Eerste hulp bij (heel veel) afgewezen worden

Afgewezen worden. Het kan behoorlijk aan je zelfvertrouwen knagen, zeker als het je een aantal keer achter elkaar overkomt. Deze vijf manieren om met afwijzingen om te gaan zorgen ervoor dat afwijzingen je beter maken met vrouwen in plaats van onzekerder.

1. Laat het probleem bij de ander

“Het ligt niet aan jou, het ligt aan mij…” Wat bedoelen vrouwen hier eigenlijk mee? En waarom voelt het dan zo dubbel, alsof er stiekem toch iets mis met  je is, maar ze het je niet durft te vertellen. Geloof me, er is helemaal niets mis met je. Als ze dit zegt, heeft ze haar eigen goede redenen om niet met je verder te willen gaan. Laat deze problemen bij haar. Jij kan er niks aan doen, dus het is ook niet jouw verantwoordelijkheid. Haal diep adem en ga door naar je volgende avontuur.

 

2. Het is geen test

Accepteer afwijzingen met stijl en duik met frisse moed in je volgende uitdaging. In tegenstelling tot wat populair dating advies ons doet geloven, afwijzingen zijn géén ‘test’. Dat zit zo. Mannen die geen nee accepteren zijn een ontzettend onaangenaam verschijnsel. Helaas komt het vaak voor. Daarom zijn vrouwen vaak wantrouwend naar mannen die wat gretig overkomen. Nu weet je gelijk waarom vrouwen soms preventief tegen mannen zeggen ‘ik heb een vriendje hoor’, of dat nou waar is of niet.

 

3. Iemand die duidelijk haar grenzen aangeeft is fantastisch

Omdat we met z’n allen, mannen en vrouwen, zó bang voor afwijzingen zijn dat we dit het liefst zelf ook niemand willen aandoen, laten we liever niks meer van ons horen na een teleurstellende date. Afwijzen is moeilijk. Maar aan het eind van de dag weet niemand meer waar die nou aan toe is. Daarom is het heel fijn als iemand gewoon duidelijk is dat het wat die persoon betreft, niks wordt. Dan weet je in ieder geval waar je aan toe bent en blijven jullie beide bespaard van teleurstellende vervolgdates. Het is graag of anders niet.

Afwijzen, ik vind het persoonlijk maar lastig. Maar ik weet dat de ander het beste gediend is met mijn duidelijkheid, dus als ik niet verder wil met een man met wie ik een date heb gehad, zeg ik dat snel zo eerlijk mogelijk. Even zo vaak word ik zelf ook afgewezen door anderen bij dates en flirts. De beste reacties krijg ik, als ik het volgende antwoord geef op een afwijzing: “Aw, dat vind ik jammer. Maar super tof dat je je grenzen goed aangeeft. Dat betekent veel voor me”. Het leukste vind ik dat er dan een zucht van verlichting komt en ruimte voor alternatieven. We weten nu allebei: het was toch niks geworden, tenminste, niet op de door mij voorgestelde manier 😉 En dat is OK!”

4. Laat je nooit ontmoedigen

Wees lief voor jezelf als je een afwijzing moet incasseren. Ga jezelf niet de schuld lopen geven. Kijk niet naar wat je verloren bent, maar wat je er van geleerd hebt. Foutjes kunnen gebeuren. Voortdurend zelfs. Kijk hoe je het in de toekomst beter kan aanpakken en laat je vooral niet ontmoedigen, ook niet na de honderdste afwijzing.

 

5. Minder last van afwijzingen

Om het beter aan te pakken kun je beginnen met mijn gratis training: de Comfort Zone Challenge. Daarin vind je 28 oefeningen om steeds socialer te worden met leuke vrouwen waardoor je afwijzingen in je leven elimineert, omdat ze je simpelweg niet meer raken.

De download vind je hier.

 

Conclusie: afwijzingen horen erbij als je succesvol wilt worden met leuke vrouwen. De vraag is alleen hoe je er mee om gaat. Hoe ga jij om met afwijzingen? Ik ben ontzettend benieuwd. Deel het in het reactieveld hieronder. 

