Een chronisch tekort aan intimiteit?

Ongewenst single zijn heeft een heel ongelukkig bijverschijnsel. En dat is een tekort aan intimiteit. Intimiteit is van levensbelang.

Kleine baby’s sterven als ze op geen enkele manier worden aangehaald door de ouders. Op latere leeftijd leer je dat je er niet meer van afhankelijk bent om te overleven, maar het oerinstinct voor intimiteit blijft je je hele leven lang bij. 

Mensen die voor langere tijd een tekort aan intimiteit ervaren in hun leven zijn veel vatbaarder voor stress- en burn-out klachten, sterven eerder dan gemiddeld en zijn vaker depressief. Dat zijn heel natuurlijke reacties op een tekort aan intimiteit. 

Intimiteit heeft helaas niet zo’n belangrijke plek in het systeem van onze maatschappij. Dat merk je al bij de dokter. ‘Heb je wel voldoende intimiteit gehad vandaag?’ Vroeg geen huisarts ooit. Liever pakken ze de symptomen aan met anti-depressiva. En als dat geen optie is, grijpen ze terug op de drie-eenheid: Pak voldoende slaap; eet gezond en beweeg regelmatig. Maar wat als dat nou onderdeel van het probleem is? Slapen lukt niet vanwege het gepieker. Gezond eten lukt ook niet omdat die koker met Pringles nou net die enige begrijpende minnares in je leven is die alles voor even weer goed maakt. En lichaamsbeweging? Van welke energie dan???

 

Wat is intimiteit?

Voor mij betekent het dat je jezelf in iemands handen kunt leggen, letterlijk en figuurlijk. Net zoals zij dat bij jou kunnen doen. Je daarbij 100% veilig, vertrouwd en gezien kunnen voelen bij hen, omdat je weet dat zij jou liefhebben zonder oordeel. 

Ik kan mij geen leven voorstellen, waarin ik dit zou moeten missen. Gelukkig word ik omringd door genoeg mensen met wie ik dit kan delen

Maar ik weet ook dat er zoveel mensen zijn die het dagelijks zonder intimiteit moeten zien te stellen. Als jij dit bent, weet dat je niet alleen bent. En lees vooral verder. 

 

Twee misverstanden over intimiteit

Omdat deze behoefte wel in ons lichaam zit ingebouwd, maar niet in ons maatschappelijke systeem, bestaan er nogal wat misverstanden rondom intimiteit. Dit zijn de twee meest hardnekkige:

Misverstand 1: Intimiteit = seks

Het onlosmakelijk samentrekken van seks en intimiteit kan je levensgeluk in gijzeling houden.
Sommigen zijn ervan overtuigd dat intimiteit alleen bereikt kan worden door seks. Koester jij deze overtuiging bewust of onbewust, dan heb je voor je gevoel op z’n minst een seksuele relatie met iemand nodig om de intimiteit te krijgen waar je zo’n behoefte aan hebt.

Anderen denken dat intiem zijn met iemand automatisch betekent dat je ook seks hebt of moet hebben met die persoon. Als deze overtuiging in je hoofd zit, is het heel lastig om intiem te zijn, want wat als je wel behoefte hebt aan intimiteit, maar niet aan seks? Of andersom? 

Het lostrekken van intimiteit en seks kan je ontzettend veel leed besparen. Want seks en intimiteit zijn niet hetzelfde. Seks kan heel intiem zijn. Maar seks kan ook heel intimiteitsloos zijn. Het één is niet onlosmakelijk verbonden met het ander. Het kan prima samengaan, maar het zijn absoluut twee losstaande dingen. 

 

Misverstand 2: Voor intimiteit moet je een vaste liefdespartner hebben

De overtuiging dat intimiteit alleen mogelijk is met een vaste partner in de liefde is gelukkig niet waar. Intimiteit kun je delen met iedereen. Met andere mannen, met je buren, je familie, je vrienden, je huisdieren, zelfs met vreemden. 

Moet je dan niet eerst die ene hele bijzondere persoon vinden die perfect bij jou past? En moet je daarmee dan niet een band van maanden met elkaar opbouwen voordat je het vertrouwen kan opbrengen om je volledig aan hen over te kunnen geven (en zij aan jou)? 

Nee, dat is allemaal niet nodig. 

En zodra je dat begrijpt, kan er een hele wereld voor je open gaan. Een paradijs waar alle aanrakingen vrijblijvend zijn. Waar alle strelingen onvoorwaardelijk zijn en alle knuffels gratis. Een plek waar de liefde authentiek en vrij is. No strings attached. Waar een nee net zo welkom en goed is als een ja. 

Waar is die hemelse plek dan wel niet?

Gewoon hier in Nederland. 

