F*ck cool, wees echt

Moet je cool zijn om een vriendin te krijgen? Dat niet. Wees echt. En dat is vaak helemaal niet zo cool. Maar als je daar volledig cool mee bent is dat natuurlijk weer wel heel cool. Maar dan op een manier die je juist een relatie oplevert.

 

Je ontkomt er niet aan. De hele cultuur is er op ingericht om mannen in te prenten dat ze zich op een bepaalde manier moeten gedragen om aantrekkelijk te zijn voor vrouwen. De natuur zou daar ook een handje aan mee helpen, want testosteron.

Wees dominant, leg de wereld jouw wil op; neem nooit een blad voor de mond; lomp zijn mag, nee moet; lach niet; sowieso geen enkele emotie laten zien; heb altijd zin in seks, en wat je ook doet, dans niet. Vooral niet dansen. Altijd cool blijven.

 

Doen of zijn

Allemaal reuze mannelijk, zulke eigenschappen. En begrijp me niet verkeerd. I love me some alpha op z’n tijd. Maar niet omdat hij zo doet, maar omdat de eigenaar van die eigenschappen zo is: een subtiel, maar essentieel verschil. Hij kan het gewoon niet helpen. Dit is niet het soort gedrag wat hij aangeleerd heeft in een  clubje. Het is gewoon z’n karakter.

Voor de drie procent mannen die aan deze beschrijving voldoet is dat leuk. Om als man aan het maatschappelijke man-hokje te voldoen is makkelijker dan er van af te wijken (net zoals het voor vrouwen best prettig moet zijn om aan het extreem smalle maatschappelijk vrouwbeeld te voldoen). En om daarmee ook nog flink wat vrouwen aan te trekken is helemaal mooi meegenomen. Ik kan het alleen maar toejuichen.

 

Liever lief dan lomp

Maar wat nou als je bij de 97% van de mannen hoort die niet aan dit smalle label voldoet? Misschien ben je van nature niet zo’n baasje en past het gewoon niet zo bij je om anderen te vertellen wat ze moeten doen. Doe je nou eenmaal liever lief dan lomp. Vind je dat lachen de wereld kleurrijker maakt, net zoals alle andere emoties die er ook gewoon mogen zijn. En 100% van de tijd geil zijn? Pfff, gelukkig niet, jij hebt meer dingen te doen in je leven.

 

Volgens sommigen heb je nu een groot probleem.

Volgens mij niet.

 

Weet je wat pas sexy is? Echt zijn. Dus wat voor eigenschappen je ook hebt, own it! Ga je nooit nooit nooit excuseren voor eigenschappen die niet mannelijk genoeg, niet cool genoeg, niet whatever genoeg zouden zijn.

 

Wat vind je van free huggers? Rare snuiters? Sneu? Blije hippies? Wereldverbeteraars? Irritant? Free huggers zijn niet de coolste personen op aarde. Dat besef ik me, omdat ik zelf soms op straat met zo’n free hugs bord sta. Voor de lol. Je kunt niet halfslachtig free huggen. Je moet er echt voor gaan staan in volle overtuiging. Cool? Niet echt. Fucks given? 0.

 

Vraag je af wat jou uniek maakt en ga er voor staan, ook al maakt dat je totaal niet cool. Om je daar druk over te maken is voor tieners. Echte mannen halen hun schouders op over wat wel of niet ‘Echte Mannen’ is.

In een vlaag van inzicht vertelt Axe deodorant hetzelfde verhaal, maar dan in een flashy reclamespotje, dat verrassend de moeite waard is om te bekijken.

 

Wees echt

Je kunt met je zonnebril op je pokerface de hipste club binnenlopen, maar als JIJ dat eigenlijk niet bent – en eerlijk is eerlijk, wie is dat nou wel? – maak je geen schijn van kans op een relatie waar je echt blij van wordt.

 

Conclusie: Ga niet proberen aan een masculien plaatje te voldoen als het in werkelijkheid een masker is. Je zal niks aan een masker hebben zodra je een duurzame relatie met iemand aangaat. Dat hou je gewoon niet vol. En jij bent zoveel meer dan dat.

Groetjes!

 

Zo krijg je wel een vriendin

In mijn training ‘Zo krijg je een vriendin’ leer ik je hoe je een toprelatie verovert. Niet door te veranderen in een rol waarin je je niet thuis voelt, maar juist door te worden wie jij bent en die kracht vol in te zetten.

Dit is wat R. heeft ervaren, die de training eerder heeft bijgewoond:

“… super handige tips over hoe en wat je nu eigenlijk moet doen om echt zichtbaar te worden voor die leuke vrouwen. Alles laagdrempelig en snel in de praktijk te brengen. Super!”

Schrijf je snel in hier. De groepen lopen steeds sneller vol.

 

Jouw minst coole eigenschap

Ik ben benieuwd, wat is jouw minst coole eigenschap? Voel die therapeutische werking en kom uit de kast in het reactieveld hieronder.

 

Showing 4 comments
 • Jan
  Beantwoorden

  Goed geschreven stuk, heel herkenbaar!

  ‘To thine own self be true’, toch zo makkelijk niet, ondervind ik vooral in mijn huidige levensfase. Want zelfkennis en authenticiteit zijn niet zo simpel te verwerven als je zoals ik van nature schuchter bent en je ongemakkelijk voelt in vreemde kringen van meer dan drie mensen. Een karaktereigenschap die ik momenteel sterk probeer te onderdrukken, met wisselend succes. Maar toch, de wil is er.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Jan! Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt naarmate je steeds meer je afhankelijkheid kan loslaten van de uitkomsten die je wenst. Oftewel: hoe je steeds minder gaat geven om hoe anderen over je denken. Later meer 😉

 • Erik Weijers
  Beantwoorden

  Haha. Het minst coole… ik kan in discussies soms zo meedenken met het standpunt van de ander, dat ik mijn eigen standpunt dreig te vergeten. Een ander perspectief kunnen innemen is interessant, maar niet echt mannelijk volgens de ouderwetse normen.

  • Klazien
   Beantwoorden

   haha Erik, doet me denken aan een van mijn niet coole eigenschappen: letterlijk antwoord geven op retorische vragen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search