Showing 17 comments
 • Martijn
  Beantwoorden

  De laatste paar jaar.. helemaal niet. Ghosting is de regel, soms afgewisseld met een verwijt dat ik als polyamorist niet trouw kan zijn of iets in vergelijkbare richting.
  Wanneer iemand de moeite neemt om respectvol af te wijzen, hoe kort ook, vind ik dat helemaal fantastisch, en wens ik haar oprecht toe dat ook zij vindt wat ze nodig heeft. Het is alleen verschrikkelijk zeldzaam.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Oh, ‘ghosting’ dat hoor ik steeds vaker in mijn omgeving. Ik denk dat het steeds vaker voorkomt omdat snelle dating apps dat in de hand werken. Maar het is ontzettend naar als het je overkomt evenals het verwijt dat je niet trouw zou kunnen zijn als polyamorist. Zeker als ghosting je een keer overkomen is, kun je ontzettend dankbaar zijn voor een simpele afwijzing. Als je dat weet, wordt het ook makkelijker om zelf duidelijk te zijn in afwijzingen.

 • Martine
  Beantwoorden

  Mooie tips, dank je wel! En idd, ghosting en stashing… 🙁 misschien wel nóg moeilijker dan een eerlijke afwijzing.

 • Danny
  Beantwoorden

  Waar ik als man verdomd moeilijk mee heb, is als vrouwen zeggen dat ze “vrienden” wil blijven. Dat is nu het laatste waar ik nood aan heb na een afwijzing. Waarom zeggen vrouwen dit eigenlijk? En vooral, ……menen ze dit eigenlijk?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Het kan echt vreselijk zijn om te horen: ‘Maar we kunnen vrienden zijn’… Zeker niet als je gewoon ontzettend graag haar relatie wilt zijn. De man die naast haar loopt in plaats van erbij hangt.
   Of ze het menen? Veel vrouwen zullen dit menen omdat ze het ook echt zo voelen. Ze waarderen je en willen je niet kwijt uit hun leven omdat ze je ontzettend tof en bijzonder vinden. Maar ja, niet op ‘die’ manier… En dan zijn er natuurlijk ook nog vrouwen die het zeggen als doekje voor het bloeden, omdat ze het naar vinden om je te kwetsen. Of een beetje van beiden…

   Voor jou is het dan belangrijk om heel eerlijk – als dat je overkomt – goed bij jezelf na te gaan: kun je je verlangen naar beantwoording van je liefde volledig loslaten? Dan is de kans groot dat je haar in je leven kunt houden, zonder veel pijn. Maar het zou heel goed kunnen dat je wordt overmand door gekwetste gevoelens en verdriet om de afwijzing. Tja, zie dan maar eens ‘gewoon vrienden’ te worden… In dat geval raad ik je aan om dit artikel over onbeantwoorde liefde eens te lezen. En daarna dit artikel, over het omgaan met liefdesverdriet, nog voordat je een relatie hebt kunnen beginnen.

   Ik hoop dat ik hiermee je vraag een beetje heb beantwoord, Danny.

 • Danny
  Beantwoorden

  Bedankt Klazien om te reageren.

  Gelukkig zit ik momenteel niet in die fase. Happy single hoor, maar nog steeds hopend op “heaven made match”. En die zal er heus wel komen, eerder door een stom toeval dan echt actief op zoek te gaan denk ik zo.

  Toch heb ik een zes maand geleden in deze situatie gezeten. Ik was verliefd, maar dan ook echt smoorverliefd op een dame. Zij mij afgewezen maar wilde wel vrienden blijven. Ik heb dan ook besloten om het contact te verbreken, ik zie het nut daar gewoon niet van in. Tenzij je van zelfkastijding houdt natuurlijk. 😉

  Maar ik heb ook heel wat geleerd van het fenomeen “verliefdheid”. Het was slechts de tweede keer in mn leven dat ik echt verliefd was op iemand. Langs de ene kant een zalig gevoel, langs de andere kant……tja…..beetje eng ook. Ik verloor mn zelfcontrole, (wat ik sowieso al niet graag heb), wist niet wat ik met mn gevoel moest doen, voelde me soms wat verloren, had een beetje angst om haar uit mn leven te hebben, maar besefte ook dat het gewoon om een chemisch proces gaat dat zich afspeelt in de hersenen. Zoals je eerder aangaf. Het gaat om een projectie vanuit jouw “eigen ik” waar je verliefd op wordt, niet op de persoon in kwestie. Beetje gek allemaal. Jouw hersenen spelen werkelijk een spelletje met je. Het maakt je volledig van slag en kan je doen reageren op een manier zoals je nooit eerder zou doen. Soms wat beangstigend hoor. Brrrrr.

