De 7 beste tips voor meer zelfliefde

Het is voor buitenstaanders heel moeilijk te begrijpen als je erg weinig hoop hebt op de liefde. Maar het is gewoon heel erg moeilijk om te geloven in de liefde als je er van overtuigd bent dat je er zó weinig kans op maakt.

Een student van mij ziet het vaak niet zitten. Moedeloos voelt hij zich.

“Ik ben ronduit lelijk. Wie wil er nou een date met mij? Leuke vrouwen verdienen een leuke man. En tja, dat is wel het laatste wat ik ben…”

Naar zijn verhalen luisteren breekt mijn hart iedere keer. Want deze man is niet lelijk. Hij heeft een geweldige glimlach en met zijn nogal zwartgallige gevoel voor humor maakt hij altijd iedereen aan het lachen.

Hij beseft zich stapje voor stapje dat hij de liefde waar hij zo naar op zoek is, in de buitenwereld niet zal vinden. Tenminste, niet als hij zo blijft denken. Hij krijgt van mij de volgende uitdaging:

Stop met zoeken naar liefde bij anderen en begin met het zoeken naar de liefde in jezelf. Alleen dan zal het weer vrij door je leven gaan stromen.

 

Dit is typisch zo’n dik vet cliché, om een punthoofd van te krijgen. Veel te vaak gepost en ge-re-post op de social media van feel-gooders, zodat deze woorden hun kracht een beetje hebben verloren in de loop van de tijd.

En dan nog: is de liefde voor jezelf echt een voorwaarde voordat anderen van je kunnen houden? En wat nou als je chronisch depressief bent? Ben je dan de liefde niet waard ofzo? Zou dat betekenen dat helemaal nooit meer iemand van je zou kunnen houden?

 

Zelfliefde eerst

Ik heb een vuistregel die bovenstaand cliché aardig samenvat:

Zelfliefde eerst.

Deze vuistregel heeft helemaal niks te maken met voorwaarden. Ik geloof er namelijk heilig in dat iedereen de liefde waard is. Je bent geboren voor de liefde. Zelfs al ben je depressief of heb je alle hoop verloren. Je bent het zó waard!  

Maar het is niet altijd even makkelijk om de liefde in overvloed te ervaren in je leven. Je hebt hier twee keuzes en die twee keuzes zullen iedere dag vrij beschikbaar voor je blijven:

1. Blijf zoeken naar liefde op alle plekken buiten jezelf. Vertel jezelf dit: pas als een vrouw mij haar liefde, goedkeuring en bevestiging geeft, dan pas kan ik gelukkig zijn.
Maak het jezelf heel moeilijk. Neem de vele afwijzingen die je zult krijgen door deze methode vooral persoonlijk, totdat je zelfs de zoektocht naar de liefde buiten jezelf opgeeft. Voel je hopeloos.

Of:

2. Laat actief zoeken naar vrouwen in je leven even voor wat het is en ga op zoek naar de liefde in jezelf. Geef alle liefde die je zo verlangt van de buitenwereld aan jezelf. En maak het jezelf en de anderen in je leven veel gemakkelijker om liefde te geven en te ontvangen.

Als je geen overvloed te geven hebt, haken vrouwen al snel af. Zij willen, net zoals jij, iemand die emotioneel op zijn eigen benen kan staan. Niet een ongelukkig vogeltje dat ze moeten redden.

Het is dan ook niet dat vrouwen afknappen op je uiterlijk. Nee, het is dat zij afknappen op hoe jij je voelt over je eigen uiterlijk. En dat is een wereld van verschil.

Als je niet van jezelf houdt, hoe kan zij er dan op vertrouwen dat je wel van haar kunt houden? Plus: door haar zo’n slecht voorbeeld te geven, maak je het haar ook nog eens heel lastig om van jou te kunnen houden. Je leert haar feilloos met je eigen voorbeeld dat je het niet waard bent. 

Dus daarom: Zelfliefde eerst!

Maarja, leuk hoor, zo’n cliche…  Hoe dan?!

 

7 tips voor zelfliefde in actie

Er zijn heel veel manieren om de liefde in jezelf aan te boren. Dit zijn mijn persoonlijke zeven favoriete manieren.

 

 

1. Maak een reddingslijst

 

Iedere keer als ik me erg slecht voel, heb ik de neiging om mezelf met allemaal donkere gedachten nog dieper in de put te denken. Gelukkig heb ik een reddingsboei gemaakt, om mezelf bij de haren dat moeras weer uit te sleuren. En dat is een lijst met acties die ik kan doen, waardoor ik me direct alweer een stuk beter voel.

