De valse ja: Als haar ja later toch een nee was

Gemengde signalen. Om gek van te worden. Wat te doen als je erachter komt dat haar ja toch een nee was? Waarom zou ze tegen je liegen over zoiets? Ik geef je een aantal dynamieken waarom veel vrouwen een ‘valse ja’, in plaats van een authentieke nee geven en vier tips wat je eraan kunt doen, zodat jij vrouwen beter leert begrijpen en meer succes hebt met dating. 

Op de date leek alles nog zo leuk. Ze lachte naar je. Ze liet je echt helemaal toe dichtbij haar lichaam en het was duidelijk dat ze daar zichtbaar van genoot. 

De volgende dag stuur je haar enthousiast een berichtje dat je het erg leuk hebt gehad en nu al uitziet naar de volgende keer. Je krijgt geen antwoord terug, en je snapt er helemaal niks van… Er was toch duidelijk een klik? Een paar dagen later krijg je een kort en zakelijk berichtje terug. Wat haar betreft is het klaar. 

Huh?! 

Hoe is het toch mogelijk dat vrouwen als een blad aan de boom zo kunnen omslaan? Welke belangrijke memo heb je gemist? 

Graag wil ik hier wat belangrijks over vertellen aan je, want ik heb zelf als vrouw onlangs aan de andere kant van deze interactie gestaan. En ik voel me hier heel kwetsbaar over… Ik zie waar ik ben gestruikeld… En dat ik misschien niet door iedereen begrepen zal worden. Maar ik wil het toch delen, omdat ik denk dat het veel kan bijdragen aan jouw begrip voor vrouwen en je succes in dating. 

Wat betekent haar nee? 

Stel, je wilt graag met haar knuffelen, no strings attached. Gewoon voor de gezelligheid. Maar als je haar benadert zegt ze ‘nee dat wil ik liever niet’. Een nee is in eerste instantie pijnlijk. Het kan voelen als een persoonlijke afwijzing en niemand vindt afwijzing prettig. 

Maar ergens weet je dat haar nee ook heel welkom is. Uiteindelijk hoor je het graag duidelijk en op tijd als jouw toenadering toch niet zo gewenst is. Het zorgt ervoor dat jij je veilig kan voelen bij haar. Dat je niet voor nare verrassingen komt te staan, wanneer blijkt dat je geheel onverwachts en onbedoeld over haar grenzen bent gegaan. Omdat ze niet eerlijk was over haar nee, en om onduidelijke redenen toch ja heeft gezegd.

Wat nou als ze je heel overtuigend die ‘valse ja’ toch aanbiedt? En wat zijn dan precies die onduidelijke redenen die ze daarvoor heeft? Wie doet er nou zoiets? 

 

Wat betekent een valse ja? 

1. Ze wil pleasen

Heb jij wel eens iets voor een vrouw gedaan, wat je anders misschien niet zo graag zou doen als het aan jou lag? We kennen hem allemaal: de nice guy. Bij een valse ja is het de nice guy in haar die aan het woord is. Ze ‘werkt mee’, aan wat ze denkt dat er in die situatie van haar wordt verwacht. Vooral in ambigue situaties zoals dates, denkt ze ‘dit zal wel normaal zijn ofzo’… Maar haar hart zit er niet in. Waarom?

Vrouwen zijn grootgebracht met het idee om mannen te behagen. Te pleasen. Dat zit er zo diep in. Het kost veel mentale kracht om af te rekenen met die verinnerlijkte pleasende nice guy. Of nice girl in dit geval. Om in eerste instantie de eigen nee duidelijk te kunnen voelen in het moment zelf is al een enorme stap. 

2. Ze verlangt naar intimiteit

Ik vraag me regelmatig af waarom ik zo over mijn eigen grenzen heb laten gaan… Waarom dacht ik dat ik iets wilde, maar uiteindelijk toch niet? Omdat ik ten diepste verlang naar intimiteit. Dit geldt voor de meeste vrouwen. Soms is dat verlangen zo sterk, dat ik dit verlangen op elke situatie ga projecteren. Ook als er dingen gebeuren die ik helemaal niet meer zo leuk vind. Een valse ja begint dus vaak met een authentieke ja. Tot op het moment dat intimiteit een stap te ver gaat. Tegen die tijd is het soms moeilijk terug krabbelen. Want tja, ik wilde dit toch zelf? Wie A zegt enzo… 

3. Het is de makkelijkste en vaak ook veiligste manier

Iedere vrouw heeft een historie van seksueel geweld. Vanuit die achtergrond is het misschien gemakkelijker om te snappen dat het niet alleen mentaal veel makkelijker is om maar gewoon mee te spelen op de ingeslagen weg, het is vaak ook de veiligste keuze voor haar. De ervaring leert helaas dat er veel mannen zijn die een nee simpelweg niet aankunnen. Er wordt gemanipuleerd, gedreigd en geforceerd om er toch een ja van te maken. Dit zit ingebakken in de ervaring van iedere vrouw ter wereld. Of de nee wordt simpelweg niet gehoord en op deze manier worden er grenzen overschreden. Beter kies je ervoor om jezelf ervan te overtuigen dat je het op dat moment ook graag wilt. Want als jij het ook graag wilt, dan worden er dus ook geen grenzen overschreden. Geen dader. Geen slachtoffer. Geen probleem. Toch? 