  Ik ben een volwassen man maar wist toen echt niet hoe me gedragen en hoe ermee om te gaan. Maar ze is wel uit mijn systeem geraakt.

  Wat heb ik ook nog geleerd? Nooit een vrouw op een voetstuk zetten en in je achterhoofd nuchter blijven. Ok ik klink nu ff misschien heel mannelijk maar er zijn miljoenen vrouwen op de aardbol waar het mss wel mee klinkt. Het is uiteindelijk allemaal heel relatief. Hoeveel mensen geraken wel niet verliefd, om dan na een jaar te zeggen, “ow jah, toen had ik het wel moeilijk maar ik ben nu iemand anders tegengekomen.”. Als je teveel moeite doet word je gewoon onaantrekkelijk voor de dame in kwestie. Het moet allemaal wat relaxed blijven, hoe moeilijk dit ook wel is en lijkt. (Gemakkelijk om dit allemaal te zeggen als je ff niet verliefd bent 🙂 .

  • Jeanine
   Beantwoorden

   Hey Danny, ik mis dat juist, dat een man me op het ‘voetstuk’ zet. Daarmee bedoel ik, dat hij mij het gevoel geeft dat hij mij het hof wil maken. Mij valt het op dat mannen geen extra energie steken in een vrouw. Ook niet echt tijd vrij willen maken, ze hebben het druk met hun eigen leven en wanneer er toevallig een plekje vrij is in hun agenda, dan is er plek voor een date. Terwijl ik al snel prioriteit geef aan het contact.

   • Klazien
    Beantwoorden

    Hi Jeanine. Bedankt voor je reactie. En wat heerlijk om ook eens een reactie van een vrouw te zien. Dat plaatst alles in een mooi perspectief. Als jij op zoek bent naar een man die jou uitgebreid het hof maakt, dan lijkt me dat je heel goed weet wat je wilt. Dus alle mannen die niet de tijd en aandacht in contact met jou steken waarop je hoopt, daartegen kun je dus vanuit alle rust en zekerheid nee zeggen. Die zijn gewoon niet voor jou, hoe graag je het soms ook zou willen. Je zoekt een echte gentleman en geloof me, ze bestaan er genoeg. En je verdient ook niets minder als dat is wat je wilt. Neem dus geen genoegen met mannen die jou maar kleine beetjes aandacht geven. Geef ze simpelweg geen aandacht. Dan verdwijnen ze snel genoeg uit je leven. Maar ga voor die man die er 100% voor jou is. Je bent het waard.

 • dennis
  Beantwoorden

  In friendzones blijven tbv “vriendschap / en kinderen die ik heel graag mocht….”NIET DOEN !! het eindigt ermee dat er toch een ander op de bank zit.
  Ook al geef je aan verliefd te zijn.

  Als t antwoord daarop vaag is moet je direct opstappen. Dat ga ik voortaan zeker doen ipv 8 maanden klussen, koken, en kinderen opvangen.
  Daten is echt niks, niemand reageert er amper qua vrouwen, Ik ben 50, dat is gewoon oud.

