Flirten als ze aan het werk is?

Die ontzettend schattige meid in de bakkerij om de hoek die altijd stralend begint te glimlachen als jij haar winkel komt binnengelopen. Of die uitzonderlijke helpdeskmedewerker die speciaal voor jou hemel en aarde heeft bewogen om jouw probleem op te lossen. Of jouw knappe huisarts, die je altijd het gevoel geeft dat jij een bijzonder plekje bij haar hebt.

Zij moeten wel een oogje op je hebben toch? Anders zouden ze toch niet zo flirterig doen? Dit zou je kunnen denken, ware het niet dat er een belangrijk verschil is: zij zijn aan het werk.

Ik krijg regelmatig de vraag van mannen of ze kans maken bij die leuke barvrouw, of therapeut, of stewardess. En hoe ze het dan vervolgens moeten aanpakken.

Maar de vraag die ik helaas ook heel vaak krijg is of ik zelf nog single ben, gevolgd door een aantal knipoog-, kusjes- en hartjes-emoticons.

 

“Hey…”

Ik doe iedere dag mijn best om mijn beste lessen in de liefde te geven aan alle single mannen die de hoop al bijna hebben opgegeven op een liefdevol en overvloedig liefdesleven. Die graag de liefde weer willen voelen stromen door hun leven.

Mijn beste kennis deel ik bijna dagelijks gratis in blogs en webinars. Ik geef mijzelf bloot en draai mijn hart binnenste buiten om die mensen naar wie mijn hart uitgaat te helpen en te inspireren.

Helaas ben ik door die grote zichtbaarheid ook erg kwetsbaar. Ik krijg regelmatig de shit van sommigen die menen met me te moeten flirten als ik aan het werk ben. Dat is aan de ene kant niet zo vreemd, omdat ik mij richt op vrijgezelle mannen. En je zou kunnen denken: meid, dat is toch een groot compliment? Zeker als je dit soort flirterige boodschappen zelf nooit krijgt.

Toch voelt het iedere keer weer als bijzonder irritant, elke keer als ik berichtjes krijg in de strekking:

He lekker ding van me ik vin jou wel leuk wil jij date met mij kusjesssss!!!’

Maar ook een simpel “hey!” out of the blue van de zoveelste volslagen vreemde man wordt op den duur onverdraaglijk.

Ik doe mijn werk omdat het mijn missie en professie is. Niet omdat ik een vriendje zoek. Dat ik eindeloos vriendelijk en begripvol blijf, is omdat dat bij mijn werk hoort als professioneel hulpverlener.

Begrijp me niet verkeerd. Ik hou van een goede flirt. Maar absoluut niet als ik aan het werk ben.

Dus, is het raadzaam om te flirten met leuke vrouwen als ze aan het werk zijn?

Nee, dat is het niet. Het brengt haar in een ontzettend nare positie, het is gênant, en de flirter staat voor gek zonder dat hij het door heeft, omdat zij hard werkt om zijn gezicht en ego te redden met een beleefde houding.

Waarom doet ze dan toch zo flirterig? Wat maakt deze situatie anders?

4 factoren die flirten tijdens haar werk onwenselijk maken

 

1. Haar ‘geflirt’ met jou is uitsluitend professioneel

Het is natuurlijk ontzettend vleiend en aantrekkelijk dat een servicemedewerkster zo uitzonderlijk vriendelijk en zorgzaam tegen jou doet en je een geweldig gevoel geeft. Dit is geen teken dat ze jou aardig vindt. Dit is een teken dat zij goed is in haar werk. Als zij als professional een klant het gevoel kan geven dat hij op nummer 1 staat, dan doet ze haar werk goed en is haar baas waarschijnlijk erg blij met haar. That’s it. Zoek er niet meer achter dan dat.

Wil je toch iets aardigs terug doen? Dat kan zeker, maar houd het professioneel. Geef haar bijvoorbeeld een dikke fooi als teken van waardering voor haar service.

 

2. Zij moet altijd vriendelijk tegen je blijven

Iedereen die met mensen werkt weet: je moet altijd vriendelijk blijven. De klant heeft altijd gelijk en vaak moet je je echte gevoelens inslikken en altijd vriendelijk blijven lachen. Als iemand ongevraagd met je begint te flirten tijdens je werk heb je simpelweg vaak niet de optie om daar authentiek op te reageren. Dit is een rotpositie om in te zitten. Je hebt dan geen andere keus dan professioneel te blijven en het te negeren. Zelfs in het geval dat je er wel van gediend bent.

 

3. Zij moet ook representatief blijven tegenover haar andere klanten

Niet alleen tegenover haar baas, maar ook tegenover haar andere klanten is het ontzettend gênant en oneerlijk bovendien. Wil je haar niet in verlegenheid brengen, laat het flirten dan lekker achterwege. Het is niet heel moeilijk.

 

4. Zij kan niet weg uit de situatie

Er is een erg vervelend effect van flirten met professionals en dat is: zij kan niet weg uit de situatie, want ze is aan het werk. Onlangs heb ik aangifte moeten doen bij de politie van een man die me begon te bedreigen met… nou ja, daar heb ik het liever niet over hier. Maar het kwam erop neer, dat mijn negeren van zijn avances hem stimuleerde om me te gaan stalken en bedreigen. Gelukkig weet hij niet waar ik woon! Het is misschien een extreem voorbeeld, maar toch. Deze dingen gebeuren.

