Ghosting. Wat kun je er aan doen?

Ghosting. Dat is van het ene op het andere moment nooit meer wat horen van je date, met wie je dacht dat het wel goed zat. Ze reageert niet op je berichtjes en lijkt van de aardbodem verdwenen. Erg pijnlijk als het je overkomt. Kun je daar zelf iets aan doen? Jazeker. En er valt veel van te leren. 

Je hebt een ontzettend leuke meid leren kennen. Veel overeenkomsten, leuke gesprekken, er wordt heel wat gelachen en geflirt, en je merkt dat jullie goed op elkaar reageren. Gewoon een fijn, ontspannen samenzijn. Op het idee van vervolgdates reageert ze enthousiast. 

En dan… van de ene op de andere dag, niks meer. Ze reageert niet meer op jouw berichtjes en lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Wat is hier in godsnaam misgegaan? Het was toch leuk?

Dit is dus ghosting

En als dat je overkomt, kan dat heel pijnlijk voelen. Alsof je zomaar even wordt afgedankt. Je voelt je knap waardeloos. En boos. Het is moeilijk te snappen waarom ze niet even de moeite kan nemen om gewoon eerlijk tegen je te zeggen wat er aan de hand is. 

 

Hoe komt het dan dat mensen zo lullig doen?

Ghosting is een vervelend bijverschijnsel in een wereld waarin we steeds meer digitaal met elkaar communiceren. Het komt vooral veel voor bij online dating. Dat zit zo. Hoe laagdrempeliger en sneller het medium van communicatie, hoe lager de commitment aan het contact. Whatsapp is een mooi voorbeeld hiervan. Even snel iemand een klein berichtje sturen is nog nooit zo makkelijk geweest. De behoefte aan een snippertje aandacht is binnen één swipe op je schermpje bevredigd. 

Maar dit medium maakt het ook extreem makkelijk om iemand te negeren als je geen zin in die persoon hebt. Beleefdheden en daardoor ook je mede-menselijkheid vliegen als eerste de deur uit, als het middel om contact te leggen stukken laagdrempeliger wordt. En als je dankzij deze digitale media niet meer door het ongemak van het afwijzen hoeft heen te gaan, waarom zou je dan die moeite nog doen? Je ziet de persoon aan de andere kant toch nooit meer.

Wat moet je doen als het je overkomt?

1. Bewustwording: dit gaat niet over jou

Besef je: jij hebt helemaal niks fout gedaan. Echt niet. Voor sommige vrouwen is het erg moeilijk om nee te zeggen. Ze hebben het simpelweg nog nooit echt goed geleerd. Ik als vrouw weet er alles van. Nee zeggen vind ik nog steeds best een uitdaging, vooral als ik zie hoe enthousiast de ander is. Dit verklaart ook waarom jouw date op het ene moment enthousiast lijkt in te stemmen met je ideeën en als het puntje bij paaltje komt niks meer van zich laat horen. Een afwijzing geven is nou eenmaal nog moeilijker dan er één te ontvangen. 

Het ligt dus niet aan jou. Het is zij die moeilijk kan omgaan met het duidelijk laten horen van haar nee. En dat is net zo vervelend voor haar, als dat het voor jou is.

Nog meer berichtjes sturen heeft geen enkele zin. Jij kunt de ander niet veranderen. Alleen jezelf.

 

 2. Trek je conclusies

Ik kan me goed voorstellen dat als je niets meer van haar hoort, je ook niet weet wat ze nou bedoelt uiteindelijk. Hier een heel simpele vuistregel voor je: ghosting = een nee. Negen van de tien keer betekent het dat ze gewoon niet zo geïnteresseerd is in je. 

Een heldere afwijzing dus. Niet alleen een nee voor jou, maar trek voor jezelf ook een duidelijke grens. Iemand die jou afwijst, is sowieso geen match. En iemand die jou ghost is al helemáál foute boel. Want ook al weet ze in al haar sociale onhandigheid geen raad met je, ghosting is en blijft een laffe daad die niet getuigt van enig respect voor jou. Jammer voor haar, maar geen tijd meer aan verspillen. Op naar de volgende die wel een ja bij jou voelt. 