  Vrouwen zoeken ook jonger, en hebben t eigenlijk allemaal wel voor elkaar. Alleen dat “ene dingetje” en dat wil ik niet zijn. Daten ervar ik (niet superknap/gewoon normaal) echt als ontzettend vernederend. Vrouwen bepalen en worden bedolven onder de aandacht (de knapperds dan) , de rest tja…dat is net als bij de mannen. Dan wordt t moeilijk. Ik kan niet meer tegen al die afwijzingen, ik laat t los en ben dan liever alleen. Ik vind t echt ontzettend kleinerend. Van vrouwen die zelf ook niet echt miss universe zijn. Maar gewoon zich die houding kunnen permitteren omdat t mannetje moet jagen en reageren. En dus afgewezen wordt..hij moet de stap zetten. Ik ben er klaar mee.. Echt, of niet

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Dennis, dat is echt flink droef om te horen zeg. Wat naar dat je zo’n vervelende friend zone ervaring hebt gehad. Dat moet echt een afgewezen, gekleineerd en afgedankt gevoel geven. En goed van je dat je het als waardevolle leerervaring kan zien en dat je de volgende keer minder snel over je eigen grenzen heen zal gaan. Laat het een belofte zijn om jezelf nooit meer zo in de steek te laten.

   Om je volgende paragraaf moest ik stiekem glimlachen. Ook vind ik het heel dapper van je dat je dit hier gedeeld hebt. Ik spotte zes joekels van aannames en overtuigingen over vrouwen: 1. Vrouwen zoeken jongere partners; 2. Vrouwen hebben het voor elkaar, behalve dat ene dingetje; 3. Vrouwen bepalen; 4. Vrouwen worden bedolven onder aandacht; 5. Bij de minder knappe vrouwen werkt het zoals bij de mannen; 6. Vrouwen kunnen zich een afwijzende houding permitteren; 7. Omdat zij aannemen dat mannen moeten jagen, reageren en de 1e stap zetten.

   Er gebeurt hier namelijk twee hele grappige dingen. Ten eerste maak je zelf deze overtuigingen. Ze dienen je niet, maar blokkeren juist je pad naar die leuke vriendin aan je zijde. Ik nodig je uit om je overtuigingen om te denken in aannames die jou wel dienen. Bijvoorbeeld de eerste: ‘IK zoek jonger, IK heb alles dik voor elkaar.’ Voel je hoe anders dat klinkt? Voel je hoe je met zo’n overtuiging veel beter kunt werken als het op daten aankomt? Aan jou nu de uitdaging om ook echt daarin te gaan geloven. Wat zou je kunnen verbeteren aan jezelf zodat je rotsvast gelooft: ‘ik heb alles dik voor elkaar’. Leer meer over het veranderen van je overtuigingen hier.

   En ten tweede: kun jij zien hoe je van alle ellende, vernedering, verbittering iedereen (in dit geval ‘de vrouw’) behalve jezelf de schuld geeft? Dat kun je prima doen en ervoor kiezen om altijd alleen te blijven, omdat je liefst nooit meer aan deze vernederingen wil blootstaan. Een keuze voor een solitair leven is volkomen prima. Maar als je je minder ellendig daarover wilt voelen, is het niet zo handig om anderen de schuld te blijven geven van je eigen ellende, want dat betekent dat je er niks aan kunt doen en voor altijd passief overgeleverd blijft aan andermans grillen. En dat is super onaantrekkelijk bovendien. Wil je de echt de controle over je eigen (liefdes-)leven weer terug? Mag ik je dan van harte uitdagen om zelf verantwoordelijkheid te nemen over je eigen gevoelens, problemen, geluk en gedrag? Jij bent degene die dit gemanifesteerd heeft in je leven. Als je zelf de verantwoordelijkheid neemt, zul je merken dat je meer controle over je eigen leven krijgt en de mensen die jij uitkiest om dat leven mee te delen.

   Voor nu is het belangrijkste om de focus op liefde en respect voor jezelf te leggen. Beloof jezelf nooit meer in de steek te laten. Eer je eigen grenzen. Voeg kwaliteit toe aan je eigen leven. Geef jezelf wat je zelf het hardste nodig hebt: veel meer liefde. Lees hier over hoe de liefde voor jezelf de basis vormt voor succesvolle dates en relaties.

   Lees je eigen tekst(met mildheid) nog eens terug, lach erom en vraag jezelf af: als jij een vrouw was, zou jij met de schrijver van dit tekstje willen daten? En wat heb je nodig om wel de persoon te worden die die topvrouw even regelt als zijn vaste vriendin?
   Hmmm, food for thought. Veel succes!

