Dating als je introvert bent

Hoe moet je in hemelsnaam flirten als de woorden je eigenlijk altijd in de steek laten? Als je een echte introvert bent, verander dan je strategie. Hier zeven tips. 

Een student van mij is introvert. Een man van heel weinig woorden. En dan is hij ook nog best vaak verlegen. Ik merk het zelf vaak in mijn gesprekken met hem. Ik vertel hem iets. Ik wacht op een reactie. Maar tot mijn lichte verrassing wordt het meeste wat ik tegen hem zeg beantwoord met een stille glimlach en een knikje.

 

Verlegen of introvert

Eerst wil ik je het verschil uitleggen tussen verlegen en introvert. Introversie is een karaktereigenschap. Je kunt er weinig aan doen. Dat je wat stiller bent dan anderen, zit in je natuur.

Verlegenheid, daar kun je wel wat aan doen. Verlegenheid heeft veel te maken met sociale angst, waarover je hier meer kunt lezen. En angst, daar kun je mee aan de slag, door veel te oefenen in sociale situaties. Zodat toenadering steeds ietsje minder eng wordt.

Maar ja, als je erg introvert bent van jezelf, is het nog best lastig en uitputtend om regelmatig te oefenen in sociale situaties. Daarom geef ik je hieronder zeven goede tips om succesvoller en met meer plezier te flirten en te daten, als je introvert en/of verlegen bent. 

 

1. Date vrouwen die stilte waarderen

Zoek naar vrouwen die het fijn vinden dat een man stil is. Ha, als ik deze zin teruglees klinkt het best wel raar en grappig eigenlijk. Maar wat ik bedoel is dit: sommige vrouwen houden niet van mensen die heel aanwezig zijn. Mensen die altijd overal een mening over hebben en eigenlijk nooit hun mond houden. Sommige vrouwen raken simpelweg overprikkeld door te veel input en knappen dan al snel af op mannen die veel praten. Een stille man kan dan een weldadige verademing zijn.

Er zijn ook vrouwen die juist graag zelf veel aan het woord zijn. Ze hebben zo veel te vertellen dat ze overlopen als een spraakwaterval. Zoals ik soms. Als ik dan een man tegenover me heb die zelf ook veel praat, vind ik het ontzettend frustrerend als ik er zelf geen speld tussen krijg. Liever heb ik iemand die actief kan luisteren en me zijn volle aandacht schenkt. 

Ook zijn er plenty vrouwen die heel hard vallen op verlegen mannen. Het heeft namelijk absoluut z’n charme. Maar alleen als het oprecht is.

 

2. Doe aan verwachtingsmanagement

Ga vol in de overdrijving en zet op het profiel van je datingsite: “Waarschijnlijk de stilste man die je ooit zult ontmoeten”.

Dat klinkt best een beetje spannend. Maar het is zoals het is, als introversie één van jouw meest prominente karaktereigenschappen is. Je scheidt hiermee gelijk het kaf (vrouwen die niet met stille mannen overweg kunnen) van het koren. Je zet jezelf op een unieke manier in de datingmarkt. En als ze je wilt ontmoeten, weet ze gelijk wat ze kan verwachten, zodat ze niet voor verrassingen komt te staan.

 

3. Laat haar het werk doen

Als je stil bent van jezelf is het veel makkelijker om zelf je mond dicht te houden en gewoon te luisteren naar wat de ander te vertellen heeft. Maar niet iedere vrouw vertelt uit zichzelf hele verhalen. Het is aan jou om haar te leiden met goede, open vragen. Stel haar vragen die interesse tonen in haar leven en haar laten merken dat je actief naar haar hebt geluisterd.

Geef ook zelf duidelijke kaders aan waarin jullie gesprek plaatsvindt. Hoe je dat doet lees je hier.

4. Flirt met je ogen

Een andere student van mij, die zelf erg succesvol is geworden in zijn liefdesleven, is ook zo’n stillert. Hij heeft een heel ander flirt-talent dat ontzettend verleidelijk is: zijn ogen. Enkel met zijn ogen kan hij iemands blik vasthouden en zo een prachtige connectie maken. Als je het niet gewend bent, kan het aanvankelijk een beetje ongemakkelijk aanvoelen voor beide partijen. Maar als je je durft over te geven aan een mooi en diep oogcontact, durft zij dat ook een stuk beter en kan er een hele spannende, flirty sfeer ontstaan.

Hier lees je meer tips voor het maken van oogcontact.

 

5. Schrijf het

Omdat hij nooit weet wat te zeggen, heeft diezelfde man laatst een onbekende dame aangenaam in de war gebracht door haar een brief in de hand te duwen. Wat hij niet kon zeggen, had hij opgeschreven en toen aan haar overhandigd. Het klinkt ouderwets, maar daarom is zo’n briefje zo leuk en welkom. Niemand doet het, dus is het verrassend en leuk. 

