk toch terugtrekt uit de relatie. Ze hoeft er bij jou geen kunstjes voor uit te halen en dat is best relaxed maar ook heel erg onvertrouwd.

Ik ben belachelijk goed in de liefde vinden, precies zoals ik het me gedroomd heb. Eerst teken ik een ideaalplaatje, vervolgens pas ik mijn eigen datingstrategieën op mezelf toe en poef! Binnen enkele maanden staat hij voor mijn deur.

Maar nu komt de grote bekentenis: ik ben een stuk minder goed in het vasthouden van de liefde, en label mijzelf daarom als ‘serieel monogaam’. Dat is meerdere monogame relaties achter elkaar beleven.

Met deze wordt alles anders…

Iedere keer neem ik mij voor: met deze man wordt alles anders. Om vervolgens toch weer in exact dezelfde valkuilen te stappen.

Sinds ik geleerd heb dat het helemaal niet de exen zijn die het lijden in mijn liefdesleven veroorzaken, maar dat ik het zelf ben, omdat ik “JA! Graag zelfs!” zeg tegen dit soort partners en hen daarmee mijn leven binnenhaal, is mijn hele zoekstrategie veranderd.

No more onbeschikbare mannen

De sleutelwoorden zijn nu onvoorwaardelijke liefde, commitment en vrij van kinderen of kinderwens.

Ja, dat klinkt wel als een aantrekkelijke, duurzame partnerkeuze. Dus werk ik mijn magie, en toen zijn ze daarboven hard met mijn bestelling aan het werk gegaan om voor mij iemand te regelen. Als gratis extraatje hebben ze ‘m ook nog eens super hot gemaakt. Precies waar ik op val, netjes afgeleverd bij mij thuis. Ik kon mijn geluk weer eens niet op.

In tegenstelling tot mijn vorige partners is deze zo beschikbaar als maar kan. Het is een feest van groene vlaggen. Nergens hoef ik mooie kunstjes te doen, want ik heb zijn liefde al, onvoorwaardelijk. Voor hem ben ik goed genoeg helemaal zoals ik ben. De verleidster mag in de kast blijven.

Wat pas echt eng is? Een geliefde die onvoorwaardelijk van je houdt

En nu begint de paniek me pas echt om het hart te slaan. Wow, wat is dit eng! Nooit was ik banger voor de liefde dan nu. Wat is hier toch aan de hand? Ik merk dat ik hem af en toe op een armslengte afstand houd. Kom alsjeblieft niet te dichtbij, voel ik…

Onbeschikbare geliefden, ik heb het ervaren als nachtmerries. Maar het voelde wel vertrouwd. Ik wist precies wat ik ermee moest doen. Leuk, een nieuwe uitdaging. Verleidster-modus aan! Heerlijk vond ik het, om hard te werken voor de liefde. En als ik daar dan een beetje van kreeg, smaakte het extra lekker. Extra ‘verdiend’. Ja. Dit kan ik heel goed.

Maar iemand die gewoon helemaal beschikbaar is? Dat is volkomen onbekend terrein voor me. En ik had nooit gedacht dat dat me zou beangstigen. Het maakt me op mijn hoede, bang dat hij te dichtbij komt.

Bindingsangst is verlatingsangst verscholen achter een zonnebril

En door dat in te zien kom ik opeens een laag dieper. Ik huil in zijn armen. “Ik wil je niet kwijt!” … Ik zie nu duidelijk dat mijn eigen bindingsangst eigenlijk gewoon verlatingsangst verscholen achter een zonnebril is. Zonder woorden houdt hij me vast. Hij laat me huilen.

Ik heb alles gekregen wat mijn hart begeert, en meer. En nu ben ik er bang voor. En dat is helemaal OK. Ik ben veilig. Ik mag dit gaandeweg, stapje voor stapje leren ontvangen.

Tegen wat voor vrouwen zeg jij ‘Ja graag’?

Heb jij ooit zo veel liefde voor iemand gehad, alleen maar om te leren dat ze dat uiteindelijk na heel veel getwijfel niet van je kon ontvangen? De blinde paniek voor de onvoorwaardelijkheid van de liefde zou een reden kunnen zijn dat zij zich uiteindelijk toch terugtrekt uit de relatie. Ze hoeft er bij jou geen kunstjes voor uit te halen en dat is best relaxed maar ook heel erg onvertrouwd.

Vaak heeft ze dit zelf niet door en wordt deze angst versluierd door twijfel en verveling. Ze zal je al snel saai vinden, of ‘te lief’. En dat zijn natuurlijk veel makkelijker emoties om te verwerken, dan de angst die er onder zit.

Wat doe je eraan dan? Het antwoord vind je niet bij de vrouwen, maar in jezelf. Tegen wat voor soort vrouwen zeg jij ‘Ja graag’? Wie nodig jij uit in je leven? Wie trek jij aan en en wie stoot jij af? Daar vind je alle aanwijzingen die je nodig hebt, om betere relaties aan te gaan.

Laat me weten in de comments hoe dit verhaal aan jouw liefdesleven raakt. Ik leer heel graag van jouw ervaringen.

 

 

Showing 2 comments
 • dennis
  Beantwoorden

  Beste Klazien, dit heb ik twee keer meegemaakt. Ik zou zelf graag het antwoord willen weten wat er dan in mij of haar zit waardoor het twijfelen begint. Snap er niks van. We hebben allemaal angsten, maar ik snap niet goed dat deze omhoog komen in dit soort situaties. En waarom kan iemand niet een keuze maken op basis van alle dingen die goed gaan en dan waarderen wat ze hebben en daarvan genieten. Waarom zijn woorden niet genoeg om dit soort situaties te bespreken… 🙁

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Dennis, wat je je afvraagt is één van de grootste en meest frustrerende raadsels van liefdesrelaties. En je laatste zinnetje doet het ‘m. Woorden zijn inderdaad niet de manier om dit soort situaties te bespreken en je relatie te kunnen redden. Terwijl we zo geleerd hebben dat we alle problemen kunnen oplossen, als we er maar over praten. Toch heb je meer invloed over twijfelrelaties dan je denkt. Die macht zit in jou, echt! Ik ben het allemaal op dit moment aan het uitpluizen. Binnenkort ga ik hier veel meer over delen. Stay tuned!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search