Doe niets

Hi. Je hebt de afgelopen tijd even wat minder van mij gehoord. Had ik het druk met andere dingen? Nee. Ik heb de afgelopen tijd helemaal niks gedaan. En ik ben daar heel tevreden over. De enige tijd die ik aan mijn werk heb besteed, was het hosten van mijn lopende cursus ‘Een vriendin in je leven’. 

 

De emotionele achtbaan die mijn break-up van een maand geleden veroorzaakte, heeft me flink door elkaar geschud. Wat een pijnlijke toestand zeg. Als je zelf ooit door zo iets heen bent gegaan, dan weet je vast wel waar ik het over heb. 

Ik had me kunnen verliezen in afleiding, om niet de pijnlijke emoties te hoeven voelen. Ik had kunnen wegvluchten in keihard werken, nieuwe verslavingen of nieuwe mannen. Dit had mijn jongere ik vroeger misschien gedaan. En daar was niks mis mee geweest. Een waardevolle leerervaring zelfs, die ik al een paar keer eerder heb mogen meemaken. Want het grote nadeel van vluchten voor nare emoties, is dat ze later als een boemerang bij je terugkomen en ze drie keer zo hard in je gezicht terugslaan, opnieuw en opnieuw en opnieuw. 

 

‘Sterk’ zijn?

Ik zag heel duidelijk dat ik vrij was om te kiezen. Ga ik afleiding zoeken en heel ‘sterk’ doen alsof er niks aan de hand is? Mezelf het verhaal vertellen dat dit mij niet raakt? Waardoor ik het moment van echte verwerking maar blijf uitstellen? Of verwerk ik die hele shit storm hier en nu, met alle onprettige emoties die daarbij komen kijken? 

 

Ik merk nu, zo’n zeven weken later, dat ik de juiste keus heb gemaakt met optie twee. Ook vervelende emoties willen niets anders dan gewoon helemaal doorvoeld worden, net zo lang en heftig als dat nodig is. Dus ik heb mezelf met veel liefde alle toestemming gegeven om zo boos te zijn precies zoals dat in me opkwam. Ook om daarover schaamte en zelfafwijzing te mogen voelen. Helemaal okee. En het verdriet over dat ik mezelf zo vaak in de steek heb gelaten. Ik heb mezelf keer op keer vergeven voor alle keren dat ik mezelf heb verloochend. Het was een ongelooflijk zelf-genezende reis. 

 

Ik laat het niet los. Het laat mij los 

Adem in. Adem uit. 

Ik ben nog niet klaar met deze reis. Maar ik loop weer met opgeheven hoofd over straat. Ik sta steeds ietsje sterker in mijn schoenen. De pijnlijke emoties duiken nog dagelijks op. Maar ze worden steeds vaker afgewisseld met gevoelens van trots, liefde, vrijheid om weer helemaal mezelf te zijn en verwondering over al het moois dat er ook in mijn leven is op dit moment. Hier. Nu. Het is niet aan mij om mijn pijnlijke emoties los te laten. Zij laten mij los wanneer het tijd is. 

 

Waarom het niet goed voelde om door te werken

En dit is precies de reden waarom ik even niet heb geschreven. Ooit gaf ik in dit blogartikel de tip om al je emoties vlak na een break-up in een brief gericht aan je ex-geliefde op te schrijven. Gooi het allemaal maar op papier. Maar stuur die brief nooit op. Dit schrijf je namelijk niet voor diegene, maar voor jou. Want jouw emoties behoren jou toe en niemand anders. Alleen jij hebt daar de verantwoordelijkheid over te nemen. Pak die kans voor groei en ontloop die verantwoordelijkheid niet. 

 

Waarom het beter was om niets te doen

Onze hele cultuur is gericht op onophoudelijke groei, presteren, manifesteren en altijd actief bezig te zijn om ‘de beste versie van jezelf’ te worden. Kijk naar de natuur en je ziet dat die dat ook niet non-stop doet. In de winter, als er weinig voedsel groeit en het weer is koud en donker, dan zie je dat de hele natuur zich terug trekt. 

Zo had ik zelf tijdens de quarantaine behoefte aan een extra winterslaap om mijn energie weer langzaam op te bouwen. Net zoals de bomen ‘s winters de energie in hun wortels opnieuw aanlengen om in het voorjaar weer vol in blad te staan. Als ik de afgelopen tijd echt iets van betekenis had willen manifesteren midden in mijn woede, verdriet en zelftwijfel, was dat niet van de grond gekomen. Ik ben mijn pauze ontzettend dankbaar. 

 

Wanneer kun je beter niets doen? 

Dus als jij je wel eens in een overweldigende cocktail van pijnlijke emoties bevindt, zoals liefdesverdriet maar ook eenzaamheid, (zelf-)afwijzing, gebrek aan liefde of een andere crisis… Doe niets. Je mag je echt wel klote voelen. Maar jij moet je zelf daar eerst toestemming voor geven. Ja je mag boos zijn. Verdrietig zijn. Depressief zijn. Schaamte voelen. 

Het mag. 

Ik heb uitgevonden dat dit de twee krachtigste woorden zijn, die mij er altijd weer doorheen helpen, in voor- en tegenspoed. 

 

Diep Zelfvertrouwen

Wie is de belangrijkste persoon in je leven? Dat ben jij natuurlijk. Alleen, we vergeten dit zo vaak. Als je altijd merkt dat je onzeker bent, zeker in de liefde… Plaats je iemand wel eens op een voetstuk als je haar heel leuk vindt? Merk je dat je extra behoeftig wordt als het om liefde, aandacht en erkenning van anderen gaat? 

Hoe doe je dat eigenlijk, je zelfvertrouwen opbouwen? Hoe kom je uit die spiraal van afgewezen worden en jezelf afwijzen? 

Donderdagavond 4 juni geef ik hier een online workshop over: 

‘Zelfvertrouwen vanuit je kern’

En die is helemaal gratis. 

Zelfvertrouwen is niet iets dat iemand anders jou kan bieden. De bevestiging van vrouwen helpt jou niet om een gelukkiger mens te worden. Maar wat dan wel? In mijn workshop leer ik je hoe je je zelfvertrouwen kunt opbouwen vanuit jouw eigen kern. 

Er is helemaal niets op de wereld aantrekkelijker dan dat. Daarom vond ik het zo belangrijk om deze workshop te maken voor je. Ik nodig je graag uit. 

In deze workshop ga je leren:

 

De 10 oorzaken van chronische onzekerheid

Hoe onzekerheid echte verbinding met leuke vrouwen in de weg zit

De roadmap naar het opbouwen van blijvend zelfvertrouwen in je leven

De 3 beste geneesmiddelen voor je behoeftigheid

De cirkel doorbreken van zelfafwijzing / afgewezen worden. 

BONUS: 5 snelle oefeningen voor het opbouwen van zelfvertrouwen à la minute

En een geweldige eenmalige aanbieding voor de kick-off van mijn nieuwe cursus ‘Echt Zelfvertrouwen’. 

Zelfvertrouwen kan je hele leven veranderen, niet alleen je liefdesleven. Geef dit cadeau aan jezelf en schrijf je nu hier in.

 

Kun je er die avond niet live bij zijn? Geen probleem. Als je je inschrijft is er voor jou nog drie dagen daarna een gratis replay beschikbaar zodat je niks hoeft te missen.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search