Op mijn lijst staan dingen als: ‘Stop alles wat je doet en ga de deur uit voor een wandeling van minstens 10 kilometer.’ Of: ‘Creëer iets moois, zoals een zelfgebreide trui of een waardevol blog’. Of: ‘Kook een uitgebreide gezonde maaltijd alleen voor jezelf’

Maar deze acties kunnen voor jou weer heel anders zijn. Vermijd snelle directe kicks, waarvan je weet dat je er verslavinggevoelig voor bent, zoals: gaming, Netflixen, porno kijken, snoepen of verdovende middelen gebruiken. Zet alleen duurzame acties op de lijst, waarvan je weet dat je het je ook op lange termijn goed zal doen.

 

2. Iedere dag dankbaar

Als ik zo terneergeslagen ben dat zelfs de spontane acties van mijn reddingslijst me te veel moeite kosten, dan doe ik een kleine dankbaarheidsoefening. Het is een heel simpele manier om de wolken rondom mijn hoofd te laten verdwijnen.

Als eerste denk ik aan drie dingen die mij in de afgelopen 24 uur zijn overkomen waar ik dankbaar voor ben. Dit kunnen heel simpele dingen zijn, zoals: ‘een goede vriend belde me voor een praatje. Of: ‘in de drukke supermarkt ging net een extra kassa voor mijn neus open, zodat ik de eerste was’.

Na deze drie dingen, bedenk ik me drie dingen waarop ik trots ben, in de afgelopen 24 uur. Dit kunnen ook heel simpele dingen zijn zoals: ‘Vandaag heb ik mijn to-do-list helemaal afgekregen’. Of: ‘Ik ben vanochtend lekker op tijd opgestaan na een nacht met voldoende slaap’. Maar ook grotere dingen zoals: ‘Vandaag heb ik een klant gelukkig gemaakt met mijn ervaring en goede service.

Je zult merken dat als je deze oefening zelf doet, het je direct verlichting brengt als je er even helemaal doorheen zit. Beoefen dit dagelijks aan het eind van iedere dag en je zult merken dat het een positieve invloed heeft op hoe lekker jij over het algemeen in je vel zit.

Mocht je deze oefening toch erg moeilijk vinden, lees dan eerst dit artikel

3. Breng tijd door met jezelf

Dit is een van de grotere stappen richting meer zelfliefde. Om voor de liefde niet meer afhankelijk te worden van anderen (en daardoor doodongelukkig), is het belangrijk dat je eerst leert te genieten van het gezelschap van de belangrijkste persoon in je leven: jij zelf.

Zelf heb ik langere tijd in mijn eentje doorgebracht een paar zomers geleden, toen een relatie met een ex plotseling uitging. Van de één op de andere dag had ik geen vriend meer en geen huis, aangezien ik met hem samenwoonde. En werk had ik toen ook niet, aangezien mijn bedrijf nog niet echt liep. Dus daar sta je dan. Letterlijk op straat. Wat dan? Voor mij voelde het als een schone lei om eindelijk al de dingen te gaan doen waar ik zelf zin in had.

In het begin voelde het onwennig, zo in mijn eentje. Maar mijn eigen gezelschap begon steeds vertrouwder aan te voelen, omdat ik simpelweg niet veel andere keus had. Sindsdien beangstigt de dreiging van eenzaamheid mij niet meer. Ik kan het prima met mijzelf vinden, en dat heb ik geleerd door een tijd lang tijd met mezelf door te brengen.

4. Investeer in coaching

Eén van de meest liefdevolle dingen die ik ooit voor mezelf heb gedaan (en nog steeds doe), is me laten ondersteunen door een coach. Op verschillende gebieden in mijn leven heb ik me van tijd tot tijd behoorlijk hopeloos gevoeld. Vragen zoals: ‘Zal ik ooit slagen in mijn leven?’ hielden me nachtenlang wakker.

Het is altijd even slikken hoeveel dat kost, maar ik heb er tot nu toe van geleerd, dat hoe meer je er in investeert, hoe beter je ervan wordt. Als je met reuzenstappen wil groeien in je zelfliefde en zelfontwikkeling, kan ik me (uit eigen ervaring) geen betere investering bedenken dan dat.

Ik wil hier nog wel iets heel belangrijks bij zeggen. Als je chronisch depressief bent, heeft het een hogere prioriteit om eerst je huisarts te raadplegen voor therapie bij een erkende GZ psycholoog.

 

5. Droom en stel doelen

Zeker als je voelt dat het allemaal geen zin heeft, kan je weerstand voelen om vrij te dagdromen over hoe mooi het voor je zou kunnen zijn. Om te kunnen dromen is er in ieder geval een beetje ruimte in je hoofd nodig, zodat niet iedere droom in de kiem wordt gesmoord. Deze ruimte creëer je met tip 1: de reddingslijst. Dus ga eerst iets actiefs doen om je donkere gedachten tot rust te brengen.

