De noodzaak van zelfliefde voor het vinden van een relatie

Iedereen heeft het over ‘zelfliefde’ de hele tijd, maar waarom is dat juist zo belangrijk voor het vinden van een relatie? Misschien denk je: zelfliefde? Waar heb ik dàt nou voor nodig?! Ik wil gewoon een vriendin om van te houden en zij van mij. Basta!

Ik hoor je. Laat me je eerst vertellen over een tijd dat het wat minder lekker met mij ging.

 

Voor mij is het heel belangrijk om dagelijks aandacht aan de liefde voor mijzelf te besteden, omdat ik het zie als de belangrijkste emotionele spier die ik heb. Als je die niet regelmatig traint, wordt die slap, met alle deprimerende gevolgen van dien. 

Omdat ik het actief voed, vertrouw ik erop dat het met mijn zelfliefde wel goed zit. Gelukkig ben ik ook maar een mens en heb ik af en toe behoorlijke dips in hoe leuk ik mijzelf vind. Want soms vind ik mijzelf helemaal niet zo leuk. 

Zoals afgelopen augustus van dit jaar. Ik zat toen best wel slecht in mijn vel, omdat ik mijzelf door allerlei omstandigheden aardig in de put aan het denken was. En ik begon het af te reageren op mijn vriend. Het deed me heftig twijfelen over mijn relatie. Was ik die wel waard? Vond ik mijn vriend nog wel leuk genoeg? En als híj maar op de één en de andere manier zou veranderen, dan zou het allemaal weer goed zijn. Ik wilde zijn hele doen en laten zelf controleren en bepalen. Ik zocht de hele tijd bevestiging bij hem. Ben ik nog wel een goed vriendinnetje? Word ik wel genoeg gezien? Vind mij leuk, please! 

De oplossing vond ik in zelfliefde. Natuurlijk! Waar anders. Het cadeau dat ik van hem verwachtte had ik helemaal niet van hem nodig. Ik kon het aan mijzelf geven. Want het was er altijd al. Ik keek alleen op de verkeerde plek. 

En mijn relatie met mijn lief is daardoor nu beter dan ooit. Ik ben een veel toffer vriendinnetje geworden voor hem. 

Wat er overblijft als alle voorwaarden weg zijn gevallen? Alleen maar liefde. Verder niks. 

De 5 noodzaken van zelfliefde

Ik geef je 5 Redenen waarom een gebrek aan zelfliefde de allergrootste sta-in-de-weg is tussen jou en je toekomstige vriendin. En waarom zelfliefde zo ontzettend essentieel is voor het vinden van een relatie.  

 

1. Je relatie is je spiegelbeeld

Als jij niet van jezelf houdt, hoe kun je dan van anderen verwachten dat zij dat wel doen?

Dit is typisch zo’n betekenisvol zinnetje dat je vast al wel eens ergens eerder hebt gehoord. En het is zó waar.

Alle relaties die je ooit zult aangaan zijn een spiegel van jezelf. Als jij dus niet zo gelukkig met jezelf bent als je zou willen, maak je het anderen ook heel lastig om jou lief te hebben. 

 

2. Misery loves company

Eén lichtpuntje: mensen zijn relatiedieren. We kunnen niet anders dan ons verbinden. Dus ook als je zelf niet lekker in je vel zit, kun je prima een relatie aangaan met iemand anders. De kans is groot dat zo’n relatie emotioneel gehandicapt zal zijn. De zelfafwijzing in jou oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit op de zelfafwijzing van de vrouw met wie je de relatie aangaat. Heb jij bijvoorbeeld een aan-uit-relatie met iemand die niks dan complexe persoonlijke issues met zich mee brengt? Breek jij je het hoofd over waarom zij altijd zo hard voor zichzelf is? Waarom wil ze jouw liefde niet gewoon accepteren en moet het allemaal zo moeilijkmoeilijkmoeilijk?

Het antwoord op die vragen ligt waarschijnlijk niet bij haar, maar vind je in jezelf. 

Vertel me wat voor relatie je hebt en ik kan je precies vertellen hoe jij in het leven staat. 

 

3. Zelfafwijzing maakt needy

Als jij niet met heel je hart van jezelf houdt, is het nog veel moeilijker om van iemand anders te houden. Misschien vind je dit verwarrend. Je kan toch altijd hartstochtelijk verliefd worden op iemand, hoe je je ook voelt? Misschien ben je nu op dit moment wel verliefd op iemand. 

Dat komt doordat verliefdheid en liefde twee verschillende dingen zijn. Verliefdheid is niks dan een projectie. Het is een glimp van de schoonheid die je zelf bent. Mooi he. Jij. Maar je fopt jezelf dus door te denken dat het die ander is. 