Dit zijn afwegingen die vrouwelijke professionals in de publieke sector iedere keer moeten maken, als er iemand met hen begint te flirten op een plek waar zij niet weg kunnen: In hoeverre moet ik vriendelijk blijven? Wat als hij link wordt? Kan ik me op tijd even terugtrekken zonder dat mijn baas het doorheeft? Terwijl mijn andere klanten staan te wachten?

Het vele ongepaste geflirt heeft in mijn geval het plezier dat ik in mijn werk had iedere keer een beetje minder gemaakt. Het is ook de reden dat ik afgelopen zomer even wat minder webinars heb gegeven en niet meer overal zichtbaar wilde zijn.

Gelukkig bof ik heel erg met de mannen in mijn netwerk die zich gewoon hebben bewezen als respectvol, betrouwbaar en committed. Degene die bereid zijn om te werken aan hun doelen. Die iedere dag weer het lef tonen om écht te zijn, met zichzelf en met de wereld Voor hen doe ik het. Mede dankzij hen blijf ik gemotiveerd om te doen wat ik doe.

 

Gratis webinar:
Flirten met consent 

Ben jij benieuwd naar wél succesvolle manieren om te flirten die net zo respectvol zijn naar haar als naar jezelf? Die manieren zijn er. Ik noem het ‘flirten met consent’ en ik geef er aanstaande dinsdagavond 15 oktober een gratis online workshop over, live.

 

Je leert daar:

Wat is consent en waarom maakt het flirten zoveel beter;

​7 manieren om succesvol te flirten met consent;

De 5 meest gemaakte fouten waardoor flirten vaak niet lukt;

Aantrekkelijke, sexy spanning opwekken tijdens het flirten;

Dankzij consent minder in je hoofd en meer in je gevoel te komen, waardoor je spontaner kunt flirten;

Het geheim van non-verbaal flirten met consent;

Vaker een authentieke ‘ja’ krijgen;

Beter omgaan met afwijzingen, zodat flirten succesvoller wordt en minder eng.

 

Schrijf je nu hier in en reserveer de dinsdagavond in je agenda voor de live online workshop.

 

 

Showing 2 comments
 • Wouter Steenbeek
  Beantwoorden

  Shit, webinar gemist. Ik kwam maandagavond terug van vakantie en toen ik thuiskwam had ik even andere dingen aan mijn hoofd. Jammer, want hierover had ik wel wat willen bijleren.

  Wat je hierboven schrijft, weet ik uiteraard. Natuurlijk glimlachen serveersters, stewardessen en winkelmeisjes naar hun klanten, zeker de mannelijke. Ik heb genoeg sociale vaardigheden om daar niets achter te zoeken. En een serieuze flirt aangaan met zo iemand – ik zou het niet eens durven…
  Hoewel – eigenlijk zit ik constant in de flirtmodus. In de oppervlakkige flirtmodus weliswaar, maar toch. Ik ga geen uitgebreide complimentjes maken, maar ik glimlach toch wel heel breed. En als ik bij de kassa tegenover een meisje van twintig sta, zeg ik toch ook wel anders “hoi” dan wanneer er een dikke troela van vijftig achter zit…

  Ga ik nou te ver? Ik heb altijd het idee gehad dat ik binnen de grenzen van het gebruikelijke bleef. Mensen van mijn generatie (en jongere generaties) gaan nu eenmaal zo met elkaar om. Mijn vader had op mijn leeftijd misschien nog “u” gezegd tegen jonge caissières; wij doen dat anders. Maar aan de andere kant maak ik wel degelijk duidelijk dat ik zo iemand leuk vind – al geef ik geen complimentjes en doe ik al helemaal geen voorstellen.
  Verder: misschien hoort het niet, maar je hoort toch altijd weer berichten van relaties die zo ontstaan. “Toen wij elkaar leerde kennen, werkte ik op de broodafdeling van de AH.” En nee, niet alleen in Bouquetromannetjes (die lees ik overigens niet), ook in het echt. Kan dat dan? Is de klant dan over de schreef gegaan? Had die relatie er nooit mogen zijn?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Wouter, leuk om je hier tegen te komen! Goede punten waarmee je komt. Flirten is natuurlijk best een breed begrip. Je hebt flirten en flirten. Ik denk dat het super goed is dat je constant in de flirtmodus staat, maar dan op een lichte manier, zoals je uitlegt. Dat zouden meer mensen moeten doen 🙂 Maakt de wereld een stuk leuker. En ook vrouwen die aan het werk zijn, waarderen dat vaak wel. Ik denk wat ik in dit blog bedoel met ‘Flirten’ meer gaat over op een creepy manier complimentjes geven en voorstellen doen om af te spreken. En toegegeven: dat is best een grijs gebied.
   Verder ontstaan relaties op de gekste plekken en combinaties. Relaties tussen klant en professional zijn daarop geen uitzondering.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search