 

6. Don’t: proberen om extravert te doen/zijn

Jij bent jij. Een man van weinig woorden. Als jij gaat proberen om een echte kletsmajoor te worden, zal dat nooit helemaal goed uit de verf komen, tenzij je heel hard traint. Het is veel gemakkelijker om gewoon lekker je introverte zelf te blijven, als dat beter past bij jouw karakter. Beter ga je staan voor hoe jij bent. Own it! En zeg het: Ik ben introvert en dat is oké. Zie ook tip 1.

En als je naar haar kan uitstralen dat jij comfortabel bent met je eigen introversie, zal zij dat ook zijn.

 

7. Ga samen iets doen

Als je van jezelf geen prater bent, zijn er genoeg dates en relaties, waarin je helemaal niet veel hoeft te praten met elkaar. Je kunt namelijk ook heel goed leren kennen door samen iets leuks te gaan doen in plaats van dat de nadruk ligt op gesprekken voeren. Neem haar mee naar de film. Of naar de arcade game hal. Ga samen sporten. Of maak een lange wandeling. Als je bijvoorbeeld samen loopt, is het helemaal niet ongemakkelijk als er af en toe stiltes vallen.

Ik hoop dat je iets had aan deze tips. Als je zelf nog aanvullingen hebt, hoor ik het heel graag in de reacties hieronder.

 

Gratis online workshop: Aantrekkingskracht vanuit Zelfvertrouwen

Introversie hoeft geen negatieve invloed te hebben op je aantrekkingskracht. Integendeel! Het gaat erom hoe jij je voelt over jouw introversie. Je zelfvertrouwen. Dan maakt het helemaal niet meer uit of je introvert of extravert bent.

Als jij een onverwoestbaar zelfvertrouwen wil hebben bij vrouwen, waar begin je dan? Bij jouzelf natuurlijk.

Dinsdagavond 18 augustus geef ik hierover een gratis online workshop.

In deze workshop leer je:
De 10 grootste saboteurs van jouw zelfvertrouwen met vrouwen;
De 20 beste, gegarandeerd niet-zweverige tips voor instant zelfvertrouwen, die je meteen kunt toepassen in je leven;
Hoe de romantische gevoelens van vrouwen vanzelfsprekend volgen, zodra jij onvoorwaardelijk op jezelf leert vertrouwen;
Je angst voor afwijzing overwinnen;
Hoe je in 3 maanden tijd de vrouw van je leven kunt ontmoeten.

En… ik ga je een heel speciale aanbieding doen voor de na-zomercursus ‘Een vriendin in je leven’, alleen geldig voor de deelnemers van deze workshop.

Schrijf je dus snel in via deze link: Aantrekkingskracht vanuit Zelfvertrouwen

En kun je er dinsdagavond 18 augustus niet bij zijn? Geen probleem. Voor alle inschrijvers stel ik de replay van de workshop nog gratis 3 dagen ter beschikking. Je krijgt die dan automatisch naar je toe gemaild.

 

Showing 9 comments
 • T
  Beantwoorden

  Hoi! Ik ben M. niet, maar wel tamelijk introvert. Ik moet echt zeggen dat dit supertips zijn! Hier heb ik echt wat aan, hoewel ik het gevoel heb dat ik al op de juiste weg was 🙂

  Toch is het grappige dat ik soms juist heel extravert kan worden in het gezelschap van sommige andere introverten. (Om dit laatste gedeelte gaat het overigens wel voornamelijk over mannelijke kennissen en vrienden.

  • Klazien
   Beantwoorden

   Wat mooi, dat je hier al mee aan de slag was en dat het zo goed voor je werkt 🙂 En ja, als je in gezelschap bent van leuke vrienden met wie jij op je gemakt bent, kun je veel relaxter praten. Daaruit vloeit nog een tip voort: ga op zoek naar leuke vrouwen bij wie jij je op je gemak voelt. Je voelt meteen het verschil.

 • Tom
  Beantwoorden

  hmm mooi onderwerp:)
  goed dat je dit aansnijdt Klazien, om de norm van je moet extravert zijn aan de kaak te stellen.
  ik zou mezelf echter niet beperken door een zin als ‘waarsch de stilste man die je ooit hebt ontmoet’ in mijn profiel te zetten.
  voelt als je daarmee je eigen introversie – een prachteigenschap – erg tekort doet als man, omdat je het meet naar de extraverte maatstaf van ‘praten’.
  Introversie betekent voor anderen juist, ‘aangaan’/ energie krijgen in een-op-een gesprekken met diepgang.
  ‘geen zin in koetjes en kalfjes gesprekken, ik wil weten wie jij écht bent’ zou je dan bijv in je profiel tekst kunnen zetten. toch?

  • Klazien
   Beantwoorden

   Goede aanvulling Tom! Dat lijkt me een geweldige zin om op je datingprofiel te zetten. Toch is ook dit een loze belofte als er ook in die diepere gesprekken geen woord over je lippen komt… Dat kan gebeuren. En dan is overdrijving een stijlfiguur (met een knipoog) waarop je je eventueel kan beroepen. Ik ken een man die veel succes had op Tinder door zichzelf ‘De slechtste Tinderaar ooit’ te noemen. Veel vrouwen vonden het overdreven gebrek aan pretenties wel geestig. Dus als dat bij je past, doen!