Uiteindelijk vallen er door een valse ja alleen maar verliezers. Zij voelt de kater van een giftige cocktail van overschreden grenzen, schaamte en afschuw. En jij voelt je bedrogen. Echt voor niemand leuk. Wat kun je zelf doen om een valse ja te voorkomen en hoe ga je er mee om als het toch gebeurt? 

TIP 1: Verwelkom haar authentieke nee

Momenteel ben ik iemand aan het daten die al mijn authentieke reacties echt toejuicht. Ook, nee, zelfs juist als het een nee is. Hij nodigt me uit om het meteen aan te geven als ik iets niet fijn vind. Zelfs dan vind ik het nog rete-lastig om nee te zeggen, omdat de nice girl in mij niet wil afwijzen. Maar als ik de moed bij elkaar kan rapen en gewoon nee kan zeggen, dan zegt hij uit de grond van zijn hart ‘dankjewel’. Voor mij is dat zo ontzettend geruststellend en fijn. Om zo gewaardeerd en gerespecteerd te worden in wie ik echt ben en waar mijn verlangens echt liggen en dat daar alle ruimte voor is. 

TIP 2: Heb mededogen

Nu je weet hoe moeilijk het voor haar is om ‘gewoon’ nee te zeggen, kun je in je hart mededogen voor haar vinden? Zij heeft dus kennelijk een veel te aardige pleasende nice girl in zich zitten. Kun je die herkennen vanuit jouw eigen nice guy die jij ook in jou hebt? Zie je dat ze haar grenzen over ging omdat ze per ongeluk dacht dat ze het jou naar de zin moest maken? Eigenlijk verschilt ze niet zoveel van jou. 

TIP 3: Het recht om van gedachten te veranderen

Iedereen heeft het recht om van gedachten te veranderen. Grenzen komen vaak pas aan het licht als het kwaad al is geschied. Herken je dat? Dat je pas de volgende dag echt boos kunt worden om wat iemand gisteren tegen je zei… Vaak heeft het wat tijd nodig voordat grenzen ook echt gevoeld kunnen worden. Gelukkig mag je ook de volgende dag gewoon nog je hart uitspreken naar die persoon die over je grenzen ging. Ik noem dat het recht om van gedachten te veranderen. Zij heeft ook dit recht. Beter hoor je later alsnog dat haar ja eigenlijk een nee was, dan dat je er helemaal niks meer over hoort. Het vergt enorm veel moed om alsnog het slechte nieuws te moeten brengen en iemand af te wijzen. Beloon het: ‘Dankjewel voor je moed’, of ‘Dankjewel voor het aangeven van je grenzen’, of ‘Dank. Dit betekent heel veel voor mij’. 

TIP 4: Praat erover

Ik heb de beste tip voor het laatst bewaard. Als jij twijfelt of haar ja misschien een nee was, praat erover. Vraag haar hoe jullie date voor haar was. En als haar ja uiteindelijk toch een nee bleek te zijn, vraag haar waarom en hoe dit voor haar voelt. Luister echt heel goed naar haar. Heel belangrijk: doe dit zonder defensief te zijn. Je wilt nooit (meer) haar lichaam geweld aan doen toch? Beloon daarom dat ze haar grenzen aangeeft. Alleen zo kan jij je ook veilig voelen en voelt zij zich een stuk veiliger bij jou. Waardoor ze jou meer vertrouwt en zich uiteindelijk vanuit haar eigen authentieke ja aan je over kan geven. 

GRATIS ONLINE WORKSHOP 

VAN AFWIJZING NAAR ENTHOUSIASTE JA

Wil jij meer weten over waarom vrouwen afwijzen? Ik geef op donderdagavond 21 oktober een gratis online workshop over dit toch wel lastige onderwerp. Hierin ga je leren:

Waarom lijkt het jou altijd te overkomen en andere mannen veel minder? Ik deel daarover de 10 belangrijkste valkuilen;

De friend zone. Ook een soort afwijzing. Ik ga je leren hoe je het voorkomt.

Ghosting. Een hele nare pijnlijke vorm van afwijzing. Ik leer je hoe je daar het beste mee om kan gaan. 

Vrouwen die eindeloos twijfelen. Waarom doen ze het en hoe hen te overtuigen. 

Mijn 5 beste oefeningen om af te rekenen met je angst voor afwijzing;

Hoe je consent gebruikt om van nee naar enthousiaste JA te gaan.

Ga ik je allemaal leren in mijn gratis webinar op donderdagavond 21 oktober om 19:00 uur. 

Schrijf je hier in: Gratis online workshop.

Oh trouwens, als je de workshop volgt, ben je volledig anoniem. Niemand (ik ook niet) kan jou zien, maar jij kan mij wel zien. Wel zo prettig voor je privacy 🙂

 

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search