Laat dan je dromen vrij de ruimte. Wat zou je het liefst willen in je leven? Wie zou je willen zijn? Wat zou je doen als geld en tijd geen rol zouden spelen?

Zeker die laatste vraag kan je verrassende antwoorden opleveren. Krijg jij energie van de dromen die je voor jezelf droomt? Schrijf ze dan gelijk op, als een soort bucket list. Zelf doe ik dit ieder jaar met oud en nieuw. Ik vraag mezelf af wat ik wens voor het nieuwe jaar. Ik maak dan een mooie lijst. Daarna bekijk ik welke voorbereidingen ik moet treffen om deze wensen waar te maken en dat ga ik dan doen. Stapje voor stapje. Je zult merken dat zo’n overzicht over je dromen ze een stuk haalbaarder maken.

 

6. Neem tijd voor dat wat je altijd al had willen doen

Kijk naar wat je hebt geschreven op je dromenlijst en reserveer tijd en energie voor deze wensen. Ja het is een investering. En vaak voelt het eng. En het haalt je uit je dagelijkse routine van slapen, eten, werken. Maar… dat is ook een groot deel van het idee.

 

7. Stop met pleasen en doe lekker waar je zelf zin in hebt

Veel mensen voelen zich schuldig om eindelijk een keer voor zichzelf te kiezen. Om zichzelf op de eerste plaats te zetten. Ben je dan geen narcist of egocentrisch? Nee. Integendeel. Egocentrisme komt voort uit angst. De angst om tekort te komen. Echte zelfliefde komt voort uit liefde. Je herkent het meteen, vooral bij anderen. Egocentrisme stoot af. Zelfliefde trekt ontzettend aan.

Iemand die duidelijk comfortabel met zichzelf is, geeft het goede voorbeeld. Hij houdt van zichzelf, dus is hij ook in staat om die liefde te delen. Als er geen zelfliefde is, valt er namelijk ook niks te delen. Zo simpel is het.

Pleasen komt voort uit precies dezelfde schaarste als egocentrisme: ‘Vind mij alsjeblieft leuk, want ik heb zelf te weinig (bevestiging). Stop met het pleasen van anderen. Het gaat je niks opleveren. Please jezelf. En doe precies waar jij zin in hebt.

 

People pleaser?

Als je van jezelf een echte people pleaser bent, dan heb je misschien al ervaren dat het risico op de beruchte friend zone ook een stuk groter is. Het één is een vrij logisch gevolg van het ander. Als jij wilt leren hoe je stopt met pleasen en start met aangaan van een romantische relatie, dan kan ik je zeker aanraden om je in te schrijven voor mijn gratis online training: ‘Nooit meer in de friend zone’.

Showing 4 comments
 • Michiel
  Beantwoorden

  Mooi geschreven Klazien. 😊👍
  Ik vind jou een fantastische vrouw.
  En dat meen ik echt. Goed bezig!

 • Dennis
  Beantwoorden

  Hoi Klazien, een tijdje geleden had ik je een vraag gesteld waarom vrouwen geen interesse bleken te hebben in een relatie, ondanks dat ik best wel goed ben in flirten. Ik ben aan de slag gegaan met je raad toen dat een relatie krijgen meer een kwestie is van “zijn” dan van bepaalde dingen te “doen”. Ik was blij verrast toen ik bovenstaand stukje las, want dat is wat ik gedaan heb: eventjes al dat najagen van bevestiging opzij gezet. In plaats daarvan in mijn tuin werken en gewoon hartelijke sociale contacten onderhouden.
  Toen pas viel het me op hoeveel negatieve self-talk er in mijn hoofd zat rond relaties. Het was een uitdaging om daar zelfliefde tegenover te stellen. Maar ik oefen erin en ik heb de voorbije weken echt verandering in mezelf waargenomen.
  En niet enkel in mezelf. Ik ben vorig weekend na lange tijd nog eens gaan dansen en zag er een meisje dat ik vorige zomer had leren kennen. Het kan een toeval zijn, maar doorheen de avond leek ze met vragen (“is er iemand bijzonder waarmee je vaak danst?”, “houdt jouw vrouw/vriendin niet van dansen?”) te proberen achterhalen wat mijn relatiestatus was. 🙂

  • klazien
   Beantwoorden

   Hey Dennis, ik had je reactie nog niet gelezen, maar dit is echt een klein cadeautje in mijn dag. Zo geweldig!!!

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search