 • Walter
  Beantwoorden

  Hoi Klazien,
  Ik durf tegenwoordig best wel vrouwen aan te spreken en daar kreeg ik heel veel zelfvertrouwen van. Maar ondertussen heb ik in ruim 2 maanden al ongeveer 100 vrouwen gehad, maar ik wordt steeds weer afgewezen, ze willen nooit met mij op date en nu keldert mijn zelfvertrouwen weer, want het lukt maar niet om leuke dates hieruit te krijgen.
  Ik weet niet meer wat ik moet doen om wel vrouwen op date te krijgen, heb jij tips waardoor ik voor ik vrouw nr. 200 heb bereikt eindelijk een date ga regelen?
  Groeten,
  Walter

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hey Walter, wat goed dat je weinig weerstand meer voelt om gewoon leuke vrouwen aan te spreken. Een date regelen is weer een heel ander soort skill. En dan een goede klik hebben met een vrouw is wéér een heel ander soort skill. En om die laatste gaat het vooral. Lastig ook dat je zelfvertrouwen zo afhankelijk is van het wel of niet slagen van iemand mee uit vragen. Ik snap dat wel. Maar ook dat kun je leren: maakt niet uit of ze wel of niet met je uit willen: jouw zelfvertrouwen blijft onverwoestbaar. Want het zegt namelijk weinig over jouw kwaliteiten. Wat als ik je zou zeggen dat dit gewoon mogelijk was… Dus twee dingen zijn hier een belangrijke volgende stap voor je: je eigen zelfvertrouwen opbouwen. Vanuit jezelf. Dus niet vanuit de bevestiging van anderen (vrouwen in dit geval). De andere stap is: maak voor jezelf een schifting en leg de focus op plekken en situaties waar jij de vrouwen ontmoet die het ontzettend leuk vinden om met jou op date te gaan. Die zelfs zèlf het initiatief gaan nemen om JOU mee uit te vragen. En verander je methode van dates regelen. Het is duidelijk dat jouw numbers games niet voor je werken en ook niet voor je gaan werken. En als je altijd doet wat je altijd deed, zul je krijgen wat je altijd kreeg. Daarom is het veranderen van je methode zo ontzettend belangrijk. Hoe je je eigen zelfvertrouwen onverwoestbaar maakt, en welke methode je wel plenty leuke echte matches en succesvolle dates oplevert, dat kun je leren in mijn cursus: Een vriendin in je leven, die half april weer van start gaat. Alle info over deze cursus vind je hier: cursus Een vriendin in je leven

   • Walter
    Beantwoorden

    Bedankt voor je antwoord Klazien, deze feedback is heel nuttig voor mij. Het goedkeuring zoeken bij anderen heeft altijd al in mijn karakter gezeten. Ik ga er aan werken om daar vanaf te komen. Ik denk dat ik in mijn contact met leuke vrouwen teveel gefocust ben op wat ik bij haar wil halen (op date gaan in mijn geval) en ik moet me voortaan focussen op gewoon een leuk gesprek/leuke tijd hebben met haar. Dan kom ik waarschijnlijk minder behoeftig over als ik het zo aanpak.
    Ik ga er aan werken. Jou advies is precies het puzzelstukjes dat ik nog miste voor mijn gevoel.

    Groeten,
    Walter

 • Mike
  Beantwoorden

  Ik wordt al jaren dag online compleet genegeerd terwijl ik echt wel probeer een gesprek aan te gaan. Kijken doen ze wel, maar iets zeggen is er nooit bij, nu een kleine jaar maar mee apgehouden het doet me meer pijn dan goed. Soms lijkt het welof men online enkel kijkt naar de foto die erbij staat. Ik vindt mezelf niet lelijk maar dat gevoel krijg ik wel van mijn medemens. Afgewezen worden vindt ik niet erg, wat ik wel erg vindt gebrek aan respect door niks te zeggen dat gaat tussen je oren zitten

  • Klazien
   Beantwoorden

   Hi Mike, ik hoor dat dating apps je meer verdriet doen, dan dat ze jou vervulling geven. Heb je er wel eens aan gedacht om lekker van alle dating apps af te gaan en te daten volgens een heel andere methode? Ik kan het je aanraden 🙂

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search

tantric dancingyes plz