 

Knuffelworkshops

Op meer en meer plekken in Nederland en België worden knuffelworkshops gegeven. En dat maakt mij ongelooflijk blij. Het lijkt alsof er een golf over het land spoelt van liefde en intimiteit, voor wie of wat je ook bent. 

 

Wat de hel zijn knuffelworkshops? 

Het zijn unieke plekken waar je intimiteit kunt ervaren in alle veiligheid, vertrouwen en vrijheid. Tijdens deze workshops kun je op je eigen tempo oefenen met aanrakingen, je verlangens onder woorden brengen en met elkaar in gesprek gaan over hoe jullie ultieme intimiteit er uit zou zien. En het dan nog doen ook! 

Nog een fijne bijkomstigheid: het zijn 100% niet-seksuele plekken, dus daarover hoef je je niet druk te maken, als je dat al deed. Dus alleen intimiteit. Geen seksualiteit.

 

Is iedereen daar welkom?

Ben je daar welkom, ongeacht je leeftijd? – Ja.

Ben je daar welkom, wat je seksuele geaardheid ook mag zijn? – Ja

Ben je daar welkom als jij je helemaal niet ‘normaal’ voelt? – Ja

Ben je daar welkom als je ziek bent? – Ja. Als je ziekte niet door lichaamscontact overdraagbaar is. 

Ben je daar welkom als je intiem contact heel erg moeilijk vindt? – Ja

Ben je daar welkom als je zeker weet dat niemand jou ooit zou willen aanraken? – Nee! Geintje. Ja. Bereid je voor om verrast te worden.  

 

Mijn knuffelworkshopervaring

Mijn allereerste knuffelworkshop was vijf jaar geleden in West-Virginia, USA. Hier leerde ik voor het eerst over consent en dat je gewoon kunt vragen om de intimiteit die je wenst. Hier kun je meer lezen over die ervaring.

Daarna was er een periode in mijn leven dat ik zelf knuffelworkshops gaf. 

Afgelopen weekend was ik weer bij een knuffelworkshop in Utrecht. Workshopgever Emile had allemaal mooie oefeningen bedacht om ons meer in ons lichaam te laten afdalen. Meer voelen, minder denken dus. Nog best lastig voor sommigen. Maar daarvoor waren die oefeningen ook. Om je stap voor stap in contact te brengen met jezelf en dan met elkaar. 

Aanvankelijk kon ik me moeilijk voorstellen hoe ik intiem zou kunnen worden met deze volslagen vreemden in zo’n korte periode van een uurtje of twee. Maar twee uur later lag ik tevreden lepeltje-lepeltje met een heel fijn mooi mens in mijn armen. Niet omdat dat moest, maar omdat we dat allebei graag wilden doen met elkaar. 

En al die intens gelukkige gezichten na afloop, je had ze moeten zien. Onbetaalbaar. Het is niet dat ik zelf een tekort ervaar aan intimiteit in mijn leven. Ik ben een enorme knuffelbeer. Wel denk ik dat het erg helend kan zijn als je te weinig intimiteit in je leven ervaart. Het is er gewoon voor jou. In overvloed. 

 

Waar vind je die geweldige workshops dan?

Knuffelworkshops zijn heel gemakkelijk te vinden. Begin eens hier. Er is genoeg om uit te kiezen. 

Misschien voel je grote weerstand om ook echt te gaan. Dat gevoel is OK. Ga dan tóch. 

 

Gratis online workshop: Zo word je intiem

Knuffelworkshops hebben mij door de jaren heen geleerd hoe je kunt vragen om de intimiteit waarnaar je verlangt. Dit is een fantastische tool om te gebruiken tijdens het flirten. 

Door te oefenen met consent vragen, vind je de ontspanning tijdens het flirten. Dit is wat je van me gaat leren: 

Je leert beter om te gaan met afwijzingen. De angst voor afwijzing en falen beïnvloedt jou niet meer. 

Je leert ook beter omgaan met het ontvangen van een enthousiaste Ja. 

Je gaat veel meer openstaan voor vrouwen die met jou intiem willen worden, waardoor je hen niet meer onbewust van je afschrikt.

Je leert beter te herkennen of zij jou interessant vindt.

En ik geef je verschillende tools waarmee je je meer ontspannen en zekerder kunt voelen in je eigen lichaam. 

 

Deze online workshop ‘Zo word je intiem’ zal plaatsvinden op donderdagavond 30 januari.

Ik vind het allemaal best spannend, want deze workshop heb ik nog nooit eerder gegeven. Als jij nieuwsgierig bent hoe je intiem kunt worden met leuke vrouwen en je wilt mijn primeur niet missen, schrijf je dan nu in.

En kun je er niet bij zijn die avond? Schrijf je dan toch nog in. Ik stel de replay van de live-opname nog in de drie opeenvolgende dagen ter beschikking.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search