En toen was ik zelf verslaafd aan de liefde…

4 Maanden is het geleden dat ik mijn laatste blog schreef, getiteld ‘Op wat ben ik eigenlijk verliefd?’ Daarna totale radiostilte. Geen blogs. Geen e-mails van mij met handige dating tips. Even geen nieuwe cursussen ook… Wat deed ik dan wel? Totaal tot over mijn oren verslaafd aan de liefde.   

Ik heb mijn werk bewust even helemaal stil gelegd om in diepe winterslaap te gaan. De hele corona crisis vroeg me om rust en bezinning. Maar ook moest ik eerst iets belangrijks doorleven, voordat ik daar de vruchten van kon plukken en ben waar ik nu ben. 

Dit is normaal voor mij: wat ik doe is mijn liefde en waarde over de hele wereld rondstrooien aan iedereen die het ontvangen wil, in de vorm van het werk dat ik doe. Dat vind ik fijn. Maar de afgelopen maanden ging al die liefde even richting 1 persoontje en niemand anders. En die ene persoon was ik niet zelf… Oeps. 

 

Hallo drama

Er is iets gebeurd wat ik me van ze lang zal ze leven nooit had kunnen voorstellen, dat het mij zou kunnen overkomen. De meeste van mijn romantische relaties zijn over het algemeen leuk, goed en gezond voordat we onze eigen weg weer gaan. Maar deze? Oh… 

Termen die ik vaak heb onderzocht (met behulp van deze geweldige boeken), maar nooit dacht dat die op mij van toepassing zouden zijn, ik heb ze in een snelkookpan mogen meemaken: liefdesverslaving en het afkicken ervan; bindingsangst en verlatingsangst; ouder-projecties en kind-pijn. Ik weet nu precies wat het is en hoe het voelt. Verslaafd aan de liefde. Hallooo drama. 

 

Hallo data

Totdat ik opeens aan de andere kant van deze korte heftige episode weer ben komen boven te drijven, aka: hij verliet mij. Drie keer raden wie mij daar juichend stond te verwelkomen aan de finish. Yup, ik was het zelf. Het voelde een beetje als na een achtbaanrit. Nog trillend op mijn benen en totaal euforisch. Holy hell, Dat. Was. Awesome! Zou ik het nog een keer doen? Nooooope! 

Uitdagende, intens gepassioneerde relaties zoals deze sleuren je het hele spectrum van emoties door en alles op standje 10. En als je een beetje zoals ik bent, doe je dat groots en meeslepend met een wijd open hart. Geen terughoudendheid. Maar als je er eenmaal een stapje naast kunt gaan staan en alles is goed en wel voorbij, levert het je ook een schat aan data op. Alsof je voor een spiegel staat en allemaal notities hebt gemaakt over je eigen reflectie. Confronterende en verrassende informatie die je door allemaal blinde vlekken normaal niet kon zien, maar dankzij een partner ineens wel. 

 

Het antwoord vind je in je lichaam

En nu zit ik dus met een hele berg aan waardevolle data over mezelf, waar ik zo zo veel van mag leren. Eerst alles uitzoeken en ordenen. Dan begint de verwerking. Duurt soms eventjes. Om tot slot alles netjes te archiveren. Allemaal in nauwe samenwerking met mijn lichaam dat mij feilloos informeert over waar de emoties plaatsvinden, hun hele historie van kinds-af-aan en wat ik nu nodig heb in mijn leven. 

Ik heb diepe bewondering gekregen voor dit wonderlijke lichaam dat eens te meer een perfect intelligent systeem is gebleken dat alles uiteindelijk samenbrengt in het hart. Emoties, geschiedenis, trauma, liefde, wijsheid, verantwoordelijkheid, lust, plezier, speelsheid en zelfs magie. Mijn lichaam zit er nooit naast. Zij weet het want zij voelt het. 

 

Het doel van relaties

Wat nou als het doel van relaties helemaal niet is om de ware te vinden… Je vertelt jezelf keer op keer: met deze wordt alles anders. Echt! Om er dan toch weer achter te komen, oh nee toch niet. Maar wat nou als het juist een fantastische kans is om jezelf beter te leren kennen? Er zijn geen betere spiegels dan romantische partners, omdat ze je zo diep kunnen raken. Ze tonen je zo mooi de diepe liefde die jij van binnen en van buiten zelf bent. Die geweldige partner waar je zo naar verlangt? Die ben je al. Kijk maar goed. En vergeet niet om notities te maken. 

 

Open voor business

Ik sta weer helemaal open voor het geven van 1-op-1 consults via zoom. Heb je een probleem in de liefde waar je echt niet uitkomt in je eentje? Ik ben er voor je. Ik help je met een paar praktische stappen en aanwijzingen om door je eigen impasse met vrouwen heen te kunnen breken. Wat moet je daarvoor doen? Stuur me een mailtje naar klazien@lovehacks.nl en laat mij weten: 

– Wat is jouw grootste frustratie op dit moment in dating en de liefde?

– Als alles mogelijk was, wat is dan jouw grootste droomwens in je liefdesleven?

Ik ben benieuwd naar je!

 

Showing 4 comments
 • Dennis
  Beantwoorden

  Welkom terug, Klazien! Blij te zien dat je nog steeds actief bent. Boeiend om te zien hoe je ook in je eigen leven allerlei relatiebelevenissen meemaakt. Je bent niet alleen deskundige, maar ook ervaringsdeskundige. 🙂

  Het is een mooie filosofie om relaties als kansen te zien, en niet als iets dat “lukt of mislukt”. Ik voel mezelf vaak verpletterd door het enorme verwachtingspakket dat op me wordt geworpen wanneer alleen al het begrip relatie ter sprake komt. Ik hou meer van een organische groei waarbij je gaandeweg kijkt hoe goed je bij elkaar past. Dat kan leiden tot een volwaardige relatie, maar even goed ook iets er tussenin.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Wat een goede instelling, Dennis: laat een relatie organisch groeien en maak ruimte voor waar het ook maar heen wilt groeien. Love it!

 • Wouter
  Beantwoorden

  Ik miste je ook al behoorlijk, ook al wist ik waarom je er niet was. En hoe wijsneuzerig het ook klinkt (zeker uit de mond van iemand zonder expertise én vrijwel zonder ervaring): ik had het wel zien aankomen. Tenminste: ik hield er rekening mee. Wie zo heftig een relatie in duikt, heeft de meeste kans om snel hard de bodem te raken.

  Hoe dan ik ook, het is echt enorm tof van je dat je altijd weer zo kwetsbaar wilt zijn. Vertellen over je eigen liefdesleven, inclusief mislukkingen en valkuilen, is niet zakelijk maar des te menselijker. En je weet hoe dat gaat hè: als je relatie uit is, heb je weer meer tijd voor de buitenwereld. We luiden nu langzaam onze zelfbeperking weer uit; de kans is nu des te groter dat we elkaar nog eens op een feestje o.i.d. tegenkomen. 😉

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search