 • Dennis
  Beantwoorden

  Heerlijk om lezen! Ik heb blijkbaar ook een meer introverte manier van flirten. Veel met de ogen inderdaad – nooit echt goed geweest in verleidingspraatjes. 🙂
  Ook heel veel luisteren naar vrouwen. En al die informatie opslaan om dan in één commentaar nét dat juiste te zeggen dat haar doet blozen. Ik zou al lang niet meer willen ruilen met een extraverte man. Ik heb de indruk dat die vaak dan wel een vriendin aan hun arm hebben, maar slechts half weten wat er in haar omgaat. Die andere helft weet ik dan … 😉
  Ik heb wel heel lang last gehad van die sociale angst – ik was vroeger nogal “socially awkward” haha. Die moet je inderdaad wegwerken, want anders lukt het niet. Je gedragen op een manier die de dame een ongemakkelijk gevoel geeft mislukt altijd. Introvert zijn is dan geen excuus.

 • Ed
  Beantwoorden

  mooi blogje hoor!

  Wat me wel opviel is het volgende:
  “Er zijn ook vrouwen die juist graag zelf veel aan het woord zijn. Ze hebben zo veel te vertellen dat ze overlopen als een spraakwaterval. Zoals ik soms. Als ik dan een man tegenover me heb die zelf ook veel praat, vind ik het ontzettend frustrerend als ik er zelf geen speld tussen krijg. Liever heb ik iemand die actief kan luisteren en me zijn volle aandacht schenkt.”

  Alsof je als wat stillere of rustige introverte man zin om om een waterval van woorden over je heen te krijgen. En vervolgens geen enkele belangstelling terug te krijgen. Ik kan enorm actief luisteren, maar er wordt helaas vaak misbruik, van gemaakt. Waarom denkt zo iemand dat alleen haar verhaal zo belangrijk of interessant is? Zolang het enkel monologen zijn is er toch ook geen sprake van connectie of wederzijdsheid.

  Wat heerlijk is het soms als je echt samen stil kan zijn! niet 24/7 uiteraard, maar als er zoveel vertrouwen en veiligheid is dat het kan en ook gebeurd. Dat niet iedere stilte razendsnel opgevuld hoeft te worden.

  Bedoel dit niet als kritiek op je blog hoor, maar wilde deze kant ook even noemen!

  • Klazien
   Beantwoorden

   Samen stil zijn is geweldig, Ed. Veel mensen zijn er bang voor als er een stilte valt tijdens de date. Maar er niks om bang voor te zijn. Het kan namelijk ontzettend ontspannend zijn en een teken van groot wederzijds vertrouwen.
   Over gesprekspartners die misbruik maken van jouw actieve luister-aandacht, kun je je zelf de volgende vraag stellen: Waarom luister ik actief naar iemand? Omdat ik werkelijk geïnteresseerd ben in wat ze te zeggen heeft? Of omdat ik door actief te luisteren een bepaald soort aandacht terug hoop te krijgen? Dat laatste is voorwaardelijke aandacht (needy). En maakt het voor anderen heel makkelijk om over jouw grenzen te gaan. Als je aandacht onvoorwaardelijk is, kunnen anderen onmogelijk misbruik maken van je aandacht 😉

 • Mike
  Beantwoorden

  Herkenbaar. 😉

  Mijn probleem bij het daten is overigens nooit dat ik niet luister of geen interesse toon. Juist daarin ben ik heel erg goed.
  De problemen komen pas om de hoek kijken zodra iets over mezelf moet vertellen. Dan moeten de antwoorden van ver komen.
  Ik krijg achteraf vaak terug van dates dat ze het zo lastig gevonden hebben om iets uit mij te krijgen.
  Zelf heb ik op dat moment niet door. Sterker nog: vaak heb ik het idee dat het gesprek wel lekker liep, maar dat is puur op basis van dat andere deel van het gesprek.

  Ik zie hetzelfde probleem bij mij terugkomen als het gaat om interviewen/geïnterviewd worden. Zolang ik zelf de vragen kan stellen ben ik helemaal in control, maar zodra ik zelf geïnterviewd wordt, moeten ook in dat geval de antwoorden van ver komen. Arme editors die daar iets van moeten maken. 🙂

  • Klazien
   Beantwoorden

   Goed zelfinzicht Mike. Aan de ene kant denk ik: als je zo sterk bent in goede vragen stellen, blijf dat vooral doen. Het is voor de ander heerlijk om zich echt gehoord te voelen door je. Aan de andere kant: een goed gesprek is een gebalanceerd gesprek. Het lijkt me ook goed om te onderzoeken waarom je niet graag over jezelf vertelt. Daarin vind je denk ik veel antwoorden, maar het kan zijn dat je daarvoor diep moet graven. Succes.

Leave a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Hee. Hoi.

Heb je een vraag? Of wil je me iets anders laten weten? Stuur me dan een klein berichtje en ik zal je zo snel mogelijk beantwoorden.

Not readable? Change text. captcha txt
0

Start typing and press Enter to search