Toen ik afgelopen augustus even wat minder in mijn vel zat, keek ik door een grijze bril naar mijn eigen lieve, trouwe, episch geweldige vriend. Toen ik in die stemming was, zag ik alleen nog maar een klunzige, onbetrouwbare, afstandelijke man. Met mooi lang grijs golvend haar. Dat dan weer wel. 

Dat kwam niet doordat hij ook echt zo was. Dat kwam door het soort bril die ik die maand per ongeluk had opgezet. 

Ik geloof dat je met heel je hart verliefd kunt zijn als je echt niet blij bent met jezelf. Maar ook al ben je nog zo verliefd, jouw liefde heeft geen enkel fundament. Vraag jezelf af: hou je nog net zoveel van haar als ze jou afwijst? Als zij niks met jou te maken wil hebben? Als ze je aan het lijntje houdt en maar een beetje met je speelt? 

Of blijkt dat ‘houden van’ dan uiteindelijk toch needyness te zijn? Dat herken je aan bijvoorbeeld het angstige gevoel: ‘Zij móet mijn liefde beantwoorden, op dezelfde manier zoals ik die voor haar voel.’ 

Herkenbaar misschien? Dat is geen liefde. Dat is behoeftigheid. 

 

4. Haar interesse wordt gewantrouwd

Als iemand haar hart voor jou opent, zul je het niet herkennen als je geen hoge pet van jezelf op hebt. Het zal simpelweg van je afketsen. Een oprecht ‘ik denk dat ik je leuk vind’ wordt begroet met wantrouwen. Haar liefde zal geen vat op je hebben omdat je niet kan geloven dat iemand oprecht geïnteresseerd in jou kan zijn, puur en alleen om wie jij bent, en dat je voor haar niemand anders hoeft te zijn dan jezelf.

 

5. De liefde waardig

Als jij met heel je hart van jezelf houdt, kan iedereen precies zien hoe je zoiets doet. Je geeft het goede voorbeeld. Iedereen kan duidelijk aan jou zien en vooral voelen dat jouw liefde oprecht, authentiek en onvoorwaardelijk is. En dat geldt ook voor de liefde die je aan hen schenkt. Er is in de hele wereld geen beter recept voor succesvolle relaties dan dat. 

Hou van jezelf. Met iedere vezel en iedere cel. Hou zo ongelooflijk veel van jezelf dat iedereen kan zien: hij is de liefde waardig. 

 

Maar hoe dan?!

Ik hoop dat ik je heb kunnen inspireren om je meer te verdiepen in je liefde voor jouw zelf. 

Maar hoe dan?!

Ik hoor je. Donderdagavond 12 december geef ik er een gratis online workshop over: ‘Hou eerst van jezelf, man!’

Het is niet één van mijn drukst bezochte trainingen ooit en ik snap heel goed waarom. Deze heeft namelijk geen aanlokkelijke naam, zoals ‘Zo krijg je een vriendin voor het leven’. Vooral als je smacht naar de onvoorwaardelijke liefde van een lieve mooie vrouw in je leven, denk je misschien: zelfliefde? Waar heb ik dàt nou voor nodig?! Ik wil gewoon een vriendin om van te houden en zij van mij. Basta!

Maar de paar slimmerikken die wel op deze online workshop over zelfliefde komen opdagen weten beter. Zelfliefde geeft je iets dat veel beter, groter, veel onvoorwaardelijker en veel permanenter is dan de liefde van welke vrouw je ooit zou kunnen geven. Je hebt er je hele leven lang plezier van en is daarom alleen al onbetaalbaar.

Je leert van mij:

De 10 grootste saboteurs van jouw zelfvertrouwen met vrouwen;

De 20 beste, gegarandeerd niet-zweverige tips voor instant zelfliefde, die je meteen de volgende dag kunt toepassen in je leven;

Hoe de romantische gevoelens van vrouwen vanzelfsprekend volgen, zodra jij onvoorwaardelijk van jezelf leert te houden; 

Je angst voor afwijzing overwinnen;

En vooruit: hoe je in 3 maanden tijd de vrouw van je leven kunt ontmoeten. 

 

Schrijf je hier in:

 

En kun je niet meedoen op die datum? Ik kan je aanraden om je toch nog in te schrijven. Ik stel namelijk een replay van de training beschikbaar in de 3 opeenvolgende dagen. 

 

Dus je wil een vriendin?

Kom op, ga het leven! 

 

De foto bij dit artikel is van mij gemaakt door Bartjan de Bruijn

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search