 

3. Own je gevoelens

Ghosting, hoe voelt dat voor jou? Ouch, voel die afwijzing schuren. De grote valkuil is hier nu: schuldigen aanwijzen. Zij is niet schuldig aan jouw gevoel van afwijzing. En jij bent ook niet schuldig aan dat dit je is overkomen. Ja het is een rotgevoel. Een soort micro-liefdesverdriet. Dit gevoel is van jou en jou alleen. Het doet pijn en dat is heel logisch en okee. En niemand anders dan jij hebt de keuze in wat je met dat gevoel doet. 

Er zijn twee keuzes voor je: of je laat dit gevoel jouw verhaal van afwijzing bevestigen. Het bekende verhaaltje dat je vast wel kent: ‘Zie je wel, als het er op aan komt, negeren ze me allemaal. Ik ben het ook helemaal niet waard.’ Hallo slachtofferschap. Geloof jij er nog in?

Of je staat weer op, klopt je broek uit en kiest ervoor om te leren. Waar komt deze pijn eigenlijk echt vandaan? Wat zou je de volgende keer anders kunnen doen? Hoe kan je de volgende keer een speelveld creëren zodat jullie allebei gemakkelijker je grenzen aan kunnen geven bij elkaar? 

Zie je hoe je hier uiteindelijk altijd zelf de keuze hebt om met ghosting om te gaan? Bij de eerste optie leg je de verantwoordelijkheid voor je gevoel bij de ander neer en snijd je jezelf af van genezing en groei. In de tweede optie wijs je geen schuldigen aan (ook jezelf niet), maar neem je wel verantwoordelijkheid voor je eigen gevoel, waardoor groei wel mogelijk is. Kortom, het maakt je simpelweg beter met vrouwen. 

 

Gratis online workshop:

Afwijzing, twijfel en friend zone

Ze zijn weer terug van weggeweest, en nog altijd helemaal gratis! Mijn online workshops.

Ghosting is niet de enige manier om afgewezen te worden. Er zijn tal van manieren om de deur in je gezicht dichtgegooid te krijgen in de liefde. Bijvoorbeeld door genegeerd te worden. Of ‘Laten we gewoon vrienden blijven’, wel eens gehoord? Of die leuke date die maar blijft twijfelen of ze wel of geen relatie met je wil en eindeloos in het voorportaal van dating blijft hangen. De tegenstrijdige signalen die je soms van vrouwen ontvangt… om gek van te worden! 

Waarom wijzen vrouwen jou altijd af? Ligt het aan jou? Op welke valkuilen moet je letten? Hoe voorkom je afwijzingen? En als het toch gebeurt, hoe ga je er dan het beste mee om, zodat je er echt van leert? Wist je dat je afwijzingen zelf kunt transformeren, zodat je vaker een enthousiaste JA krijgt? Ga ik je allemaal leren in mijn gratis webinar op maandagavond 21 juni om 19:00 uur. 

 

Schrijf je hier in: Gratis online workshop.

 

Oh trouwens, als je de workshop volgt, ben je volledig anoniem. Niemand (ik ook niet) kan jou zien, maar jij kan mij wel zien. Wel zo prettig voor je privacy 🙂

 

Showing 3 comments
  • Mike
    Beantwoorden

    Ik deed het zelf vaak onbedoeld, omdat ik nogal eens traag reageerde op berichten, waardoor het gesprek al snel uitdoofde.

    Maar omgekeerd heb ik het inderdaad ook meegemaakt: eindelijk leek ik een leuk gesprek te hebben en dan opeens… stopte het contact. Het is even jammer, op zo’n moment, maar je moet he daar inderdaad overheen zetten. Het zou toch maar een moeizame relatie worden.

    • Klazien
      Beantwoorden

      Hi Mike! Wat goed dat je het kan omkeren. Als je terugdenkt aan wanneer je zelf contacten hebt laten doodbloeden. Da’s ook best een goede tip om de ghoster beter te kunnen begrijpen: zoek de ghoster in jezelf. Ik zou het zelfs nog een stap verder nemen en me afvragen hoe ik zelf netter met mijn flirts kan omgaan die ik niet meer wens te zien of spreken. Want hoe respectvoller en eerlijker je met hen omgaat, hoe meer je dat gedrag ook uitnodigt bij anderen in jouw leven. Bedankt voor de inspiratie.

  • Danny
    Beantwoorden

    Ik pleit “schuldig”. Reden? Ik whatsapp niet graag (kan me hekelen aan dat te-kleine-klavier voor me te dikke vingers😂) en vind het allemaal zowat oppervlakkig. Heeft eigenlijk totaal niets met de persoon in kwestie te maken.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search